Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-30@15:20:40 GMT

تصفیه و بی‌خطرسازی لجن‌های نفتی در مخازن

تاریخ انتشار: ۱۴ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۸۵۶۳۲۰

تصفیه و بی‌خطرسازی لجن‌های نفتی در مخازن

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از دانشگاه صنعتی امیرکبیر، جواد طغیانی دانشجوی مقطع دکتری مهندسی شیمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، مجری طرح «بررسی میزان تاثیرگذاری نحوه تلفیق روش های مختلف اکسیداسیون پیشرفته(AOP) با روش تصفیه بیولوژیکی کمپوستینگ در حذف آلاینده های با منشا آلی موجود در لجن های نفتی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی»گفت: ذرات جامد موجود در نفت خام استخراج شده که در مخازن نفتی ذخیره می شود، به همراه ترکیبات دیگر مانند واکس و آب، مواد چسبناک لجنی را در کف مخازن پدید می آورند که همواره مشکل‌ساز بوده و ضمن کاهش ظرفیت مخازن، مشکلات خوردگی را نیز در نقاط مختلف مخزن به دنبال دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

وی با بیان اینکه لجن نفتی توسط آژانس حفاظت از محیط زیست آمریکا به عنوان یک ماده آلی پیچیده و خطرناک شناخته شده است، بیان کرد: وجود مواد سمی مانند سیکلوآلکان ها، آروماتیک ها، کربن های آلی فرار (VOCs) و نیمه‌فرار (مانند PAHs)، لجن های نفتی را به مواد بسیار خطرناک تبدیل می کند؛ از این‌رو دفن‌کردن این مواد و یا سوزاندن آن ها بدون تصفیه یا پیش‌تصفیه، پیامدهای جدی زیست‌محیطی برای اکوسیستم و سلامت انسان در پی خواهد داشت.

این محقق ادامه داد: از سوی دیگر حجم بالای این نوع لجن‌ها و عدم ارائه راه حل صنعتی مناسب، موجب شد تا با همکاری شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی، روش‌ صنعتی، مقرون به صرفه و دوستدار محیط زیست را برای تصفیه و بی خطرسازی این لجن‌ها ارائه دهیم.

طغیانی خاطر نشان کرد: به همین منظور روش‌های شیمیایی مختلفی مانند فنتون، اکسیداسیون با پرسولفات و الکتروفنتون بررسی شد. جهت ارتقا جنبه اقتصادی، زیست محیطی و قابلیت اجرای آن در مقیاس صنعتی تلفیق روش شیمیایی با روش زیستی کمپوستینگ انجام شد.

وی با اشاره به روند کار گفت: به درخواست شرکت ملی پخش فراورده های نفتی، لجن نفتی مخزن نفت‌گاز مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور پس از مشخصه یابی لجن مورد نظر، مطالعات اولیه در خصوص انتخاب روش‌های شیمیایی آغاز شد. 

محقق دانشگاه صنعتی امیرکبیر ادامه داد: پس از انتخاب روش فنتون، اکسیداسیون پرسولفات و الکتروفنتون به عنوان روش های شیمیایی اکسیداسیون پیشرفته، طراحی آماری آزمایشات و مطالعات آزمایشگاهی را در آزمایشگاه بیوتکنولوژی و محیط زیست دانشکده مهندسی شیمی آغاز شد. 

وی اضافه کرد: پس از تحلیل نتایج، روش الکتروفنتون به عنوان روش تصفیه یک مرحله‌ای لجن نفتی شناسایی شد و روش فنتون به عنوان روش پیش تصفیه انتخاب شد و پس از آن تحقیقات  آزمایشگاهی وارد مرحله تصفیه زیستی کمپوستینگ شد. 

این محقق ادامه داد: با تلفیق روش شیمیایی فنتون و روش زیستی کمپوستینگ، میزان کل هیدروکربن‌های نفتی حدود ۹۹ درصد حذف شدند؛ همچنین با استفاده از روش شیمیایی الکتروفنتون میزان حذف این ترکیبات حدود ۱۰۰ درصد به دست آمد.

وی با اشاره به نتیجه این پروژه گفت: نتایج این تحقیق در پالایشگاه‌ها، پخش فرآورده های نفتی و سایر بخش‌های صنعت نفت که در فرایند آن‌ها به میزان قابل توجهی لجن نفتی تولید می‌شود، قابل استفاده است.

طغیانی تاکید کرد: در صورتی که شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی تمایل به اجرای این فرایند در بخش نیمه صنعتی و صنعتی را داشته باشد، آمادگی کامل برای پیاده‌سازی این طرح وجود دارد.

وی با بیان اینکه تا کنون در ایران تعداد اندکی تحقیق بر روی لجن نفتی انجام شده است، گفت: اما بررسی چندین روش شیمیایی، مطالعه آماری و تلفیق روش‌های شیمیایی و زیستی بر روی لجن مخازن فراورده‌های نفتی برای اولین بار در ایران و خارج کشور انجام شده است.

وی با اشاره به مزیت های رقابتی پروژه گفت: روش ارائه شده در این طرح بسیار مقرون به صرفه است به طوریکه در شرایط اقتصادی کنونی کشور هزینه سربار چندانی به مجموعه وزارت نفت تحمیل نخواهد شد. به عبارت دیگر، میزان انرژی و مواد مصرفی به صورت حداقلی بهینه شده‌اند.

این محقق خاطر نشان کرد: از سوی دیگر با تلفیق روش فنتون و کمپوستینگ، به مسائل زیست‌محیطی نیز توجه ویژه‌ای شده است.

وی با اشاره به کاربردهای پروژه گفت: نتایج این طرح برای تصفیه و بی‌خطرسازی لجن‌های نفتی موجود در مخازن پالایشگاه‌ها، پخش فرآورده های نفتی و سایر بخش‌های صنعت نفت که در فرایند آن‌ها به میزان قابل توجهی لجن نفتی تولید می‌شود، قابل استفاده است.

به گزارش مهر، استاد راهنمای این پروژه دکتر نرگس فلاح ( دانشیار دانشکده مهندسی شیمی – معاون پژوهشی و تحصیلات تکمیلی دانشکده مهندسی شیمی) و مشاور صنعتی طرح  مهندس عبدالزهرا طالبی  از شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی بود.

کد خبر 5063423 میترا سعیدی کیا

منبع: مهر

کلیدواژه: دانشگاه امیرکبیر تحقیقات علمی نفت تولید دانش بنیان ویروس کرونا تحقیقات علمی نوآوری واکسن کرونا معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اینترنت شرکت دانش بنیان فناوری فضایی حاکمیت سایبری فیس بوک استارت آپ ایالات متحده امریکا تولید دانش بنیان موبایل پخش فرآورده های نفتی فراورده های نفتی روش های شیمیایی لجن های نفتی شرکت ملی پخش مهندسی شیمی روش شیمیایی تلفیق روش لجن نفتی لجن ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۸۵۶۳۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سه میلیون متر مکعب روان آب در سدهای خراسان جنوبی ذخیره‌ شد

 سارانی مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی گفت: در بارندگی‌های ابتدای اردیبهشت تا امروز بیشترین میزان ذخیره‌سازی روان آب در سد‌های حاجی آباد زیرکوه و نهرین شهرستان طبس انجام شد.

وی افزود: یک میلیون و ۶۴۰ هزار متر مکعب روان آب در سد حاجی آباد زیرکوه و ۹۷۰ هزار متر مکعب در سد نهرین طبس مهار شده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی تصریح کرد: با بارندگی‌های چند روز گذشته حجم مخازن سد‌های استان به ۱۸.۵ میلیون متر مکعب افزایش یافت.

وی گفت: حجم کل مخازن سد‌های خراسان جنوبی ۷۵.۷۵ میلیون متر مکعب است و اکنون ۲۴ درصد مجموع ظرفیت هشت سد مخزنی استان آبگیری شده است.

با توجه به کاهش بارندگی‌های خراسان جنوبی در سال‌های اخیر ذخایر آبی پشت سد‌های استان نسبت به قبل افت کرده و هر سال بخش قابل توجهی از این ظرفیت ذخیره‌سازی، خالی است.

سارانی پیش از این گفته بود: تمامی سد‌های استان در وضعیت پایدار و سالم هستند و ورودی و خروجی مخازن سد‌ها به صورت لحظه‌ای کنترل می‌شود لذا برای مهار سیلاب‌های احتمالی آمادگی کامل را دارند.

وی با تکذیب خبر شکسته شدن سد در این استان افزود: سد تعریف مشخصی دارد و سازه‌های کوچکی که برای مهار آب و سیلاب احداث می‌شود، سد نیستند بلکه بند نامیده می‌شوند.

به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی، ۲ بند خاکی در زیرکوه که بر اثر سیلاب دچار خسارت شدند در ده‌های گذشته بنا به درخواست مردم و با مشارکت آنان توسط نهاد‌هایی غیر از وزارت نیرو احداث شده بودند که این شرکت درباره پایداری و بهره برداری این گونه بند‌ها به متولیان آن تاکیدات و تذکرات لازم را اعلام کرده بود.

باشگاه خبرنگاران جوان خراسان جنوبی بیرجند

دیگر خبرها

  • بارش‌های کشور به نرمال نزدیک شد
  • عرضه‌های امروز بورس کالا ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • جریمه ۳ میلیارد ریالی برای قاچاق کود شیمیایی
  • میزان پرشدگی مخازن سد‌های کشور
  • کشف خطر جدید میکروپلاستیک‌ها بر سلامت
  • انقلاب صنعتی (قرن هجده و نوزدهم) و پیشرفت‌های فناورانه
  • تجهیزات و لوازم آزمایشگاهی
  • «نمک دریا» ناخالصی‌های فلزی و غیرفلزی دارد/ نمک‌های صنعتی و سنگ نمک فاقد ید هستند
  • «نمک دریا» حاوی ناخالصی‌های فلزی و غیرفلزی است/ نمک‌های صنعتی و سنگ نمک فاقد ید هستند
  • سه میلیون متر مکعب روان آب در سدهای خراسان جنوبی ذخیره‌ شد