Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-06@16:19:00 GMT

خانه تاریخی رمضانی در روستای قوژد گناباد ثبت ملی شد

تاریخ انتشار: ۱۵ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۸۷۲۳۸۲

خانه تاریخی رمضانی در روستای قوژد گناباد ثبت ملی شد

به گزارش روز پنج شنبه اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی، ابوالفضل مکرمی فر گفت: خانه تاریخی رمضانی در روستای قوژد واقع در بخش مرکزی شهرستان گناباد به شماره ۳۳۰۰۷ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده و به استانداری خراسان رضوی ابلاغ شده است.

وی ادامه داد: این  اثر تاریخی در  قسمت شمالی بافت تاریخی روستای قوژد و در خیابان شهید علیپور یک قرار دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی گفت :اقلیم بومی منطقه به علت واقع ‌شدن در حاشیه کویر دارای آب‌وهوای صحرایی و بیابانی گرم و خشک است و بافت قدیمی این روستا که مجموعه‌ای کامل از بناهای تاریخی با معماری بسیار زیبا را در خود جای‌داده است یکی از بافت های ارزشمند تاریخی باقی‌مانده در شهرستان گناباد  به شمار می‌رود که درباره طرح مطالعاتی آن اقداماتی صورت گرفته است.

مکرمی فر افزود: این بافت دارای سکنه به ‌عنوان یکی از روستاهای هدف گردشگری انتخاب‌شده و  برخی خانه‌ها و بناهای شاخص روستا مانند مساجد و چندین خانه بوم گردی آن مرمت شده است و از طرح‌های مهم گردشگری فرهنگی استان محسوب می‌شود.

وی ادامه داد: مشخصات زمین و عوارض طبیعی بستر روستا در شکل‌گیری سیمای کالبدی روستا نقش عمده‌ای ایفا می‌کند و در زمره این ویژگی‌ها جنس زمین، موقعیت آن نسبت به پدیدههای طبیعی مثل رودخانه و ... تأثیرات بارزتری دارد.

مدیر دفتر ثبت آثار تاریخی - فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی نیز درباره تاریخچه و وجه ‌تسمیه اثر گفت: خانه رمضانی در بافت با ارزش روستای قوژد بر اساس مستندات موجود از بناهای هم‌دوره و مطالعات تطبیقی صورت گرفته می‌تواند متعلق به دوره اوایل پهلوی باشد.

محمود طغرایی ادامه داد: از معمار این بنا اطلاعات دقیقی در دست نیست ولی به گفته افراد سالخورده روستا برخی خانه‌های بافت با ارزش روستای قوژد تحت تاثیر معماری بومی و یا معماری یزدی ساخته شده است و البته از معماران دیگری مانند استاد ابوالقاسم یزدی، استاد اسدی کاخکی و حسن عالی یاد میشود که طی سال‌های مختلف در بنا تغییراتی ایجاد کرده اند.

مدیر دفتر ثبت آثار تاریخی – فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی درباره دیگر مشخصات اثر گفت: خانه باغ رمضانی به وسعت ۲ هزار متر مربع ، از لحاظ طرح و نقشه در زمره خانههای با حیاط مرکزی است.

طغرایی افزود: سر در ورودی در ضلع شرقی بنا قرار دارد که با طاق گهواره‌ای پوشیده شده است و در چوبی دو لتِ با کوبههای جداگانه همچنان بر سر در خانه خودنمایی می کند.

وی ادامه داد: سر در به وسیله دالانی با دو زاویه ۹۰ درجه و پوشش ضربی به حیاط مرکزی وصل می شود و در دالان راه پله های دسترسی بام و در ورودی به اتاق بادگیر قرار داشته که اکنون بسته شده است.

مدیر دفتر ثبت آثار تاریخی – فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی گفت: حیاط مرکزی مستطیل شکل در ضلع جنوبی حیاط ایوان و سرداب بنا  نیز در زیر اتاق ضلع جنوبی ایوان قرار دارد که اکنون دسترسی به آن مسدود شده است.

طغرایی اظهار کرد: این بنا دارای سه اتاق و یک مطبخ در ضلع غربی حیاط و سه اتاق در مجاورت ایوان (ضلع جنوبی) است و فضای داخلی اتاق ها دارای پوشش فیلپوش و طاق عدسی است.

وی وجود حیاط مرکزی، ایوان،دالان و تاکید بر محرمیت و وجود زیر زمین یا سردابه ای که اکنون ورودی آن مسدود است را از  ویژگیهای خاص این خانه تاریخی دانست. 

تاکنون بیش از هزار و ۷۰۰ اثر تاریخی خراسان رضوی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

برچسب‌ها گردشگری خانه روستایی گناباد میراث فرهنگی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: گردشگری خانه روستایی گناباد میراث فرهنگی گردشگری خانه روستایی گناباد میراث فرهنگی اخبار کنکور گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی اداره کل میراث فرهنگی روستای قوژد حیاط مرکزی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۸۷۲۳۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از سند ثبت ملی مهارت لَردِه دوزی روستای بیابانک ثبت‌شده در فهرست میراث‌ فرهنگی ناملموس رونمایی شد

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین استان سمنان، حسن عربی گفت: در چهارمین جشنواره گردشگری گولاچ روستای هدف گردشگری بیابانک ک با استقبال گردشگران، مردم و مسئولان استانی و شهرستانی برگزار شد، به‌صورت نمادین از سند ثبت ملی مهارت لرده دوزی روستای بیابانک در فهرست میراث ناملموس کشور رونمایی شد.

مسئول نمایندگی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان سرخه افزود: در اجرای ماده ۱۲ کنوانسیون بین‌المللی حفظ میراث فرهنگی ناملموس با قانون الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون مذکور مصوب سال ۱۳۸۴ مجلس شورای اسلامی و آیین‌نامه اجرایی آن و ماده ۳ قانون اساسنامه سازمان میراث فرهنگی کشور مصوب سال ۱۳۶۷ مجلس شورای اسلامی، مهارت لرده دوزی روستای بیابانک در فهرست ملی میراث فرهنگی ناملموس ثبت گردید.

حسن عربی گفت: این میراث فرهنگی ناملموس به شماره ۲۵۹۱ در تاریخ ۲۵/۱۱/۱۴۰۰ در فهرست ملی میراث فرهنگی ناملموس به ثبت رسیده است.

لَردِه دوزی مجموعه‌ای از هنرهای دستی، مانند تکه‌دوزی، گل‌دوزی، بخارادوزی، خامه‌دوزی، پولک‌دوزی، قیطان‌دوزی، ساقه‌دوزی، سیاه دوزی، زری‌دوزی و سرمه‌دوزی است. لَردِه به معنای یک سطح صاف است که این فرآیندهای هنری روی آن اجرا می‌شود.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902640

دیگر خبرها

  • کشف اثر تاریخی، پیاده راه سازی در بافت مرکزی همدان را متوقف کرد
  • «فهرج»، کاندیدای بهترین روستاهای جهانی گردشگری
  • تکذیب صدور مجوز ساخت و ساز در قلعه اولتان استان اردبیل
  • ثبت ملی روستای «نوسنگی» در درفک رودبار
  • گردشگری نخستین رکن سند توسعه و پیشرفت شهرستان نایین است
  • مرمت خانه‌های تاریخی اردبیل امسال تعیین تکلیف می‌شود
  • سیلابی شدن رودخانه روستای کبوترکوه گناباد + فیلم
  • از سند ثبت ملی مهارت لَردِه دوزی روستای بیابانک ثبت‌شده در فهرست میراث‌ فرهنگی ناملموس رونمایی شد
  • از سند ثبت ملی بافت تاریخی روستای بیابانک رونمایی شد
  • تعطیلی بنا‌های تاریخی استان در روز شهادت امام جعفر صادق (ع)