Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-29@09:00:30 GMT

انتخابات الکترونیک به ۱۴۰۰ نمی رسد

تاریخ انتشار: ۲۶ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۹۸۷۹۱۶

انتخابات الکترونیک به ۱۴۰۰ نمی رسد

گرچه سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری از همین حالا باتوجه به تحولات و شرایط سیاسی و اقتصادی کشور، موقعیت ویژه‌ای یافته، با این‌حال شرایط کرونایی و تداوم آن تا موعد انتخابات نیز مزید بر علت شده و به منحصر بودن ابعاد آن افزوده و بار دیگر ضرورت برگزاری الکترونیکی انتخابات و در نتیجه بالابردن میزان مشارکت سیاسی مردم را از سوی فعالان سیاسی و نهادهای دخیل در امر انتخابات مطرح کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مینا افرازه/

گرچه سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری از همین حالا باتوجه به تحولات و شرایط سیاسی و اقتصادی کشور، موقعیت ویژه‌ای یافته، با این‌حال شرایط کرونایی و تداوم آن تا موعد انتخابات نیز مزید بر علت شده و به منحصر بودن ابعاد آن افزوده و بار دیگر ضرورت برگزاری الکترونیکی انتخابات و در نتیجه بالابردن میزان مشارکت سیاسی مردم را از سوی فعالان سیاسی و نهادهای دخیل در امر انتخابات مطرح کرده است.

پیش از این سخنگوی شورای نگهبان بارها از اعلام آمادگی این نهاد برای نظارت بر سلامت انتخابات و حفاظت آرا خبر داده بود، اما وزارت کشور به عنوان مجری اصلی برگزاری انتخابات، چندی پیش اعلام کرد شورای نگهبان امنیت صندوق‌های الکترونیکی را تأیید نمی‌کند. این در حالی است که مسئولان وزارت کشور به تازگی با چرخش از موضع قبلی خود، احتمال برگزارنشدن انتخابات به شیوه الکترونیکی در سرتاسر کشور را به موضوع فراهم نبودن زیرساخت‌های فنی و سخت‌افزاری ارتباط داده است.

کمبود تعداد صندوق‌های رأی الکترونیک

در همین‌باره، معاون وزیر کشور هفته گذشته در مصاحبه‌ای از کمبود تعداد صندوق‌های رأی الکترونیک سخن گفت و اعلام کرد: وزارت کشور این آمادگی را دارد با همکاری شورای نگهبان کار کند، اگر در تمام شعب که قطعاً برای سال ۱۴۰۰ به ۶۰ هزار شعبه می‌رسند، نتوانیم انتخابات را الکترونیک برگزار کنیم حداقل در یک ‌پنجم شعب می‌توان به‌ صورت الکترونیک انتخابات را برگزار کرد.

جمال عرف افزوده است: اگر بخواهیم همه شعب را پوشش دهیم، باید صندوق جدید تولید شود و آن‌هم مستلزم این است که زودتر به جمع‌بندی برسیم و وارد تولید این صندوق‌ها شویم. هرچه زمان جلوتر برود این سقف تولید تأمین نخواهد شد؛ بنابراین برای تولید این عدد قابل‌توجه ۶ ماه زمان نیاز داریم. ازاین‌رو در این مدت کم این میزان صندوق برای برگزاری انتخابات الکترونیک در همه شعب کشور قاعدتاً تأمین نمی‌شود.

از سوی دیگر، گرچه شورای نگهبان نیز از الکترونیکی شدن انتخابات استقبال و اعلام آمادگی کرده است، اما نسبت به برخی مراحل برگزاری انتخابات و موضوعات پیرامون آن دغدغه‌هایی دارد. چنان‌که عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان درباره آن گفته است: آنچه بسیار مورد توجه است، یکی دو مرحله آخر است که می‌توانیم آرا را به‌صورت الکترونیک اخذ کنیم و بعد کار شمارش انجام شود. شاید برخی زمینه‌هایی که باید چنین مسئله‌ای را از جهت فنی آماده کند و تا حدی ممکن است فرهنگی باشد، همچنان مفقود است و باید بتوانیم آن‌ها را به‌خوبی تعبیه کنیم، به‌گونه‌ای که حق مردم از بین نرود. ما بیشتر دغدغه پاسداری از رأی مردم را داریم، نه وضعیتی که برای ما وجود دارد.

وزارت کشور امنیت انتخابات الکترونیکی را تأمین کند

بر اساس اظهارات کدخدایی، شورای نگهبان هنوز نتوانسته‌ است با مسئولان وزارت کشور به یک مرحله‌ مشخصی برسند که این اطمینان از جهت تضمین امنیت آرا ایجاد شود و اگر این اطمینان برای آنان پدید آید که امکان مخدوش‌شدن آرا به حداقل می‌رسد، قطعاً شورای نگهبان آمادگی برگزاری انتخابات الکترونیکی را خواهد داشت.

در همین‌باره، عضو هیئت رئیسه مجلس در گفت‌وگو با قدس اظهار کرد: یکی از راه‌های مناسب برگزاری انتخابات، الکترونیکی شدن آن است، منتها باید ملزومات و اطمینان‌های لازم برای اجرایی شدن آن درنظر گرفته شود. از همین حالا تا موعد انتخابات فرصت مناسبی وجود دارد که تدابیر لازم در باره آن اندیشیده شود.

روح‌الله متفکر آزاد افزود: اگر وزارت کشور بتواند دغدغه‌ها و نگرانی‌های شورای نگهبان را درباره برگزاری صحیح روند انتخابات الکترونیکی رفع کند، دیگر مانع و نگرانی جدی برای برگزاری انتخابات الکترونیکی وجود نخواهد داشت. وزارت کشور باید امنیت فضای انتخابات الکترونیکی را تأمین کند و باگ‌های امنیتی آن را درنظر داشته باشد تا امکان نفوذ در شبکه مسدود شود، در این‌صورت می‌توان روی برگزاری الکترونیک انتخابات حساب ویژه‌ای باز کرد.

الکترونیکی شدن انتخابات را از شوراها آغاز کنیم

عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس نیز بر این باور است که در قوانین کشور به انتخابات الکترونیکی تأکید شده و بستر قانونی آن مشکلی ندارد، اما برخی مسائل مربوط به انتخابات الکترونیک همچنان مطرح است که در صورت رفع آن می‌توان به انتخاباتی کارآمد دست یافت. اول اینکه برای تهیه زیرساخت‌های اولیه انتخابات الکترونیکی باید هزینه بسیاری صرف شود تا بتوان دستگاه‌ها، نرم‌افزارها و تجهیزات لازم را خریداری کرد. بخشی از این ملزومات تهیه شده و تهیه بخش دیگر هم نیازمند سرمایه اولیه است که امکان تأمین آن در شرایط کنونی فراهم نیست.

ابوالفضل ابوترابی به خبرنگار قدس گفت: از لحاظ فرهنگی نیز بهتر است ابتدا انتخابات الکترونیک را در حوزه انتخابات شوراها اجرایی کنیم و جا بیندازیم؛ زیرا در انتخابات ریاست جمهوری به دلیل گستره ملی و فراگیر بودن آن، تنش و استرس در سطح کشور بسیار بالاست. بنابراین بهتر است الکترونیکی شدن را از یک انتخابات کم‌حاشیه‌تر و با تنش پایین آغاز کنیم و بعد آن را به انتخابات ریاست جمهوری تسری دهیم. در انتخابات سال ۸۸، با اینکه انتخابات به‌صورت کاغذی بود، ادعای تقلب و دستکاری انتخابات مطرح شد. در حالی‌که اگر انتخابات الکترونیکی باشد، دوباره برخی مدعی خواهند شد انتخابات مهندسی شده است و مجریان و ناظران انتخاباتی آرای فرد خاصی را از صندوق درآوردند یا به سیستم رأی‌گیری و نرم‌افزاری انتخابات، برنامه و جهت‌دهی خاصی داده شده است. بنابراین باید ابتدا تمامی مسائل و موضوعات درباره انتخابات الکترونیکی بررسی و حل شود و بعد اقدام به اجرای آن کرد.

وی همچنین افزود: گرچه تهیه امکانات و سخت‌افزارهای لازم برای انتخابات الکترونیکی، پرهزینه است، اما این موضوع در بلندمدت به نفع کشور است و هزینه‌ها را برای دوره‌های بعدی کاهش می‌دهد. از سوی دیگر، در حوزه فرهنگی نیز اعتماد مردم به سازوکار انتخابات الکترونیکی کمتر است و باید ابتدا اعتمادسازی لازم صورت بگیرد. بهترین ظرفیت این است که انتخابات الکترونیکی را ابتدا از شوراها شروع کنیم.

ضرورت تسریع در زیرساخت رأی‌گیری سیستمی

نماینده مردم نهاوند در مجلس نیز معتقد است باید هرچه سریع‌تر زیرساخت‌های انتخابات الکترونیک و رأی‌گیری سیستمی فراهم شود؛ زیرا در غیراین‌صورت ممکن است باتوجه به شرایط کرونایی کشور شاهد کاهش مشارکت مردم باشیم. با اینکه سال‌هاست درباره برگزاری انتخابات الکترونیکی صحبت می‌شود، اما وزارت کشور و نهادهای مربوط هنوز نتوانسته‌اند این موضوع را عملیاتی کنند.

علیرضا شهبازی در گفت‌وگو با قدس تصریح کرد: معتقدم اگر در چند ماه باقیمانده به انتخابات، هماهنگی و همفکری لازم بین شورای نگهبان و دولت صورت بگیرد، می‌توان اقدام‌های مؤثری را در این‌باره انجام داد. همچنین مجلس نیز آماده همکاری و ارائه کمک است. علاوه بر این، در ماجرای الکترونیکی شدن انتخابات، طرفین مسئول نباید یکدیگر را متهم یا وظایف خود را به دیگری پاسکاری کنند.

وی گفت: وزارت کشور به عنوان نهادی که بعد از انقلاب اسلامی ۲۷ انتخابات را برگزار کرده، قطعاً توانایی مدیریت انتخابات تمام‌الکترونیک را دارد. حرکت به سمت انتخابات الکترونیک و کاهش اشکال‌های آن یکی از ضروریات جامعه است؛ زیرا اگر کرونا همچنان برقرار باشد، امکان حضور مردم در عرصه مشارکت سیاسی کشور بسیار کم خواهد شد و همین عامل نیز می‌تواند ضربه‌ای اساسی به دموکراسی و برنامه‌های مردم‌محور جامعه باشد.  

انتخابات الکترونیکی در دستور کار نیست

با تمام این تفاسیر و به دلیل نبود زیرساخت‌های مناسب برگزاری الکترونیک انتخابات و عدم خدمات‌دهی اینترنت در تمامی نقاط کشور، به نظر می‌رسد الکترونیکی‌شدن انتخابات به سال ۱۴۰۰ هم نخواهد رسید و برگزاری آن تنها در برخی کلانشهرها و محدود به برخی شعب خواهد بود؛ موضوعی که محمدحسن آصفری، عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس نیز درباره آن خبر داده که با توجه به اینکه هنوز زیرساخت‌های مربوط در کشورمان فراهم نشده، نمی‌توانیم در نقاط مختلف کشور انتخابات را به صورت الکترونیک برگزار کنیم و قطعاً در این‌دوره از انتخابات ریاست جمهوری نیز چنین اتفاقی نخواهد افتاد و انتخابات الکترونیکی در دستور کار نخواهد بود.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: انتخابات انتخابات ریاست جمهوری برگزاری انتخابات الکترونیک الکترونیکی شدن انتخابات انتخابات الکترونیکی انتخابات ریاست جمهوری برگزاری الکترونیک وزارت کشور شورای نگهبان مجلس نیز صندوق ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۹۸۷۹۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۱ هزار و ۵۰۰ شعبه در مرحله دوم انتخابات مجلس فعال است

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، محسن اسلامی با اشاره به آمادگی وزارت کشور برای برگزاری مرحله دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی، گفت: انتخابات در برخی از حوزه‌ها به دور دوم کشیده شده است. حوزه‌های انتخابیه تبریز، شبستان، میانه، پارس‌آباد، سمیرم، لنجان، کرج، تهران، ورامین، بیرجند، مشهد، آبادان، رامهرمز، خدابنده، زنجان، شیراز، مرودشت، خرم‌آباد، قائمشهر، ملایر، کرمانشاه و گنبدکاووس، ۲۲ حوزه انتخابیه‌ای هستند که انتخابات در آنها به دور دوم کشیده شده است.

وی اضافه کرد: در این حوزه‌های انتخابیه ۹۰ نفر برای کسب ۴۵ کرسی باقیمانده مجلس شورای اسلامی با هم رقابت می‌کنند.

سخنگوی ستاد انتخابات کشور با اشاره به شیوه برگزاری انتخابات در مرحله دوم، تصریح کرد: انتخابات در ۸ حوزه انتخابیه تبریز، تهران، آبادان، شیراز، کرمانشاه، خرم‌آباد، قائم‌شهر و ملایر به صورت تمام الکترونیکی برگزار می‌شود. در تهران برای هر شعبه ۴ صندوق الکترونیکی و در باقی حوزه‌های انتخابیه برای هر شعبه، ۳ صندوق الکترونیکی در نظر گرفته شده است تا ازدحامی را در شعب مشاهده نکنیم و رأی‌دهندگان به راحتی و سهولت رأی خود را به صندوق بیاندازند.

آموزش لازم به دست اندرکاران انتخاباتی داده شده است

اسلامی اظهار کرد: آموزش لازم به همکاران ما در ستاد انتخابات و ۲۲ حوزه انتخابیه داده شده است و تربیت مدرس، آموزش لازم را دریافت و طی ۱۰ روز گذشته به مدرسان استانی آموزش داده‌اند و آنها(مدرسان استانی) در حال آموزش باقی همکاران در استان‌ها هستند.

وی اعلام کرد: گرچه رأی دادن در شیوه الکترونیکی بسیار ساده است، اما یک ویدئوی آموزشی از سوی کمیته فناوری ستاد انتخابات کشور تهیه شده است که برای آموزش همگانی به صداوسیما و ستادهای انتخابات ارسال شده است. در برخی از مراکز عمومی مثل نماز جمعه و یا نمایشگاه کتاب، آموزش‌های لازم به مردم داده می‌شود.

سخنگوی ستاد انتخابات کشور با تأکید بر اینکه کسانی می‌توانند در مرحله دوم رأی بدهند که حتما در دور اول در همان حوزه انتخابیه رأی داده باشند و یا اصلا در کل کشور رأی نداده باشند، گفت: رأی‌دهنده با این پیش فرض وارد شعبه می‌شود و با ارائه هریک از مدارک هویتی پنج‌گانه (کارت ملی، شناسنامه، گذرنامه، گواهینامه و کارت پایان خدمت)، احراز می‌شود. برای فرد یک کارت رأی دادن صادر شده و در اختیار او قرار می‌گیرد. رأی‌دهنده کارت را در صندوق ثبت رأی الکترونیک وارد می‌کند و گزینه رأی دادن فعال می‌شود.

اسلامی با بیان اینکه سپس کد انتخاباتی نامزد مورد نظر را وارد کرده و عکس و مشخصات فرد به نمایش درمی‌آید، اظهار کرد: کد هر نامزدی که وارد شود، اطلاعات او در صفحه به نمایش درمی‌آید. نهایتاً رأی‌دهنده اتمام رأی دهی را ثبت می‌کند و پرینتی از رأی، رأی‌دهنده از زیر صندوق الکترونیکی قرار می‌گیرد. رأی‌دهنده کارت تعرفه را به منشی ما در شعبه، تحویل می دهد و سرانجام کارت شناسایی خود را دریافت می‌کند. فرآینده رأی‌دهی الکترونیکی ساده و در یک وقت بسیار کم صورت می‌گیرد.

۱۱ هزار و ۵۰۰ شعبه در مرحله دوم انتخابات فعال است
وی گفت: در حوزه‌هایی که اشاره کردم ـ حدود ۱۱ هزار و ۵۰۰ شعبه داریم ـ که شامل شعب شهری، روستایی، ثابت و سیار می‌شود. براساس تجربه‌ای که در مرحله دوم وجود دارد، تعداد شعب مرحله دوم نسبت به مرحله اول، کمتر است. البته در این دوره، نظر هیأت‌های اجرایی حوزه‌های انتخابیه را دریافت کردیم و نظر آنها ملاک اصلی ما بود. اگر هیأت اجرایی در آن حوزه انتخابیه تشخیص داده بود که هیچ حوزه‌ای کم نشود، ما همان را اعمال کردیم.

سخنگوی ستاد انتخابات کشور یادآور شد: عوامل اجرایی در کل ۲۲ حوزه انتخابیه مشخص شده و تا ۱۳ اردیبهشت در سامانه جامع انتخابات نهایی خواهد شد.

اسلامی با بیان اینکه در خصوص تبلیغات انتخاباتی نامزدها و سامانه شفافیت به نامزدها اطلاع‌رسانی شده است که حتما تبلیغات و هزینه‌های خود را وارد کنند، خاطر نشان کرد: تبلیغات از ساعت ۰۰:۰۰ بامداد پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت آغاز می‌شود و تا پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ساعت ۸ صبح ادامه دارد. دستورالعمل تبلیغات و قانون مرتبط با تبلیغات که در مرحله اول اطلاع‌رسانی شده، ملاک خواهد بود. البته امکاناتی در استان‌ها از ناحیه دستگاه‌های اجرایی در اختیار نامزدها قرار گرفته که می‌توانند استفاده کنند.

استان‌ها تعرفه‌های انتخاباتی را از امروز دریافت می‌کنند
وی گفت: صداوسیما هم قرار است مناظراتی را در شبکه‌های استانی برای ۹۰ کاندیدا تنظیم کند که همگی در حال ضبط است و از تاریخ اعلام شده، پخش خواهد شد.

دبیر ستاد انتخابات کشور خاطرنشان کرد: در استان تهران، صرفا حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس الکترونیکی خواهد بود و در حوزه انتخابیه ورامین و قرچک ثبت رأی به صورت تعرفه است. تعرفه‌ها هم چاپ شده و در حال ارسال است. استان‌ها تعرفه‌ها را از امروز دریافت می‌کنند و مشکلی در این زمینه وجود ندارد.

انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ برگزار شد و از میان کاندیداهای حاضر در عرصه رقابت ۲۴۵ نفر به مجلس راه یافتند و سرنوشت ۴۵ کرسی باقی مانده در دور دوم انتخابات که در ۲۱ اردیبهشت برگزار می‌شود، روشن خواهد شد.

طبق اعلام وزارت کشور تعداد رأی صحیح مأخوذه در حوزه انتخابیه تهران ۱ میلیون و ۵۶۹ هزار و ۸۵۷ رأی بود از بین نامزدها تعداد ۱۴ نفر به طور مستقیم وارد مجلس شدند و ۳۲ نفر دیگر نیز به مرحله دوم انتخابات راه یافتند که برای تصدی ۱۶ کرسی باقی مانده بهارستان در ۲۱ اردیبهشت به رقابت خواهند پرداخت.

دیگر خبرها

  • فراهم شدن تجهیزات الکترونیکی برگزاری انتخابات در خرم‌آباد
  • تجهیزات الکترونیکی برگزاری انتخابات در خرم‌آباد فراهم است
  • جزئیات جدید از برگزاری انتخابات اردیبهشت ۱۴۰۳
  • جزئیات برگزاری دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • اسلامی: ۱۱ هزار و ۵۰۰ شعبه در مرحله دوم انتخابات مجلس فعال است
  • ۱۱ هزار و ۵۰۰ شعبه در مرحله دوم انتخابات مجلس فعال است
  • جزئیات برگزاری دور دوم انتخابات مجلس
  • برگزاری انتخابات تمام الکترونیک در پنج حوزه انتخابیه تهران
  • برگزاری الکترونیکی دور دوم انتخابات مجلس در تبریز
  • جزئیات جدید درباره دور دورم انتخابات مجلس /انتخابات در این حوزه ها، الکترونیکی نیست