Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-30@15:47:09 GMT

نبود هماهنگی، پاشنه آشیل احیای تالاب‌ها

تاریخ انتشار: ۲۵ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۹۸۲۸۵۱

نبود هماهنگی، پاشنه آشیل احیای تالاب‌ها

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از همشهری،5سال پیش هیأت وزیران «آیین‌نامه نحوه حفاظت، احیا و مدیریت تالاب‌های کشور» را برای اجرا به وزارت نیرو، وزارت جهادکشاورزی و سازمان حفاظت محیط‌زیست ابلاغ کرد که براساس آن «پس از تامین نیاز آب شرب مردم، تامین حقابه تالاب‌ها از رودخانه‌های بالادست نسبت به سایر مصارف (کشاورزی و صنعت) در اولویت قرار گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

» به گفته مسعود باقرزاده کریمی، مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست پس از گذشت 5سال پرچالش‌ترین مسئله برای مدیریت تالاب‌ها نه پول و نیروی متخصص که فقدان هماهنگی است.

برنامه مشارکتی

باقرزاده‌کریمی درباره برنامه مدیریت و احیای تالاب‌ها  می‌گوید: تدوین و اجرای هر طرح مدیریت تالاب در کشور به‌صورت مشارکتی آماده و پس از تصویب و تأیید شورای برنامه‌ریزی استان توسط نهادهای عضو اجرایی می‌شود. به‌طور مثال طرح مدیریت جامع تالاب هامون امروز به تصویب شورای استان سیستان و بلوچستان رسید. به گفته مدیرکل دفتر حفاظت از تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست، برای مدیریت تالاب‌ها هیچ‌چیز بیشتر از «هماهنگی» نیاز نیست. چون در حوزه مدیریت سرزمینی، بیشترین پول را تاکنون خرج کرده‌ایم و بنابراین پول کافی و نیروی متخصص وجود دارد اما تنها چیزی که نداریم «هماهنگی» است.

او معتقد است که نخستین گام رسیدن به هماهنگی دستگاه‌ها باید درون دولت رخ دهد. به گفته باقرزاده‌کریمی، ستاد ملی مدیریت تالاب‌ها وظایف دستگاه‌ها را گوشزد می‌کند تا آنها برای انجام مسئولیتشان که رسیدن به شاخص احیای تالاب‌ها در هر استان است هدایت شوند. نخستین شکل هماهنگی نیز دولت با دولت، سپس دولت با مردم و در ادامه مردم با مردم است. البته در مورد تالاب هامون، هماهنگی با کشور همسایه نیز باید انجام شود. البته که در فرایند احیای تالاب‌ها، تضاد منافع مردم محلی نیز باید برطرف شود. ایجاد ساختارهای توانبخشی، تنظیم اولویت‌ها، اجرای برنامه‌های هماهنگ شده، تعیین راهبرد و زمانبندی اجرای پروژه‌ها نیز ازجمله مواردی است که در چند دهه گذشته انجام نشده است. به‌طور مثال برای اجرای طرح 46هزار هکتاری که مربوط به احیای تالاب هامون است، چندصد هزار دلار هزینه شده است. یعنی پول کم نداشته‌ایم اما عدم‌هماهنگی مسئله مدیریت تالاب‌هاست.

به‌نظر مسعود باقرزاده‌کریمی، احیای تالاب‌ها بدون احیای اقتصاد محلی امکان‌پذیر نیست. او می‌گوید: زمان اجرای برنامه‌ها از هر تالاب به تالاب دیگر متفاوت است، ولی فازهای آنها 5تا 10ساله و منعطف خواهد بود. یعنی در مسیر اجرا ممکن است با چالشی روبه‌رو شویم که نیاز به تغییر برنامه داشته باشد.

او در مورد تالاب‌هایی که هنوز مطالعات آن تمام نشده است گفت: طرح مطالعاتی تالاب‌هایی مانند گواتر، حله، گاوخونی و جازموریان به پایان نرسیده است. به‌طور مثال در مورد تالاب گاوخونی اختلاف بین دو استان اصفهان و چهارمحال‌وبختیاری باعث شده که طرح احیای گاوخونی به اتمام نرسد.

برنامه جامع جبران بی‌توجهی

برای حفاظت از تالاب‌های کشور، برنامه جامع مدیریت این اکوسیستم‌های آبی تدوین شده است. نمونه تقریبا موفق آن را می‌توان در اجرای برنامه احیای دریاچه ارومیه دید که تاکنون برای آن هزاران میلیارد تومان از سال 92هزینه شده است.

علی ارواحی، مدیر ملی طرح حفاظت از تالاب‌های ایران نیز می‌گوید: برنامه‌های کوتاه‌مدت در بازه‌های 3تا 5سال اجرا خواهند شد و نتایج آن را می‌توان به‌صورت ملموس دید. البته اساسا همه برنامه‌های تدوین شده در بازه‌های 5ساله، برای برطرف کردن ایرادات مورد ارزیابی مجدد قرار خواهند گرفت. بخشی از اهداف که برای بازه زمانی میان‌مدت و بلندمدت تدوین شده‌اند، برای برطرف کردن مشکلاتی هستند که محصول چند دهه بی‌توجهی است. به طور مثال توسعه غیراصولی و ناپایدار که منجر به بهره‌برداری نامناسب از تالاب شده است، نیازمند زمان بیشتری برای احیای تالاب است.

پربیننده ترین اشتغالزایی جدید در آموزش و پرورش تصمیم مهم درباره دورکاری کارمندان تهرانی/ تعطیلی ۳گروه شغلی در ۴۳شهر بحرانی درخواست فوری تعطیلی دو هفته‌ای تهران آخرین آمار کرونا در ایران (۹۹/۸/۲) کدام صنوف تهران از امروز تعطیل است؟

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: تالاب خشکسالی محیط زیست بی آبی تالاب هامون اکوسیستم مدیریت تالاب قیمت طلا قیمت لوازم خانگی سهام عدالت مدیریت تالاب ها باقرزاده کریمی احیای تالاب ها طور مثال برنامه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۹۸۲۸۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شهروندان از شنا در آب‌های جمع شده ناشی از رواناب‌ها و سدهای خاکی خودداری کنند

ایسنا/کرمان دادستان عمومی و انقلاب شهرستان زرند با اعلام هشدار خطر غرق شدگی، به شهروندان توصیه کرد: از نزدیک شدن به تالاب‌های به وجود آمده ناشی از سیل و محل‌هایی که سیلاب در آن جمع شده خودداری نمایند چرا که ممنوعیت شنا در سدهای خاکی به علت تهدیدات بهداشتی و مهم‌تر از آن خطر غرق‌شدگی به واسطه رسوبی بودن تالاب‌ها و چسبندگی ناشی از گل و لای است.

رضا یعقوبی عصر هشتم اردیبهشت ماه در بازدید از مناطق آسیب دیده از سیلاب اخیر در شهرستان زرند با مثبت ارزیابی کردن اقدامات انجام شده در مدیریت بحران خواستار تحلیل علمی علل ورود سیلاب به شهر زرند و حل دائمی آن شد.

وی گفت: صبوری و همکاری عموم مردم و همچنین زحمات بی‌شائبه و طاقت فرسای مجموعه عوامل دخیل در کنترل و مدیریت بحران در کنترل سیل اخیر بسیار موثر بود.

یعقوبی با اشاره به همراهی تمامی ارگان‌ها در دفع خطر و کاهش خسارات، بر لزوم حفظ آمادگی نهادهای ذیربط تاکید کرد و گفت: باید این سطح از وفاق و همکاری بین بخشی در  آینده هم تداوم یابد و با بهره‌گیری از تجارب میدانی به دست آمده و نیز دعوت از کارشناسان و صاحب نظران در ستاد مدیریت بحران، در خصوص کاهش آسیب پذیری شهرستان تصمیم‌گیری شود و با بهره‌گیری از ظرفیت‌های موجود در شهرستان و نیز پیگیری در سطح استانی و کشوری برای تامین بودجه و امکانات پیشگیری از حوادث مشابه در آینده اقدام شود.

دادستان زرند با تاکید بر اینکه ترک فعل‌ها می‌تواند شامل قصور و اشتباهات در گذشته و اهمال در زمان حاضر باشد، تصریح کرد: زحمات شبانه روزی دستگاه‌های مجری و خدمات رسان از جمله مدیران و کارمندان این مجموعه‌ها در کاهش خسارات احتمالی نباید نادیده گرفته شود و دستگاه قضایی از افراد دلسوزی که به صورت جهادی و با وجود کمبود امکانات برای رفع مشکلات مردم تلاش می کنند حمایت قاطع خواهد داشت.

وی با بیان اینکه مهم ترین اصل مدیریت بحران جلوگیری از وقوع و تکرار حوادث است، گفت: وقوع سیل و تکرار حوادث مشابه در چند سال اخیر انتظار به حق مردم برای رفع نواقص و کنترل بارش‌ها و سیلاب ها را به دنبال داشته و بنابراین در این خصوص هیچگونه کوتاهی پذیرفته نیست.

دبیر شورای پیشگیری از وقوع جرم شهرستان زرند در پایان با اعلام هشدار خطر غرق شدگی، به شهروندان توصیه کرد: از نزدیک شدن به تالاب‌های به وجود آمده ناشی از سیل و محل‌هایی که سیلاب در آن جمع شده خودداری کنند چرا که ممنوعیت شنا در سدهای خاکی به علت تهدیدات بهداشتی و مهم‌تر از آن خطر غرق‌شدگی به واسطه رسوبی بودن تالاب‌ها و چسبندگی ناشی از گل و لای است که این موضوع به دفعات در شهرستان رخ داده و خانواده‌های بسیاری شاهد از دست دادن جوانان خود به علت شنا در سدهای خاکی بوده‌اند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • دانشگاه‌ها؛ پاشنه آشیل دولت آمریکا / عملیات وعده صادق نتیجه اقتدار علمی ایران است   
  • حقابه هورالعظیم چگونه تامین می‌شود؟
  • رابطه دردسرساز سحر دولتشاهی و پیمان معادی خارج از اتاق درمان | این خانم روان درمانگر سریال است یا...؟ | پاشنه آشیل «افعی تهران» | ببینید
  • مرغان آتشین مهاجر رقص کنان به تالاب بین المللی هامون بازگشتند
  • تالاب‌های نقده از وضعیت مطلوب برخودار هستند
  • دلشوره دریاچه ارومیه ادامه دارد/ وعده‌ها محقق می‌شود؟
  • تالاب کجی نمکزار نهبندان ۸۰ درصد آبگیری شد
  • تلاش برای احیای کامل تالاب نئور
  • پرسپولیس و پارادوکس مدافعان میانی؛ ستاره‌های منجی یا پاشنه آشیل؟
  • شهروندان از شنا در آب‌های جمع شده ناشی از رواناب‌ها و سدهای خاکی خودداری کنند