Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از روزیاتو، طراحی و ساخت جت جنگنده اف-۳۵ لایتنینگ ۲ (F-35 Lightning II Joint Strike Fighter) بسیار بیشتر از هر سلاح دیگری در طول تاریخ هزینه برداشته است اما یک ایده جدید از کمپانی لاکهید مارتین (سازنده اف-۳۵) می تواند می تواند مرگبارترین جت جنگنده حال حاضر جهان یعنی اف-۲۲ (F-22) را به قدرتی بالاتر از اف-۳۵ برساند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

توسعه و ساخت جت جنگنده اف-۲۲ در دهه ۱۹۸۰ آغاز شد، دورانی که کامپیوترها حجم بیشتری داشته و فضای بسیار بیشتری اشغال می کردند. اما حتی این مسئله نیز باعث نشد که مهندسان لاکهید مارتین از ساخت یک جت جنگنده دو موتوره با طول ۶۲ فوت (۱۸.۹متر) و عرض ۴۵ فوت (۱۳.۷ متر) با توان رادارگریزی منصرف شوند.  
اف-۳۵ لایتنینگ ۲   اف-۲۲ حتی باعث شد که دسته بندی جدیدی در میان جنگنده ها شکل بگیرد. به جای برتری هوایی، مانند اف-۱۵، اف-۲۲ ها سلطان تسلط هوایی لقب گرفتند که می توانست با قدرت مانور خود قدرتمندترین جت های جنگنده را شکست داده و حتی قبل از این که دیده شود، با سرعت بالایی که داشت از مهلکه بگریزد. از طرف دیگر اف-۳۵ از قدرت پنهانکاری خود به شکل مشابهی سود می برد اما با داشتن یک قالب کوچکتر، تعداد سلاح های کمتر و یک موتور، این جت جنگنده اصولاً برای ماموریت های با مسافت کوتاه با تمرکز بر روی شکار و نابود کردن سیستم های دفاعی دشمن و نه نبرد هوایی ساخته شده است.  
اف-۲۲ رپتور   اف-۳۵ این کار را بسیار بهتر از اف-۲۲ انجام می دهد زیرا از تکنولوژی مدرن تری برخوردار بوده و در همه جای آن از سیستم های کامپیوتری پیشرفته و سنسورهای قوی استفاده شده است. اما این روزها خبر می رسد که کمپانی لاکهید مارتین در حال ترغیب کردن پنتاگون به سرمایه گذاری برای طراحی و ساخت یک جت جنگنده هیبریدی با بدنه اف-۲۲ رپتور و مغز اف-۳۵ لایتنینگ ۲ است که می تواند تا چند دهه آینده تهدیدهای روسیه و چین را در زمینه جنگنده های پیشرفته مهار نماید. این نسخه هیبریدی به سیستم های ارتباطی و پروازی (avionics) مدرن اف-۳۵ و با ایجاد تغییراتی در بدنه اف-۲۲ رپتور تولید خواهد شد.  
اف-۳۵ و اف-۲۲ در کنار هم   این تنها یکی از چندین گزینه ای است که توسط کمپانی لاکهید مارتین به منظور روزآمدسازی جت های جنگنده خود برای مقابله با تهدیدهای آینده چین و روسیه به نیروهای هوایی ایالات متحده و هم پیمانانش پیشنهاد شده است. دیوید دپتولا، از افسران بازنشسته نیروی هوایی ایالات متحده که اکنون از مدیران موسسه مطالعات هواقضای میچل است در این باره چنین می گوید:” شما می خواهید یک هواپیمای هیبریدی بسازید. این هواپیما یک اف-۲۲ نیست. یک اف-۳۵ نیست. در واقع ترکیبی از این دوتا به شمار می آید. این کار می تواند بسیار بسیار سریع تر از معرفی یک طراحی جدید انجام شود”.  
نمونه جدید که مانند آن چیزی است که لاکهید مارتین به ژاپن پیشنهاد داده، سیستم های مدرن تر اف-۳۵ و دیگر پیشرفت ها در زمینه پنهانکاری را در خود خواهد داشت. دپتولا در این باره چنین گفته است:” پتانسیل زیادی در مورد این ایده وجود دارد. حرف من این نیست که خیلی سریع به سراغ این ایده برویم و آن را دنبال کنیم، اما از دیدگاه ژاپنی ها وقتی آن ها مایلند و به فکر این هستند که بجای ساخت یک اف-۲۲ بومی در این گزینه جایگزین سرمایه گذاری کنند نشان می دهد که آن ها می دانند این نمونه جدید چیزی فراتر از اف-۲۲ را به آن ها ارایه دهد. این یک حرکت هوشمندانه از جانب آن هاست”.  
اف-۱۵ ایگل   این پیشنهاد بار دیگر دعوا بر سر این که خرید یک نسخه روزآمد شده از جنگنده های نسل چهارم مانند اف-۱۵ و اف-۱۶ بهتر است یا نسخه های مشابه جدیدتری که با طراحی های گران قیمت تر و با تعمیر و نگهداری سخت تر اما با طراحی ها، پوشش ها و سیستم های الکترونیکی کاربردی تر. در روزهای گذشته نیز خبری مبنی بر ساخت نسخه ای جدید از جنگنده اف-۱۵ ایگل با نام اف-۱۵ ایکس در روزیاتو منتشر شد که بر اساس آن نمونه روزآمد شده می توانست بمب ها و موشک های بیشتری حمل کرده و از سیستم های الکترونیکی جدیدی سود می برد.  
برخلاف اف-۲۲ و اف-۳۵، این نسخه جدید دارای طراحی پنهانکاری نیست اما سیستم های پیشرفته جنگ  الکترونیکی و دیگر تجهیزات مدرن آن می تواند خطر هدف قرار گرفتن در آسمان را کاهش دهند. به ادعای برخی از کارشناسان مخالف ایده ساخت یک نسخه هیبریدی، اف-۳۵ می تواند اهداف متنوعی را در حریم هوایی طرف مقابل و همچنین سیستم های دفاع موشکی و پلتفرم های موشکی متحرک دشمن نابود سازد اما نمی توان یک هواپیمای نسل چهارمی را در چنین سناریویی وارد کرده و از آن انتظار موفقیت داشت. به گفته این کارشناسان، هدف باید ساخت جنگنده های نسل پنجمی باشد که از توانایی های عملیاتی بالایی برای موفقیت در چنین سناریوهایی برخوردار باشند.  
از طرف دیگر، کارشناسانی مانند دپتولا ادعا می کنند که خرید نسخه های روزآمد شده اف-۲۲ به نیروی هوایی ایالات متحده امکان می دهد که یک گام رو به جلو و کم هزینه را پیش از خرید یک جت جنگنده نسل ششمی با تغییرات بنیادین در طراحی با تکنولوژی هایی که هنوز مورد تایید قرار نگرفته اند بردارد که می تواند از هر لحاظ برای شرایط کنونی موثر و مقرون به صرفه باشد.وی در این باره می گوید:” اگر به نواحی اصلی ایرودینامیک، سیستم پیشرانه، قابلیت شناسایی شدن کمتر و غیره نگاه کنید، ما به نقطه ای نرسیده ایم که بتوانیم به سطحی بسیار فراتر از آن چه که اکنون با اف-۲۲ مقدور است دست یابیم.
دیگر گزینه ها  
جنگنده نسل ششمی بوئینگ   لاکهید مارتین، همچنین، پیشنهادهای جدیدی شامل قرار دادن تکنولوژی های جدیدی از قبیل تکنولوژی شلیک انرژی یا حمله الکترونیکی در جنگنده های اف-۱۶، اف-۲۲ و اف-۳۵ را به ایالات متحده و هم پیمانانش ارایه داده است. تغییرات ساختاری در اف-۳۵ نیز یکی از ایده هایی است که مطرح شده است. تمامی این پیشنهادات در قالب یک برنامه بازنگری داخلی در کمپانی لاکهید مارتین مورد بررسی قرار گرفته تا راه هایی برای تجهیز بهتر و موثرتر جنگنده های کنونی و تکنولوژی هایی که بخشی از جنگنده های آینده خواهند بود مورد ارزیابی قرار گیرند.  
به گفته کارشناسان، اگر ایالات متحده می خواهد به سمت هواپیماهای جنگی نسل جدید با توانایی بالا در تسلط هوایی باشد، گزینه های زیادی پیش رود دارد. یکی از این گزینه ها که توسط مدیران لاکهید مارتین به وزارت دفاع ایالات متحده پیشنهاد شده، ایجاد تغییراتی در اف-۳۵ از جمله ارتقای موتور هواپیما برای عملکرد بهتر در حوزه قدرت و مصرف سوخت و دیگر تغییراتی است که بدون تغییر طرح خارجی و قالب کلی اف-۳۵ می توان انجام داد. همچنین این کمپانی، وزارت دفاع ایالات متحده را ترغیب کرده که با خرید تعداد بیشتری از این جنگنده نسل پنجمی، از تسلط هوایی خود در دهه های آینده اطمینان حاصل کند.  
بر اساس برنامه های کنونی، نیروی هوایی ایالات متحده در سال ۲۰۳۰ حدود ۱.۰۰۰ فروند جنگنده نسل پنجمی اف-۲۲، اف-۳۵  و ۱.۰۰۰ فروند اف-۱۵ و اف-۱۶ نسل چهارمی خواهد داشت. اگر تعداد اف-۳۵ های تولیدی در سال به ۸۰ تا ۱۰۰ فروند در سال افزایش یابد، ۸۰ درصد از ۲.۰۰۰ فروند جنگنده این کشور در سال ۲۰۳۰ به جنگنده های نسل پنجم تعلق می داشت. یکی از نگرانی ها و موضوعات مورد بحث اصلی، بحث هزینه هاست. در حال حاضر و بر اساس آخرین گزارش پنتاگون، هزینه هر فروند اف-۳۵ در حال حاضر ۹۰ میلیون دلار است و پنتاگون قصد دارد که تا سال ۲۰۲۰ هزینه ساخت هر فروند به ۸۰ میلیون دلار کاهش یابد. تغییرات هزینه هر نمونه از نسخه های سه گانه اف-۳۵ را در این لینک مشاهده نمایید.  
در نهایت باید گفت که بسیاری از کارشناسان نظامی بر این باورند که هزینه ارتقای جنگنده های کنونی بسیار کمتر از طراحی و ساخت یک پلتفرم کاملاً جدید با نامی متفاوت است و ایده ساخت یک جنگنده هیبریدی می تواند بهترین گزینه برای کاهش هزینه ها و ساخت یک جنگنده توانمند و استراتژیکم است.

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: جنگنده جت سلاح دشمن کامپیوتر کامپیوتر کمپانی لاکهید مارتین هوایی ایالات متحده جنگنده نسل جنگنده ها جت جنگنده ساخت یک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۹۳۹۲۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیش تولید «پایتخت۷» آغاز شد؛ تصویربرداری قصه‌های خانواده معمولی از مرداد

به گزارش همشهری آنلاین، ساخت سری جدید «پایتخت» همیشه مورد بحث بوده است، یک روز خبر از ساخت نسخه سینمایی این سریال در رسانه‌ها و کانال‌های خبری پخش می‌شود و روز دیگر تکذیب این موضوع؛ یک روز نیز خبر از تولید «پایتخت» در قالب همیشگی خود یعنی سریال در رسانه‌ها انتشار پیدا می‌کند.

اخیرا هم خبری در فضای مجازی منتشر شده مبنی بر اینکه فصل «هفتم» پایتخت در مرداد ۱۴۰۳ آغاز می‌شود.

پیگری‌های خبرنگار فارس از یک منبع آگاه درباره این موضوع حاکی از آن است فصل هفتم سریال «پایتخت» وارد مرحله پیش تولید شده و به گفته این منبع امید از سوی عوامل پایتخت وجود دارد که فصل هفتم به پخش در نوروز ۱۴۰۴ برسد.

وی درباره بازیگرانی که در این فصل حضور ندارند گفت: در این فصل سارا و نیکا فرقانی اصل و مهران احمدی حضور نخواهند داشت.

لازم به ذکر است مدتی قبل یک منبع آگاه در گفت‌وگو با خبرنگار فارس گفته بود: سیروس مقدم کارگردان سریال پایتخت از لوکیشینی برای ساخت فصل جدید این سریال بازدید کرده است.

بعد از انتشار این خبر هومن حاجی عبداللهی بازیگر نقش رحمت در این سریال در نیمه اسفند ۱۴۰۲ با انتشار یک پست در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشته بود: باز داریم می‌آییم، ولی نه برای عید ۱۴۰۳
اخیرا نیز مهدی نقویان رئیس سیمافیلم درباره تولید و پخش فصل جدید این سریال بیان کرده بود اگر مشکلی پیش نیاید حتماً سریال «پایتخت» جدید را در ۱۴۰۳ خواهیم دید.

گفتنی است الهام غفوری تهیه‌کننده این سریال درباره ساخت نسخه سینمایی «پایتخت» به خبرنگار فارس گفته بود: مگر قرار بوده نسخه سینمایی «پایتخت» ساخته شود؟

وی افزود: آیا از طرف جایی اعلامی شده است که من بخواهم این را تکذیب کنم؟

۶ فصل پایتخت ساخته شده که آخرین فصل آن مربوط به سال ۹۹ بوده است از ساخت آخرین فصل این سریال حواشی زیادی نسبت به ساخت فصل بعدی به وجود آمده که هنوز سرانجام ساخت این سریال مشخص نیست.

در آخرین فصل از این سریال محسن تنابنده، ریما رامین فر، احمد مهرانفر، بهرام افشاری، نسرین نصرتی، هومن حاجی عبدالهی و ... به ایفای نقش پرداخته بودند.

کد خبر 847307 منبع: فارس برچسب‌ها خبر مهم سریال پایتخت فیلم و سریال ایرانی تلویزیون - صدا و سیما

دیگر خبرها

  • پیش‌تولید سریال پایتخت ۷ آغاز شد
  • اولین خلبانان اوکراینی برای آموزش اف-۱۶ وارد فرانسه شدند
  • توافق آلمان و فرانسه روی پروژه مشترک تسلیحاتی پیشرفته
  • آمریکا "هواپیمای روز قیامت" جدید می سازد
  • نخست وزیر یونان: سیستم دفاع هوایی برای اوکراین نداریم
  • پیش تولید «پایتخت ۷» آغاز شد
  • پیش تولید «پایتخت۷» آغاز شد؛ تصویربرداری قصه‌های خانواده معمولی از مرداد
  • مخالفت یونان با تامین سیستم‌های دفاع هوایی اوکراین
  • اسپانیا موشک‌های پاتریوت به اوکراین می‌فرستد
  • حرف‌های سیدجواد هاشمی درباره رپ کردنش