Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-05-07@21:27:42 GMT

قیمت دلار ریخت اما قیمت کالاهای اساسی ارزان نشد

تاریخ انتشار: ۲۸ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۰۱۸۹۷۸

قیمت دلار ریخت اما قیمت کالاهای اساسی ارزان نشد

  تحریریه پارسینه: قیمت ارز در بازار‌های ایران طی روز‌های پس از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نزولی شد به نحوی که در هفته جاری قیمت دلار در بازار آزاد که در 27 مهرماه از مرز 32 هزار تومان عبور کرده بود، به کانال 25 هزار تومان سقوط کرده است. به عقیده بسیاری از کارشناسان، قیمت دلار دست کم تا مدتی به اندازه سابق رشد نخواهد کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این میان، خبر ترخیص حدود ۱۴ میلیارد دلار کالا پشت در‌های گمرکات ایران، می‌تواند دلیل اصلی برای عدم کاهش بیشتر قیمت ارز را روشن کند اما پرسش اصلی این است که آیا با کاهش قابل توجه قیمت دلار در بازار آزاد و ورود نرخ این نوع ارز به کانال ۲۵ هزار تومان، باید انتظار کاهش قیمت کالا‌های اساسی در بازار را هم داشته باشیم؟  
بازار ارز دیگر اوج سابق را تجربه نخواهد کرد؟   قیمت اسکناس سبز در بازار ایران طی روز‌های اخیر که نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا روشن شده، دستخوش ریزشی کم سابقه شده و هر چند بخشی از ریزش‌ها جبران شده، اکنون عمده تحلیل گران معتقدند که دست کم تا میان مدت، بازار ارز دیگر اوج سابق را تجربه نخواهد کرد.

در این میان، اما بازار‌های موازی بازار ارز هم به سرعت به این اتفاقات واکنش نشان دادند و ریزش قیمت‌ها در این بازار‌ها هم شروع شد: قیمت خودرو به شکل قابل توجهی رو به کاهش گذاشت و صحبت از کاهش قیمت چندصد میلیون تومانی برخی خودرو‌های خارجی به میان آمد؛ قیمت سکه دستخوش افت بیش از ۴ میلیون تومانی شد و کارشناسان مسکن می‌گویند بازار مسکن یا باید افت قابل توجه قیمت‌ها را تجربه کند و یا وارد رکودی بسیار سنگین بشود.

ارز ارزان شد، اما کالا‌های اساسی نه

بخشی از افت قیمت‌ها در بازار‌های مختلف طی روز‌های گذشته و با کاهش هیجان انتخاباتی، جبران شده، اما نگرانی بسیاری از مردم نه بازار دارایی‌ها (همچون بورس، ارز، خودرو و مسکن) که بازار کالا‌های اساسی است که در ماه‌های اخیر به شدت متلاطم بوده است. بر این اساس، در حالی که بخش عمده روغن‌های خوراکی در بازار ایران وارداتی هستند، اکنون چند هفته است که به غیر از روغن‌های گران قیمتی همچون روغن کنجد، قفسه‌های فروشگاه‌ها خالی از روغن‌های خوراکی است و مقصر هم طبق معمول مشخص است: نبود ارز.

در روز‌های اخیر، اما یک اتفاق دیگر هم به وقوع پیوسته که از یک سو توجیهی است بر عدم کاهش بیشتر نرخ ارز و از دیگر سو، این پرسش را پیش می‌کشد که چرا قیمت کالا‌های اساسی در بازار ارزان نشده است؟

چندی پیش، خبر رسید که حدود ۱۴ میلیارد دلار کالا پشت دروازه‌های گمرک ایران وجود دارد که به دلیل نبود ارز، امکان ورود به کشور را ندارد. برای مقایسه میزان بزرگی این عدد، کافی توجه کنیم که مجموع کل ارز در دسترس دولت و بانک مرکزی بر اساس برخی تخمین ها، اکنون حدود ۸ میلیارد دلار است.

به این ترتیب، به نظر می‌رسد افت قیمت قیمت دلار تا کانال ۲۵ هزار تومان ، فرصت مناسبی برای تهیه ارز از بازار آزاد به دست داده و بسیاری از بازرگانان، از این فرصت برای خرید ارز و ترخیص کالا‌های خود از گمرک استفاده کرده اند. به این ترتیب، عدم کاهش بیشتر نرخ ارز هم توجیه پذیر است، اما همچنان این پرسش وجود دارد که آیا کالا‌های اساسی وارد شده با نرخ ارز جدید، نباید ارزان‌تر از کالا‌های موجود در بازار باشند؟

نخست اینکه دولت همچنان متولی اصلی تهیه کالا‌های اساسی در کشور است و برای واردات دست کم بخش عمده‌ای از کالا‌های اساسی، ارز ۴۲۰۰ تومانی تخصیص می‌دهد. البته، از آغاز تحریم‌ها تاکنون، دولت در مراحل مختلف، برخی از کالا‌های اساسی همچون کَره را از شمول دریافت ارز ۴۲۰۰ تومانی خارج کرده است، اما به طور کلی، هنوز برای کالا‌های اساسی ارز با نرخ دولتی تخصیص داده می‌شود.

نکته اینجا است که نهاد‌های خصولتی فعال در زمینه واردات کالا‌های اساسی که طی این مدت ارز را به قیمتی بسیار ارزان‌تر تهیه کرده اند، در صورت عدم کاهش قیمت کالا‌های اساسی در هفته‌های آینده، حاشیه سود هنگفتی را از بابت ما به التفاوت نرخ ارزی که از دولت دریافت می‌کنند و نرخ ارزی که از بازار تهیه می‌شود، کسب خواهند کرد.

از دیگر سو، با توجه به اینکه قیمت برخی کالا‌های اساسی طی هفته‌های اخیر به شکلی ناگهانی افزایش پیدا کرده، انتظار می‌رود فشار دولت برای کاهش قیمت این کالاها، بالاخره به نتیجه برسد. به عنوان نمونه، افزایش قیمت مرغ که اکنون اصلی‌ترین بخش از سبد پروتئینی خانوار در ایران را تشکیل می‌دهد، به نبود نهاده‌های طیور (همچون کنجاله سویا) نسبت داده می‌شد که عمدتاً وارداتی است و نبود آن بازار مرغ را به هم ریخته بود. به این ترتیب، دست کم در مورد برخی کالا‌ها همچون مرغ، تخم مرغ و روغن‌های خوراکی، انتظار می‌رود طی هفته‌های آینده کاهش قیمت در راه باشد.

منبع: پارسینه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۰۱۸۹۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از خرداد ماه، قیمت حبوبات کاهش می‌یابد

به گزارش گروه اقتصادی ایسکانیوز، بازار حبوبات بیش از دو سال است که نوسان قیمت داشته و امسال تنها نخود است که تغییر قیمت زیادی نداشته است.

بیشتر بخوانید: پیش‌بینی اقتصاددانان از آینده قیمت دلار

سال گذشته که تولید نخود کم بود و نرخ آن در بازار افزایشی شد برخی کشاورزان را به این سو هدایت کرد که نخود بکارند. از آنجا که تولید محصول در حوزه کشاورزی بدون برنامه انجام می‌شود و کشاورزان بر اساس رصد ساده بازار مبادرت به کشت محصولی می‌کنند معمولاً هر ساله با پدیده کم‌بود و بیش‌بود محصولات رو به رو هستیم.

سال گذشته کشور کمبود نخود را تجربه کرد و امسال با مازاد تولید رو به رو هستیم که اجازه صادرات هم ندارد. از این رو در حالی که هر کیلو گرم نخود در بازار بین ۶۵ تا ۷۲ هزار تومان به فروش می‌رسد نرخ انواع لوبیاچیتی، قرمز و سفید بالای ۱۰۰ هزار تومان قیمت گذاری شده است.

ناصر مرادی، رئیس شورای ملی نخود و عضو هیأت مدیره انجمن حبوبات ایران پیش تر به مهر گفته بود، صادرات نخود در طول این سال‌ها با توجه به میزان تولید بین ۱۰ تا ۲۰ هزار تن در سال بود. سال ۱۴۰۲ با توجه به بهبود قیمت حبوبات از جمله نخود کشاورزان مبادرت به کشت بیشتر انواع حبوبات کردند. همچنین بارش خوب و نبود آفت آمار تولید را دو برابر کرد. همچنین مساله دیگر نرخ دلار بود. نخود ایرانی با توجه به خوش طعمی و کیفیت آن بازار پسند بوده و کشورهایی مانند پاکستان و عراق مشتری آن هستند و سال گذشته ازبکستان و امارات هم اضافه شدند. رشد قیمت حبوبات در بازار جهانی بازار حبوبات کاران را بهبود بخشید.

همچنین بر اساس گزارش گمرک جمهوری اسلامی در ۱۰ ماهه نخست سال گذشته نزدیک به ۷۵ هزار تن نخود از کشور صادر شد.

علیرضا پیمان پاک، قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی در برنامه‌ای تلویزیونی درباره تنظیم بازار حبوبات عنوان کرد، در بازارهای جهانی انواع حبوبات تا ۷۰ درصد افزایش قیمت داشت و از هر تن ۱۱۰۰ دلار به میانگین ۱۷۰۰ دلار رسیده است؛ اما قطعاً با عرضه زیاد، تقویت تولید داخل و دورنمای کاهش قیمت در بازارهای جهانی قیمت حبوبات هم اصلاح خواهد شد.

وی یادآور شد که فصل برداشت جهانی حبوبات از خرداد شروع می‌شود و قیمت‌ها روند کاهشی خواهد داشت.

این مسؤول دولتی اظهار کرد، با تأمین ارز از سوی بانک مرکزی و عرضه فراوان حبوبات قیمت‌ها در بازار تثبیت خواهد شد.

منبع: مهر

انتهای پیام/

کد خبر: 1229681 برچسب‌ها اخبار روز

دیگر خبرها

  • سکه و طلا در بازار تهران ارزان تر شد
  • از خرداد ماه، قیمت حبوبات کاهش می‌یابد
  • قیمت کالاهای اساسی؛ گوشت چند شد؟ +جدول
  • این دو کالای اساسی مشمول ارز ترجیجی شد
  • حکمرانی آرامش در بازار طلا و ارز
  • حکمرانی آرامش در بازار طلا و ارز/ قیمت‌ها ریزشی شد
  • دلار باز هم نزولی شد
  • قیمت دلار، سکه و طلا در بازار امروز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • منتظر کاهش قیمت دلار باشیم؟
  • کاهش قیمت دلار در راه است؟