Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-05-07@06:22:41 GMT

علت نمایان شدن لکه‌های خورشیدی چیست؟

تاریخ انتشار: ۱ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۰۵۱۱۹۵

علت نمایان شدن لکه‌های خورشیدی چیست؟

مسعود عتیقی مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: خورشید با رنگ زرد و در رده طیفی G به عنوان منبع انرژی سامانه خورشیدی ما، تنها یک کره سوزان و بدون علائم سطحی نیست؛ بلکه ضمن داشتن لایه‌های داخلی و دارا بودن جو و لایه‌های جوی، در سطح خود علائمی همچون شراره‌های خورشیدی و لکه‌های خورشیدی را در معرض دید پژوهشگران قرار می‌دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پس از ابداع تلسکوپ و استفاده از پالایه‌های «فیلتر» مخصوص رصد خورشید و مشاهده این لکه‌ها که از دیگر عوارض سطحی خورشید به حساب می‌آیند، علت ایجاد آن در هاله‌ای از ابهام بود و نظریه‌های مختلفی برای شکل گیری آن‌ها ارائه می‌شد.

او در ادامه گفت: امروزه بر اساس منطقی‌ترین نظریات و آخرین یافته‌های علمی این گونه می‌دانیم که لکه‌های خورشیدی حاصل گردش وضعی خورشید و دَوران آن به دور محور است، که به خاطر گازی بودن خورشید و تفاوت سرعت چرخش در عرض‌های جغرافیایی خورشید که از استوا به سمت طرفین و قطب‌ها کم و کمتر می‌شود؛ در نتیجه خطوط قدرتمند مغناطیسی اطراف خورشید دچار پیچ و تابی می‌شود که بروندادِ «خروجی» انرژی خورشیدی از بعضی نقاط سطحی مهر تابان امکان پذیر نبوده و یا به عبارت صحیح‌تر با شدتِ به مراتب کمتری رخ می‌دهد.

عتیقی افزود: دمای سطحی خورشید که حدود ۶ هزار درجه سانتیگراد است در مناطقی که لکه‌های خورشیدی شکل می‌گیرند حدود ۲ هزار درجه سانتیگراد کمتر بوده و به همین دلیل آن نقاط به نسبت بقیه سطح خورشید تیره‌تر به نظر می‌رسند و ما از درون تلسکوپ‌های مجهز به فیلتر مخصوص مشاهده خورشید به صورت نقاط سیاه رنگی بر روی سطح درخشان خورشید آن‌ها را مشاهده می‌کنیم. این در حالی است که دمای سطحی لکه‌های خورشیدی چیزی حدود چهار هزار درجه سانتیگراد است.

عمر لکه‌های موجود در سطح خورشید چقدر است؟

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران ادامه داد: با مطالعه بیشتر این لکه‌ها مشخص شده که لکه‌ها به صورت زوج بر روی خورشید و بیشتر در عرض‌های جغرافیایی ۵ تا ۴۰ درجه شمال و جنوب استوای خورشید دیده می‌شوند و دارای قطبش مغناطیسی هستند، به این صورت که یکی از زوج لکه‌ها قطبش N و دیگری قطبش S دارد. ابعاد لکه‌ها نیز بسیار متفاوت بوده و برخی از آن‌ها کوچک و برخی حتی به قدری بزرگ هستند که اگر از عینک مخصوص رصد خورشید بر روی چشم استفاده کنیم، لکه‌های بسیار بزرگ بدون نیاز به تلسکوپ و صرفا با پالایه خورشیدی بر روی چشم دیده می‌شوند. عمر لکه‌ها کوتاه است و طی چند روز در سطح خورشید ایجاد و ناپدید می‌شوند؛ هر چند که لکه‌هایی با عمر چند ده روزه و یا چند ماهه نیز در سطح خورشید تا کنون گزارش شده است.

او در ادامه بیان کرد: ایجاد و حذف لکه ها، چرخه‌ای را در خورشید ایجاد می‌کند که به طور میانگین ۲۲ سال به درازا می‌انجامد و در هر چرخه دو نیم دوره وجود دارد که به طور میانگین هر نیم دوره ۱۱ سال است؛ به این معنی که در برخی سال‌ها خورشید در کمترین فعالیت خود بوده و به مرور طی حدود پنج و نیم سال به بیشینه فعالیت می‌رسد. یعنی طی ۵ سال و نیم به مرور لکه‌ها بر روی خورشید بیشتر و بیشتر ایجاد و ناپدید می‌شوند. سپس در ۵ سال و نیم بعدی میزان لکه‌های ایجاد شده در سطح خورشید کم می‌شود تا به کمینه رسیده و بدین ترتیب یک نیم دوره پایان می‌پذیرد. بدیهی است در نیم دوره بعدی همین اتفاق، اما با قطبش معکوس لکه‌ها رخ می‌دهد.

شروع فعالیت خورشیدی در دوره جدید

عتیقی اظهار کرد: چرخه‌های خورشیدی دارای شماره‌های مخصوصی هنگام مطالعه و بررسی هستند. در ۲۵ شهریور امسال یک گروه بین المللی از متخصصان اعلام کردند که چرخه خورشیدی جدید آغاز شده و نام این چرخه، چرخه شماره ۲۵ خورشیدی است؛ هر چند که چرخه ۲۵ خورشید رسما در دسامبر ۲۰۱۹ «دی ماه ۹۸» زمانی که حداقل فعالیت‌های خورشیدی رخ داد و پایان چرخه خورشیدی ۲۴ محسوب می‌شود، آغاز شد. اما از آنجا که اتفاقات مرتبط با خورشید بسیار متغیر است محاسبه زمان شروع هر چرخه جدید گاهی اوقات ماه‌ها به طول می‌انجامد. اخیرا عکس‌های متعددی توسط رصدگران از اقصی نقاط جهان از خورشید و لکه‌های خورشیدی تهیه شده است که تائید مجددی بر شروع فعالیت خورشیدی در دوره جدید است.

او ادامه داد: از آنجا که در کنار لکه‌های خورشیدی مناطق روشن‌تر از سطح خورشید (سفید رنگ) ایجاد و تحت عنوان شراره خورشیدی از آن یاد می‌کنیم و همچنین اتفاقات دیگری در سطح و جو خورشید را نیز می‌توان به این لکه‌ها نسبت داد که در نهایت با وجود فوران‌های خورشیدی و گسیل باد و طوفان خورشیدی در منظومه خورشیدی ما، اثراتی نیز بر روی سیارات از جمله زمین و جو آن پدیدار می‌کند؛ به همین دلیل است که مراکز مطالعات خورشیدی متعددی در اقصی نقاط دنیا به صورت دقیق و جدی مطالعات خورشیدی را دنبال می‌کنند. در کشور ما نیز تا پیش از احداث اتوبان حکیم و باز کردن خیابان امیر آباد شمالی و اتصال آن با بزرگراه حکیم که باعث نابودی رصدخانه خورشیدی دانشگاه تهران شد، این رصد خانه تحت مدیریت دکتر ایرج ملک پور تقویم شناس کشورمان اداره می‌شد و تا سال‌های میانی دهه ۶۰ خورشیدی نیز گزارش‌های مطالعات خورشیدی این رصد خانه به مراکز معتبر علمی دنیا ارسال می شد.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران ادامه داد: یکی دیگر از فعالان اولیه در رصد خانه ژئوفیزیک دانشگاه تهران بانوی فقید سرکار خانم دکتر آلینوش طریان بود که در ۱۸ آبان ماه امسال، یکصدمین سال تولد این بانو برگزار شد. نکته جالب اینجاست که گویا به روش‌هایی هر چند ناشناخته در گذشته‌های دور و در زمانی که تلسکوپ و فیلتر‌های مخصوص رصد خورشید ابداع نشده بودند، مشاهده این لکه‌ها و ارتباط آن‌ها با فراوانی بارندگی و رونق کشاورزی بر روی کره زمین مطرح بوده است! که برای اطمینان از درستی آن لازم است تحقیقات بیشتری در این زمینه انجام شود.

عتیقی در پایان درباره نگاه به خورشید و مضرات آن نیز توضیح داد: هرگز و هرگز نباید بدون فیلتر مخصوص رصد خورشید حتی برای لحظه کوتاهی به خورشید نگاه کنیم؛ چرا که صدمات جبران ناپذیری برای چشم انسان به دنبال دارد و حتی می‌تواند صدمات این نگاه کردن مستقیم و یا در شرایط ابری و یا با فیلتر‌های غیراستاندارد به خورشید، در سنین بالاتر مشکلاتی را برای افراد به همراه داشته باشد.

منبع: الف

کلیدواژه: مخصوص رصد خورشید لکه های خورشیدی سطح خورشید لکه ها لکه ها نیم دوره بر روی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۰۵۱۱۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

این ۴ عادت به تدریج جان شما را می‌گیرد

آفتاب‌‌نیوز :

در این مطلب، فهرستی از چهار عادت روزانه را می‌خوانید که اگر جلوی آن‌ها را نگیرید، کشنده خواهند بود.

خوب‌نخوابیدن

کیفیت بد خواب و محرومیت مزمن از خواب می‌تواند به شکل فاجعه‌باری روی سلامت فیزیکی و عصبی ما اثر بگذارد. مطالعات متعدد نشان داده است که افراد میانسالی که هر شب شش ساعت یا کمتر می‌خوابند ۳۰ درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به آلزایمر هستند. دانشمندان نیز خواب ناکافی را با فهرستی اجمالی از بیماری‌ها نظیر فشار خون بالا، بیماری قلبی، افسردگی و اضطراب مرتبط دانسته‌اند. اگر زندگی طولانی توام با سلامتی اولویت شماست، از یک شب خواب خوب و کافی غافل نشوید!

ورزش‌نکردن

چشم‌پوشیدن از مزایای تمرینات قلبی - عروقی و قدرتی آسان نیست. با وجود این میلیون‌ها انسان در سراسر جهان سبک زندگی بی‌تحرک‌شان را تغییر نمی‌دهند، سبکی که به آهستگی جان آن‌ها را خواهد گرفت. ورزش نکردن احتمال دچار شدن به بیماری‌های قلبی، چاقی و دیابت نوع دو را افزایش می‌دهد.

فعالیت‌های قلبی - عروقی مانند دوچرخه‌سواری، آهسته دویدن و شنا تاثیر زیادی در پیشگیری از چنین بیماری‌هایی دارد. ورزش‌های استقامتی مانند وزنه‌برداری هم مزایای خاص خودشان را دارند. طبق مطالعات جدید، یک ساعت ورزش استقامتی در هفته ۱۵ درصد خطر مرگ و میر را کاهش می‌دهد و علاوه بر این، به کاهش خطر آسیب‌های حدی به ویژه در سنین بالاتر کمک می‌کند. ورزش بنیاد زندگی سالم و عاری ماندن از آسیب در سنین بالاتر است، پس تحرک را حتماً در برنامه‌ی زندگی‌تان بگنجانید!

محافظت‌نکردن از پوست در برابر نور خورشید

لذت بردن از کمی نور خورشید در فصول گرم‌تر سال هیچ ایرادی ندارد. نور خورشید برای تنظیم عملکرد‌های متعدد بدن از جمله ریتم شبانه‌روزی، سطوح انرژی و جذب ویتامین دی بسیار مهم است. با وجود این، افراط در هر کاری بد است و در خصوص قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید، عواقب می‌تواند کشنده باشد.

یکی از رایج‌ترین دلایل سرطان سلول سنگفرشی و ملانوما قرارگیریِ بیش از حد در معرض اشعه‌ی UV آفتاب است. در کانادا به تنهایی، هر ساله حدود ۸۰ هزار نفر به سرطان پوست مبتلا می‌شوند و ۸۰ تا ۹۰ درصد این موارد سرطانی با اشعه‌ی UV ارتباط دارند.

راه‌حل این مشکل ساده است: کرم ضد آفتاب. استفاده منظم از ضد آفتاب به طور قابل ملاحظه‌ای نرخ سرطان را کاهش می‌دهد. یک کرم ضد آفتابِ طیف گسترده (محافظ در برابر پرتو UVA و UVB) با SPF حداقل ۳۰ پوست شما را سالم، جوان و عاری از سرطان نگه می‌دارد.

سیگار الکترونیکی (یا ویپ)

آخرین گزینه از فهرست عادات مخرب شاید واضح به نظر برسد، اما نرخ مصرف سالانه آن رو به افزایش است. سال ۲۰۱۱، شمار جهانی مصرف‌کنندگان ویپ از هفت میلیون به ۴۱ میلیون در سال ۲۰۱۸ افزایش یافت. اگرچه ویپ به اندازه سیگار خطرناک نیست، افزایش خطر ابتلا به بیماری مزمن ریوی و آسم در بین مصرف‌کنندگان مکرر ویپ گزارش شده است.

صنعت ویپ در قیاس با صنعت سنتی تنباکو تحت نظارت نیست. در نتیجه در فرآیند تولید آن ممکن است از مواد شیمیایی با خطرات ناشناخته استفاده شود. در آخر مصرف ویپ کمکی به کاهش اعتیاد به نیکوتین نمی‌کند. از زمان معرفی محصولات ویب به بازار، مصرف نیکوتین میان جمعیت جوان افزایش یافته است. در نظرسنجی ملی مصرف دخانیات بین جوانان که سال ۲۰۲۱ انجام شد، مشخص شد بیش از دو میلیون دانش‌آموز متوسطه و دبیرستانی به طور مکرر سیگار الکترونیکی مصرف می‌کنند. روش‌های سنتی ترک از جمله درمان جایگزین نیکوتین و درمان رفتاری شناختی گزینه‌های به مراتب سالمتری از ویپ هستند.

اگر درگیر یکی از عادات ناسالم این فهرست هستید، برای ترک آن باید با خودتان صبور باشید، چون این کار مسلتزم گذشت زمان است. اگر ثبات داشته باشید می‌توانید عادات مخرب را ترک و سبک زندگی‌تان را عوض کنید.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • تصاویری خیره‌کننده از فوران‌های خورشیدی
  • برخورد ۲ شراره خورشیدی قوی به زمین
  • برخورد دو شراره خورشیدی قوی به زمین
  • بازگشت واحد تولیدی فرآورده‌های گوشتی سامان به چرخه تولید
  • پختن، سرنوشت شوم زمین و زمینیان؟
  • ابداع باتری برپایه آب با چگالی انرژی بالا و چرخه عمر طولانی
  • تصاویر نجومی شانزدهم اردیبهشت (۵ مه)
  • آیت‌الله حسینی همدانی: هنوز سران بعضی کشورها که باید در خط مقدم مبارزه با اسرائیل باشند خوابند/ دانشجویان باطن حقوق بشر آمریکایی را نمایان کردند/ هیچ‌کدام از رسانه‌هایشان نمی‌توانند برخورد پلیس را عادی جلوه دهند
  • این ۴ عادت به تدریج جان شما را می‌گیرد
  • بازگشت بنزین مرگبار به چرخه سوخت