Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری میزان»
2024-05-07@16:28:52 GMT

اتصال راه آهن خواف-هرات به مزارشریف

تاریخ انتشار: ۱۹ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۹۱۴۲۵۵

وزیر راه و شهرسازی گفت: اتصال ریلی ایران به کشور‌های همسایه و توسعه آن از همه مسیر‌های ممکن همواره مورد تاکید بوده و در اولویت قرار دارد و پروژه خواف – هرات در همین راستا در دستور کار قرار گرفت. خبرگزاری میزان - طبق اعلام پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، محمد اسلامی درخصوص خط ریلی خواف – هرات که قرار است اواخر آبان ماه افتتاح شود با اشاره به نقش مهم این پروژه ریلی در افزایش مراوات برون‌مرزی و ترانزیت کشور و گسترش روابط اقتصادی دولت‌های ایران و افغانستان، اظهار داشت: اتصال ریلی جمهوری اسلامی ایران به کشور‌های همسایه و توسعه آن از همه مسیر‌های ممکن برای افزایش سهم ترانزیت از طریق ریل همواره مورد تاکید بوده و در اولویت قرار دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



وی ادامه داد: در این زمینه اتصال راه‌آهن ایران به افغانستان با تعریف پروژه خواف – هرات در دستور کار قرار گرفت. با بهره‌برداری از این پروژه که با حمایت و سرمایه‌گذاری جمهوری اسلامی ایران است، فرصت‌های بار و مسافر به مقصد افغانستان و از مبدا این کشور و همچنین به سایر مقاصد اعم از کشور‌های همسایه، اروپایی همچون ترکیه و اقیانوس هند فراهم می‌شود و به این شکل یک راه جدید ترانزیتی برای ایران فعال خواهد شد.

وزیر راه و شهرسازی با اشاره به پتانسیل بالای این خط ریلی برای حمل صنایع معدنی که در مرز بین ایران و افغانستان وجود دارد، اظهار داشت: به همین خاطر پیش‌بینی می‌شود که جابه‌جایی سالانه حدود ۳ میلیون تن ترانزیت را در سال‌های نخستین در این خط ریلی شاهد باشیم.

وی در زمینه میزان حمل بار پیش‌بینی شده و اتصال این خط ریلی به چابهار در حوزه بندری تصریح کرد: در ارتباط بین جمهوری اسلامی ایران، افغانستان و هندوستان، تفاهمنامه سه جانبه بخش ترانزیتی فعال شده است. اتصالات بندری و خط کشتیرانی بندری بین بنادر هندوستان و چابهار و بندرعباس برقرار است و هم اکنون از طریق چابهار بار‌های افغانستان و هندوستان از طریق جاده تبادل می‌شوند.

اسلامی ادامه داد: با ایجاد این خط و اتصال راه‌آهن به افغانستان بخشی از باری که هنوز مورد بهره برداری قرار نگرفته به خصوص بار‌های معدنی، این فرصت را به وجود می‌آورد که در مدار قرار گرفته و قابل استفاده شوند.

این عضو کابینه دولت دوازدهم در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با اتصال نخست ریلی ایران به افغانستان در بحث باری و مسافری چقدر به ارزآوری کمک خواهد شد، اظهار داشت: افغانستان یک نقطه اتصال ریلی در مزار شریف دارد که در مرز هیرات به ترمز ازبکستان بوده و این قطعه که از طریق ایران متصل می‌شود دومین نقطه ریلی این کشور به حساب می‌آید.

وی افزود: این اتصال ریلی از ایران به افغانستان به درون این کشور امتداد نداشته و حداکثر نقشی که می‌تواند در این مقطع ایفا کند، مبادله سهمی از بار‌های موجود به خصوص بار‌هایی است که بین تجار مبادله می‌شود. این میزان چیزی حدود ۳ میلیون تن صادرات و واردات و حدود ۱.۸ میلیون تن ترازیت بوده که با در مدار قرار گرفتن این خط جایگاه خودش را به دست خواهد آورد.

وزیر راه و شهرسازی در ادامه با اشاره به آموزش نیرو‌های عملیاتی در حوزه ریلی در این خط توسط راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران، گفت: موضوع مهم در این پروژه ریلی این است که همزمان با برقراری خط ریلی در افغانستان، نیرو‌های انسانی آموزش دیده و ماهر مورد استفاده قرار خواهند گرفت.

وی افزود: به این ترتیب این ایجاد قابلیت برای راه‌آهن افغانستان توسط ایران تنها خط ریلی و ساخت ایستگاه نیست بلکه تجهیز و تامین نیروی انسانی در فرآیند یک قرارداد همکاری بوده که با راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران انجام گرفته است.

وی ادامه داد:‌این یکی از مزیت‌های این راه‌آهن جدید بوده که در تعامل با جمهوری اسلامی ایران می‌تواند همکاری‌ها و روابط را پایدار نگه داشته و برای گسترش آن اعتمادسازی کرد.

این عضو کابینه دولت دوازدهم با امیدواری نسبت به این‌که با پیشنهاد‌های ارائه شده به دولت افغانستان این خط ریلی از طریق هرات به مزار شریف متصل شود، اظهار داشت: این خط در صورت اتصال می‌تواند یک خط جدید ریلی ترانزیتی باشد که ایران را به آسیای میانه متصل کرده و یک راه میانبر به کشور‌های مقصد در شرق کشور چین باشد.

اسلامی در پایان گفت: این راه‌آهن در مقطعی از تاریخ به بهره‌برداری می‌رسد که با شکل‌گیری دولت جدید افغانستان این امیدواری وجود دارد، پایداری سیاسی در این کشور آغاز شده تا شاهد رونق و شکوفایی اقتصادی و افزایش تبادلات بین دو کشور باشیم و به اعداد و ارقامی که در فرض این برنامه است، نزدیک شویم.   بیشتر بخوانید: پیشرفت ۸۰ درصدی پروژه راه آهن تهران – زنجان   انتهای پیام/ برچسب ها: اخبار اقتصادی راه آهن ترانزیت

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: اخبار اقتصادی راه آهن ترانزیت جمهوری اسلامی ایران راه و شهرسازی خط ریلی اتصال ریلی راه آهن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۹۱۴۲۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افغانستانی‌ها بمانند یا بروند؟!/ ردّ پای ۲۰ ساله لیدر اصلاح‌طلبان در مشکلات مردم و ایران

بر اساس منطق حکمرانی و عقلانیت اقتصادی؛ ظرفیت‌های یک کشور در حالتی که نیاز به نیروی کار یا تشکّل‌های جمعیتی نیست، باید تبدیل به ارزش افزوده شود.

سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابه‌لای اخبار و اتفاقات کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیل‌ها و پیشینه‌هایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم می‌گذاریم. ۷:۳۰ هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.

***

ردّ پای ۲۰ ساله لیدر اصلاح‌طلبان در مشکلات مردم و ایران

محمد خاتمی، لیدر جبهه اصلاحات به تازگی در سخنانی که سایت جماران آنها را منتشر کرد با طرح این کنایه که امیدواریم بزرگان کشور نگرانی این را داشته باشند که مشکلات را حل کنند(!) گفته است:

"تنها یک سال از برنامه چشم‌انداز ۲۰ ساله مانده است، باید ببینیم چرا به شاخص‌های نهایی آن نزدیک نشده‌ایم."[۱]

*اگرچه ایران اسلامی توانسته است به برخی اهداف خود در سند چشم‌اندازه ۲۰ ساله برسد و برخی از آنها هم نزدیک شود لکن سؤال خاتمی درباره برخی از شاخص‌ها همچنان موجه است و باید به آن پاسخ داد...

نکته اول در قبال پاسخ به سؤال خاتمی این است که بخش زیادی از مجموع ۲۰ سال متعلق به تحقق سند چشم انداز در اختیار مدیریت دولتی اصلاح‌طلبان بوده است و جا دارد آنها بیشتر از هر کس دیگری به مردم درباره میزان پیشرفت در سند چشم‌انداز گزارش بدهند.

نکته دوم این است که نمی‌شود از مسیر پیشرفت حرف زد اما از طوفان‌ها و بلایا و دره‌های خطرناک دستکند شده در طول مسیر چیزی نگفت!

آقای خاتمی آیا می‌داند که اثر فتنه او و دوستانش در سال ۸۸ بر سرعت پیشرفت کشور و زیاد شدن تحریم‌ها علیه مردم ایران چه بود؟

۳ دوره "تحریم انتخابات" که خاتمی حامی آن بود چه؟ آیا تحریم انتخابات که عملا به معنی هدف گرفتن شقیقه نظام سیاسی کشور است هیچ تأثیری در کاهش سرعت پیشرفت کشور نداشته است؟

"سیاه‌نمایی از اوضاع کشور و دعوت دائم مردم به خیابان" که قاتق نان اصلاح‌طلبان در شب و روز بود را چطور باید ارزیابی کرد؟

خاتمی باید بداند که بخش اعظمی از وقت و انرژی و تدبیر کشور طی ۲۰ سال گذشته صرف مقابله با این توطئه‌های خانمانسوزی شده است که هر یک به تنهایی می‌توانست تمام ابعاد زندگی و اقتصاد و معیشت و امنیت مردم را با مخاطره مواجه کند. اما نظام اسلامی در مقابل تمام این دسیسه‌های خطرناک ایستاد و در عین حال به یک هژمونی جهانی تبدیل شد که امروز نه تنها از معیشت مردمش دفاع کرده است بلکه همپیمانان خود در اقصی نقاط جهان را نیز زیر چتر حمایت خود دارد. و ایضا درخشش موشک‌های ایران در آسمان تلاویو نیز که حتما به سمع و نظر آقای خاتمی رسیده است.

ملاحظه می‌شود که ایران علیرغم تمام توطئه‌هایی که بخش بزرگی از آنها نیز عامل داخلی داشته؛ اما به جایگاه امروزینی رسیده است که عده کثیری در جهان با اطلاق هژمونی به ایران موافقت یافته‌اند.

پس باید واقعیت مطلوب ایران را دید و البته سؤالات فوق‌الذکر را هم از آقای خاتمی و دوستانش پرسید!

درباره وضعیت پیشرفت ایران در سند چشم‌انداز ۲۰ ساله همچنین خوانش این تحلیل ۲ سال قبل مشرق که با عنوان "اشک‌ها و لبخندهای سند چشم انداز ۱۴۰۴؛ امروز کجا هستیم!؟" منتشر شد نیز خالی از لطف نیست.

***

کارنامه‌هایی که باید آنها را به مردم معرفی کرد

آیت‌ا... محمدجواد فاضل لنکرانی، رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) طی سخنانی در مراسم تجلیل از استادان منتخب این مرکز گفته است:‌ استادان حوزوی باید از جهت معیشت تأمین شوند.

به گزارش شفقنا، او در عین حال تصریح کرده است: برخی از تلاش های آیت الله اعرافی در تأمین معیشت استادان به ثمر رسیده است.[۲]

*اذعان آیت‌ا... فاضل لنکرانی به کارآمدی مدیریت حوزه‌های علمیه یک اذعان باارزش و حاوی این معناست که کارآمدی نصب‌العین برنامه‌های مدیریت حوزه‌های علمیه است.

کارآمدی موثر و دور از شعارزدگی و نمایش که می‌بینیم مورد اشاره استادان حوزه نیز قرار گرفته است و همگان وظیفه داریم برای معرفی آنها به مردم تلاش کنیم.

دقت شود که معنای "کارآمدی" و مدیریت اصولی همین است و باید اثرات چنین مدیریتی آنچنان ملموس باشد که جامعه هدف نیز بتواند دقیقا بدان‌ها اشاره کند.

آیت‌ا... علیرضا اعرافی که از اعضای مجلس خبرگان نیز هست؛ مدتی قبل در نامه‌ای سرگشاده به رئیس‌جمهور با برشمردن ایرادات طرح نهضت ملی مسکن به عدم توانایی عمده مردم برای بازپرداخت اقساط این طرح اشاره کرده بود.[۳]

***

نگاهی به الزامات "حکمرانی پیشرفته اسلامی" برای مهاجرین خارجی

افغانستانی‌ها بمانند یا بروند؟!

محمد کرمی، استاندار سیستان و بلوچستان به تازگی طی سخنانی در دیدار با جمعی از مدیران استانی و شهرستانی پیرامون ظرفیت‌های صنعتی و پیشرفت این استان گفته است: همکاری ایران با کشورهای همسایه و برعکس باید در یک چرخه مثبت باشد تا موفقیت متقابل را ممکن سازد چون همه این کشورها مکمل یکدیگر هستند و باید از ظرفیت‌های یکدیگر استفاده کنند.
به گزارش ایرنا، او به ارتباط ایران با افغانستان اشاره کرد و افزود: افغانستان درخواست کرده با کارخانه‌های فرآوری ایران به صورت مشترک سرمایه گذاری کند و از آن طرف بخشی از استخراج معادنشان را به این طرف بیاورند و از این طریق می‌توانند از معادنشان استفاده کنند.
کرمی تصریح می‌کند: اگر اقتصاد افغانستان را درست کنیم قطعا اقتصاد ایران نیز بهره می‌برد. از آن طرف نیاز نیست افغانستانی‌ها را از ایران خارج کنیم"![۴]

*سخنان استاندار محترم کاملا صحیح است الّا در بخش آخر که می‌گوید با عنایت به پیشرفت ایران و توسعه همکاری با کشورهای همسایه از جمله افغانستان آنگاه نیازی نیست افغانستانی‌ها را از ایران خارج کنیم!

باید دانست که بر اساس منطق حکمرانی و عقلانیت اقتصادی؛ ظرفیت‌های یک کشور در حالتی که نیاز به نیروی کار یا تشکّل‌های جمعیتی نیست؛ باید تبدیل به ارزش افزوده شود نه اینکه در اختیار اتباع خارجی قرار گیرد.

زیرا در این حالت مفهوم مرز و ملت و حکمرانی و پرچم مورد استشکال قرار می‌گیرد.

بله! ما با افغانستانی‌ها برادریم و همدرد آنها در مصائب و مشکلات افغانستان هستیم. و ایضا بر اساس همین برادری و هم‌کیشی بود که مهاجران جنگ‌زده افغانستان را پذیرفتیم و همچنان نیز میزبان آنها (اعم از شیعه و سنی) هستیم.

اما به لحاظ منطق حکمرانی؛ افغانستانی‌ها باید به کشورشان بازگردند و در خاک خودشان نموّ داشته باشند.

چه در این حالت است که سطح همکاری‌های دو کشور نیز می‌تواند ارتقای بیشتری بیابد چون بخشی از جمعیت بازگشته؛ دارای استعداد و تخصصی هستند که در ایران اسلامی به دست آورده‌اند و لذا اکنون که در سنین ثمردهی هستند، می‌توانند کمک‌کار کشور و حکومتشان باشند.

از سوی دیگر ایران اسلامی نه تنها در گستره جمعیت فعلی خود بلکه در گستره جمعیت بسیار بیشتر (که نیازمند آن است) نیز نیازمند تمام ظرفیت‌های خویش است و هر توجیهی برای اختصاص بخشی از این ظرفیت به اتباع خارجی مسموع نیست. مگر همانطور که اشاره شد در حالت نیاز به نیروی کاری که مشاغلی را در داخل کشور میزبان بر عهده بگیرد که شهروندان بنا به هر دلیلی در آن شغل‌ها نیستند. پدیده‌ای که البته در ابعادی از اقتصاد ایران هم بروز کرده و برای جبران آن می‌توان در کنار افغانستانی‌ها به اتباع کشورهای دیگری غیر از افغانستان هم نگریست.

من‌حیث‌المجموع باید این مسئله نصب‌العین مدیران حکمرانی خاصّه در وزارت کشور باشد که ترتیباتی اتخاذ کنند تا اتباع محترم افغانستانی نه تنها فی‌الفور به کشور مادر بازگردند بلکه تدابیری هم برای حاضرین افغانستانی در ایران (اعم از مجاز و غیر مجاز) لحاظ شود تا هم حضور معیشت و کارکرد آنها برای خودشان و برای حاکمیت ایران بهینه شود و هم اگر نیازی به کار یا تخصص آنان در بازار کار ایران وجود دارد؛ فی‌الفور به سمت آن شغل راهنمایی شوند.

این الزامات "حکمرانی پیشرفته اسلامی" بایستی مد نظر تمام مسئولان و مدیران کشور باشد و هرگز از آنها تخطی نکنند.

***

۱_https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-۱۶۳۰۴۴۶

۲_https://fa.shafaqna.com/?p=۱۷۸۸۲۲۰

۳_khabaronline.ir/xk۵dz

۴_https://irna.ir/xjQrZz

دیگر خبرها

  • بارگیری غیراستاندارد محموله افغانستان توسط کنسرسیوم ریلی+عکس
  • محموله تجاری ریلی افغانستان به مقصد ترکیه از ایستگاه راه‌آهن تهران عبور کرد
  • عبور محموله تجاری ریلی افغانستان به مقصد ترکیه از ایستگاه تهران
  • ۱۰ واگن جدا شده محموله های ترانزیتی افغانستان به مرز رازی رسید
  • عبور محموله تجاری ریلی افغانستان به مقصد ترکیه از ایستگاه راه آهن تهران
  • بار ترانزیتی افغانستان به ترکیه از تهران گذشت/ آمادگی راه‌آهن برای حمل محموله‌های بعدی
  • بار ترانزیتی افغانستان بدون مجوز از ایستگاه تهران عبور کرد
  • وقوع سیل در افغانستان ۱۰ کشته برجای گذاشت
  • مسدود شدن شاهراه بدخشان - تخار
  • افغانستانی‌ها بمانند یا بروند؟!/ ردّ پای ۲۰ ساله لیدر اصلاح‌طلبان در مشکلات مردم و ایران