Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-28@14:22:16 GMT

برج‌های منفرد نوش‌آباد در آستانه ویرانی

تاریخ انتشار: ۲ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۰۵۷۲۱۹

برج‌های منفرد نوش‌آباد در آستانه ویرانی

ایسنا/اصفهان برج‌های دو طبقه یکی از پدیده‌های معماری در نوش‌آباد و مزرعه‌های اطراف آن است که کاربردهای نگهبانی و اقامتگاه موقت برای کشاورزان داشته، اما امروز رو به ویرانی است.

نوش‌آباد، شمالی‌ترین شهر استان اصفهان است که پیشینه تاریخی آن به بازماندگان سیلک باستانی می‌رسد. می‌گویند این شهر نامش را از انوشیروان ساسانی به ارث برده است، اما هرچه هست، واقعیت این است که امروز از مجموع بیش از یک صد اثر تاریخی، بسیاری رو به ویرانی نهاده است به ویژه آثاری که در بیرون از بافت شهری و در مزارع آن روزگار بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یکی از ویژگی‌های آثار تاریخی نوش‌آباد، منحصر به فرد بودن برخی از این آثار است مثل بادگیرهای آب انبار چاله سی، شهر زیرزمینی نوش‌آباد به عنوان معماری دستکند منحصر به فرد جهان و یا برج‌های منفردی که در مزرعه‌ها به جا مانده  و امروز در خاموشی این مزارع روبه ویرانی نهاده است.

یک پژوهشگر حوزه میراث فرهنگی در خصوص خطر ویرانی این برج‌های تاریخی به ایسنا گفت: برج‌های دوطبقه یکی از پدیده‌های معماری در نوش‌آباد و مزرعه‌های اطراف آن است که کاربردهای نگهبانی و اقامتگاه موقت برای کشاورزان داشته است.

محمد مشهدی نوش‌آبادی اظهار کرد: برج‌های منفرد نوش‌آباد، عموماً در دوره قاجار ساخته شده‌اند که حدود ۱۰ برج  هنوز باقی‌مانده که در حال تخریب است.

وی افزود: این برج‌ها حدود چهارتا پنج متر قطر و شش متر ارتفاع دارند. مصالح بنای برج عبارت است از خشت و گل که در طاق چشمه‌های گرد آن، گچ و گاهی آجر هم به کار می‌رود و داخل آن گاهی با کاه‌گل اندود می‌شود.

نویسنده کتاب تاریخ نوش‌آباد، تصریح کرد: معمولاً در پیشانی برج با ایجاد فضای خالی بین خشت‌ها ترکیبی هندسی به انگیزه تزئین پدید می‌آوردند. راه ورودی به طبقه دوم در کنار دیوار داخل طبقه اول به صورت منحنی تعبیه شده و راه پشت بام نیز بدین ترتیب در طبقه دوم قرار دارد.

وی در مورد کاربرد این برج‌ها تأکید کرد: برج‌های داخلی با باروی سمت شمال و شمال غربی نوش‌آباد از ورود شن به آبادی جلوگیری می‌کردند و گویا در میانه دیوار بارو قرار داشته که امروز از آن باروها تقریباً چیزی نمانده است.

مشهدی نوش‌آبادی گفت: مهم‌ترین برج‌های منفرد نوش‌آباد در داخل بافت تاریخی قرار دارند که برج جلوخان و آثار باقی مانده از برج خانه سید مصطفی عبدالهی ‌(امین آقاباشی) در جانب شمالی خیابان نیایش، دو برج در جانب جنوبی خیابان نیایش و شرق خیابان امام فعلی وجود داشت، یکی هم در محله جویباره که اکنون هر سه به کلی نابود شده‌اند. برج دشت محمد آباد واقع در شمال شرقی نوش‌آباد و دشت‌های بالادست آن نیز مخروبه و نیمه مخروبه شده‌اند.

این پژوهشگر حوزه میراث فرهنگی افزود: در دیگر مناطق کاشان نیز برج‌های منفرد یافت می‌شود که برج بزرگ و زیبای حسین‌آباد واقع در باغ شاکر آران و بیدگل و برج چاله قاپ نیاسر نمونه‌هایی از این برج‌ها است.

مشهدی نوش‌آبادی اظهار کرد: در قلعه خشتی و مستحکم سیزان واقع در بافت تاریخی نوش‌آباد، ۹ برج وجود داشته که امروز شالوده ۵ برج آن تقریباً سالم است و احتیاج به مرمت دارد و برج میان دیواره شمالی نیمه ویران است.

وی در مورد برج‌های قلعه سیزان نوش‌آباد تصریح کرد: این برج‌ها بسیار مستحکم و بلند هستند و طبقه اول آن از کف دیواره قلعه آغاز می‌شود که در آن سوراخ‌هایی برای دیده‌بانی و احیاناً پرتاب گلوله به سمت بیرون تعیبه شده که سازه‌ای چشمگیر است و می‌توان کاربردهای گردشگری زیادی برای آن تعریف کرد.

این پژوهشگر حوزه میراث فرهنگی گفت: برج عشق‌آباد که روبروی دشت اقبالیه و در مسیر کاشان قرار دارد با همت دوست‌داران میراث تاریخی مرمت شد. این مرمت شامل زیربندی و استحکام تا مرمت دیواره و طاق‌ها با مصالحی مانند آجر بود که در نهایت کل بنا با کاه‌گل پر شد که یادمانی از معماری گذشته مردم این سامان است.

مشهدی نوش‌آبادی تأکید کرد: باید دانشجویان و پژوهشگران معماری و مرمت بنا، به طراحی و مطالعه این برج‌ها اهتمام کنند تا آخرین نشانه‌های برج‌های رو به ویرانی، نابود نشود و حتی عده‌ای به مرمت آن تشویق شوند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: برج شهر نوش آباد استانی شهرستانها برج ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۰۵۷۲۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هفتاد اثر موزه شوش، مرمت شد

به‌گزارش خبرنگار خبرگزاری خبرآنلاین؛ علی بویری در گفت‌وگویی رسانه‌ای اظهار کرد: با توجه به وضعیت ویترین‌ها و آثار شاخص و منحصر به‌فرد موجود در آن‌ها که بعضاً سال‌ها بود در وضعیت نامطلوبی قرار داشت و جز پایش‌های موزه‌ای امکان حفاظتی دیگری نداشتند، پس از ارزیابی و اولویت‌سنجی براساس پایداری وضعیت و همچنین وضعیت نمایش موزه‌ای بر اساس اولویت‌های استاندارد این حوزه و ارزش‌گذاری بر حفظ آثار تاریخی و حفظ شأن و ارزشمندی آثار و نیز احترام به بیننده موزه‌ای، مرمت هفتاد اثر با نظارت معاون میراث‌ فرهنگی استان و کارشناس پایگاه میراث‌ جهانی به عنوان ناظر مقیم در دستورکار قرار گرفت.


سرپرست پایگاه میراث‌ جهانی شوش ادامه داد: در این راستا، هفتاد شیء از بخش‌های مختلف پیش از تاریخ، تاریخی و اسلامی از جنس سفال و شیشه، به‌منظور عملیات حفاظت و مرمت به کارگاه و آزمایشگاه مرمت پایگاه میراث‌جهانی شوش انتقال یافتند و پس از طی فرآیند حفاظت و مرمت، به تالارهای موزه و ویترین‌های نمایش برای بازدید عموم برگردانده شدند.

وی با اشاره به اینکه آثار تاریخی مرمت‌ شده در این طرح شامل اشیایی از دوره‌های تاریخی مختلف از جمله پیش از تاریخ، عیلامی، هخامنشی، اشکانی، ساسانی و اسلامی و از جنس سفال و شیشه بودند، افزود: شاخص‌ترین این آثار، لیوان‌های منقوش، ظرف‌ها وجام‌های پیش از تاریخ موزه بودند که وضعیت حفاظت و مرمتی آن‌ها نامطلوب و به علت حساسیت آن‌ها سال‌ها بود که دست‌ نخورده باقی مانده بودند که در این طرح، اشیاءِ یادشده، بازبینی و مستندنگاری دقیق شدند و پاک‌سازی آثار از رسوبات و آلاینده‌های محیطی نیز انجام شد.

همچنین حذف آثار مرمت‌های متعدد و کهنه و نیز الحاقات هم در دستورکار قرار گرفت و اتصالات جدید و مرمت بخش‌های کمبود با تکیه بر استانداردهای جهانی این حوزه و استحکام‌ بخشی ساختار نیز روی آن‌ها اجرا شد و برای مشاهده عموم دوباره در موزه قرار گرفتند.

بویری بیان کرد: موزه باستان‌ شناسی شوش در سال ۱۳۴۵، در جوار قلعه و محوطه باستانی شوش گشایش یافت و از شاخص‌ترین موزه‌های ایران به‌شمار می‌رود که آثار ارزشمندی از دوره‌های مختلف باستانی ایران را در خود جای داده است.

۴۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1899653

دیگر خبرها

  • بازسازی پایه‌های پل زمانخان در سامان
  • نخستین سمپوزیوم تکنولوژی درطراحی و بازطراحی برگزار شد
  • احصاء سرخط‌های عملیاتی برنامه ساماندهی قلعه ضحاک
  • مرمت کاروانسرای ینگی‌امام ۲۰۰ میلیارد تومان می‌خواهد
  • کاروانسرای تاریخی شرکت نفت ارومیه ساماندهی می شود
  • مافیای «بافت تاریخی» به زمین می‌خورد؟
  • مرمت پل خاتون کرج تا آخر امسال تمام می‌شود
  • تخصیص ۲۰ میلیارد تومان برای توسعه بافت تاریخی بوشهر
  • هفتاد اثر موزه شوش، مرمت شد
  • اجرای برنامه ملی بازآفرینی/ مردم مشارکت کنند