Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-28@19:10:29 GMT

یارِ یارِ مهربان

تاریخ انتشار: ۲۹ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۰۲۷۸۶۳

ایسنا/اصفهان همۀ خانواده تهران‌اند و او در انارک؛ فقط به این خاطر که دوست داشته کتابدار باشد.

عادت کرده‌ایم خلاصه بگوییم و بنویسیم: «هفتۀ کتاب و کتاب‌خوانی» و «کتابدار» را، به همین سادگی فراموش کنیم. گفتگو با طاهره رفیع، اقدامی علیه این فراموشی است. در زمانه‌ای که اغلب افراد، شهرهای کوچک و بزرگشان را ترک می‌کنند تا به پایتخت و امکانات متمرکز در آن نزدیک‌تر شوند، این خانم، تهران را به مقصد یک شهر محروم در شرق اصفهان ترک کرده و شده: تنها کتابدار کتابخانۀ علی بن موسی‌الرضا در شهر انارک.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از او می‌خواهم علت گرفتن این تصمیم کبری را برای مخاطبان ایسنا شرح بدهد و سخن را اینگونه آغاز می‌کند: «سال ۱۳۹۰ در یک آزمون سراسری شرکت کردم که مربوط به استخدام کتابداران بود. می‌دانستم اگر پذیرفته شوم باید از تهران بروم و شهر انارک را به خاطر پیشینه ذهنی که داشتم انتخاب کردم. می‌دانستم منطقه محروم است اما وقتی وارد شهر شدم این محرومیت را از نزدیک لمس کردم. مردم این شهر آب‌لوله‌کشی قابل آشامیدن نداشتند، همچنین سیستم گازرسانی و این باعث شد که با نفت آشنا شوم!»

به شوخی می‌پرسم: پس خیلی ملموس حس کردید که نفت آمده سر سفره؟ می‌خندد و می‌گوید: «سر سفره نیامد، سوخت و دود شد. ما یک مخزن ۸۸ متری  داشتیم و یک علاءالدین. سرما که بی‌حد می‌شد پاهایم را می‌چسباندم به همین چراغ‌نفتی و چشمتان روز بد نبیند، پاهایم می‌سوخت و بقیه بدنم یخ می‌زد! یک چنین وضعیتی داشتم و هنوز هم این چراغ را نگه‌داشته‌ام. هر کس می‌پرسد چرا؟ می‌گویم به این دلیل که یادم نرود برای رسیدن به نقطه‌ای که امروز در آن هستم چه سختی‌هایی را گذرانده‌ام.»

روزی که وارد کتابخانه انارک شدید خاطرتان هست؟ به سؤالم این‌گونه پاسخ می‌دهد: «بله سال ۱۳۹۱ بود. کتابخانه عمومی انارک حتی اسم هم نداشت. آمدم و دیدم ساختمان در حال رنگ‌آمیزی است و تمام وسایل وسط سالن جمع شده. نمی‌دانستم باید چه‌کار کنم.»

می‌گویم: هرگز پشیمان نشدی؟ می‌گوید: «نمی‌توانم بگویم هرگز. سخت بود. اوایل کار غریب بودم، کسی را نمی‌شناختم، امکانات نبود، نفت بود! خانواده‌ها با اینکه کتابخانه در یک روز هم به پسران سرویس بدهد و هم به دختران مشکل داشتند اما سعی کردم کنار بیایم چون شغلم را دوست داشتم و این برای من جاذبه ایجاد می‌کرد و بر بقیۀ فکر و خیال‌ها غالب می‌شد.»

می‌پرسم: الان اوضاع خوب است؟ جواب می‌دهد: «بله، سال ۱۳۹۴ هم که بنده به‌عنوان یکی از کتابداران برتر استان اصفهان معرفی شدم خوب بود اما الان بهتر است. حالا ۵۰۰ عضو فعال و حدود ۱۸ هزار جلد کتاب داریم. کتابخانه‌مان هم در بین پنج کتابخانه شهرستان بالاترین رتبه را به خود اختصاص داده است. دیگر اینکه در چشم‌انداز ۱۴۰۰ آمده بود که باید ۳۵ درصد جمعیت شهر عضو کتابخانه باشند و هنوز ۱۴۰۰ نرسیده که ما به این هدف دست‌یافته‌ایم.»

می‌گویم: این موفقیت‌ها با پشت میز نشستن و اکتفا به کتاب دادن و کتاب گرفتن حاصل‌شده؟ رفیع، می‌گوید: «خیر، در این دوره و زمانه که بچه‌ها تمام وقتشان را پای گوشی و اینترنت صرف می‌کنند این‌گونه کار کردن جواب نمی‌دهد. با توجه به اینکه در انارک کلاس‌های فرهنگی هنری و آموزشی خاصی برگزار نمی‌شد من تصمیم گرفتم از این فرصت برای باز کردن پای بچه‌ها به کتابخانه استفاده کنم. به این شکل که برای آن‌ها کلاس‌های آموزشی خوشنویسی، نقاشی و ... برگزار می‌کردم و از مربی کلاس می‌خواستم که آموزش را بر مبنای کتاب‌های موجود در کتابخانه پیش ببرد. وقتی این کار انجام شد بچه‌ها کنار آن کتاب‌های آموزشی به خواندن نشریه و ... هم تمایل نشان دادند و آمار مطالعه بالاتر رفت. یک اتاق را اختصاص دادم به اتاق خلاقیت و بچه‌ها کتاب‌ها و روزنامه‌هایی که خودشان درست می‌کنند برای قرار دادن در این اتاق به کتابخانه هدیه می‌کنند و من هم در عوض به آن‌ها هدیه کوچکی می‌دهم.

جلساتی مانند بلند خوانی و جمع خوانی که خیلی در تقویت قابلیت انجام کار گروهی و رشد اعتمادبه‌نفس اثر دارد برگزار کرده‌ام و حالا که کرونا شرایط را سخت کرده همین کار را در شبکه‌های اجتماعی ادامه می‌دهم. مسابقات نقاشی و کاردستی هم به آن اضافه‌شده و بچه‌ها خیلی از آن استقبال می‌کنند.»

می‌پرسم: بااین‌همه کار فرصت می‌کنید کتاب بخوانید؟ پاسخ می‌دهد: «بله در اوقات فراغت و اغلب هم کتاب‌های رده سنی کودک را می‌خوانم که بتوانم برای بچه‌ها قصه بگویم. بچه‌ها خیلی دوست دارند پایان قصه‌ها را عوض کنند و باید دستم پر باشد.»

ختم کلامش یک توصیه است: «بچه‌های این دوره زمانه خیلی باهوش‌اند و تکنولوژی، شیوۀ زیستنشان را عوض کرده؛ بنابراین باید ما هم تغییر کنیم، کتاب و کتابخانه هم باید تغییر کند تا عقب نمانیم. باید روش‌های مختلفی پیدا و اجرا کنیم تا پای یار مهربان از زندگی آن‌ها بریده نشود. این وظیفۀ همه ماست.»

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری هفته کتاب کتابداری منطقه انارک کتاب ها بچه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۰۲۷۸۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۳۷۰۰ هزار میلیارد تومان هزینه ۲ افتتاح نمایشی در کرمانشاه

ایسنا/کرمانشاه استاندار کرمانشاه با اشاره به افتتاح دو پروژه راه آهن ملایر-کرمانشاه و پایان بازسازی مناطق زلزله‌زده استان در دولت قبل، گفت: در مجموع این دو افتتاح نمایشی بیش از ۳۷۰۰ میلیارد تومان هزینه روی دست استان گذاشته است.

محمدطیب صحرایی، عصر امروز (هشتم اردیبهشت) در اولین جلسه انجمن کتابخانه های عمومی استان در سال جاری، کتابخانه ها را نیاز ضروری برای داشتن یک جامعه زنده و پویا عنوان کرد و افزود: از هیچ تلاشی برای توسعه کتابخانه ها دریغ نمی کنیم.

وی با اشاره به شرایط اقتصادی کشور و استان گفت: قطعا ساخت کتابخانه یک اولویت ضروری است، اما در شرایط فعلی وقتی در کنار سایر اولویت های دیگر قرار می گیرد شاید نتوانیم آنطور که باید به آن اعتبار اختصاص دهیم.

استاندار کرمانشاه با انتقاد از عملکرد دولت قبل در افتتاح نمایشی پروژه‌ها، گفت: متاسفانه اقداماتی در سال‌های گذشته صورت گرفته که بار مالی آن در حال حاضر به استان تحمیل می‌شود و همین امر موجب شده مجبور شویم این کارهای برزمین مانده و مهم را اولویت قرار دهیم.

صحرایی گفت: بطور مثال در گذشته جشن «پایان بازسازی مناطق زلزله زده» را برگزار کردند، درحالیکه کلی پروژه نیمه کاره از زلزله باقی مانده بود. برپایی این جشن مقارن شد با حذف ردیف اعتباری بازسازی مناطق زلزله استان در بودجه کشور و همین امر موجب شده نتوانیم برای ادامه بازسازی اعتبار بگیریم.

صحرایی گفت: بر اساس برآورد صورت گرفته برای تکمیل ساختمان‌های دولتی نیمه کاره در این مناطق حداقل به ۲۷۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم و این درحالیست که دستمان در این شرایط به جایی بند نیست.

استاندار کرمانشاه گفت: اقدام دیگر بحث تاخیر در بازسازی فرودگاه کرمانشاه بود. فرودگاهی که می‌توانست با ۸۰ میلیارد تومان بازسازی شود و محلی برای تردد مردم، گردشگران و تجار شود، به دلایل سیاسی و انتخاباتی، انجام کار را به تاخیر انداخته و یک باند مچاله شده برایمان به جا گذاشتند که با وجود اینکه تاکنون ده ها میلیارد تومان خرج آن کرده ایم، اما هنوز کار آن تمام نشده و بازهم اعتبار می‌خواهد.

صحرایی به راه آهن ملایر-کرمانشاه هم اشاره و تصریح کرد: این پروژه هم درحالی افتتاح شد که کلی نواقص در خط آن وجود داشت و قطار به دلیل جوش کاری های نهایی که انجام نشده نمی‌تواند در برخی قسمت های مسیر با سرعت بیشتر از ۶۰ کیلومتر در ساعت حرکت کند و برای رفع این نواقص حداقل هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم.

استاندار کرمانشاه گفت: در این شرایط مجبور به اولویت بندی هستیم تا پروژه های ضروری را به سرانجام برسانیم، اما این به معنی نیست که کتابخانه ها را رها کنیم.

وی همچنین با اشاره به سفر دور دوم هیات دولت به استان، گفت: باید برای این سفر آماده شویم و به نظر می رسد یکی از پروژه های قابل طرح در این سفر، پروژه کتابخانه مرکزی کرمانشاه باشد.

صحرایی از مسئولین نهاد کتابخانه های استان خواست تا پروژه کتابخانه های نیمه کاره در مناطق زلزله‌زده را هم در اولویت های بعدی برای طرح در این سفر قرار دهد.

استاندار کرمانشاه با تاکید بر لزوم پیگیری یک رویکرد ترکیبی در حوزه کتاب و کتابخوانی، گفت: در این رویکرد ترکیبی هم باید به مباحث فیزیکی و عمرانی در حوزه کتاب و کتابخوانی توجه شود و هم به مسائل نرم افزاری این حوزه پرداخت شود.

صحرایی گفت: در رویکرد ترکیبی، بخشی از کار پیگیری پروژه های عمرانی حوزه کتابخانه هاست. در این بخش می توان از ظرفیت سایر مراکز هم استفاده کرد، بطور مثال می‌توان در مناطق زلزله زده از ظرفیت مساجد در حوزه کتاب و کتابخوانی بهره گرفت.

استاندار کرمانشاه گفت: بخش دیگر کار در این حوزه باید در زمینه ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی متمرکز شود. نباید معطل تکمیل زیرساخت ها باشیم و بعد از آن سراغ ترویج فرهنگ کتابخوانی برویم. باید از همین حالا اقدام کنیم و اگر تعداد مراجعان کتابخانه ها افزایش یابد قطعا مسیر برای ساخت کتابخانه های بیشتر هموار می‌شود.

صحرایی گفت: در این مسیر باید در و دیوار شهر هم فرهنگ کتابخوانی را تبلیغ کند و نیاز است که در این زمینه نهاد کتابخانه‌ها با شهرداری‌ها همکاری ویژه‌ای داشته باشد.

وی افزود: علاوه بر این اقدامات باید رویدادها و مسابقات خاص در حوزه کتاب و کتابخوانی توسعه یابد. همچنین باید چندین کتاب خاص بطور شاخص و از طرق مختلف در طول سال در سطح جامعه معرفی شوند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • ارتقای فرهنگ و سواد سلامت از اولویت‌های حوزه بهداشت است
  • دبیرکل کتابخانه‌ها‌‌: مردم ایران کتاب‌نخوان نیستند + فیلم
  • همه ادارات شهرستان دشتی باید کتابخانه داشته باشند
  • شرحی بر قدیمی‌ترین فهرست‌نامه‌های کتابخانه آستان قدس رضوی/خدمتی به گذشته، امروز و آینده
  • رشد ۱۵۳ درصدی امانت کتاب در آذربایجان شرقی
  • ۳۷۰۰ هزار میلیارد تومان هزینه ۲ افتتاح نمایشی در کرمانشاه
  • نهاد کتابخانه‌های عمومی زمینه‌ساز ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی
  • کتاب‌های مشکوک به آرسنیک در کتابخانه ملی فرانسه
  • قرنطینه‌شدن کتاب‌های مشکوک به آرسنیک در کتابخانه ملی فرانسه
  • کتابخانه‌های سیار نیاز کتابخوانی عشایر را برطرف می‌کند