Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-30@11:51:48 GMT

شایع‌ترین علت بیماری‌های نوروژنیک چیست؟

تاریخ انتشار: ۲۶ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۹۸۹۹۸۳

شایع‌ترین علت بیماری‌های نوروژنیک چیست؟

یکی از برجسته‌ترین نشانه‌های مشترک بین انواع بیماری‌های نوروژنیک شامل آلزایمر، پارکینسون و بیماری ALS التهاب وابسته به میکروگلیاها است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، سلول‌های میکروگلیا یکی از سه دسته سلول گلیال سیستم عصبی مرکزی (CNS) است. سلول‌های مزبور که ۱۲ درصد از حجم مغز را به خود اختصاص می‌دهند، در واقع ماکروفاژهای CNS هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این سلول‌ها در یک مغز سالم در حالت استراحت بوده، شکلی منشعب و شاخه شاخه دارند و به عنوان ناظر ایمنی در مغز عمل می‌کنند. سلول‌های مزبور هنگام حمله یک عامل بیماری‌زا یا ایجاد جراحت در مغز، فعال شده و با تغییر مورفولوژیکی از حالت منشعب به حالت آمیبی شکل، با فعالیت فاگوسیتوزی خود عوامل بیماری‌زا و سلول‌های مرده را پاک‌سازی می‌کنند،. همچنین سلول‌های میکروگلیا با تولید سیتوکین‌ها و کموکین‌های التهابی، سایر سلول‌های سیستم ایمنی اعم از ذاتی و اکتسابی را به ناحیه آسیب دیده فرا می‌خوانند تا عامل بیماری‌زا هر چه سریع‌تر سرکوب شود.

تصور بر این است که حضور طولانی مدت عامل بیماری‌زا یا آسیب مغزی و نیز از کنترل خارج شدن سیستم تنظیمی سلول‌های میکروگلیا، منجر به تولید و ترشح بیش از حد فاکتورهای التهابی توسط سلول‌های مزبور شده و نه تنها عوامل عفونی، بلکه سلول‌های عصبی زنده نیز آسیب دیده و یا کشته می‌شوند که اصطلاحاً به این شرایط التهاب عصبی گفته می‌شود، شناسایی مسیرهای سیگنالینگ درگیر در مرگ نورون‌ها در اثر التهاب عصبی راه را برای پیشرفت راهکارهای درمانی جدید در معالجه بیماری‌های مخرب عصبی می‌گشاید. در خصوص سلول‌های میکروگلیا و عملکرد آن‌ها با علی مقیمی، کارشناس ارشد بیولوژی سلولی و مولکولی پژوهشکده زیست فناوری رویان اصفهان، برنده جشنواره پایان نامه‌های برتر ایران و جایزه ویژه پروفسور حسابی گفت‌وگویی انجام داده‌ایم که شرح آن را در ادامه می‌خوانید:

عملکرد سلول‌های میکروگلیا در بدن چگونه است؟

سلول‌های میکروگلیا، فاگوسیت‌های تک هسته‌ای واقع در سیستم عصبی مرکزی هستند و عملکرد آن‌ها شامل عرضه آنتی‌ژن، تولید سایتوکاین و کموکاین، ترشح فاکتورهای نوروتروفیک و فاگوسیتوز برای خارج کردن سلول‌های مرده و پاتوژن‌ها است و می‌توان این پاسخ را جزئی از سیستم ایمنی ذاتی به حساب آورد. سلول‌های میکروگلیا سلول‌های غیرعصبی و غیرآستروسیتی هستند و به دو فنوتیپ التهابی (M۱) و ضد التهابی (M۲) طبقه‌بندی می‌شوند. بر اساس مطالعات انجام گرفته یکی از برجسته‌ترین نشانه‌های مشترک بین انواع بیماری‌های نوروژنیک شامل آلزایمر، پارکینسون و بیماری ALS التهاب وابسته به میکروگلیاها است.

فعالیت بیش از حد سلول‌های میکروگلیا و آستروگلیا در سیستم عصبی مرکزی منجر به چه واکنشی در بدن می‌شود؟

فعال شدن میکروگلیا در زمان التهاب و بیماری جزو اصلی التهاب عصبی در سیستم عصبی مرکزی است و دو عامل مهمی که در روند پیشرفت اکثر بیماری‌های مخرب عصبی دیده می‌شود، استرس اکسیداتیو ناشی از تولید گونه‌های فعال اکسیژن و التهاب عصبی ناشی از فعالیت بیش از حد سلول‌های میکروگلیا و آستروگلیا در سیستم عصبی مرکزی است.

سلول‌های میکروگلیا با فنوتیپ M۱ و M۲ چگونه در ایجاد التهاب و ترمیم زخم مؤثر هستند؟

تصور بر این است که حضور طولانی مدت عامل بیماری‌زا یا آسیب مغزی و نیز از کنترل خارج شدن سیستم تنظیمی سلول‌های میکروگلیا، منجر به تولید و ترشح بیش از حد فاکتورهای التهابی توسط سلول‌های میکروگلیا M۱ شده و نه تنها عوامل عفونی، بلکه سلول‌های عصبی زنده نیز آسیب دیده و یا کشته می‌شوند و در نتیجه می‌توانند عفونت عصبی را القا کنند. در این صورت باعث ایجاد یک چرخه معیوب بین مرگ نورونی و التهاب می‌شوند و بعد از فعال شدن حالت کلاسیک، یک فاز ترمیم و ضد التهابی توسط فنوتیپ M۲ به سرعت شروع می‌شود که منجر به التیام زخم و حفظ حالت پایدار بافت می‌شود.

شایع‌ترین علت مرگ در بیماری‌های "نورودژنریتیو" چیست؟

نورون‌ها به علت فعالیت متابولیکی قوی در ارتباط با سطوح بالای رونویسی، مصرف بالای اکسیژن و دفاع ضعیف آنتی اکسیدانی، بسیار آسیب‌پذیر هستند. شایع‌ترین علت مرگ در بیماری‌های نورودژنریتیو، از طریق مسیر آپوپتوزی میتوکندریایی است. بنابراین داروها و ترکیبات ضد آلزایمری و آنتی اکسیدانی به علت ماهیت شیمیایی خود می‌تواند نسبت میکروگلیای M۱ به M۲ و به دنبال آن عملکرد سیستم ایمنی مغز را تحت تأثیر قرار دهد و سبب کنترل آسیب‌پذیری نورون‌ها و مانع التهاب شوند.

اثرات محافظتی عصبی فرولیک اسید چه کاربردی دارد؟

یکی از آنتی اکسیدان‌هایی که اثرات قوی محافظتی عصبی دارد، فرولیک اسید است. فرولیک اسید یک فنول گیاهی موجود در دیواره سلولی بعضی گیاهان و همچنین در فیبر غذایی با منشأ گیاهی مانند سبوس برنج و گندم است و بسیاری از خواص دارویی آن از جمله تکثیر سلول‌های پیش ساز عصبی، فعایت‌های ضد التهابی، آنتی اکسیدانی و محافظت کننده عصبی آن اثبات شده است. همچنین اثرات محافظت کننده عصبی فرولیک اسید در بسیاری از مطالعات تجربی از جمله آسیب مغزی، ایسکمی نخاعی و آسیب شناسی شبه آلزایمر گزارش شده است. آنتی اکسیدان فرولیک اسید می‌تواند التهاب عصبی و فعالیت سلول‌های میکروگلیا را کنترل کند.

اسید فرولیک در چه مواد غذایی وجود دارد؟

حبوبات مانند لوبیای سفید غنی‌ترین منبع اسید فرولیک بوده و در دانه گندم، اسید فرولیک به پلی ساکارید دیواره سلولی متصل است که می‌تواند در روده کوچک آزاد شده و جذب شود. همچنین اسید فرولیک دارای اثرات سرکوبگر در برابر چاقی و فشار خون خواهد بود و اگر به همراه ویتامین‌های E و C به صورت موضعی روی پوست استفاده شود، ممکن است استرس اکسیداتیو و تشکیل دایمرهای تیمین را در پوست کاهش دهد. همچنین تحقیقات نشان می‌دهد که مکمل‌های خوراکی فرولیک اسید می‌تواند تولید ملانین را در فرایند سفید شدن پوست مهار کند.

کد خبر 454127

منبع: ایمنا

کلیدواژه: آلزایمر بیماری آلزایمر پارکینسون سلول های عصبی مغز پژوهشکده رویان پژوهشکده زیست فناوری رویان پژوهشکده زیست فناوری رویان اصفهان رويان اصفهان بیماری های نوروژنیک سلول های میکروگلیا سیستم عصبی مرکزی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق سیستم عصبی مرکزی سلول های میکروگلیا عامل بیماری زا التهاب عصبی بیش از حد سلول ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۹۸۹۹۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آلودگی هوا باعث تشدید بیماری‌های زمینه‌ای می‌شود

به گزارش گروه اجتماعی ایسکانیوز، زهرا مهربان در گفت‌وگویی رسانه‌ای با اشاره به اقدامات لازم در مواجهه با آلودگی هوا اظهار کرد: زمانی که غلظت گازها و ریزگردها در هوا افزایش می‌یابد هوا آلوده می‌شود؛ برخی از علت‌های مهم آلودگی هوا سوخت‌های فسیلی، کارخانه‌ها و نیروگاه‌ها و پودرهای شیمایی هستند. آلودگی هوای داخل منزل نیز می‌تواند به دلیل بسیاری از فعالیت‌های داخل منزل مانند پخت و پز، عطر و ادکلن و گرد و خاک ایجاد شود.

بیشتر بخوانید: شنبه جایگزین پنجشنبه به عنوان روز تعطیل شود

وی افزود: اجزای اصلی آلودگی هوا یک سری ریزگردها و گازها شامل دی اکسید گوگرد، دی اکسید نیتروژن، اوزون، اسید سولفوریک هستند که خطرناک‌ترین نوع ذرات معلق اندازه ۲.۵ تا ۱۰ میکرون دارند.

این فوق تخصص بیماری‌های ریه گفت: برخی از این ریزگردها بر اساس حلالیت و سایزشان می‌توانند در سیستم تنفسی فوقانی رسوب کنند و یک سری علائم برای فرد ایجاد کنند. گروهی نیز خود را به سیستم تنفسی تحتانی می‌رسانند و رسوب می‌کنند و گاهی وارد خون می‌شوند.

وی با اشاره به علائم تنفسی آلودگی هوا افزود: خارش بدن، چشم، بینی و گلو، سرفه، خس خس سینه، تنگی نفس و گاهی تشدید بیماری‌های زمینه‌ای مانند آسم و آلرژی و نیاز به بستری عده‌ای از این افراد در بیمارستان‌ها، در پی آلودگی هوا رخ می‌دهند.

مهربان گفت: در شرایط آلودگی هوا باید افراد به ویژه بیماران مزمن تنفسی و قلبی، سالمندان و کودکان و مادران باردار تا حد امکان از منزل خارج نشوند. همچنین باید از ورزش و پیاده‌روی تند خودداری و از ماسک‌های مناسب برای مقابله با آلودگی هوا استفاده شود و بهترین ماسک‌ها N۹۵، KN۹۵، FFP۲ هستند.

وی افزود: این ماسک‌ها تا ۹۵ درصد مانع ورود ذرات آلوده و ریزگردها به دستگاه تنفسی می‌شوند اما ماسک‌های نخی، پارچه‌ای و جراحی زیاد برای محافظت از ورود ریزگردها مفید نیستند. ماسک‌های معمولی تنها برای مقابله با ذرات بزرگ‌تر مناسب هستند و نمی‌توانند محافظت خوب و کاملی از ورود ریزگرد به بدن داشته باشند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: توصیه می‌شود بعد از رسیدن به منزل حتما دست‌ها و صورت خوب شسته و بینی و گلو با سرم نمکی شست‌وشو شود. تغذیه مناسب برای افزایش تقویت سیستم ایمنی بدن مانند استفاده از لبنیات تازه و کم چرب، سبزیجات و میوه‌های تازه و مایعات فراوان توصیه می‌شود و از مصرف غذاهای سرخ‌شده و فست فود نیز پرهیز شود یا کم استفاده شود.

وی ادامه داد: خواب کافی و دور از استرس، دوری از سیگار و دخانیات، استفاده از گیاهان خانگی برای تصفیه هوا توصیه می‌شود. دستگاه‌های خانگی تصفیه هوا درصدی از آلاینده‌ها را فیلتر می‌کنند اما نمی‌توانند بیشتر ذرات را فیلتر کنند بنابراین خرید این دستگاه‌ها توصیه نمی‌شود.

منبع: ایسنا

انتهای پیام/

کد خبر: 1228889 برچسب‌ها آلودگی هوا

دیگر خبرها

  • عامل خطر ابتلا به آلزایمر شناسایی شد
  • آلودگی هوا باعث تشدید بیماری‌های زمینه‌ای می‌شود
  • التهاب عامل کلیدی در پیشرفت آرتروز زانو
  • سلین دیون در مورد بیماری عصبی نادر خود می‌گوید / از لحاظ اخلاقی زندگی کردن روز به روز سخت‌تر می‌شود!
  • آشنایی با علائم آبریزش دائمی بینی در بهار
  • تقسیم عشق در زندگی زوج مبتلا به «ای‌ال‌اس»/بیماری جزیی از زندگیست
  • چند واقعیت علمی که زیر پوست ما جریان دارد
  • دلیل آبریزش دائمی بینی احتمالا «التهاب سینوسی مزمن» است
  • شایع ترین نوع سرطان در استان
  • دلیل آبریزش دائمی بینی چیست؟