Web Analytics Made Easy - Statcounter

همین دیروز|گروه تاریخ خبرگزاری فارس- امین رحیمی: خیلی‌ها او را به اسم نمی‌شناسند اما چهره‌اش آشناست؛ چهره آشنای نوستالژی‌های دهه شصت ایران است. سریال‌هایی که بازی کرده هم خودشان ستون‌های کاخ نوستالژی‌های دهه خاطره‌انگیز شصت هستند؛ «هزاردستان»، «سربداران»، «بوعلی سینا» و «افسانه سلطان و شبان». هر چه سریال خوب در دهه ۶۰ بود جمشید لایق هم بود! لقب هم ندارد؛ نه استاد نه پدر نه آقای فلان سینمای ایران نه بازیگر فلان ایرانی.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اغلب او را بازیگر پیشکسوت می‌نامیدند که یعنی حدود ۶۰ سال بازیگری! اوایل در عرصه تئاتر فعال بود و بعدها بیش از ۳۰ فیلم و ۳۰ سریال و تله‌تئاتر بازی کرد. در ایران و آمریکا تحصیلات رشته بازیگری و کارگردانی را گذرانده بود و در ایران تدریس هم می‌کرد. یک دکترای هنری هم از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی داشت. هر چه سریال به‌یادماندنی در دهه ۷۰ هم بود جمشید لایق هم بود؛ از همه معروف‌تر «روزی روزگاری».

«جمشید لایق» در سریال سربداران در نقش ارغون‌شاه

هزار قافله و یک قافله

ماجرای قلی‌خان چه بود؟ در سریال «روزی روزگاری» که سال ۱۳۷۰ پخش شد جمشید لایق نقش پیرمردی را داشت که به هر دری می‌زد تا یک قافله حامل اموال تجاری را از بیابان بگذراند. مدام هم غر می‌زد و تشر می‌زد و متلک می‌انداخت و صدایش را بالا می‌برد و البته چپق هم می‌کشید. با تحکم حرف می‌زد ولی خیلی وقت‌ها خودش را کوچک هم می‌کرد برای اینکه هر جوری شده قافله را از صحرای دزدان بگذراند. این طرف مراد‌بیگ بود با بازی مرحوم «خسرو شکیبایی» و آن طرف حسام‌بیگ بود با بازی «محمود پاک‌نیت». خلاصه اینکه گیر افتاده بود ولی به هر لطایف‌الحیل و با هر هنری که می‌توانست رو کند قافله را پیش می‌برد.

پیرمرد از دست مراد‌بیگ با «حق نمک» گذشت؛ در حالی که قافله اسیر مراد‌بیک بود مشغول خوردن نان و روغن و نمک شد و یک لقمه هم به مراد‌بیگ داد و گفت: ها، حق نمک را نگه‌دار و بگذار ما برویم. اما در ادامه راه اسیر حسام‌بیگ شد و اموال قافله غارت شد و دوباره بازگشت نزد مراد‌بیگ. بعد در یک سکانس به‌یادماندنی برای مراد‌بیگ حکایت قلی‌خان، راهزن معروف را گفت و مرد. گفت:«قلی‌خان دزد بود، خان نبود. لابد تو هم اسمشو شنفتی(شنیدی). وقتی سن‌و‌سال تو بود به خودش گفت تا آخر عمرم ببینم می‌تونم تنهایی هزار تا قافله رو لخت کنم. با همین یه حرف پای جونش وایستاد و هزار تا قافله رو لخت کرد. آخر عمری پشت دستشو داغ زد و به خودش گفت هزار تا تموم شد حالا ببینم عرضشو داری تنهایی یه قافله رو سالم برسونی مقصد. نشد... نشد... نتونست و مشغول‌الذمه خودش شد. تقاص از این بدتر؟»

در پایان این سخنان پیرمرد مرد و مراد‌بیگ تازه شستش خبردار شد و پرسید تو قلی‌خانی؟ و جواب نشنید تا اینکه یکی از یاران مرادبیگ آمد و تایید کرد که او قلی‌خان، راهزن معروف بوده و از همان ابتدا او را شناخته ولی لو نداده چون «۶۰ ساله کسی روی زمین قلی‌خان رو لو نداده، من لو بدم؟ حالا هم اگر نمرده بود مگه می‌گفتم؟!» اینطوری بود که راز و هویت قلی‌خان فاش شد و جمشید لایق هم با آن بازی زیبا و تاثیرگذار از آن پس میان مردم به قلی‌خان معروف شد.

«جمشید لایق» دفتر‌ به دست در فیلم کفش‌های میرزا نوروز در نقش کاتب

مرد نوستالژی‌های دهه ۶۰ و ۷۰ عاقبت، ۲۱ آبان ۱۳۸۸ شمسی درگذشت و تازه جای خالی‌اش احساس شد.

سکانس پایانی بازی «جمشید لایق» در سریال «روزی روزگاری» را در این فیلم ببینید:

 

امروز در تاریخ مناسبت‌های دیگری هم هست

امروز ۲۱ آبان مصادف با ۱۱ نوامبر میلادی و ۲۵ ربیع‌الاول هجری قمری در تقویم تاریخ، مناسبت‌های دیگری هم دارد.

ـ رحلت فقیه بزرگ شیعه «سید مرتضی علم‌الهدی» شاگرد معروف «شیخ مفید» در سال ۴۳۶ قمری
ـ کشف واکسن بیماری فلج اطفال توسط «جوناس سالِک» پزشک آمریکایی در سال ۱۹۵۲ میلادی
ـ روز ملی و استقلال کشور آنگولا از استعمار پرتغال در سال ۱۹۷۵ میلادی
ـ پایان جنگ جهانی اول در سال ۱۹۱۸ میلادی
ـ زادروز «نیما یوشیج» پدر شعر نو فارسی در سال ۱۲۷۶ شمسی
ـ درگذشت «روح‌الله خالقی» آهنگ‌ساز ایرانی در سال ۱۳۴۴ شمسی

 

انتهای پیام/

 

منبع: فارس

کلیدواژه: دهه شصت نوستالژی نوستالژی های دهه مراد بیگ قلی خان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۹۳۴۲۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سریال مشاور و روایتی از باز کردن کلاف‌های پیچیده زندگی

سریال ۳۰ قسمتی «مشاور» که کمتر از ۱۰ روز از پخش آن گذشته و ۲۰ روزی تا پایان آن باقی مانده است، بر مدار سیاست شبکه ۲ بر مبنای ترویج سبک زندگی ایرانی اسلامی تولید شده و در تلاش برای حل و فصل چالش‌های خانوارهای ایرانی است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، این شب‌ها سریالی به نام «مشاور» روی آنتن شبکه دو است که به دور از هیاهو و شلوغی زندگی سریع و ماشینی امروز، دل به دریای مشکلات مختلف جامعه امروز، به‌ویژه مسائل مربوط به ازدواج و طلاق و اختلافات خانوادگی زده است.

مشاور این سریال «فرهاد قائمی» است که در لباس یک روحانی در اتاقی در یک مسجد نشسته و پذیرای افراد و زوج‌هایی است که هر کدام مشکل خاص خودشان را دارند و برای حل و فصلشان به مشاور مراجعه می‌کنند و بر همین اساس انتخاب شخص سید روحانی به عنوان نقش اول مشاور، آن هم در حجره‌ای در فضای معنوی یک مسجد دلگشا و دلنشین، به نظر حکایت از انتخاب درست کارگردان دارد.

انتخابی که هر بار خانواده‌ای را به بهانه یک مشاوره گرفتن هم که شده، راهی مسجد و برخورد با مشاور روحانی می‌کند تا علاوه بر توصیه و نسخه گرفتن، نمازی هم به جماعت بخواند و از این فضای دلنشین بهره ببرد.

سریال در عین سادگی و دور از هیاهو، مملو از نمایش مشکلات و معضلات ریز و درشتی است که در هر قسمت مطرح شده و هر کدام نسخه مختص به خود را برای گره گشایی دریافت می‌کنند.

یکی برگه دروغین آزمایشگاه برای نشان دادن اینکه سرطان دارد درست کرده و دیگری پدری است که فرزندش را به حال خود رها کرده و برای تربیت و آرامش او اقدامی نکرده و مادر هم به مانند همان پدر، بی تفاوتی را پیشه کرده.

دختر دبیرستانی که پدرش به دلایل مالی در زندان است و برای پول درآوردن به تبلیغات با پوشش زننده اینستاگرامی روی آورده و دبیر فیزیک او با رفتن نزد مشاور این چالش را حل می‌کند، خانواده‌ای دیگر زنی را نشان می‌دهد که همه چیز برایش فراهم است اما همسری دارد که با او حرف نمی‌زند و همین سکوت باعث اشکالات و اختلافاتی شده که تا مرحله جدایی و متارکه هم رسیده است و دیگری که به خاطر قیاس‌های غلط خانواده همسر، دلش شکسته و درخواست طلاق داده است.

شکست آدم‌ها را بزرگ می‌کند، شریک زندگی به غیرت نیاز دارد، همدلی اصل اول زندگی مشترک است، فراموشی گذشته بزرگترین عامل سقوط انسان‌ها، ابراز علاقه به کلام تنها نیست و آدابی دارد و حرف‌هایی شنیدم که دلم شکست؛ تک دیالوگ‌های خوب این سریال ۳۰ قسمتی هستند که به نوعی آموزش و مشاوره دادن را به مخاطب را هدف گرفته‌اند.

این مجموعه از داستان‌های خانوادگی با رویکرد ارائه راه حل برای زندگی بهتر و در پی گره گشایی از اختلافات است که در شبکه دو شبکه زندگی، می‌کوشد با به تصویر کشیدن ریزترین و جزئی‌ترین اتفاقات و رخدادهای خانواده‌ها به مخاطب امروز نزدیک و نزدیک‌تر شود برای ساعتی هم که شده فکر و ذهنش را از روزمرگی‌های پرپیچ و خم روزگار دور کند.

این سریال به نوعی نقش دین در زندگی را پررنگ‌تر نشان می‌دهد تا ثابت کند گرایش به سبک زندگی دینی و معنوی، حلال بسیاری از مسائل روزمره است و از قضا همین سبک زندگی است که در جامعه امروز کمرنگ شده و به سمت تجمل گرایی و دور شدن از آداب و سوم ایرانی و اسلامی رفته است.

مشاور شبکه دو در یک کلام، به دنبال باز کردن کلاف در هم پیچیده زندگی‌های امروزی است؛ کلافی که گاهی حتی ارزش کلافه شدن هم نداشته و به قدری به سادگی باز می‌شود که خود مشاور هم انگشت بر دهان می‌ماند.

یادداشت از: محمود افشاری خبرنگار ایمنا

کد خبر 746599

دیگر خبرها

  • برای هفتمین سال تشرف کاروان پیاده «قافله عشق و انتظار» به مشهد انجام می‌شود
  • عمو کاووس نون خ چگونه بازیگر شد؟!
  • سریال مشاور و روایتی از باز کردن کلاف‌های پیچیده زندگی
  • شوخی داریم، بی‌احترامی نه!
  • پایان‌ راز آلود قسمت ۱۰ سریال شوگون؛ فصل دوم حماسه پرطرفدار ژاپنی در راه است؟
  • شخصیت و جایگاه حضرت حمزه سید الشهدا(ع) و عزاداری برای او به دستور رسول الله(ص)
  • خشم عربستانی ها از اقدام بازیکن ایرانی + عکس | واکنش تند بعد از شکست تیم محبوب
  • چرا سریال رمضانی حشاشین، جهان عرب را درنوردید؟
  • چرا «نون خ» و «زیرخاکی»، «پایتخت» نشدند؟!
  • یک قصه خیالی به روایت فراری