Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-05@03:10:23 GMT

آیا سناریوی تخریب در شاهدیه دوباره تکرار می‌شود؟

تاریخ انتشار: ۲۸ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۰۱۶۷۶۴

آیا سناریوی تخریب در شاهدیه دوباره تکرار می‌شود؟

ایسنا/یزد هنوز جای زخمی که چندین ماه قبل از سوی شهرداری شاهدیه بر تن بافت تاریخی این شهر نشست، باقیست ولی با این حال فعالان میراث فرهنگی این شهر معتقدند که شهرداری باز هم خواب تعرض و تخریب بخش‌های دیگری از این بافت ارزشمند را برای ایجاد خیابانی از میان باغ‌ها و بافت تاریخی شهر دارد.

تخریب‌هایی که در سال جاری با فاصله نه چندان زیادی از سوی شهرداری‌های شاهدیه و اردکان انجام شده، بیش از پیش حساسیت فعالان و دوستداران عرصه میراث فرهنگی را برانگیخته، به طوری که همگی نگران حفظ بافت‌های تاریخی باقی مانده شهرهایشان هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این میان و در حالی که هنوز ۹ ماه از تخریب بخش‌هایی از بافت تاریخی شاهدیه نگذشته است، برخی از فعالان این شهر از اجرای طرح مصوب دیگری از سوی شهرداری با هدف تعریض و تسطیح و ایجاد خیابان جدیدی در این شهر خبر می‌دهند؛ طرحی که از دل باغ‌های به هم پیوسته و بخشی از خانه‌های تاریخی شاهدیه می‌گذرد و قطعاً تکرار داستان تخریب بخش دیگری از هویت این شهر خواهد بود. البته به نظر می‌رسد بخشی از این فعالیت عمرانی نیز آغاز شده اما هنوز خبری از تایید این طرح توسط میراث فرهنگی نیست.

مخالفت میراث با طرح شهرداری شاهدیه 

«سیدمصطفی فاطمی» در این رابطه به خبرنگار ایسنا می‌گوید: شهرداری شاهدیه به دنبال ایجاد راه مواصلاتی از شمال تا جنوب شاهدیه است ولی در این مسیر، خانه‌های تاریخی زیادی واقع شده لذا طرح مذکور در شورای فنی میراث فرهنگی استان مورد مخالفت قرار گرفته است.

وی با تاکید بر ضرورت جایگزین کردن بخشی از طرح مطابق موازین میراث فرهنگی، می‌گوید: با توجه به درخواست‌های مردمی برای تعریض خیابان فعلی، باید بخشی از طرح برای اجرای عملیات تغییر کند و سپس مصوب شود.

شهرداری شاهدیه به دنبال تدقیق بافت تاریخی 

«علی‌اصغر صمدیانی» معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد هم در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، از مکاتبه وزارت میراث فرهنگی با وزارت راه و شهرسازی در خصوص این طرح خبر می‌دهد و می‌گوید: طرح تفصیلی شاهدیه مصوب سال ۱۳۸۹ است و بدون دقت لازم در خصوص بافت‌های تاریخی و باغ‌های به هم‌پیوسته تهیه شده که در همین راستا به منظور توقف اجرای آن، مکاتباتی بین دو وزارتخانه انجام شده است.

وی با بیان این که قراردادی با مشاور ذی‌صلاح نیز در دست اجراست، می‌گوید: با همکاری مطلوب شهردار شاهدیه با مشاور ذی‌صلاح در ماه گذشته قراردادی منعقد شده که پس از تهیه این سند، جهت مصوب شدن آن به اداره کل ثبت آثار میراث فرهنگی ارسال خواهد شد.

این مسئول با تاکید بر این که قطعاً در محدوده باغات هم‌پیوندساز و محدوده تاریخی هیچ طرحی بدون مجوز میراث فرهنگی اجرا نخواهد شد، تصریح می‌کند: هر گونه تعرض به بافت‌های تاریخی در سراسر استان یزد با حساسیت و شدت بالایی، پیگیری و دنبال خواهد شد.

از ابراز نگرانی تا تکرار داستان واقعی تخریب 

با تمام این اوصاف، هنوز هم جای زخمی که از تخریب قبلی شهرداری بر تن بافت تاریخی شاهدیه نشسته، باقیست و دغدغه‌های فعالان میراث فرهنگی حاکی از آن است که گویا شهرداری باز هم خواب تعرض و تخریب به بناهایی که هنوز مردم به ارزش اقتصادی، معنوی و اهمیت تاریخی آن پی نبرده‌اند، را دیده است.

شاهدیه شهری متشکل از روستاهایی تاریخی است که قدمت آن تا حوالی اوایل دوران اسلام و بعضاً تا دوران ساسانی می‌رسد و باغ‌های بهم پیوسته و بناها و خانه‌هایی تاریخی آن  در گذر زمان و در ادوار مختلف دستخوش تغییر شده‌ اما به دنبال ثبت روستاهای تاریخی شاهدیه، نباید اجازه تعرض بیشتری را به این بناها داد.

«سیدمصطفی فاطمی» مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد در خصوص اهمیت شهر تاریخی شاهدیه، تصریح می‌کند: این شهر متشکل از سه روستای تاریخی است که دو روستای گردفرامرز و ابرندآباد آن به علت ثبت در فهرست آثار ملی نباید دستخوش تغییر و تخریب شود.

البته همه این موارد در طرح تفصیلی شاهدیه قید شده و تا پایان سال ۹۹ امکان اجرا دارد، اما اکنون به دلایلی متوقف شده و طرح جدید نیز هنوز آغاز نشده است هرچند که به نظر شهرداری‌ها نیز باید رویکرد حفظ میراث فرهنگی را در اولویت داشته باشند که در این صورت می‌توانیم امیدوار به حفظ بافت‌های تاریخی از سوی شهرداری‌ها باشیم.

بخشی از این طرح را با مسیرهایی که ممکن است دستخوش تغییر شوند، در زیر به تصویر کشیده‌ایم هر چند که مسیر اجرای این طرح طولانیست و این تصاویر تنها بخش کوچکی از این مسیر را شامل می‌شود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری شهرداري شاهديه يزد بافت تاريخي میراث فرهنگی تخريب طرح تفصيلي بافت های تاریخی شهرداری شاهدیه سوی شهرداری تاریخی شاهدیه میراث فرهنگی بافت تاریخی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۰۱۶۷۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ساخت فیلم تاریخی جدید در ایران

به گزارش صدای ایران از ایرنا از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدمهدی اسماعیلی بامداد چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ماه به منظور شرکت در ششمین مجمع جهانی گفت‌وگوی بین فرهنگی در باکو عازم آذربایجان شد و جمعه ۱۴ اردیبهشت ماه در آخرین روز از سفر خود از موزه تاریخ ادبیات شهر باکو بازدید کرد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حاشیه این بازدید ضمن برشمردن شخصیت‌های مشترک فرهنگی دو کشور گفت: به مفاخر بزرگ به عنوان زمینه‌های همگرایی بین دو کشور نگاه می‌کنیم؛ اینها جزو میراث مشترک فرهنگی ما به‌شمار می‌روند، ما قرن‌ها کنار یکدیگر زیست کردیم، این ظرفیت‌ها باید باعث افزایش برادری‌ها و همگرایی‌ها باشد نه اینکه موجب واگرایی شود.

وی با بیان اینکه هر کس تلاش کند تا این بزرگان را دست مایه واگرایی قرار دهد حتما دچار اشتباه راهبردی و خطای محاسباتی شده است، افزود: به میراث مشترک فرهنگی با کشور‌های همسایه به عنوان میراث مشترک تاریخی نگاه می‌کنیم و به آنها می‌بالیم.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: علاقه‌مند هستیم برای این مشاهیر فیلم‌های مشترک تولید کنیم؛ در ترکمنستان برای مختومقلی فراغی همین کار را می‌کنیم، در پاکستان نیز برای اقبال لاهوری کاری را در دست اقدام داریم؛ در سفر هفته گذشته به پاکستان برادران و خواهران پاکستانی به ویژه در شهر لاهور از این موضوع استقبال کردند.

اسماعیلی با بیان اینکه همه اشعار نظامی به زبان فارسی است و میراث مشترکی بین دو کشور به‌شمار می‌رود، افزود: امیدواریم ساخت مجموعه جدیدی را برای حکیم نظامی آغاز می‌کنیم؛ در همین راستا از همکارانم در وزارت فرهنگ جمهوری آذربایجان دعوت کردیم تا ما را در ساخت فیلم سینمایی در این باره کمک کنند.

موزه تاریخ ادبیات شهر باکو در قسمت قدیمی‌این شهر قرار دارد.

دیگر خبرها

  • عمارت «شجاع‌السلطنه» بهار در دو قدمی تخریب
  • از سند ثبت ملی بافت تاریخی روستای بیابانک رونمایی شد
  • اماکن تاریخی کرمانشاه امروز تعطیل است
  • ساخت فیلم تاریخی جدید در ایران
  • آثار عیلامی در خطر تعرض است؟
  • تعطیلی بنا‌های تاریخی استان اصفهان فردا
  • قصه سنگلج به کجا رسید؟
  • تعطیلی بناهای تاریخی استان در نیمه اردیبهشت
  • سفر یک روزه طلاب خراسان جنوبی به بافت تاریخی خوسف/شکوه معماری
  • سفره یک روزه طلاب خراسان جنوبی به بافت تاریخی خوسف/شکوه معماری