Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-28@09:23:39 GMT

۲۲ آبان روز جهانی ذات الریه + پنومونی چیست؟

تاریخ انتشار: ۲۲ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۹۴۸۹۴۹

۲۲ آبان روز جهانی ذات الریه + پنومونی چیست؟

روز جهانی پنومونی یا سینه پهلو ۱۲ نوامبر (۲۲آبان) هر سال است و در این روز تلاش می‌شود درباره علائم، درمان، انواع، روشهای تشخیص، جلوگیری و فاکتورهای خطر پنومونی اطلاع رسانی شود.

به گزارش ایمنا پنومونی یا ذات‌الریه بیماری عفونت ریه است که در نتیجه تأثیر عوامل بیماری‌زای خارجی به وجود می‌آید و می‌تواند طیف وسیعی از یک بیماری اولیه ساده تا عفونت پیشرفته و مهلک را شامل شود، این بیماری سالانه حدود ۴۵۰ میلیون نفر معادل هفت درصد از کل جمعیت جهان را مبتلا می‌کند و منجر به حدود ۴ میلیون مرگ می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روز جهانی ذات‌الریه

با توجه به آمار بالای بیماری پنومونی در کشورهای در حال توسعه و آگاهی نسبتاً کم از این بیماری در کشورهای توسعه یافته، جامعه بهداشت جهانی ۱۲ نوامبر را روز جهانی ذات‌الریه (سینه پهلو) اعلام کرده است که روزی جهت اقدام علیه این بیماری است.

تاریخ روز جهانی پنومونی

روز جهانی ذات‌الریه در سال ۲۰۲۰ با ۲۲ آبان ۱۳۹۹ برابر است.

پنومونی یا ذات‌الریه چیست؟

سینه‌پهلو یا ذات‌الریه، که به آن پنومونی (Pneumonia) یا نومنیا نیز می‌گویند، وضعیت التهابی ریه است که عمدتاً کیسه‌های میکروسکوپی هوا موسوم به آلوئول‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهد. بیماری پنومونی معمولاً در اثر عفونت ناشی از ویروس یا باکتری و گاهی نیز در اثر سایر میکروارگانیسم‌ها، برخی داروها و شرایط دیگر مانند بیماری خود ایمنی رخ می‌دهد. در بیماری پنومونی، کیسه‌های هوایی متورم می‌شود و از آنجا که درون آن‌ها از مایعات پر می‌شود، در نتیجه اکسیژن رسانی کمتر می‌شود و تبادلات گازی کاهش می‌یابد.

سینه پهلو چیست؟

اصطلاح سینه پهلو گاه به اشتباه میان مردم به عنوان عوارض ماندن بدن در هوای سرد یا زیر باران به کار برده می‌شود ولی سینه پهلو همان ذات‌الریه یا عفونت ریه است.

پنومونی و برونشیت

پنومونی (ذات‌الریه) برونشیت دو بیماری متفاوت با علائم مشابه هستند. پنومونی التهاب کیسه‌های هوا موجود در ریه‌هاست. برونشیت به التهاب نایژه در شش گفته می‌شود، عفونت ویروسی یا باکتریایی می‌تواند منجر به برونشیت حاد شود. در صورت عدم درمان، می‌تواند به پنومونی تبدیل شود.

انواع سینه پهلو یا ذات‌الریه

پنومونی را می‌توان با توجه به محل یا زمان درگیری طبقه‌بندی کرد:

پنومونی بیمارستانی (HAP): این نوع پنومونی باکتریایی در مدت اقامت در بیمارستان به وجود می‌آید. می‌تواند جدی‌تر از انواع دیگر باشد، زیرا باکتری‌های موجود ممکن است در برابر آنتی‌بیوتیک‌ها مقاوم‌تر باشند. پنومونی اکتسابی از جامعه (CAP): پنومونی اکتسابی از جامعه به ذات الریه‌ای که در خارج از یک مکان پزشکی به وجود می‌آید، اشاره دارد. پنومونی ناشی از ونتیلاتور (تهویه) (VAP): وقتی افرادی که از دستگاه تهویه هوا استفاده می‌کنند، دچار پنومونی شوند، به آن VAP گفته می‌شود. پنومونی آسپیراسیون: پنومونی آسپیراسیون هنگامی اتفاق می‌افتد که باکتری‌ها از طریق غذا، نوشیدنی یا بزاق به ریه‌ها وارد شوند و یا مشکل در بلع وجود داشته باشد. آیا پنومونی واگیر دارد؟

میکروب‌هایی که سبب ذات‌الریه می‌شوند می‌توانند از شخصی به شخص دیگر منتقل شوند. پنومونی ویروسی و باکتریایی می‌تواند از طریق استنشاق عطسه یا سرفه فرد آلوده و تماس با سطوح آلوده منتقل شود و مسری است، پنومونی قارچی مسری نیست.

علائم ذات‌الریه یا پنومونی

علائم ذات‌الریه با توجه به سن و سلامت عمومی فرد متفاوت است، برخی از این علائم عبارت‌اند از:

سرفه که ممکن است باعث خلط (مخاط) شود تب تعریق یا لرز تنگی نفس که هنگام انجام فعالیت‌های عادی یا حتی هنگام استراحت اتفاق می‌افتد درد قفسه سینه که هنگام نفس کشیدن یا سرفه شدیدتر می‌شود احساس خستگی بی‌اشتهایی حالت تهوع یا استفراغ سردرد

به طور کلی تب خیلی تعیین‌کننده نیست، زیرا در بسیاری از بیماری‌های شایع دیگر نیز رخ می‌دهد، و ممکن است در کسانی که مبتلا به بیماری شدید و سو تغذیه هستند، مشاهده نشود؛ در افراد مسن ممکن است گیجی مشهودترین علامت بیماری ذات‌الریه باشد. علائم و نشانه‌های متداول در کودکان زیر پنج سال عبارتند از: تب، سرفه و تنفس سریع یا اشکال در تنفس. (سرفه اغلب در کودکان کمتر از ۲ ماه مشاهده نمی‌شود.)

تشخیص سینه پهلو یا پنومونی

با توجه به شرایط بیمار تشخیص ذات‌الریه با معاینه بدنی، اشعه ایکس، کشت خون، کشت خلط، پالس اکسی‌متری، سی تی اسکن، نمونه سیال و برونکوسکوپی انجام می‌شود.

درمان پنومونی

درمان پنومونی به نوع ذات‌الریه، شدت و سلامت عمومی فرد بستگی دارد، معمولاً آنتی‌بیوتیک‌های خوراکی، استراحت، مسکن معمولی و مایعات برای بهبود کامل بیماری پنومونی کافی است. افرادی که دارای وضعیت پزشکی خاص هستند، سالمندان و کودکان نیاز به مراقبت‌های بیشتری و گاه بستری در بیمارستان دارند.

عوامل خطر پنومونی

هرکسی می‌تواند مبتلا به پنومونی شود، اما گروه‌های خاصی خطر بیشتری دارند. شامل:

نوزادان از بدو تولد تا ۲ سالگی افراد در سن ۶۵ سال و بالاتر افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف به دلیل بیماری یا استفاده از داروها، مانند استروئیدها یا داروهای خاص سرطان. افرادی که شرایط پزشکی خاص مزمن دارند، مانند آسم، فیبروز کیستیک، دیابت یا نارسایی قلبی. افرادی که اخیراً دچار عفونت تنفسی مانند سرماخوردگی یا آنفلوانزا شده‌اند. افرادی که اخیراً بستری شده‌اند و یا در حال حاضر در بیمارستان بستری هستند، به ویژه اگر در یک دستگاه تهویه مطبوع بوده‌اند یا در حال استفاده از آن هستند. افرادی که دچار سکته مغزی شده‌اند، در بلع مشکل دارند یا وضعیتی دارند که باعث عدم تحرک می‌شود. افرادی که سیگار می‌کشند، از انواع خاصی از دارو استفاده می‌کنند و یا مقدار زیادی الکل می‌نوشند. افرادی که در معرض تحریک کننده‌های ریه مانند آلودگی، دود و برخی مواد شیمیایی قرار دارند. جلوگیری از ذات‌الریه

واکسیناسیون، ترک سیگار، شستشوی دست‌ها، استراحت کافی، رژیم غذایی سالم و ورزش منظم در پیشگیری از پنومونی تأثیر زیادی دارند.

کرونا و پنومونی

ویروس COVID-۱۹ شایع‌ترین علت ایجاد سینه پهلو (پنومونی) در ماه‌های گذشته است که منجر به بروز موارد شدید بیماری، سندرم زجر تنفسی حاد و گاه در پایان سبب مرگ بیمار می‌شود.

کد خبر 454972

منبع: ایمنا

کلیدواژه: چه روزی پنومونی پنومونی چیست علائم پنومونی درمان پنومونی ذات الریه ذات الریه چیست سینه پهلو علائم ذات الریه درمان ذات الریه روز جهانی پنومونی روز جهانی ذات الریه آسپیراسیون پنومونی ریه کرونا و ذات الریه سینه پهلو در کرونا عفونت ریه بیماری های ریه بیماری های تنفسی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق روز جهانی ذات الریه بیماری پنومونی ذات الریه ذات الریه سینه پهلو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۹۴۸۹۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خطری که بازماندگان سرطان سینه را تهدید می‌کند

به گزارش خبرنگار مهر به نقل از مدیسن نت، محققان تاکید کردند که خطر سرطان ثانویه برای هر بازمانده سرطان سینه بسیار کم است. با این حال، نسبت به افرادی که هرگز سرطان سینه نداشته اند، این خطر افزایش می‌یابد.

«آنتونیس آنتونیو»، نویسنده ارشد این مطالعه از بخش بهداشت عمومی و مراقبت‌های اولیه در دانشگاه کمبریج در بریتانیا، خاطرنشان کرد: «این بزرگترین مطالعه تا به امروز برای بررسی خطر ابتلاء به سرطان دوم در بازماندگان سرطان سینه است.»

تیم او داده‌های بیش از ۵۸۰۰۰۰ زن و بیش از ۳۵۰۰ مرد بازمانده از سرطان سینه را که در مجموعه داده‌های ملی ثبت سرطان بریتانیا ثبت‌نام کرده بودند، بررسی کردند. همه آنها تشخیص اولیه سرطان سینه شأن بین سالهای ۱۹۹۵ تا ۲۰۱۹ انجام شده بود.

این تیم گزارش داد که زنان نجات یافته از سرطان سینه در مقایسه با زنانی که قبلاً هرگز سرطان سینه نداشته اند، دو برابر با احتمال ایجاد تومور در سینه دیگر روبرو بودند.

این مطالعه نشان داد که برای بازماندگان مرد (که سرطان سینه در آنها یک بیماری بسیار نادر است)، احتمال ابتلاء به سرطان در سینه دیگر ۵۵ برابر افزایش یافته بود.

در مورد سایر انواع تومور، زنان نجات یافته از سرطان سینه در مقایسه با زنان بدون سابقه سرطان سینه، ۸۷ درصد بیشتر در معرض خطر ابتلاء به سرطان آندومتر، ۵۸ درصد خطر ابتلاء به لوسمی میلوئیدی و ۲۵ درصد بیشتر با احتمال ابتلاء به سرطان تخمدان روبرو بودند.

سن بیمار در اولین تشخیص سرطان سینه نیز مهم بود: زنانی که قبل از ۵۰ سالگی مبتلا به سرطان تشخیص داده شده بودند، ۸۶ درصد بیشتر با احتمال ابتلاء به سرطان دوم مواجه شدند، در حالی که زنانی که برای اولین بار پس از ۵۰ سالگی مبتلا به سرطان سینه شده بودند، تنها ۱۷ درصد بیشتر مستعد ابتلاء به تومورهای ثانویه سرطانی بودند.

چرا سن مهم بود؟ به گفته تیم آنتونیو، احتمال دارد زنانی که در جوانی به سرطان سینه مبتلا می‌شوند نسبت به زنانی که سرطان‌هایشان در مراحل بعدی زندگی ظاهر می‌شود، حامل ژن‌های مرتبط با سرطان باشند.

کد خبر 6090452

دیگر خبرها

  • آیا بهبود یافتگان سرطان سینه بار دیگر به سرطان مبتلا می شوند؟
  • خطری که بازماندگان سرطان سینه را تهدید می‌کند
  • پخش گفتگوی اختصاصی با همسر شهید طهرانی مقدم از شبکه خبر
  • قیمت گوشت بوقلمون در میادین تره بار
  • نخستین جشنواره بین‌المللی فیلم دینی رضوان آبان ماه برگزار می‌شود
  • تشخیص زودهنگام سرطان سینه این بار با طراحی یک حسگر
  • امام جمعه اهواز به مسئولان: تنها تا مهر و آبان ماه جاری برای کار کردن وقت دارید
  • دست رد پاکستان به سینه آمریکا درباره رابطه با ایران
  • ساخت مراحل اولیه اسکله آمریکایی‌ها آغاز شد/ کشتی نظامی آمریکا در ساحل غزه پهلو گرفت
  • خوزستان عاری از بیماری مالاریا