Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-04-27@08:33:40 GMT

بی اعتنایی چین به ایران به خاطر عربستان

تاریخ انتشار: ۱۷ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۸۸۵۰۸۸

بی اعتنایی چین به ایران به خاطر عربستان

ساعت 24 - در حالی که برای برخی احزاب و گروههای سیاسی که تنها دلیل و فلسفه وجودی انها آمریکا ستیزی است باید با چین اتحاد راهبردی داشته باشیم اما برخی تحلیل ها از جمله تحلیلی که در سایت پژوهشکده تحقیقات راهبردی نجمع تشخیص مصلحت نظام منتشر شده است چین حاضر نیست دولت را در مناسبات با ایران مشارکت دهد و برای طرحهای انرژی ایران کاررا به بخش خصوصی داده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دراین نوشته انتقادی می خوانیم " چین به دو دلیل عمده درصدد ایجاد مانع برای حاکمیتی شدن موضوع و متعاقباً احالۀ مسئولیت‌ های انرژیکِ خود به بخش خصوصی برآمده است: نخستین عامل آن است که پکن به‌ سبب نیازی که به صنعت نفت غرب ‌آسیا دارد و بنا به سرمایه‌گذاری‌ های عظیمی که در پروژه ‌های زیربنایی و ساخت ‌و ساز کشورهای حوزۀ خلیج ‌فارس انجام داده است، به هیچ وجه نمی ‌خواهد با درگیر کردن خود در پروژه ‌هایِ مرتبط با صنعت انرژیِ جمهوری اسلامی ایران، عربستان‌ سعودی و امارات متحدۀ عربی را به ‌عنوان بزرگ ‌ترین شُرکای تجاری و انرژیک خود آزرده خاطر کرده و خود را درگیر رقابتِ پادشاهی‌ های منطقه با تهران کند. دومین دلیل نیز آن است که طرف چینی نمی ‌خواهد در شرایطی که ایران تحت فشارهای بی ‌سابقۀ مجموعۀ غرب و مشخصاً ایالات‌ متحده قرار دارد و چشم ‌انداز روشنی نیز برای رفع تخاصمات تهران ـ واشنگتن قابل تصور نیست، خود را با ایجاد تعهد طولانی‌ مدت در صنعت انرژی ایران زمین‌ گیر کند، از این‌رو می‌ کوشد تا با اِرجاع تعهدات خود به بخش خصوصی، مانع از حاکمیتی شدن رابطۀ انرژیک خود با تهران شود."

در این نوشته همچنین امده است : ایران و چین طی سالیان اخیر بنا به برخی ملاحظات راهبردی و محذورات بین ‌المللی، کوشیده ‌اند تا همکاری‌ های پیدا و پنهانی را در روابط فی ‌مابین به منصۀ ظهور برسانند. در همین رابطه یکی از مباحث مهمی که از رهگذر آن مقامات ایرانی و چینی کوشیده ‌اند تا منافع ملی و سیاست‌ های اِعلانی و اِعلامی خود را ردگیری نمایند برنامۀ همکاری¬ های جامع 25 ساله به صورت عام و  مقولۀ انرژی و مباحث مرتبط با آن به صورت خاص می ‌باشد. متعاقب کوشش‌ های دوجانبه، در ژانویه 2016/بهمن 1394، رئیس جمهور «شی جین پینگ» یک‌ سال پس از آنکه ایران برنامۀ جامع اقدام مشترکِ موسوم به «برجام» را با ایالات ‌متحده و دیگر قدرت ‌های جهانی منعقد کرد، از تهران دیدار نمود. همزمان با سفر آقای «شی» به تهران، چنین اظهار شد که فصل جدیدی از روابط دوجانبه در قالب برنامۀ جامع مشارکت راهبردیِ به منصۀ ظهور رسیده است که هدفش توسعۀ روابط تجاری پکن و تهران به ارزش 600 میلیارد دلار می‌ باشد. فارغ از گمانه‌ زنی ‌های موجود در باب اعداد، ارقام و مفاد سندِ برنامۀ همکاریهای جامع 25 ساله، باید اذعان داشت که این برنامه از آن جهت که می‌ تواند عاملی مُقوِم و مؤثر در پیشبرد راهبرد گرایش به شرق ایران به جهت کم اثر کردن فشار تحریم‌ های مجموعۀ غرب باشد، مثبت ارزیابی می ‌گردد. اما با این وجود باید توجه داشت که یکسری ایرادات ژرف همچون: مانع ‌تراشی پکن برای حاکمیتی نشدن موضوع، عدم توجه دولتمردان ایرانی به اَسناد بالادستی، مقولۀ سرمایه‌ گذاریِ محدود و ناقصِ طرف چینی (فاینانس) و عدم نیازسنجی و پویش و پایش صحیح نیازهای انرژیک ایران در متن سندِ مورد توافق به خصوص در بخش انرژی وجود دارد که باید مورد توجه خبرگان امر و متولیان دولتی قرار گیرد.

موضوع مهم دیگری که در خلال برنامۀ همکاریِهای جامع 25 ساله تا حدود زیادی مغفول مانده آن است که برخلاف طرف چینی که از مگاپروژۀ کمربند ـ راه به‌ عنوان چراغ راهنمای انرژی خود بهره می‌ جوید، مقامات ایرانی با وجود برنامه ‌های راهبردی از برنامه ‌ای واحد که بر اساس آن بتوان توافق بُرد ـ بُردی را در حوزۀ انرژی منعقد کرد، تبعیت نمی ‌نکند. . ماحصل سطحی ‌نگریِ مقامات ایرانی آن بوده است که در شرایط موجود که کشور دستخوش مشکلات عدیدۀ اقتصادی و سیاسی است، در بخش انرژیِ توافق، طرف ایرانیِ قرارداد تلویحاً موضع ضعیف‌ تر را اتخاذ کرده‌ و متعاقباً ابتکار عمل را به طرف چینی سپرده ‌اند.

سرمایه ‌گذاری اندک و نامتعادل پکن در صنعت انرژی ایران

با وجود آنکه زمزمه‌ هایی مبنی بر سرمایه ‌گذاریِ 400 میلیارد دلاری چین در صنعت انرژی ایران در قالب برنامۀ مشارکت جامع راهبردی شنیده می ‌شود، اما باید عنایت داشت که با توجه به ظرفیت‌ ها و مشکلات موجود در صنعت انرژیِ ایران، مبلغ مورد اشاره در بازۀ زمانی 25 سال و در مقایسۀ با میزان سرمایه‌ گذاری پکن در کشورهای همسایۀ تهران چندان رقم بالایی نیست و اینکه به ‌سبب عدم اطمینان خاطر از شرایط داخلیِ ایران و فشارهای خارجی احتمال آن می‌ رود که طرف چینی این بخش را یا ملغی و یا منوط به شرایطی خواهد کرد که از توان تهران خارج باشد.

با وجود آنکه ایران از ظرفیت ‌های ویژه ‌ای در حوزۀ انرژی (برق، پتروشیمی و منابع هیدروکربنی) برخوردار است و می‌ تواند خود را در مقام هاب منطقه‌ ای به منصۀ ظهور برساند، ولی با این حال در برنامۀ همکاری‌ های جامع 25 ساله نکتۀ مغفول مانده آن است که همکاری‌ های دو جانبه در بخش انرژی را صرفاً به بخش نفت و گاز تقلیل داده‌ اند و از سایر ظرفیت‌ های بالقوه و بالفعل ایران به ‌خصوص در زمینۀ برق خبری نیست.

.

منبع: ساعت24

کلیدواژه: احمدی نژاد جامع 25 ساله صنعت انرژی انرژی ایران طرف چینی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۸۸۵۰۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رئیسی در مسجد جامع «کالپیتی»: امروز همگان حقوق فلسطینیان را مطالبه می‌کنند

به گزارش قدس آنلاین، آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی عصر امروز چهارشنبه به وقت محلی، در ادامه برنامه‌های سفر یکروزه خود به سریلانکا، با حضور در مسجد جامع «کالپیتی» شهر کلمبو، ضمن دیدار و گفتگو با نمازگزاران، نماز مغرب را نیز در این مسجد اقامه کرد.

رئیس جمهور با ابراز خرسندی از حضور در جمع نمازگزاران مسجد جامع شهر کلمبو، اظهار امیدواری کرد مذاکرات صورت گرفته میان دو کشور به گسترش بیش از پیش روابط و همکاری‌های فیمابین منجر شود.

رئیسی طراحی و اجرای مجموعه سد، نیروگاه و تونل انتقال آب «اومااویا» از سوی شرکت‌های متخصص ایرانی را نماد همکاری‌های موفق دو کشور دانست و گفت: امیدواریم بهره‌برداری از این طرح‌ها افزایش رفاه مردم سریلانکا را در پی داشته باشد.

رئیس جمهور در ادامه وحدت و انسجام را نیاز ضروری و مهم امروز جهان اسلام دانست و گفت: دشمنان و در راس آنان آمریکا، با ایجاد گروهک‌های تروریستی مانند داعش به دنبال ایجاد ناامنی، کشتار و تفرقه در جهان اسلام هستند، بنابراین بسیار ضرورت دارد از هر اقدام و گفتاری که میان مسلمانان تفرقه ایجاد می‌کند، پرهیز شود.

رئیسی در ادامه ظالم و ستم بی‌سابقه رژیم صهیونیستی و کشتار و نسل‌کشی در غزه را نتیجه وجود اختلافات در امت اسلامی دانست و افزود: امام خمینی (ره) از ۴۵ سال پیش رژیم صهیونیستی را غده‌ای سرطانی برای امنیت منطقه دانسته و بر آزادی فلسطین به عنوان مسئله اول جهان اسلام تاکید کرده بود و امروز حقانیت این سخن امام راحل، بر همگان روشن شده است.

رئیس جمهور تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران دفاع از حقوق فلسطینیان را وظیفه همه مسلمانان و انسان‌های آزاده جهان می‌داند و معتقد است امروز حمایت از کسانی که از خانه، وطن، دین، ناموس و جان و عزت خود دفاع می‌کنند، شاخصی برای کشورهاست که آیا مدافع شرافت هستند، یا همراه شرارت؟

رئیسی خاطرنشان کرد: آمریکا مردم ایران را بابت دفاع از حق و عدالت مورد تحریم‌های ظالمانه قرار داد، اما جوانان ما تهدیدها را به فرصت تبدیل کردند و امروز ایران در همه حوزه‌ها در حال پیشرفت است. دشمن تلاش کرد پیشرفت ایران را متوقف کند، اما ملت ایران اراده کرد پیشرفت کند و در این جنگ اراده‌ها ملت ایران پیروز شد.

رئیس جمهور همچنین با اشاره به اینکه رهبر معظم انقلاب اسلامی به همه ما آموختند که رمز موفقیت توکل بر خدا و اعتماد به نفس و داشته‌های درونی است، گفت:‌ دشمنان برای متوقف کردن ملت ایران علاوه بر تحمیل ۸ سال جنگ به ما، تلاش کردند با ترور، انفجار، توطئه و فتنه‌های متعدد این مردم را از ادامه مسیرش منصرف کنند، اما موفق نشدند. امروز مقاومت و ایستادگی در مقابل نظام سلطه نه فقط مورد توجه نظام اسلامی ایران بلکه مورد توجه و اقبال همه جوان‌های منطقه است که معتقدند نباید تن به زیاده‌خواهی‌ها و مظالم نظام سلطه داد.

انتهای پیام/

منبع: خبرگزاری تسنیم

دیگر خبرها

  • حمیدرضا عزیزی، پژوهشگر بنیاد علم و سیاست آلمان: ایران در حمله به اسرائیل به کشورهای منطقه هم هشدار داد، هم اطمینان خاطر/ تهران قواعد درگیری با تل آویو را بازتعریف کرد/ همسایگان عربی ایران به دنبال موازنه و مفاهمه با تهران خواهند بود/ توانمندی موشکی ایران
  • تعریف دولتمردان برجام از خود به خاطر نابودی یک دهه فرصت رشد اقتصادی!
  • با تمام ظرفیت ها و برنامه ریزی جامع در نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴ حضور داریم
  • عدم پاسخگویی مسئولان جشنواره آسمان هشتم در میناب بی‌اعتنایی به رسانه‌ است
  • منتظر برنامۀ بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم
  • طرح کاشت یک میلیارد درخت راه حلی برای احیا و توسعه پایدار سرزمین
  • ممنون به خاطر همه چیز: خداحافظ برای همیشه!
  • دفاع جانانه کارشناسان عرب از ایران: صدام را به خاطر بیاورید!
  • رئیسی در مسجد جامع «کالپیتی»: امروز همگان حقوق فلسطینیان را مطالبه می‌کنند
  • مورینیو: به خاطر رم پیشنهاد پرتغال و عربستان را رد کردم