Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-30@17:18:38 GMT

چرا خرم‌آباد مانند گذشته زیبا نیست؟

تاریخ انتشار: ۱۷ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۸۸۲۱۵۹

چرا خرم‌آباد مانند گذشته زیبا نیست؟

دنیایی که در آن زندگی می‌کنیم پر از پیام‌های تصویری است که تأثیر زیادی بر زندگی شهروندان می‌گذارند و شهرها نماد بارز این پیام‌های تصویری است که زیبایی بصری و فضای محیطی خود را مرهون مولفه‌هایی چون تاریخ و فرهنگ است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، شهر فقط یک مفهوم کالبدی نیست، بلکه مجموعه‌ای از میراث ناملموس، تاریخ کهن و سنت‌های شهروندان را نیز در خود دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فضای شهر بیشترین ارتباط را با شهروندان و و ارزش‌های معنوی آنان دارد و در هویت‌بخشی و احساس آرامش به آن‌ها نقش بسزایی ایفا می‌کند. گاهی در شهرها پدیده آلودگی بصری رخ می‌دهد که در نتیجه ایجاد ناهمگونی بین ارزش‌های معنوی، میراث ناملموس و استانداردهای علمی است. این پدیده اجتماعی سبب ایجاد ناهنجاری اجتماعی و تشدید آسیب‌های روانی زندگی شهری می‌شود. برای بررسی بیشتر وضعیت آلودگی بصری در شهر خرم‌آباد و علل ایجاد و تشدید آن با محمد اسکندری، محقق و استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم‌آباد گفت و گویی را انجام دادیم که در ادامه می‌خوانید:

با توجه به وضعیت فعلی فضای بصری شهر خرم‌آباد، در خصوص پیامدهای آلودگی بصری بر شهروندان توضیح دهید؟

اگر آلودگی را چنانکه در فرهنگ فارسی آمده است، ناپاکی معنا کنیم، آن وقت آلودگی بصری را می‌توان به ناپاکی بصری معنی کرد؛ بنابراین می‌توان گفت آلودگی بصری شامل زشتی‌های صوری بوجود آمده توسط آلاینده‌ها یا عناصری است که موجب از بین رفتن پاکی و زیبایی محیط بصری می‌شود و سبب افزایش زشتی، نازیبایی و ناپاکی در سطح شهر می‌شود. آلودگی بصری در خرم‌آباد یا هر شهر دیگر سبب کاهش افق دید استاندارد، فشار آمدن به مغز، استرس، کاهش قدرت تفکر، ایجاد افسردگی و کج‌خلقی بی‌حوصلگی، خستگی روحی و ده‌ها بیماری و ناهنجاری دیگر بصورت مستقیم و غیر مستقیم می‌شود.

در شهر خرم‌آباد به وضوح مشاهده می‌کنیم که آلودگی بصری در کنار محرومیت از مشاهده طبیعت زیبا و آسمان صاف در اثر افزایش بلندمرتبه‌سازی‌ها، افزایش آلودگی هوا، ریزگردها، ترافیک خودروها و وسایل نقلیه موتوری و دیزلی محیط بکر و دست نخورده شهری را از بین برده است.

آلودگی بصری در شهر خرم‌آباد چه مصادیقی دارد؟

نصب تابلوها و بیلبوردهای تبلیغاتی، چسباندن انواع آگهی‌های تبلیغاتی، شعار و دست‌نوشته‌ها بر در و دیوارساختمان‌ها و خانه‌ها، برج‌ها و ساختمان‌های بلند در شهرک‌های خوابگاهی، مکان‌گزینی نادرست زندان‌ها و ندامتگاه‌ها و گورستان‌ها، کوچه‌های تنگ و باریک و فاقد نور، کمبود یا نبود پوشش گیاهی در معابر عمومی، نمای زشت ساختمان‌ها و استفاده نکردن از جلوه‌های زیبای هنری و آرام مثل آجر و آلومینیوم و شیشه و سنگ، در هم تنیدگی کابل‌ها و سیم و خطوط برق‌رسانی، زباله‌دان‌های لبریز از زباله، وجود گربه‌ها سگ‌ها و حیوانات ولگرد و موذی در خیابان‌ها و کانال‌ها و معابر و انباشت زباله‌ها در معابر از جمله این موارد است.

اساساً چرا در شهرها آلودگی بصری ایجاد می‌شود؟

زشتی ایجاد شده در فضای بصری شهرها نتیجه نبود هماهنگی و هارمونی بین نیازهای شهروندان و استانداردهای علمی است. با توجه به اینکه قسمت‌هایی از شهر خرم‌آباد را بافت سنتی و باستانی تشکیل می‌دهد بهتر است که شرایطی فراهم شود تا تلفیق بافت سنتی و مدرن در کنار هم حفظ شود به گونه‌ای که در کنار ساخت سازه‌های مدرن، یکپارچگی بافت سنتی نیز دست‌نخورده باقی بماند و همگونی این بافت به وسیله ساختمان‌سازی با معماری متفاوت یا مدرن تحت‌الشعاع قرار نگیرد. لازم است مبلمان شهری متناسب با نوع بافت هر منطقه شهر انتخاب شود شود. البته در محله‌های حاشیه‌ای و مناطق فقیرنشین ناهماهنگی‌های بصری بیشتر مشهود است.

چگونه می‌توان بافت سنتی شهر را از آسیب‌های آلودگی بصری حفظ کرد؟

باید توجه داشته باشیم که محله‌های قدیمی دارای بافت سنتی و جذاب هنوز در شهر وجود دارد، از سوی دیگر گسترش شهر در نتیجه مهاجرت‌ها و لزوم تأمین رفاه شهروندان نیز واقعیاتی است که باید مورد توجه قرار گیرد، بنابراین بهتر است ساخت‌وسازها در محله‌های قدیمی به شیوه سنتی و با مصالح همگون با بناهای تاریخی باستانی و معماری اصیل آن‌ها انجام شود، همچنین لازم است عناصر ثابت و نیمه ثابت شهری نظیر تابلوها، تیر سیمانی، جعبه برق، چراغ راهنما، پایه پل، دکه روزنامه، علائم، گیاهان و اثاثیه شهری و همچنین عناصر متحرک همچون اتوبوس تاکسی و کالسکه با توجه به نیازهای هر بافت شهری مورد طراحی و اجرا شود.

آیا ازدحام جمعیت و شلوغی نیز از مصادیق آلودگی بصری است؟ و آیا تبعات آن با سایر عناصر ایجاد آلودگی بصری شهری متفاوت است؟

تراکم جمعیت، تزاحم معنا را به همراه دارد که در اثر ناهماهنگی ایجاد شده در نتیجه آن بی‌نظمی و ناکارآمدی سیستم خدمات رسانی شهری بوجود می‌آید. بیشترین ازدحام بصری که در شهرهای ایران و از آن جمله در خرم‌آباد ایجاد شده مربوط به عناصری مانند تیرهای برق قدیمی، سیم‌های برق و تابلوهای تبلیغاتی با نوشته‌های تبلیغی است که فضای بصری شهر را شلوغ و مغشوش می‌کند. میزان ازدحام در بخش‌های مختلف شهر خرم‌آباد به واسطه موقعیت طبیعی آن به یک اندازه نیست به طوری که در مرکز اصلی شهر مراجع اداری و خدماتی و رفاهی و در نتیجه تراکم جمعیتی و آثار سوء‌ناشی از آن بیشتر از سایر مناطق است.

آیا آلودگی بصری بر فرسودگی بافت‌های شهری نیز اثرگذار است؟

بافت فرسوده آن بخش از فضای شاد شهری است که نظام زیستی آن از حیث ساختمان و از نظر کارکرد اجزای حیاتی دچار اختلال و ناکارآمدی شده است و از مشکلات اقتصادی، اجتماعی، کالبدی، محیطی و ذهنی رنج می‌برد. فرسودگی بافت‌های شهری از عوامل ایجاد آلودگی بصری به شمار می‌آید، البته فضاهای شاد بیش از حد فرسوده و مخروبه نیز زمینه‌ساز ناهنجاری‌ها و نا امنی‌های اجتماعی می‌شود.

بی‌توجهی به حفظ استانداردهای شهر شاد مانند کاهش آلودگی هوا نیز موجب بروز یا تشدید فرسودگی در بافت‌های شهری خواهد شد. در مورد خرم‌آباد می‌توان گفت که ترکیب متناسبی از بافت‌های فرسوده متوسط و نوساز در شهر وجود دارد که نمایانگر وضعیت منطقی در یک شهر است در زمان حال تقریباً هفت درصد از مساحت این شهر دارای بافت فرسوده است، با این همه بافت‌های قدیمی شهر باعث ایجاد حس نوستالژیک در افراد و نمایانگر گوشه‌هایی از پیشینه تاریخی آن است که باید حفظ شود.

آیا کثیفی محیط شهری می‌تواند یک شاخص تأثیرگذار بر آلودگی بصری باشد؟

بله؛ کثیفی به معنای رهاسازی یا انباشت مواد زائد در محیط شهری است. رهاسازی زباله در فضای هر شهری، نوعی هنجارشکنی است و طبق مقررات اغلب جوامع مترقی جرم محسوب می‌شود؛ از مصادیق کثیفی در شهرها می‌توان به انباشت یا رهاسازی پسماندهای مواد غذایی، زباله‌های ساختمانی، شاخ و برگ درختان، اجساد حیوانات، تصاویر و عکس‌های پاره شده اشاره کرد که در کنار عوامل مهم دیگری مانند آلودگی هوا که موجبات آسیب‌دیدگی نمای ساختمان‌ها و تزئینات گرافیکی و نقاشی‌های دیواری می‌شود از عوامل اصلی آلودگی بصری است. از نظر شاخص کثیفی که از شاخص‌های تأثیرگذار بر آلودگی بصری است، می‌توان گفت که خرم‌آباد وضعیت قابل قبولی دارد، البته قرار گرفتن در منطقه‌ای معتدل آب و هوایی در ایجاد این وضعیت کم‌اثر نبوده است، به نحوی که می‌توان گفت این شهر در اکثر روزهای سال هوای پاک و سالم دارد.

چه عواملی سبب پایین بودن شاخص کثیفی در شهر خرم‌آباد شده است؟

از عوامل پایین بودن میزان کثیفی در خرم‌آباد می‌توان به پایین بودن انباشت پسماندهای صنعتی به علت کمی تعداد صنایع، پایین بودن میزان آلاینده‌های ناشی از استفاده وسایل نقلیه، سامان‌دهی مناسب زباله‌های شهری ساختمانی و بیمارستانی توسط شهرداری و همچنین رعایت پاکیزگی توسط شهروندان است.

آشفتگی هویتی در جامعه شهری چیست؟ و آیا بر آلودگی بصری اثرگذار است؟

در فرهنگ فارسی معین هویت شخصیت ذات و حقیقت چیز معنی شده است. انسان از محیط تأثیر می‌پذیرد و بر آن اثر می‌گذارد. شهروندان اگر شهر را از خود بدانند از مؤلفه‌های آن تأثیر می‌پذیرند و شاخصه‌های آن را حفظ می‌کنند؛ بنابراین لازم است طراحی گرافیک محیطی و المان‌های شهری بر اساس هویت و فرهنگ شهروندان و مؤلفه‌های شهری باشد. آشفتگی هویتی در جامعه شهری به آلودگی بصری و ادراکی منجر می‌شود. متأسفانه شهرهای ما از ارزش‌های سنتی فاصله گرفته‌اند، اما به طور کامل هم وارد دنیای مدرن نشده‌اند. در چنین وضعیتی باید رابطه سالمی میان سنت و مدرنیته ایجاد شود و تعامل سازنده‌ای بین سنت و نوگرایی بوجود آید. نوگرایی به معنی نفی مطلق تاریخ، هویت تاریخی، فرهنگ، سنن و آداب جامعه نیست بلکه باید پاسخی متناسب با زمان و مکان به نیازهای فرهنگی داده شود در غیر این صورت ایجاد المان‌ها و نمادهای گرافیکی نامناسب در یک شهر که نامتناسب با هویت آن است موجب بحران هویت بصری در آن شهر خواهد شد.‌

کد خبر 452151

منبع: ایمنا

کلیدواژه: شهرهاي ايران حقوق شهروندی شهرداری خرم آباد آلودگی بصری شهرداری مشارکت شهروندان مدیریت شهری مدیران شهری خرم آباد شورای شهر خرم آباد شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق شهر خرم آباد آلودگی بصری توان گفت پایین بودن ساختمان ها بافت سنتی بصری شهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۸۸۲۱۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رودخانه دز، پنهان زیر پوست فاضلاب‌های شهری

رودخانه دز به زلالی شهرت فراوان دارد و کیفیت آب این رودخانه به حدی است که جزء بهترین آب‌ها ازنظر املاح به‌شمار می‌آید.

رودخانه دز بخشی از حوضه کارون به شمار می‌رود که آب آشامیدنی شهرستان دزفول و برخی از شهر‌های جنوبی خوزستان را تأمین می‌کند و علاوه‌بر این به واسطه داشتن بستری از قلوه‌سنگ رودی زلال و بدون گل‌ولای است که به‌همین خاطر بوستان‌ها و تفرج‌گاه‌های بسیاری در اطراف این رود که از وسط دزفول می‌گذرد به‌وجودآمده است و در روز‌های مختلف سال پذیرای شهروندان و میهمانان زیادی است.

همچنین کشاورزی منطقه و دامداری نیز وابسته به آب رودخانه دز هستند و سلامت این آب بر سلامت محصولات کشاورزی و دامی بسیار مؤثر است.

ورود ۶۰ درصد فاضلاب شهری به رودخانه دز

آنچه که تاکنون گفته شد بخشی از تاثیرات رودخانه دز در زندگی مردم شهرستان دزفول و سایر افراد جامعه بود، اما تمامی کاربرد‌های این رود تاثیر مستقیمی بر سلامت افرادی دارد که بصورت مستقیم و یا غیرمستقیم از آن بهره می‌برند؛ پس اعلام خبری مبنی بر ورود ۶۰ درصد فاضلاب خام شهری به این رودخانه شوکه کننده و تلخ است!.

نوری پور رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان دزفول در جلسه کارگروه حفاظت کیفی رودخانه دز گفته است: حفاظت از رودخانه دز به عنوان شاهرگ حیاتی و اقتصادی استان می‌بایستی به صورت مستمر صورت پذیرد و هر گونه غفلتی در این زمینه پیامد‌های زیست محیطی و اجتماعی ناگواری برای بهره‌مندان بدنبال دارد.

وی در خصوص آخرین وضعیت اتصال فاضلاب تیپ ۲۹۲ زرهی ارتش به شبکه فاضلاب شهری نیز می‌گوید: علی رغم برخی اقدامات صورت گرفته توسط پادگان ارتش و اداره آبفای شهرستان متاسفانه کماکان این فاضلاب به رودخانه دز جاری بوده و با توجه به مصوبات اخیر کارگروه مذکور ضرورت اجرای هر چه سریعتر تعهدات و وظایف قانونی توسط آن اداره و رفع معضل موجود مورد تاکید قرار گرفت.

نوری همچنین مجددا به وظیفه قانونی اداره آب و فاضلاب در انجام مطالعه و اجرای طرح‌های ایجاد و توسعه تاسیسات مربوط به جمع آوری، انتقال، تصفیه و دفع بهداشتی فاضلاب پرداخت و افزود: قریب به ۶۰ درصد از فاضلاب شهری دزفول از جمله زیبا شهر، بخش‌هایی از کوی حافظ، فاضلاب خروجی جنب پارک مهرگان و نیز گاو میش آباد غربی و شرقی همچنان به صورت خام به رودخانه دز وارد می‌شود که این موضوع علاوه بر خطرات بهداشتی فراوان، نگرانی دوست داران محیط زیست را به دنبال داشته است.

تهدید سلامت شهروندان

خانم عزیزی که عصر یکی از همین روز‌های بهاری در بوستان ساحلی پارک رعنا دزفول همراه با خانواده‌اش در کنار رودخانه مشغول تفریح بود، گفت: یکی از تفریحات ما مردم دزفول و حتی مسافران این شهر در ایام تابستان شنا کردن در آب رودخانه است که اگر این حجم از فاضلاب وارد رودخانه می‌شود قطعا سلامت مردم به طور جدی تهدید می‌شود.

او ادامه می‌دهد: پسر من الان در آب همین رودخانه مشغول شنا کردن است و حداقل آسیبی که می‌تواند به او وارد شود، ابتلا به بیماری‌های پوستی است و این موضوع برای من نگران کننده است.

آقای طحان که در کنار رودخانه ایستاده است و مشغول ماهیگیری است نیز در خصوص این موضوع می‌گوید: چند سالی است که بازنشسته شده‌ام و اکثر اوقات مشغول ماهیگیری و فروش آنها به دوستان و آشنایان هستم؛ این ماهی‌ها در آب رودخانه‌ای پرورش یافته‌اند که گفته شده بیش از نیمی از فاضلاب شهری درون آن ریخته می‌شود.

او می‌گوید: مردم از ماهی که در این رودخانه پرورش یافته‌اند و محصولات کشاورزی که از آب رودخانه دز تولید می‌شوند تغذیه می‌کنند. در روستا‌های پایین‌تر مردم به پرورش گاومیش و تولید محصولات لبنی مشغول هستند که در بازار شهر و کشور توزیع می‌شود؛ این دام‌ها از آب رودخانه دز تغذیه می‌شوند.

آقای حکمت که چند قدم آن طرف‌تر شنونده گفت‌گوی ما بود، به این بحث وارد شد و گفت: در کنار این موضوعاتی که گفته شد از همه مهم‌تر آب شرب شهرستان و دیگر شهر‌های استان است که از آب رودخانه دز تامین می‌شود.

او ادامه می‌دهد: مسئله ورود فاضلاب به رودخانه دز سال‌هاست مطرح می‌شود و شنیده شده بود که در دست پیگیری و رفع است. انتظار می‌رفت مسوولان از جمله آبفا دزفول با فوریت آن را حل کنند.

به هیچ عنوان ۶۰ درصد فاضلاب وارد رودخانه نمی‌شود

حسین سعادتی فر مدیر آبفای دزفول  اظهار کرد: طی بازدید‌های متعدد و کارشناسی‌های دقیق صورت گرفته به هیچ عنوان ۶۰ درصد فاضلاب به رودخانه دز سرازیر نمی‌شود.

وی با بیان اینکه در شهر دزفول در دو نقطه کوی زیباشهر و پارک مهرگان بعد از پل غدیر فاضلاب سنتی وارد رودخانه دز می‌شود، افزود: در این دو نقطه از طریق جداول روباز سنتی شهرداری فاضلاب به سوی رودخانه دز هدایت میشود لذا وظیفه پاسخگویی در این خصوص بر عهده آبفا نیست.

سعادتی‌فر با تاکید بر اینکه در غرب رودخانه دز هیچگونه ورودی فاضلابی وجود ندارد، تصریح کرد: طی بازدید‌های متعدد کارشناسان آبفا و تکنسین‌های پادگان زرهی ایستگاه پمپاژ فاضلاب و خطوط انتقال به صورت کامل بر مدار بهره برداری بوده و تاکید می‌شود با اجرای پروژه‌ای در سال گذشته به ارزش ۵۰ میلیارد ریال دیگر به هیچ عنوان فاضلابی به غرب رودخانه دز وارد نمی‌شود.

شبکه دفع فاضلاب خانگی در مناطق مذکور ایجاد نشده است!

یک کارشناس شهرداری گفت: در مناطق زیباشهر و پارک مهرگان دزفول فاضلاب شهری ایجاد نشده است و آب‌های سطحی و فاضلاب‌های خانگی وارد جداول روباز شهرداری شده و به رودخانه هدایت می‌شوند. اداره آب و فاضلاب وظیفه دارد فاضلاب‌های خانگی را جمع کند تا به کانال‌های ایجاد شده برای دفع آب‌های سطحی وارد نشوند.

آبفا خوزستان متعهد به انجام طرح جلوگیری از ورود فاضلاب به رودخانه دز شد

علیرضا خردمند فرماندار ویژه شهرستان دزفول هفته گذشته نیز با اشاره به مشکلات زیست محیطی ایجاد شده برای رودخانه دز و برداشت آب غدیر از این رودخانه گفته بود: در سفر استاندار خوزستان به شهرستان که طی روز‌های گذشته انجام شد، شرکت آب و فاضلاب استان متعهد شد طرح کامل فاضلاب زیباشهر دزفول به منظور جلوگیری از ورود فاضلاب به رودخانه دز را به قید فوریت عملیاتی کند.

منبع:فارس

باشگاه خبرنگاران جوان خوزستان اهواز

دیگر خبرها

  • رودخانه دز، پنهان زیر پوست فاضلاب‌های شهری
  • انتقال پیام صوتی به قمر مشتری به شکل موج‌های بصری
  • سکونت ۱۰ میلیون ایرانی در بنا‌های ناپایدار
  • ۲۶۵۰۰۰ واحد فرسوده در استان تهران درحال نوسازی است
  • سکونت ۱۰ میلیون ایرانی در بناهای ناپایدار
  • ایجاد حفره ۸ متری در بافت تاریخی یزد/ اتصال فاضلاب به قنات ممنوع
  • تضمین حیات شهری با افزایش درختان
  • مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری : ممکن است فاجعه بم تکرار شود !
  • ممکن است فاجعه بم تکرار شود !
  • شناسایی ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار سقف لرزان در بافت‌های فرسوده