Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/خراسان رضوی الگو و سبک زندگی در دو دهه اخیر در جوامع توسعه یافته و نیز در جوامع در حال توسعه سبب تغییرات در الگوی بروز و شیوع بیماری‌ها خصوصا بیماری‌های مزمن شده است. از جمله روند افزایش ابتلا به اختلالات  سندروم متابولیک، دیابت، دیسلیپیدمیا  و فشار خون از نگرانی‌های سلامت عمومی بزرگسالان محسوب می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دیابت یکی از شایع‌ترین بیماری‌های متابولیک مزمن و پیشرونده‌ای است که بر توانایی پانکراس جهت تولید انسولین و استفاده موثر از آن اثر مخربی دارد. این بیماری از علل عمده بیماری‌زایی، مرگ‌ومیر و هزینه‌های اقتصادی در سرتاسر جهان به شمار می‌آید.  بیش از ۲۲۰ میلیون نفر در سراسر دنیا از بیماری دیابت رنج می‌برند. همچنین تخمین زده شده که تا سال ۲۰۵۰، جمعیت دیابتی‌ها در دنیا نسبت به سال ۲۰۰۰، تا ۱۶۵درصد افزایش خواهد یافت.  که بیش از سه چهارم این بیماران در کشورهای در حال توسعه زندگی می‌کنند.

در ایالات متحده آمریکا نیز سالیانه ۷.۸ درصد مردم به این بیماری مبتلا می‌شوند که معادل ۶.۲۳  میلیون نفر جمعیت است. نکته قابل توجه دیگر این که در کشورهای در حال توسعه، اکثریت بالغین مبتلا به دیابت، بین سنین ۴۵ و ۶۵ سالگی هستند، در حالی که در کشورهای پیشرفته، اکثریت بالغین مبتلا به دیابت را جمعیت ۶۵  سال به بالا تشکیل می‌دهند.

در ایران سه تا پنج درصد از جمعیت مبتلا به دیابت هستند

در ایران نیز سه تا پنج درصد از جمعیت مبتلا به دیابت هستند و اکثر موارد ابتلا را دیابت نوع دو تشکیل می‌دهد و جمعیت شهر نشین در مقایسه با جمعیت روستایی آمار بالاتری را از نظر ابتلا به دیابت دارد. عوامـل ایـن افزایـش می‌توانـد بـه دلیـل تغییـر شـیوه زندگـی، شـیوع چاقـی و کاهـش میـزان فعالیـت بدنـی باشـد.

سازمان جهانی بهداشت، دیابت را یک اپیدمی نهفته  اعلام کرده است

سازمان جهانی بهداشت  (WHO) با توجه به آمار و روند رو به افزایش بیماری دیابت در جهان، آن را به عنوان یک اپیدمی نهفته اعلام کرد. متأسفانه این افزایش در کشورهای در حال توسعه  از جمله کشور ما چشمگیرتر است. تقسیم بندی آن با علائم بالینی و سیر پیشرفت متفاوت است. تقسیم بندی آن به صورت وابسته به انسولین( نوع یک)، غیر وابسته به انسولین ( نوع دو)  و دیابت حاملگی است. دیابت نوع ۲ شایعترین نوع دیابت در دنیاست و تقریبا ۹۰ درصد بیماران دیابتی را شامل می‌شود.

دیابت نوع اول یا دیابت وابسته به انسولین اغلب در کودکان و جوانان رخ می‌دهد

دیابت نوع اول یا دیابت وابسته به انسولین اغلب در کودکان و جوانان رخ می‌دهد. در این نوع دیابت سلول‌های بتای لوزالمعده که مسئول ساخت هورمون انسولین در بدن  هستند. به طور کامل از بین رفته یا غیرفعال می‌شوند. جهت کنترل میزان قند خون به این بیماران باید تمام عمر انسولین تجویز شود. دیابت نوع دوم یا دیابت غیروابسته به انسولین ۲ اغلب در سنین بالا و بعد از سن ۴۰   سالگی رخ می‌دهد.

 در این نوع دیابت غالباً میزان انسولین خون بیماران افزایش یافته که حاکی از کاهش حساسیت سلول‌های بدن به انسولین است. با توجه به آنکه اکثر مبتلایان به دیابت نوع دوم افراد چاق هستند ادعا شده است که چاقی عامل کاهش حساسیت سلول‌های بدن به انسولین است. کاهش وزن در این نوع بیماران موجب بهبود میزان قندخون در اکثر آن‌ها می‌شود. دیابت بارداری نیز به شرایطی اطلاق می‌گردد که سطح گلوکز خون در طی بارداری بالا رفته و علائم دیابت در خانم بارداری که قبلاً دیابت برایش تشخیص داده شده، دیده شود. از لحاظ اپیدمیولوژی، دیابت بارداری بیشتر همراه با دیابت نوع ۲ دیده می‌شود.

دیابت سبب بروز عوارض فوری یا دیررس بیماری می‌شود

دیابت تغییرات عمده‌ای در سیستم‌های بدن ایجاد می‌کند و سبب بروز عوارض فوری یا دیررس بیماری می‌شود، موجب ناتوانی، از کار افتادگی، هزینه‌های درمانی و مرگ و میر بالا است. این بیماری به عوارضی مثل عوارض قلبی عروقی، نفروپاتی، عصبی، جنسی و بیماری‌های ایسکمیک قلبی، پرفشاری خون، رتینوپاتی، نوروپاتی، کاتارکت و دیگر عوارض مانند عفونت‌هایی که در حین بیماری ایجاد می‌شوند، منجر می‌شود. دیابت به سبب عوارضش از عمده علل ناتوانی‌ها مثل کوری، نارسایی کلیه، ترومبوز عروق کرونر و غیره است. این بیماری پنجمین علت مرگ ترومبوز عروق کرونر و غیره است و اولین علت نارسایی مزمن کلیه، قطع پای غیرتروماتیک و نیز  کوری در بسیاری از جوامع است. در جمعیت بزرگسالان بسیاری از کشورها علت اصلی نابینایی، نارسایی پیشرفته کلیه و قطع عضو است. بیماری‌های قلبی عروقی که از شایع ترین علت مرگ و میر در بسیاری از جوامع است از شایع ترین عوارض دیابت هستند.

از طرفی مصرف داروی انسولین بسیار پرمخاطره است، به این معنا که اگر مقدار داروی مصرفی، کمی بالاتر یا پایینتر از میزان مورد نیاز بدن تجویز شود حیات یا سلامتی بیمار با بروز اثرات بسیار مخرب و جدی، مورد تهدید قرار می‌گیرد. از جمله این مخاطرات می‌توان به عوارضی همچون هایپوگلیسمی  (Hypoglycemia )یا کمبود قند خون که با بروز بیهوشی و در نهایت مرگ بیماران همراه است  و عارضه هایپرگلیسمی (Hyperglycemia ) یا بالا بودن قندخون که به مرور زمان باعث تخریب و از دست رفتن بسیاری از ارگان‌های بدن از جمله چشم، کلیه، اعصاب و قلب و عروق می‌گردد، اشاره نمود. به طور مشخص در فرآیند انسولین درمانی به دلیل اثرگذاری عوامل بسیار زیاد داخلی و خارجی اعم از: درجه استرس، نوع رژیم غذایی، ورزش، کیفیت خواب، تغییرات وزن، وضعیت فیزیکی، ترشح هورمون‌های داخلی و سایر عوامل کشف شده و کشف نشده و پیچیدگی‌های زیاد در متابولیسم بدن، میزان نیاز به انسولین دائماً دستخوش تغییر بوده و کنترل قند خون با دشواری فراوان انجام می‌شود.

پیشگیری در سطوح مختلف می‌تواند از عوارض و بروز این بیماری کم کند، یکی از مهمترین راه‎های پیشگیری از دیابت، پیشگیری سطح اول است. در این نوع از پیشگیری فاکتورهای خطر این بیماری کنترل می‌شوند. لذا شناختن این عوامل می تواند در پیشگیری از این بیماری کمک شایانی کند. طبق مطالعات انجام شده، ژنتیک و چاقی مهمترین فاکتورهای خطر دیابت است.

به طور کلی از آنجایی که جهان با بیماری دیابت به عنوان  یک بیماری مزمن و پیشرونده  و به عنوان یک چالش جدی روبه رو است و نیز عوارض بلند مدت بیماری دیابت از مشکلات پزشکی محسوب می‌شود، هر مرکز دانشگاهی و درمانی لازم است از میزان وقوع این عوارض، نحوه کنترل قند خون و اثر این دو عامل بر یکدیگر مطلع باشد تا بتواند با برنامه ریزی و استفاده از روش‌های جدیدتر درمان  و کنترل قندخون، وقوع این عوارض را تا حد امکان کاهش دهد. تحقیقات و گزارشات حاصل از مطالعات مختلف بیان کرده است که می‌توان با تغییر در سبک زندگی از دیابت نوع دوم با بهبود وضع تغذیه و کنترل وزن و انجام فعالیت‌های بدنی و تغییر در سبک زندگی کاسته شود

منابع:

*مقدسی، ح و دیگران. (۱۳۹۴). «بررسی روش‌های کنترل قند خون در بیماران دیابتی با استفاده از سیستم‌های تصمیم‌یار انسولین درمانی». مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار. شماره ۷. صص: ۱۱۸۰- ۱۱۹۱.

*شاکری، م.ت  و دیگران. (۱۳۹۵). «بررسی رابطه شاخص‌های تن‌سنجی با ابتلا به دیابت». مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد. شماره ۷ . صص: ۳۴۶-۳۴۳.

*حشمتی، ه و دیگران. (۱۳۹۲). «شیوع عوارض مزمن دیابت و برخی عوامل مرتبط آن در بیماران دیابتی نوع دو مراجعه کننده به مرکز دیابت شهرستان فریدونکنار». مجله دانشکده علوم پزشکی نیشابور. شماره ۱. صص: ۴۳-۳۶.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی علمی و آموزشی دیابت روز جهانی دیابت پژوهش کشورهای در حال توسعه مبتلا به دیابت بیماری دیابت دیابت نوع دو بیماری ها کنترل قند قند خون

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۹۶۳۹۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«قلیان اکسیژن» در مرحله آزمایش است/ برای نتیجه‌گیری زود است

گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا، پزشکان و مسئولین کادر سلامت بارها ازعوارض خطرناک استعمال سیگار و قلیان می‌گویند؛ اما متاسفانه شاهد کاهش سن مصرف سیگار و قلیان در میان جوانان و نوجوانان هستیم. علاوه بر آن امروزه مصرف سیگار و قلیان در میان بانوان افزایش چشم‌گیری داشته است به طوری که حسین فرشیدی، معاون بهداشت وزارت بهداشت درباره افزایش شدید تمایل جوانان به مصرف قلیان می‌گوید: این روز‌ها شاهد افزایش تعداد دانش‌آموزان سیگاری و قلیانی در کشور هستیم و به طور کلی ۱۴ درصد مردم ایران درگیر مصرف مستمر دخانیات هستند. همچنین روند مصرف دخانیات در بانوان کشور رو به رشد است و نسبت به مصرف آقایان، شتاب بیشتری گرفته است. سن شروع مصرف دخانیات نیز پایین آمده و تعداد بیشتری از دانش‌آموزان کشور نسبت به گذشته درگیر مصرف سیگار یا قلیان شده‌اند.

محمدرضا مسجدی؛ دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات نیز گفته است که استعمال سیگار در میان خانم‌ها روند رشدی بالای ۷۰ درصد داشته است. حتی برای دختران ۱۲ تا ۱۵ سال تا ۱۳۳ درصد افزایش داشته که این ارقام تکان دهنده است.

عوارض مصرف دخانیات

از عوارض مصرف دخانیات می‌توان به سرطان، بیماری‌های تنفسی، بیماری‌های قلبی و عروقی، دیابت، تضعیف سیستم ایمنی بدن، بیماری‌های دهان و دندان، مشکلات ناباروری، پوکی استخوان، مشکلات بینایی و شنوایی اشاره کرد. با این وجود سیگار و قلیان محبوبیت خاصی در میان مردم دارد.

اخیرا خبر‌های زیادی در رابطه با «قلیان اکسیژن» منتشر شده که در اصل طرحی مطالعاتی با هدف کم کردن عوارض مصرف قلیان از سوی وزارت بهداشت بوده که در صورت تایید و نهایی شدن جایگزین مناسب برای قلیان دخانی است و همین موضوع مخالفان و موافقان بسیاری دارد.

قلیان اکسیژن تایید نهایی نشده است

غلامرضا حیدری، مجری طرح مطالعاتی بررسی «قلیان اکسیژن» در مصاحبه‌ای اظهار کرد: این دستگاه هنوز تایید نهایی را نگرفته و نتایج مطالعات، ملاک تصمیم‌گیری درباره آن خواهد بود.

از سوی دیگرایرج خسرونیا، رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران، درباره طرح تحقیقاتی قلیان اکسیژن می‌گوید: قلیان‌ها محل رشد میکروب و قارچ‌ها هستند و هر پک سبب می‌شود مقدار زیادی قارچ و میکروب به قفسه صدری وارد شود. هر ترکیبی از مواد شیمیایی که از طریق سیگار، قلیان و حتی هوای آلوده وارد بدن می‌شود، ممکن است در آینده موجب سرطان یا سایر بیماری‌ها شود. معتقدم، وزارت بهداشت نباید به موضوع طرح مطالعاتی قلیان اکسیژن ورود داشته باشد.

وی گفت: عوارض استفاده از قلیان اکسیژن هنوز مشخص نیست و این احتمال وجود دارد که عوارض ناشی از استعمال این قلیان طی یک ماه یا حتی چند سال آینده بروز کند. با توجه به اینکه عوارض استفاده از این قلیان نامشخص است اجرای این طرح مطالعاتی در ۱۰ استان یک کار اشتباه است.

در همین خصوص علیرضا زالی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران در گفت‌وگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا، در رابطه با آسیب‌ها و فواید قلیان اکسیژن، اظهار کرد: به صورت کلی مواد دخانی مضر هستند و اکنون برای نتیجه‌گیری در رابطه با مضر بودن یا نبودن قلیان اکسیژن بسیار زود است؛ زیرا این طرح در مرحله آزمایش بوده و محققان درحال بررسی هستند بنابراین برای نظر قطعی باید تحقیقات به اتمام برسد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ۷ میلیون مبتلا به دیابت در کشور/ آمار زخم‌های مزمن در دیابتی‌ها
  • آمار باورنکردنی بیماران مبتلا به دیابت در کشور
  • دستورالعمل‌ بهداشتی حج ۱۴۰۳ اعلام شد/ ممنوعیت حج برای مبتلایان به این بیماری‌ها
  • ممنوعیت حج برای مبتلایان به برخی بیماری‌ها؛ زائران حج چه واکسن‌هایی باید بزنند؟
  • ممنوعیت حج برای مبتلایان به برخی بیماری‌ها / زائران حج چه واکسن‌هایی باید بزنند؟
  • واکسن کرونای آسترازنکا چقدر تهدیدتان می‌کند؟ | اشتباهاتی که مردم را به تزریق این واکسن ترغیب کرد
  • چگونه سطح قند خون را به طور طبیعی کنترل کنیم؟
  • معمای عجیب: این ۵۰۰ نفر از بیمار‌ی‌ قلبی و دیابت در امانند
  • «قلیان اکسیژن» در مرحله آزمایش است/ برای نتیجه‌گیری زود است
  • یک عامل مهم ابتلا به یائسگی زودرس