Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک کارشناس انرژی با اشاره به اینکه مطابق ماده ۱۶ آیین‌نامه اجرایی قانون توسعه پتروپالایشگاه ها، هیات امنای صندوق توسعه ملی باید تا پایان اسفند ۹۸ درباره تنفس خوراک تصمیم‌گیری می‌کرد، گفت: مجوز تامین مالی طرح‌ها از بازار سرمایه معطل تصویب این موضوع در صندوق توسعه است.

به گزارش گروه دیگر رسانه‌های خبرگزاری دانشجو، محمدعلی قدیری کارشناس نفت و انرژی در گفتگویی با اشاره به ضرورت توسعه پتروپالایشگاه‌ها در کشور گفت: نسل جدید پالایشگاه‌های نفت در دنیا پتروپالایشگاه نامیده می‌شوند که بخشی از نفت را به مواد شیمیایی تبدیل می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وجود واحد‌های آروماتیک و اولفین در پتروپالایشگاه‌ها موجب می‌شود که بخشی از مواد سوختی به مواد با ارزشی مثل اتیلن، پروپیلن، زایلن، بنزن و ... تبدیل شود که مواد بالادست واحد‌های شیمیایی و پلیمری هستند.

وی افزود: بنابراین یکی از مزایای پتروپالایشگاه‌ها این است که می‌تواند واحد مادر یک پارک شیمیایی باشد. از دیگر مزایای پتروپالایشگاه‌ها افزایش حاشیه سود نسبت به پالایشگاه‌ها و همچنین امنیت تامین خوراک واحد‌های پتروشیمیایی است.

قدیری گفت: امروزه اگر به پروژه‌های پالایشی که در منطقه آسیا تعریف شده است نگاه کنیم همه آن‌ها به صورت پتروپالایشگاه تعریف شده است. کشور‌هایی مثل چین، عربستان، کویت، امارات، مالزی و عمان کشور‌هایی هستند که سرمایه‌گذاری‌هایی کلانی برای ساخت پتروپالایشگاه‌ها انجام داده‌اند. در این میان عربستان و چین دید بلندمدت‌تری داشته و با احداث پارک‌های شیمیایی رابغ و آرامکو/سابیک در عربستان و همچنین پارک‌های چوسان و شانگ‌های در چین درصدد تکمیل زنجیره ارزش ذیل طرح‌های پتروپالایشی هستند که ایده‌ای کاملاً اقتصادی است.

این کارشناس انرژی گفت: ما در کشورمان هیچ پتروپالایشگاهی نداریم. هرچند به عنوان مثال در اصفهان و اراک مجتمع‌های پالایشی و پتروشیمیایی در کنار هم احداث شده‌اند، اما این‌ها هیچکدام پتروپالایشگاه نیستند، زیرا این‌ها دارای مدیریت واحد نیستند و تبادل جریان بسیار کمی بین واحد‌های پالایشی و پتروشیمی هست، درصد کمی از محصولات شیمیایی هستند و حجم تولید فرآورده‌های سنگین مثل نفت کوره بالاست. از طرف دیگر پتروشیمی‌های ذیل پالایشگاه‌ها امنیت تامین خوراک از پالایشگاه‌ها ندارند.

وی گفت: برخی ایراد می‌گیرند که صنعت پالایش نفت رو به افول است که به نظر بنده حرف غلطی است. براساس مطالعات انجام شده موسسه EIA تا سال ۲۰۳۰ نرخ رشد فراورده‌های نفتی حدود ۱۰ درصد افزایش پیدا می‌کند که از این مقدار بیشترین حجم مربوط به افزایش تقاضای مواد پتروشیمیایی است که بیش از ۳۰ درصد است. علاوه بر این ایران در منطقه‌ای واقع شده‌است که اغلب کشور‌ها درحال توسعه هستند، بنابراین نرخ مصرف مواد سوختی و شیمیایی بالاست که از این مقدار سهم مواد شیمیایی بسیار بیشتر است.

* تنفس خوراک یک بازی برد-برد بین صندوق توسعه ملی و سرمایه‌گذاران پتروپالایشگاه

قدیری اظهار داشت: سال گذشته مجلس یک قانون راهبردی را تصویب کرد که در آن موانع مهم توسعه ظرفیت پالایشی در ایران حل شده است. ایده اصلی این طرح مبتنی بر تنفس خوراک بوده است. تنفس خوراک یعنی اینکه پتروپالایشگاه در سال اول بهره‌برداری به ازای هزینه سرمایه‌ای که برای ساخت آن انجام شده خوراک نفت رایگان دریافت کند. این دوره دریافت خوراک رایگان بسته به هزینه سرمایه پتروپالایشگاه حدود یک سال طول می‌کشد و پس از آن این مبلغ را به‌صورت یک وام ۸ ساله به صندوق توسعه ملی برمی‌گرداند.

این کارشناس انرژی گفت: تنفس خوراک یک بازی دو سربرد بین صندوق توسعه ملی و سرمایه‌گذاران پتروپالایشگاه است. صندوق توسعه ملی قرار نیست تا حدود ۴ سالی که طول می‌کشد پتروپالایشگاه ساخته شود هیچ تسهیلاتی پرداخت کند و حتی پس از آن ساخت پتروپالایشگاه نیز تسهیلات نقدی پرداخت نمی‌کند بلکه نفت تحریم شده و بلااستفاده در مخازن نفتی را به قیمت بین المللی فوب به پتروپالایشگاه‌ها می‌دهد. به عبارت دیگر یک منبع پایدار فروش نفت را پیدا می‌کند.

وی افزود: از دید سرمایه‌گذاران تنفس خوراک موجب جذابیت سرمایه‌گذاری می‌شود به این صورت که دوره بازگشت سرمایه از حدود ۸ سال به یکسال کاهش پیدا می‌کند و طبق محاسباتی که ما کردیم تنفس خوراک تا ۱۰ درصد IRR یا همان نرخ بازده داخلی پتروپالایشگاه‌ها را زیاد می‌کند.

قدیری گفت: اجازه صادرات فرآورده‌های پتروپالایشگاهی برای طرح‌های موضوع این قانون نیز از جمله مفاد مهم و نقاط قوت قانون است که برای اولین بار در کشور رخ داده است. همچنین طبق ماده ۱۱ آیین‌نامه اجرایی این قانون طرح پتروپالایشی وزارت نفت تا ۲۰ سال وظیفه تامین پایدار خوراک نفت را دارد.

این کارشناس انرژی گفت: یکی از دلایل حاشیه سود پالایشگاه‌های داخلی حجم بالای تولید فراورده‌های سنگین در آن‌ها است. به موجب این قانون تمام محصولات سنگین پالایشی که قیمت آن‌ها کمتر از نفت خوراک باشد باید کمتر از ۱۰% وزنی کل فراورده‌های تولیدی طرح باشد. همچنین در این قانون برای کمک به تامین مالی طرح‌ها از طریق تقویت ابزار‌های سهام و اوراق در تامین سرمایه و تامین تجهیزات تمهیداتی اندیشیده شده است که جذابیت برای جذب سرمایه‌های مردمی ایجاد شود.

* ۸ طرح بزرگ پتروپالایشی معطل یک مصوبه حسابداری

وی گفت: جذابیت‌های یادشده موجب اقبال سرمایه‌گذاران برای دریافت مجوز‌های احداث پتروپالایشگاه شد. همانطور که می‌دانید ۸ طرح بزرگ به ظرفیت یک میلیون و ۴۶۰ هزار بشکه از وزارت نفت مجوز دریافت تنفس خوراک گرفتند. طبق براورد‌هایی که انجام شده شروع به کار این پروژه‌ها حدود ۳۰۰ هزار فرصت شغلی ایجاد می‌کند و موجب رونق صنایع مرتب پالایشی می‌شود.

قدیری در پایان تاکید کرد: شروع به کار رسمی و همچنین مجوز تامین مالی طرح‌ها از بازار سرمایه معطل صندوق توسعه ملی برای تصویب تنفس خوراک آن‌ها است. همانطور که گفته شد قرار نیست صندوق توسعه تسهیلات نقدی پرداخت کند و تنها برای دوره به بهره‌برداری رسیدن طرح‌ها باید جدول زمان‌بندی ارائه دهد. این در حالی است که طبق ماده ۱۶ آیین‌نامه اجرایی هیات امنای صندوق توسعه تا پایان اسفند ۹۸ می‌بایستی در این زمینه تصمیم‌گیری می‌کردند.

منبع: فارس

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: پتروپالایشگاه نفت بازار نفت اوپک پتروپالایشگاه ها صندوق توسعه ملی کارشناس انرژی سرمایه گذاران پالایشگاه ها تنفس خوراک کشور ها طرح ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۹۳۱۸۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سفر روسای اتاق‌های بازرگانی به تهران با هدف سرمایه‌گذاری

رئیس اتاق بازرگانی ایران کفت:دومین دوره رویداد بین‌المللی سرمایه‌گذاری و توسعه کشور با هدف بسترسازی و معرفی ظرفیت‌های مغفول برای توسعه سرمایه‌گذاری، برگزار می‌شود و نمایندگانی از سایر کشورها، سفرا و روسای اتاق‌های بازرگانی کشورهای هدف دعوت شدند. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم صمد حسن‌زاده رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، در نشست خبری دومین دوره رویداد بین‌المللی سرمایه‌گذاری و توسعه کشور (کرمان آیدکس 2024 ) با اشاره به عنوان «جهش تولید با مشارکت مردم» برای سال جاری و با توجه به مأموریت‌های اتاق ایران در راستای تحقق توسعه پایدار، اظهار داشت: مشارکت اتاق‌های سراسر کشور در مسیر برگزاری همایش‌ها و نمایشگاه‌های اقتصادی شروع شده و در تلاشیم با ایجاد یک فضای تعاملی بین دولت و بخش خصوصی به نتایج خوبی برای توسعه اقتصادی دست پیدا کنیم.

وی افزود: این همایش با هدف بسترسازی و معرفی ظرفیت‌های مغفول برای توسعه سرمایه‌گذاری، برگزار می‌شود و نمایندگانی از سایر کشورها، سفرا و روسای اتاق‌های بازرگانی کشورهای هدف دعوت شدند تا با حضور خود، اطلاعات لازم درباره اقتصاد ایران کسب کنند.

حسن‌زاده خاطرنشان کرد: اتاق ایران به نمایندگی از جامعه اقتصادی کشور آمادگی دارد با برگزاری همایش‌ها و نمایشگاه‌ها، ظرفیت‌های تجاری و سرمایه‌گذاری ایران را به بهترین شکل، معرفی کند.

 معرفی الگوهای ملی توسعه سرمایه‌گذاری توسط بخشی خصوصی

سید مهدی طبیب‌زاده، رئیس اتاق کرمان، هدف اصلی برگزاری کرمان‌آیدکس را معرفی توانمندی‌های سرمایه‌گذاری استان کرمان عنوان کرد و گفت: رویکرد این همایش ملی است و روش‌هایی را در این همایش معرفی می‌کنیم که در سطح ملی کارساز باشد. البته در همین راستا میهمانانی از منطقه بریکس، اوراسیا، اکو و شانگهای دعوت کردیم؛ چراکه معتقدیم گردش اطلاعات بین فعالان اقتصادی کشورها می‌تواند به افزاش سطح مناسبات تجاری بین کشورها کمک کند.

این فعال اقتصادی با بیان اینکه تلاش داریم آنچه برای ایجاد یک فضای مناسب برای جذب سرمایه‌های جدید نیاز است را در این همایش مدنظر قرار دهیم، تصریح کرد: کرمان سرزمینی با منابع و ظرفیت‌های بالایی است که باید در مسیر تولید ثروت به کار گرفته شوند. برای تشریح این سازوکارها 22 پنل تخصصی در حاشیه این همایش برگزار خواهد شد.

او تأکید کرد: قرار است شورای راهبردی معدن را در کرمان ایجاد کنیم برای همین نشست شورای عالی معدن را با مشارکت وزارت صنعت، معدن و تجارت در حاشیه همایش خواهیم داشت. در واقع به دلیل ظرفیت‌های معدنی استان کرمان، سعی داریم در همایش آیدکس تمرکز خوبی روی این حوزه داشته باشیم.

طبیب‌زاده طراحی و معرفی مدل‌های توسعه اقتصادی با تکیه بر عنوان سال را از اولویت‌های همایش کرمان‌آیدکس دانست و تأکید کرد: به دنبال آن هستیم تا مدل‌های قابل استفاده در سطح کشور برای تقویت سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف را ارائه دهیم.

فرهنگ سرمایه‌گذاری باید در سطح جامعه نهادینه شود

محمدمهدی فداکار، استاندار کرمان نیز در این نشست، گفت: ظرفیت‌های متنوع بین شهرهای این استان یکی از مزیت‌های آن است که موجب شده محصولات کشاورزی این منطقه و ذخایر معدنی آن بسیار متنوع باشد. از طرفی سرمایه‌گذاری‌هایی انجام شده تا شاهد تولید کل زنجیره فولاد و بخشی از زنجیره مس در استان باشیم.

او ادامه داد: استانداری در برگزاری این همایش مشارکت کرده چون معتقدیم که فرهنگ و ضرورت سرمایه‌گذاری باید در تمام ابعاد آن نهادینه شود و به مطالبه جامعه تبدیل شود. در مسیر سرمایه‌گذاری، بخش خصوصی یک بعد از کار را در دست دارد و باید حمایت‌های دولتی نیز وجود داشته باشد.

استاندار کرمان افزود: بخش خصوصی به خدمات دولت نیاز دارد و باید شرایط را برای سرمایه‌گذاری این بخش تسهیل کنیم. در این بین تلاش برای جلوگیری از خروج ارز و حتی بسترسازی برای جذب سرمایه‌های خارجی، موضوعی است که به جد پیگیری می‌شود.

فداکار از تلاش‌های استانداری کرمان در راستای تقویت سرمایه‌گذاری استان در حوزه‌های مختلف از جمله انرژی‌های تجدیدپذیر، گردشگری و بخش معدن سخن گفت.

سرمایه‌گذاری به همت بخش خصوصی توسعه می‌یابد

علی نقوی، رئیس کمیسیون خدمات فنی مهندسی و احداث اتاق ایران و دبیر همایش کرمان‌آیدکس با بیان اینکه دولت بودجه کافی برای تأمین منابع عمرانی و سرمایه‌گذاری در اختیار ندارد، مشارکت بخش خصوصی در این مسیر را ضروری خواند و گفت: گفتمان‌سازی در مسیر سرمایه‌گذاری و رسیدن به راهکارهای پیشنهادی برای این بخش، هدف اصلی این همایش است.

او تصریح کرد: کرمان از منظر گردشگری، توان بسیار بالایی برای جذب سرمایه دارد که ناشناخته ماندند و سرمایه‌گذاری کافی برای معرفی آنها صورت نگرفته است. برنامه‌ریزی برای این همایش انجام شد تا بتوانیم اطلاعات همه ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری استان را ارائه دهیم.

اتاق کرمان با هدف معرفی ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری استان، بسترسازی در مسیر جذب سرمایه‌های خارجی و داخلی و ارائه راهکارها و الگوهای ملی برای تقویت سرمایه‌گذاری در کل کشور، همایش کرمان‌آیدکس را از 24 تا 27 اردیبهشت، برگزار می‌کند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ساخت ۴۵۰۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر تسریع شود
  • شورای راهبردی گردشگری تشکیل شده است
  • مادری پسر معلول خود را خوراک تمساح کرد
  • سفر روسای اتاق‌های بازرگانی به تهران با هدف سرمایه‌گذاری
  • کرمان آیدکس معرفی ظرفیت‌های مغفول برای توسعه سرمایه‌گذاری
  • آیا ساخت شهر فرودگاهی در ایران توجیه پذیر است؟
  • کدام ‌حوزه‌های فناورانه در کیش به توسعه می‌رسند
  • افزایش حضور دانشگاه‌های ایران در رتبه بندی آسیایی تایمز ۲۰۲۴
  • طرز پخت خوراک ماهیچه توسط آشپز پاکستانی (فیلم)
  • کشت چغندر علوفه‌ای در مازندران تامین کننده خوراک دام کشور