Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ايتنا»
2024-04-29@11:08:39 GMT

جزئیات کشف فسفین در جوّ سیاره زهره

تاریخ انتشار: ۲۴ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۹۶۴۳۵۶

جزئیات کشف فسفین در جوّ سیاره زهره

ایتنا - شناسایی گاز فسفین در ابرهای زهره دانشمندان را شگفت زده کرده است، آنها اکنون با یک سؤال بزرگ دست‌به‌گریبان هستند: آیا این یافته می‌تواند نشانه‌ای از زندگی فرازمینی باشد؟ تحقیقات جدید جزئیاتی از کشف اخیر این گاز و همچنین ریشه‌های احتمالی آن را آشکار می‌سازند. با اینکه دانشمندان هنوز نتیجه‌گیری قطعی در این زمینه اعلام نکرده‌اند، اما زندگی فرازمینی یکی از معدود فرضیه‌هایی است که در این مورد منطقی به‌نظر می‌رسد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



به گزارش ایتنا و به نقل از NBC، جانوش پتکوفسکی (ستاره‌شناس در مؤسسه فناوری ماساچوست) می‌گوید: «اگر این سیگنال صحیح باشد، فرایندی روی زهره وجود دارد که ما هنوز آن را نمی‌شناسیم ولی فسفین تولید می‌کند و این یکی از فرضیه‌ها مبنی بر این است که زندگی در ابرهای زهره در جریان است».

اما هنوز خیلی زود است که انتظار بازدیدکنندهٔ بیگانه‌ای را داشته باشیم. در بهترین حالت، این گاز ممکن است توسط میکروارگانیسم‌های موجود در جوّ بالایی ناهید، یعنی نزدیک به ۲۵۰ میلیون کیلومتر دورتر از ما که نزدیکترین سیاره به زمین است، تشکیل شده باشد.

کلارا سوزا-سیلوا (اخترفیزیکدان مولکولی در ام‌آی‌تی که بخش بزرگی از کار خود را صرف مطالعه فسفین به‌عنوان «نشانهٔ زیستی» در ژرفای فضا کرده است)، می‌گوید: «من واقعاً شوکه شدم. تمام این کارها را برای جست‌وجوی فسفین در هرجای دیگری هم انجام دادم، اما آن را در نزدیکی همسایهٔ خودمان پیدا کردم».

 
پژوهشگران تمام فرایندهای شیمیایی شناخته شده را که می‌تواند علت وجود گاز فسفین موجود در زهره باشد را کشف کرده‌اند - حتی دلایل عجیب و غریبی مانند آتشفشان‌ها، رعد و برق و دریافت آن از طریق شهاب‌سنگ‌ها - اما آنها هنوز چیزی برای توضیح آن پیدا نکرده‌اند.

گفتنی است در روی زمین، فسفین از میکروارگانیسم‌هایی به‌دست می‌آید که بدون هرگونه اکسیژن، گیاهان و حیوانات در حال پوسیدگی را تجزیه می‌کنند. این ماده معمولاً با گاز دی‌فسفان مربوطه پیدا می‌شود که بوی ماهی گندیده دارد. این امر باعث می‌شود فسفین به‌طور بالقوه همان چیزی باشد که دانشمندان از آن به عنوان زندگی‌نامه یاد می‌کنند: یک سیگنال شیمیایی که می‌توان آن را با تلسکوپ‌های طیف‌سنجی شناسایی کرد. این تلسکوپ‌ها قادرند نشان دهند یک سیاره حداقل شکل سادهٔ زندگی را داراست یا نه.

از سوی دیگر، این کشف جدید حاکی از یک روش مهم است که ستاره‌شناسان امیدوارند بتوانند با استفاده از آن به جست‌وجوی زندگی حیات فرازمینی بپردازند - نه با یافتن سفینه‌های موجودات فضایی یا انسانهای کوچک؛ بلکه با شناسایی امضاهای شیمیایی در جوّ سیارات دوردست.

پتکوفسکی می‌گوید: برای تولید فسفین به‌صورت شیمیایی چند روش وجود دارد؛ به‌عنوان مثال در دما و فشار شدید و درون غول‌هایی گازی مانند مشتری و زحل. اما برای ساختن آن در جوّ یک سیارهٔ سنگی مانند زهره هیچ راهی وجود ندارد. آنچه دانشمندان یافته‌اند، این است که این گاز باید به‌طور مداوم تولید شود تا تجزیه سریع آن در جوّ زهره جبران شود، و اگر حضور این گاز علت زیست‌شناختی داشته باشد، انتظار می‌رود فقط در ابرهای نزدیک استوای این سیاره یافت شود.

ناهید با اندازه‌ای مشابه زمین، در فاصلهٔ نزدیکتری به‌دور خورشید می‌چرخد ​​- اما سیاره‌ای بسیار داغ و غیرزیست‌پذیر است، به‌طوری که دمای سطح برای ذوب شدن سرب شدن آن به‌اندازه کافی گرم است و جوّ غلیظ آن نیز که مملو از ابرهای اسید سولفوریک است، برای انسان غیر قابل تنفس است.
 
با این وجود، دانشمندان حدس می‌زنند که ممکن است میکروب‌ها در ابرهای ونوس، ۵۰ تا ۶۵ کیلومتر بالاتر از سطح زهره بتوانند دوام بیاورند؛ یعنی جایی که به‌اندازهٔ کافی خنک است تا در آن آب تشکیل شود؛ اگرچه محیطی به‌شدت اسیدی است.
اتفاقاً این دقیقاً همان جایی است که اکنون آثار فسفین و در غلظت‌های نسبتاً زیاد حدود ۲۰ قسمت در میلیارد شناسایی شده است.

گفتنی است وجود گاز فسفین در زهره، برای نخستین‌بار در سال ۲۰۱۷ توسط جین گریوز (ستاره‌شناس و استاد نجوم در دانشگاه کاردیف در ولز و نویسنده اصلی این مطالعهٔ جدید)، شناسایی شد.

وی نشانهٔ آن را در طیف نوری که توسط تلسکوپ جیمز کلرک مکسول (James Clerk Maxwell) در هاوایی جمع شده از ابرهای ونوس مشاهده کرد و سپس آن را در سال ۲۰۱۹ با تلسکوپ رادیویی ALMA واقع در صحرای آتاکاما در کشور شیلی تأیید کرد.

اکنون دانشمندان برای توضیح یافته‌های خانم گریوز تلاش می‌کنند و این امر تنها در صورتی نهایی می‌شود که یک فضاپیما از جوّ ناهید نمونه‌برداری کند و آن را برای یافتن زندگی، مورد آزمایش قرار دهد.

منبع: ايتنا

کلیدواژه: سیاره زهره ونوس فسفین فرازمینی ها فضا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.itna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ايتنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۹۶۴۳۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تصویر روز ناسا: گلبرگ‌های اطراف سحابی حلقه

به گزارش خبرآنلاین، سحابی حلقه با فاصله ۲۵۰۰ سال‌نوری در صورت‌فلکی شلیاق (چنگ‌رومی) واقع شده و جزء سحابی‌های سیاره‌نما دسته‌بندی می‌شود. سحابی سیاره‌نما زمانی ایجاد می‌شود که ستاره‌ای خورشیدمانند عمرش به پایان می‌رسد؛ بدین‌ترتیب جو بیرونی خود را پرتاب می‌کند و هسته‌اش به کوتوله سفید تبدیل می‌شود.

این تصویر ترکیبی با داده‌های نور قرمز گسیل‌شده از اتم‌های هیدروژن و همچنین نورهای مرئی و فروسرخ ساخته شده و با داده‌های سه تلسکوپ فضایی هابل، دوچشمی بزرگ و سوبارو تهیه شده است. در این تصویر، حلقه مرکزی را به‌وضوح می‌بینید که حدود یک سال‌نوری وسعت دارد؛ اما در این نوردهی بسیار عمیق، جزئیات بسیار ظریف‌تر و گسترده‌تری آشکار شده است: رشته‌های حلقه‌ای گاز درخشان که بسیار دورتر از ستاره مرکزی سحابی گسترش یافته‌اند و یادگار بیرونی‌ترین لایه‌های جو ستاره در حال مرگ به شمار می‌آیند.

اعتبار تصویر: هابل، تلسکوپ دوچشمی بزرگ، تلسکوپ سوبارو؛ ترکیب و حق چاپ: رابرت گندلر

برای مشاهده عکس در ابعاد بسیار بزرگ، اینجا را کلیک کنید.

منبع: تصویر روز ناسا

۵۴۵۴

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900745 ذوالفقار دانشی

دیگر خبرها

  • صحبت های زهره هراتیان درباره درگذشت دکتر اشرفی: هر مسابقه‌ای باید تحت نظر فیفا باشد؛ آمبولانس و دکتر آنجا نبود!
  • تصویر روز ناسا: گلبرگ‌های اطراف سحابی حلقه
  • رصد عنکبوت در سیاره سرخ
  • (عکس) عنکبوت‌های درحال حرکت روی سطح مریخ
  • تصاویر عنکبوت‌های درحال حرکت روی سطح مریخ
  • رابطه این فیلم ایرانی با ماجرای قتل بابک خرمدین
  • رابطه این فیلم با ماجرای قتل بابک خرمدین | اسم فیلم را عوض کردم تا...
  • روایتی از تشابه ماجرای بابک خرمدین با فیلمی که نامش تغییر کرد
  • کشف گاز متان در سیاره سرخ
  • سیاره مشتری به شکل‌گیری قمر زمین کمک کرده است