Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پول نیوز»
2024-04-28@03:58:25 GMT

«بزرگ لبنیات ایران» 66 ساله شد

تاریخ انتشار: ۱۹ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۹۰۹۱۶۶

«بزرگ لبنیات ایران» 66 ساله شد

شاید این روزها خیلی ها ندانند؛ اما بسیارند کسانی که به یاد بیاورند که روزگاری خریدن پنیر هم با صف و کوپن ممکن بود! آن روزها تمام شد چون در ایران شرکتی طلایه دار و «بزرگ صنعت لبنیات» بود که سردمدار خودکفایی پنیر شد.

 

به گزارش پول نیوز ، شاید این روزها خیلی ها ندانند؛ اما بسیارند کسانی که به یاد بیاورند که روزگاری خریدن پنیر هم با صف و کوپن ممکن بود! آن روزها تمام شد چون در ایران شرکتی طلایه دار و «بزرگ صنعت لبنیات» بود که سردمدار خودکفایی پنیر شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شرکتی که فرهنگ سازی مصرف دوغ، تولید تجهیزات مدرن ایرانی و ساخت پایانه‌های شیر برخی از دستاوردهایش است و به حق لیاقت عنوان «بزرگ» و «پدر لبنیات ایران» را دارد. شرکت صنایع شیر ایران در سال 99 با عبور از 66 سال قدمت به مرز 67 سالگی خود رسیده و خاطراتش دردهه‌های گذشته، یادآور دستاوردهایی است که با تلاش مردان و زنان این سرزمین و با بزرگی این نام کسب شده و در تارک صنعت لبنیات ایران مانا شده است.

شرکت صنایع شیر ایران که هم اکنون با برند پگاه در میان عموم مردم شناخته می‌شود، 7 دهه پیش و در سال 1333 نخستین کارخانه شیر پاستوریزه ایران بود که با ظرفیت 45 تن در روز تاسیس شد. شرکت شیر پاستوریزه آن روزها، هم اکنون بزرگترین شرکت صنعتی این حوزه با بیش از 800 کد محصول است و علاوه بر برند معروف پگاه، صاحب برندهای آبمیوه پدیده، نوشیدنی رادلر، نوشابه گیاهی زحل،شاین، آویسا، بی تا و ده‌ها برند دیگر است که در قالب هلدینگ صنایع شیر ایران و 29 شرکت به مردم ایران هدیه می‌دهد. پگاه طلوع سلامتی برای هر ایرانی است چرا که 66 سال پیش که شرکت صنایع شیر ایران با پیشنهاد و همکاری یونیسف در ایران بنیانگذاری شد، هدف اول تولید بهداشتی لبنیات در ایران بود.

در آن ایام 3.3 میلیون تومان دستگاه از سوی یونیسف به ایران اهدا شد تا اولین تولید بهداشتی شیر ایران، صبح روز 18 آبان 1336 به ادارات و سازمان‌ها و سربازخانه ها برود. آن هم در ایامی که هنوز کسی مشتری این کالای بهداشتی نبود و تولید کارخانه شیر پاستوریزه تهران بابهره‌برداری آزمایشی خود گامی تازه در صنعت ایران محسوب می‌شد.

10 هزار بطری شیرنیم لیتری

روزنامه اطلاعات در آن ایام با انتشار خبری به تاریخ 18 آبان 1336 نوشت:«از صبح امروز برای اولین بار بهره‌برداری آزمایشی از کارخانه جدیدالتأسیس شیر پاستوریزه تهران با حضور آموزگار معاون وزارت بهداری، کاظمی معاون سازمان برنامه و اردلان معاون وزارت کشاورزی شروع شد. ظرفیت اصلی این کارخانه 60 تن لیتر شیر در روز است که تا 80 تن لیتر قابل افزایش است. از سحرگاه امروز تحویل شیر از طرف بیش از چهل دامدار اطراف تهران شروع و محصول شیر پاستوریزه کارخانه در حال حاضر تهیه و در حدود 10 هزار بطر شیر نیم‌لیتری است».

همین روزنامه در 22 آبان336 در گزارشی تفصیلی آورده که 110 میلیون ریال خرج تأسیس کارخانه شیر پاستوریزه شده و سازمان حمایت مادران و کودکان جهان (یونیسف) بیش از 33 میلیون ریال برای خرید ماشین‌آلات کارخانه اهدا کرده است».

66 سال پیش در 12 آبان 1333 کارخانه شیر پاستوریزه تهران ثبت رسمی شد و در آن زمان دولت ایران تعهد کرد معادل 1.5 برابر ارزش ماشین‌آلات (معادل 430 هزار دلار) را که یونیسف اهدا کرده بود برای مدت 7 سال از محل شیر تولیدی کارخانه برای تغذیه کودکان نیازمند اختصاص دهد.

شروع با 20 دامدار اطراف تهران

در گزارشی که به تاریخ 12 آبان 1336 در روزنامه اطلاعات به چاپ رسیده آورده شده است که با بیست دامدار اطراف تهران بیست پیمان برای تحویل ده تن شیر منعقد شده است. بدین ترتیب کارخانه شیر پاستوریزه تهران با ظرفیت روزانه 45 تن تولیدش را در 18آبان آغاز و در نخستین روز بهره‌برداری، 4800 کیلوگرم شیرخام دریافت و فرآوری کرد. نخستین محصولات تولیدی کارخانه، شیر پاستوریزه در شیشه‌های یک‌دوم و یک‌چهارم لیتری، شیرکاکائو در شیشه یک چهارم لیتری و ماست شیشه‌ای یک‌سوم لیتری کم‌چرب و پرچرب بود. این‌گونه بود که نخستین کارخانه مدرن با هدف تولید شیر و فرآورده‌های سالم و پاستوریزه لبنی برای کمک به بهداشت و تغذیه مردم و توسعه صنعت دامپروری کشور راه‌اندازی شد و از همان ابتدا 15درصد تولید خود را به کودکان و شاگردان بی‌بضاعت استان‌های مختلف اختصاص داد تا به‌صورت رایگان حدود 30 هزار شیشه شیر بین آنها توزیع شود.

کارخانه شیر تهران یا شرکت صنایع شیر ایران؟

وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی وقت در سال 1347 اساسنامه شرکت سهامی صنایع شیر ایران را با زیرمجموعه سه کارخانه در تهران، تبریز و شیراز تهیه و از تصویب کمیسیون‌های مربوطه و مجلس وقت گذراند.

در سال 1352 شرکت تهیه و توزیع شیر ایران با سرمایه بانک‌های صنعت و معدن و کشاورزی تاسیس شد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی و لزوم سامان‌یابی کارخانه‌های تولید شیر و فرآورده‌های آن بر اساس تبصره یک ماده واحده مصوب 1358 شورای انقلاب اسلامی، شرکت تهیه و توزیع شیر ایران با 7 کارخانه نیمه‌تمام شیر پاستوریزه و استریلیزه در مراکز استان‌ها در شرکت سهامی صنایع شیر ایران ادغام شد.

روزهای سخت جنگ تحمیلی و آغاز خودکفایی

تأمین شیر و فرآورده‌های شیری در دوران جنگ تحمیلی، تأمین و توزیع محصولات کوپنی ازجمله پنیر، احداث سکوهای جمع‌آوری شیر در کشور و توسعه کمی شیرخام، راه‌اندازی کارخانجات کرمان، زنجان، گرگان، همدان، گلپایگان، و خوزستان بدست متخصصان ایرانی از دستاوردهای شرکت در دوران سازندگی است.

در سال 1377 کارخانه صنایع بسته‌بندی، فیلم و پلاستیک به‌منظور تأمین مواد مورد نیاز تولید شیر نایلونی و پنیر UF با ظرفیت 2200 تن در سال به بهره‌برداری رسید. در سال 1379 کارخانه شیر و لبنیات پاستوریزه ارومیه نیز خریداری و به جمع کارخانه‌های تحت پوشش شرکت سهامی صنایع شیر ایران پیوست. در ادامه شرکت‌های تخصصی توزیع تشکیل شدند که در ابتدا با نام شرکت‌های بهسامان پگاه و سپس با تغییر نام به شرکت‌های بازارگستر با هدف توزیع مناسب جغرافیایی در 5 منطقه مختلف کشور آغاز به کار کردند. این روش توزیع تا سال 1391 ادامه پیدا کرد و از ابتدای 1399 با ادغامی بزرگ، شرکت فروش و توزیع مادری به نام پخش سراسری بازارگستر به وجود آمد. خودکفایی تولید پنیر در ایران، ساخت مواد اولیه و استارترها و ساخت تجهیزات مدرن داخلی از جمله دستاوردهایی است که در این دوره کلیدخورد و با نام صنایع شیر ایران (پگاه) ماندگار شد.

«پگاه» متولد شد

5 دهه از سالی که ایرانیان صاحب نخستین کارخانه شیر پاستوریزه شدند، گذشته بود و 44 سال مردم ایران شیر پاستوریزه تولید داخل را نوش جان می‌کردند. در دهه 80 خورشیدی بازار لبنیات کشور تغییرات زیادی کرد و شرکت صنایع شیر ایران در اواخر دهه 70 دست به خلق برندی ماندگار زد. تا پیش از این، نشان سردیس گاو مهربان با نوشته نستعلیق «شرکت صنایع شیر ایران» روی شیشه‌های شیر بین مردم معروف بود و در دورانی هم لوگوی شرکت صنایع شیر ایران با نشان «قطره شیر» شناخته شده بود. اما در سال 1379 نشان «پگاه» نشان اصلی شرکت با ترکیبی از نوشتار پگاه و سردیس گاو شد. نشان پگاه با الهام از عبارت «پنیر گلپایگان آرزوی همه»، ساخته شد. پس از خلق«پگاه»، از 1380 تاکنون همه محصولات شرکت صنایع شیر ایران با این نشان به بازار مصرف عرضه و واحدهای تولیدی تابعه نیز با این عنوان نامگذاری شدند.

شرکت صنایع شیر ایرن از بدو تولد برند پگاه با تبلیغات گسترده تلویزیونی در سال‌های 80 تا 84 شمسی با شعار «هیچ فرقی نمی‌کنه مهم اینکه پاستوریزه باشه» به ایفای نقش مسئولیت اجتماعی خود در حوزه ترویج تغذیه سالم و افزایش سرانه مصرف شیر و فرآورده‌های شیری پرداخت. برگزاری جلسات منظم فرهنگ‌سازی در مدارس، سمینارهای سلامتی، زنگ شیر مدارس و حضور پررنگ در طرح شیر مدارس ایران «شما» نیز بیانگر بخشی از این مسئولیت اجتماعی بوده که در ادامه با فرهنگ‌سازی افزایش مصرف دوغ و تولید انواع فرآورده‌های لبنی پروبیوتیک تا به امروز ادامه داشته است. حالا بزرگ صنعت شیر ایران که به حق کاری کارستان در صلامت عمومی مردم ایران کرده و همواره نقش وزارت نداشته شیر ایران را بازی کرده است، در مسیر رشد خود، با ارائه محصولات سلامت محور و فراسودمند، راهی تازه را پیش روی نسل تازه کشور گذارده و در حال نوگرایی و تحولی است که ثمراتش را سالهای آینده و نسب‌های بعد ایران عزیز خواهند دید.

سلامت محوری سبک زندگی پگاهی هاست.

منبع: پول نیوز

کلیدواژه: شرکت صنایع شیر ایران شرکت پگاه پول نیوز محصولات لبنی وزارت جهاد کشاورزی شیر کارخانه شیر پاستوریزه شرکت صنایع شیر ایران شیر پاستوریزه تهران شیر و فرآورده شیر ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.poolnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پول نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۹۰۹۱۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شاهکار مهندسان ایرانی در سریلانکا

به گزارش «تابناک» به نقل از همشهری، پروژه سد چندمنظوره سریلانکا موسوم به «اومااویا» با ویژگی‌هایی منحصربه‌فرد که توسط مهندسان ایرانی اجرا شده است، دیروز با حضور سیدابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور افتتاح شد. این نخستین‌بار نیست که مهندسان ایرانی، پروژه‌های بزرگ را در دیگر کشور‌ها اجرا می‌کنند؛ اما اومااویا ویژگی‌هایی دارد که آن را خاص می‌کند. به‌گزارش همشهری، صادرات خدمات فنی و مهندسی، مرغوب‌ترین بخش از ترکیب تجارت خارجی است که ایران نیز از سال‌های دور در این حوزه فعال بوده است. تحریم‌های ظالمانه به قصد خانه‌نشین‌کردن مهندسان ایرانی به این بخش نیز حمله برد و توانست مقیاس صادرات فنی مهندسی ایران را کاهش دهد؛ اما مهندسان ایرانی ضمن دور زدن تحریم‌ها، بر شرکت‌های صاحب‌نام غربی نیز در صحنه‌های رقابت پیروز شدند و خود را در پروژه‌هایی که عنوان «بزرگ‌ترین» را یدک می‌کشیدند، جای دادند. اومااویا در سریلانکا، یکی از این پروژه‌ها بود که دیروز افتتاح شد. ایران در ابتدای دهه ۹۰ توانسته بود رکورد صادرات بیش از ۴ میلیارد دلاری خدمات فنی مهندسی را ثبت کند؛ اما این رقم حالا حدود ۱.۵ میلیارد دلار است و طبق وعده علی‌اکبر محرابیان، وزیر نیرو، قرار است طی ۲ سال آینده به ۵ میلیارد دلار نیز برسد.

آغاز تا انجام اومااویا

قریب به ۱۴ سال پیش، ایرانی‌ها برای حضور در پروژه چندمنظوره سریلانکا با ایتالیایی‌ها رقابت کردند و بعد از موفقیت در این رقابت، برای خلق شاهکار مهندسی در منطقه‌ای نسبتا محروم و خشک در ۲۰۰ کیلومتری شرق کلمبو، پایتخت سریلانکا، دست‌به‌کار شدند. از مارس ۲۰۱۰ که کلنگ پروژه اومااویا زده شد، عوامل زیادی دست‌به‌دست هم داد تا پایانی خوش برای این پروژه چندمنظوره رقم نخورد. در کنار تأخیر‌های کارفرما در تحویل زمین، محدودیت‌های بانکی ناشی از تحریم، تأخیر کارفرما در پرداخت‌ها و تعلیق موقت پروژه ناشی از مسائل ناشناخته زمین‌شناسی، در برهه‌های مختلف ترمز پیشرفت اومااویا را کشید، اما عاقبت از سال ۲۰۱۶، عملیات اجرایی پروژه با شتاب بیشتری آغاز شد که البته این‌بار نیز دست‌انداز‌های بزرگی نظیر کمبود سیمان، آرماتور و سایر نهاده‌ها در بازار سریلانکا، قطعی مکرر برق و کمبود گازوئیل از شتاب طرح کاستند و درنهایت با شیوع کرونا و مقررات سختگیرانه برای کنترل بیماری، سنگ بزرگ دیگری پیش پای مجریان پروژه افتاد. در نهایت اما، مهندسان ایرانی موفق شدند این پروژه را حتی در مواردی که برای نخستین‌بار توسط شرکت‌های ایرانی اجرا می‌شد به پایان برسانند و آن را با نام ایران آماده افتتاح کنند.

 مختصات ابرپروژه اومااویا

پروژه برقابی سریلانکا که توسط مهندسان کشورمان و با پیمانکاری شرکت فراب ایران اجرا شده، شامل ساخت ۲ سد، یک‌تونل انتقال آب و ۲ واحد نیروگاه زیرزمینی برقابی با مجموع ظرفیت ۱۲۰ مگاوات است که طبق گفته‌های وزیر نیرو، ۵۳۰ میلیون دلار هزینه در برداشته و دولت سریلانکا کل مبلغ را به‌صورت نقدی پرداخت کرده است. البته ۵۰ میلیون دلار از این هزینه در قالب «اعتبار خریدار» و طی قراردادی بین بانک توسعه صادرات ایران و وزارت دارایی سریلانکا تسویه شده که بازپرداخت آن با دولت سریلانکا خواهد بود.

اجرای صفر تا ۱۰۰ پروژه چندمنظوره اومااویا توسط مهندسان ایرانی انجام شده و طراحی و ساخت شفت عمودی زیرزمینی آن به ارتفاع ۶۱۸ متر، جزو عمیق‌ترین شفت‌های ساخته‌شده توسط مهندسان ایرانی است. جالب اینکه حفاری این شفت به روشی نوین و کاملا مکانیزه و بدون دسترسی میانی انجام شده است. نکته دیگر اینکه این طرح در منطقه‌ای نسبتا محروم و خشک اجرا شده و شرکت ایرانی به‌واسطه فعالیت‌های داوطلبانه و خیریه‌ای مانند ساخت جاده دسترسی و تأمین آب برای مردم محلی، نشان عالی مسئولیت اجتماعی را نیز دریافت کرده است. براساس آمار‌های شرکت فراب، در اوج فعالیت‌های اجرایی این پروژه ۱۸۰۰نفر مشغول به فعالیت بوده‌اند که ۴۰۰نفر از آن‌ها متخصصان ایرانی، ۱۳۷۰نفر از کشور سریلانکا و ۳۰ نفر از سایر کشور‌ها بوده‌اند.

ایران در باشگاه سدسازان برتر جهان

وزیر نیرو در مراسم افتتاح پروژه اومااویا گفت: براساس اعلام کمیسیون بین‌المللی سد‌های بزرگ، ایران جزو کشور‌های برتر جهان در بخش سدسازی است و همچنین در حوزه تولید برق حرارتی جزو ۱۰کشور اول جهان محسوب می‌شود. علی‌اکبر محرابیان با اشاره به اینکه ایران پنجمین کشور جهان از لحاظ وسعت شبکه‌های آبیاری و زهکشی است، افزود: ما در عرصه تولید تجهیزات و قطعات موردنیاز تصفیه‌خانه‌های آب و فاضلاب موفق شدیم بیش از ۹۵درصد نیاز خود را در داخل کشور تأمین کنیم. وزیر نیرو خاطرنشان کرد: به برکت این دستاورد‌ها بیش از ۲۰۰سد بزرگ و ۶۰۰سد کوچک با حجم مخزن حدود ۶۰میلیارد مترمکعب و حدود ۲.۵میلیون هکتار شبکه آبیاری و زهکشی مدرن و صد‌ها تصفیه‌خانه آب و فاضلاب در ایران ساخته شده است. با توجه به ظرفیت کشور در صدور خدمات فنی و مهندسی در بخش آب و برق و فاضلاب چند پروژه بزرگ را در کشور‌های مختلف جهان یا در حال اجرا داریم یا به اتمام رسانده‌ایم. او با اشاره به توان مهندسان ایرانی در سدسازی، گفت: در کشور تاجیکستان  از میان پروژه‌های به بهره‌برداری رسیده می‌توان به سد و نیروگاه سنگ توده و از پروژه‌های در حال ساخت می‌توان به سد راغون به‌عنوان بزرگ‌ترین طرح عمرانی در جهان و به تعبیری مرتفع‌ترین سد جهان به ارتفاع ۳۳۵متر و حجم ذخیره ۱۴میلیارد مترمکعب توسط مشاوران و پیمانکاران بین‌المللی ازجمله شرکت‌های ایرانی  اشاره کرد.

مشخصات فنی غول نیم میلیارد دلاری ایرانی در سریلانکا

طرح چند‌منظوره اومااویا در ۲۳۰ کیلومتری پایتخت سریلانکا، شامل دو سد به نام‌های دایرابا و پوهولپولاست که قرار است آب مازاد رودخانه‌های اومااویا و ماهاتوتیلااویا را در دو حوضه آبریز مجزا به مناطق کم آب منتقل کند.

دیگر خبرها

  • آتش سوزی گسترده یک کارخانه بزرگ در جنوب تهران (+فیلم و عکس)
  • آتش‌سوزی گسترده یک کارخانه بزرگ در جنوب تهران
  • آتش‌سوزی بزرگ در کارخانه مبل شهرک صنعتی شمس‌آباد
  • ایران اکسپو رسما آغاز به کار کرد
  • موسویان: «فراخوان بزرگ» تبدیل به «فضاحت بزرگ» شد
  • تحریم های جدید انگلیس علیه صنایع نظامی ایران / اسامی
  • حملات پهپادی ویرانگر اوکراین به کارخانه های فولاد روسیه/ اعلام تحریم های جدید آمریکا علیه ایران به بهانه جنگ اوکراین
  • شاهکار مهندسان ایرانی در سریلانکا
  • تحریم‌های مشترک انگلیس، آمریکا و کانادا علیه ایران
  • همت والای کارگران زمینه ساز تحقق شعار سال خواهد شد