Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-04-27@03:19:34 GMT

مجلس بودجه را برای مردم می نویسد یا علیه مردم؟

تاریخ انتشار: ۵ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۰۹۶۰۰۱

ساعت 24-چه بودجه کشور را سند دخل و خرج دولت به‌عنوان نمادی از دستگاه‌های بودجه‌بگیر در قوای سه گانه و فراتر از آن بدانیم، و چه چوب ادب سیاستمداران یا آیینه آمال و رؤیای آنها به‌ویژه نمایندگان و دولتمردان، برای مردم مهم این است که اعداد و ارقام و احکام بودجه در نهایت چه تأثیری بر زندگی و کسب و کار آنها دارد؟

بگذارید بودجه را ساده کنیم، دولت یا از مردم مالیات و عوارض می‌گیرد یا نفت می‌فروشد و یا قرض می‌گیرد؛ این درآمدها، خزانه کشور را پر می‌کند، از سوی دیگر دولت یا حقوق می‌دهد، یا پروژه اجرا می‌کند مثلا ساختمان می‌سازد و جاده و راه، یا سد و نیروگاه و بخشی از بودجه هم خرج امنیت و آموزش و بهداشت و سلامتی مردم می‌شود و بخشی هم در قالب یارانه یا مستقیم یا غیرمستقیم به مردم می‌رسد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وقتی دولت هزینه می‌کند و درآمد ندارد، یعنی اینکه بدهکار است و از جایی مثل بانک مرکزی، صندوق توسعه ملی یا مردم قرض می‌گیرد. قرض گرفتن دولت از بانک مرکزی یا صندوق توسعه ملی بدترین، بی‌کیفیت‌ترین، پرهزینه‌ترین و دردسرسازترین نوع استقراض است که هزینه آن را همه مردم در قالب تورم می‌دهند و این یک مالیات پنهانی است که دولت از مردم می‌گیرد و البته سهم اقشار ضعیف و متوسط از مالیاتی که در قالب تورم از مردم گرفته می‌شود، بیشتر از اقشار با درآمد بالا و ثروتمند است.
 کم کردن از هزینه‌های دولت با ساختار فعلی اقتصادی و ابعاد اجتماعی و حتی سیاسی آن نه ممکن است و نه حتی اگر ممکن باشد، پول صرفه‌جویی شده کفاف هزینه‌های سرسام‌آور دولت را به نمایندگی از کل ارکان حاکمیت می‌دهد. فروش نفت هم که کمتر شده و تنها راه این است که دولت از مردم قرض بگیرد. شرط قرض گرفتن دولت از مردم هم همین است که در موعد مقرر پول مردم و سود آن را پس بدهد که این مسئله در قالب فروش اوراق قرضه دولتی معنا پیدا می‌کند. اگر این سیاست به درستی اجرا شود، دولت‌ها را پاسخگو و مجالس ایران را شفاف‌تر خواهد کرد. البته اگر دولت بخواهد قرض بگیرد و قرض را با قرض یا ایجاد تورم پس بدهد، اوضاع بدتر خواهد شد.
قرار است در روزهای آینده دولت آخرین لایحه بودجه‌اش را به مجلس بفرستد. آنچه تاکنون مشخص است، دولت روی حداقل‌ها متمرکز شده و سناریوی محتاطانه ای در بودجه‌ریزی سال آینده در پیش گرفته و حتی پیروزی جوبایدن هم باعث نشده تا در برآورد درآمدهای نفتی اغراق کند و بخواهد ژست روزهای پولداری را بگیرد. روی دیگر ماجرا به مجلس این دوره برمی‌گردد که نخستین تجربه تصویب بودجه را با آخرین بودجه دولت تمرین خواهد کرد. آنچه از گفته‌ها و مواضع و حتی طرح‌های اقتصادی مجلس تاکنون نمود پیدا کرده، نشان می‌دهد که دست‌کم طیف وسیعی از نمایندگان، تحقق بیشتر و شاید تمام وعده‌ها و برنامه‌های خود را در آیینه بودجه سال 1400می‌بینند و آن را نقطه عطفی برای اصلاح نظام بودجه‌ریزی ایران می‌دانند.
بین آنچه دولت در بودجه 1400می‌بیند و آنچه مجلس درنظر دارد، فاصله زیاد است و کم‌کردن این فاصله هم بستگی به رویکرد دو سوی ماجرا خواهد داشت. اما سؤال اساسی و مطالبه واقعی مردم از بودجه چیست؟ تجربه 4دهه بودجه‌ریزی در ایران پیش روی مردم است که ببینند آخرین بودجه دولت و نخستین بودجه مجلس تا چه اندازه از میزان فشار تورم و رانت در اقتصاد کم‌می‌کند؛ اگر بودجه سال آینده پیام‌آور افزایش نرخ تورم و گسترش سفره رانت باشد، باقی وعده‌ها و شعارها بیشتر برای سرپوش گذاشتن بر خطای تصمیم‌گیری و گرفتار شدن در دام رانت و فساد است. بودجه‌ای که تورم را افزایش دهد و رانت بیفزاید، علیه مردم است، حتی اگر ماهانه پولی به‌حساب مردم واریز شود.

منبع: روزنامه همشهری

منبع: ساعت24

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۰۹۶۰۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش بودجه نظامی انگلیس در کوران انتقادها

به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛  در نشست خبری مشترک ریشی سوناک نخست وزیر انگلیس با استولتنبرگ دبیر کل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی ناتو، خبرنگاری از دبیر کل ناتو سوالی پرسید که در اقدامی عجیب به جای اینکه او پاسخ دهد، ریشی سوناک صلاحیت او را برای پاسخ به این پرسش مناسب ندانست که اقدامی عجیب در عرصه دیپلماتیک توصیف شده است.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی


سوال خبرنگار این بود:" می‌خواهم از آقای استولتنبرگ سوالی بپرسم و آن این است که در همه نظرسنجی‌ها در بریتانیا، معلوم شده است که پس از برگزاری انتخابات امسال، دولت دیگری در بریتانیا بر سر کار خواهد آمد بنابراین، چه قدر این وعده‌های آقای سوناک را جدی می‌گیرید؟ و برای اقدامی احتیاطی، آیا با احزاب رقیب دولت هم گفتگو می‌کنید؟
به محض پایان پرسش خبرنگار و پیش از اینکه دبیر کل ناتو سخنی بگویدریشی سوناک گفت: " با احترام به آقای استولتنبرگ، فکر می‌کنم مناسب نباشد که ایشان درباره امور داخلی بریتانیا صحبت کنند. "
تحلیل گران معتقدند علت هراس ریشی سوناک از ورود به امور داخلی انگلیس روشن است. به گفته آنان دولت انگلیس مدت هاست برای سرپوش گذاشتن بر ناکامی‌ها و کاهش نارضایتی‌های مردمی، تلاش می‌کند افکار عمومی را به بیرون از این کشور منحرف کند.
جیم کوران تحلیل گر مسائل سیاسی در این باره می‌گوید:" این جا در بریتانیا، موضوع برای مردم پیچیده نیست و همه، ناکامی‌های دولت را درتحقق وعده هایش مانند کاهش صف میلیونی بیماران منتظر درمان، بحران گرانی ها، بحران افزایش نا امنی و مشکلات اجتماعی لمس کرده اند و از همه مهمتر رویکرد دولت در نظامی گری و حمایت بی، چون و چرا از اسراییل را درک کرده اند و دولت تلاش می‌کند با انحراف افکار عمومی فقط از شکست سخت‌تر در انتخابات پیش رو خود را برهاند. اما موضوع فلسطین سبب شد نقاب از چهره سیاستمداران برداشته شود و اکنون نظر نامزد‌های نمایندگی درباره حقوق فلسطینیان به معیاری مهم در رای دادن مردم مبدل شده است بسیاری از مردم به هواداران رژیم تروریست و نژادپرست اسرائیل در انگلیس رأی نخوهند داد و این برنگرانی‌های حامیان این رژیم افزوده است که یک باخت بزرگ برای آنهاست".
بر اساس گزارش‌های رسمی منتشر شده در انگلیس بدهی‌های دولت این کشور به بیش از ۲ تریلیارد و ۷۰۰ میلیارد پوند رسیده است که بالاترین میزان در تاریخ این کشور است، اما این شرایط موجب نشد ۳ میلیارد پوند دیگر به اوکراین کمک نظامی نکند. انگلیس از سال ۲۰۲۲ تاکنون ۱۲ میلیارد پوند به اوکراین اختصاص داده است. "
به گفته نخست وزیر انگلیس، تا شش سال آینده ۲.۵ درصد تولید ناخالص داخلی این کشور صرف امور نظامی خواهد شد و بودجه نظامی انگلیس از حدود ۶۰ میلیارد پوند کنونی به بیش از ۸۷ میلیارد پوند خواهد رسید که مانند اغلب کشور‌های عضو ناتو بالاترین میزان پس از جنگ سرد است.

 

 


با صدا‌ها:
ریشی سوناک - نخست وزیر انگلیس
جیم کوران - تحلیلگر مسائل سیاسی
--------------------

دیگر خبرها

  • افزایش بودجه نظامی انگلیس در کوران انتقادها
  • دو ضربه مهم به بودجه‌نویسی کشور؛ یکی در دولت احمدی‌نژاد و یکی در دولت رئیسی
  • خط و نشان تند رئیسی برای بانک‌ها / انتقاد از حمله و آزار و اذیت پلیس آمریکا علیه دانشجویان
  • خط و نشان تند رئیسی برای بانک‌ها / انتقاد از برحورد پلیس آمریکا با دانشجویان
  • رئیسی: بانک هایی که مقررات را رعایت نکنند منحل خواهند شد | مطلقا به فساد و مفسد رحم نمی‌کنیم
  • بانک‌هایی که مقررات را رعایت نکنند منحل خواهند شد/ مطلقا به فساد و مفسد رحم نمی‌کنیم
  • بررسی جداول لایحه بودجه ۱۴۰۳ در مجلس
  • مروری بر بودجه در سال ۱۴۰۳؛ دست دولت در جیب مردم برای جبران کسری!
  • مجلس هفته آینده جداول لایحه بودجه ۱۴۰۳ را بررسی می‌کند
  • وقتی دولت و بذرپاش ابلاغیه رهبری را دور می‎زنند