Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک کارشناس مسائل اقتصادی معقتد است تا زمانی که در پارادایم فکری مسئولان کشور، تحریم به عنوان یک متغیر ثابت اقتصادی در نظر گرفته نشود، بدون شک برنامه ریزی مدونی برای کاهش اثرات تحریم صورت نخواهد گرفت. - اخبار سیاسی -

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری تسنیم، موسی شهبازی معاون دفتر مطالعات اقتصادی مرکز پژوهش‌های مجلس در یادداشتی شفاهی برای خبرگزاری تسنیم، درباره بیانات امروز رهبر معظم انقلاب در دیدار شورای عالی اقتصادی معتقد است، تا زمانی که در پارادایم فکری مسئولان کشور، تحریم به عنوان یک متغیر ثابت اقتصادی در نظر گرفته نشود،  بدون شک برنامه ریزی مدونی برای کاهش اثرات تحریم صورت نخواهد گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در صفحه اینستاگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

متن یادداشت آقای شهبازی به شرح زیر است:

تاکید امروز رهبر انقلاب بر این مسئله که مشکل اقتصادی کشور نداشتن یا ندانستن راهکار نیست بلکه نیازمند همت، شجاعت و اهتمام جدی و پیگیری هستیم، یک واقعیت است.  متاسفانه سالهاست که دولتمردان و برخی سیاسیون، به تحریم به چشم یک مقوله گذارا و کوتاه مدت نگاه می کنند و در همین راستا سیاست گذاری آنها نیز متناسب با گذارا بودن تحریم تعریف می شود این مسئله یکی اساسی ترین چالش های کشور در حوزه اقتصادی به شمار می رود.

اندیشه برخی سیاسیون کشور این است که تحریم یک متغیر ثابت اقتصادی در سیاست گذاری کشور نیست و باید تحت هر شرایطی و با هر هزینه تحریم‌ها را رفع کنیم. این نگاه و اندیشه وقتی در ذهن سیاستگذار رسوب می‌کند، اساساً در پارادایم فکری او مقوله‌ای به اسم  برنامه‌ریزی مدون برای کاهش اثرات تحریم هیچگاه شکل نخواهد گرفت چرا که او نگاه می‌کند که قرار نیست تحریم به عنوان متغیری ثابت و بلندمدت ببیند پس بنابراین تمام تلاش خود را می‌کند تا راهکاری هرچند کوتاه مدت برای لغو یا تعلیق تحریم‌ها خارجی بیاید.

در جلسه‌ای که اخیرا با یکی از مدیران ارشد دولتی داشتیم، ایشان معتقد بود ما باید چند ماه آینده را هر طوری که هست بگذرانیم چراکه اساساً امکان برنامه‌ریزی های بلندمدت در حوزه اقتصادی وجود ندارد. ایشان بر این باور بود که با تغییر دولت در آمریکا فرصتی مجدد برای ایران فراهم شده تا بار دیگر از فشار تحریم‌های خارجی به هر ترتیبی که شده، بکاهیم.

شاید برخی ها این روزها صراحتا از مذاکره سخن نگویند ولی با توجه به اینکه مسئولان ما مقوله تحریم را به عنوان یک متغیر بلندمدت نمی‌بینند، بنابراین در حوزه سیاست گذاری نیز به دنبال طرح ها و برنامه‌های کوتاه مدت هستند، در حالی که در نقطه مقابل رهبر انقلاب در سالهای متمادی بارها بر روی این مسئله تاکید داشته اند که مسئولان اجرایی و دست اندرکاران کشور نباید سیاست های کلان کشور به ویژه در حوزه اصلاح ساختارهای اقتصادی معیوب را معطوف به نتیجه مذاکرات بین المللی برای رفع تحریم‌ها کنند و باید راهبردهای اقتصادی کشور بر روی این منطق استوار شود که تحریم‌های حداکثری دستکم در کوتاه مدت قرار نیست برداشته شود.

کاهش آسیب پذیری و خروج از محدوده تحریم پذیری باید به عنوان اصلی ترین راهبرد کشور در حوزه اقتصادی باشد. چند محور که ما از این ناحیه در سالهای اخیر ضربه خوردیم و در فرمایشات امروز رهبری نیز بود این است که از آنجا که دولت ها در ایران به شکل تاریخی متکی به فروش نفت و اداره کشور با پول‌های ناشی از درآمدهای نفتی بوده‌اند، این مسئله همواره به عنوان پاشنه آشیل اقتصاد ایران مطرح بوده است.

تا زمانی که اتکای اصلی دولت ها به درآمدهای غیرپایدار باشد، دشمن دقیقا بر روی همین مسئله دست می‌گذارد و با تحریم صادرات نفت و متعاقب آن کاهش درآمدهای کشور و برهم خوردن دخل و خرج کشور، دولت‌ها ناچارند از آنجا که طراحی مشخصی برای این وضعیت در نظر نگرفته‌اند، سراغ ابرازهایی بروند که نه تنها منجر به کسری بودجه می‌شود بلکه به عنوان اصلی ترین عامل تورم و تعمیق کسری بودجه، اقتصاد کشور را با بحران‌های جدی روبرو می‌سازد.

از جمله راهکارهای مرسوم سالهای گذشته برای جبران کسری بودجه که لطمات سنگینی را به اقتصاد کشور وارد کرده و خروجی آن تورم افسارگسیخته و فشار بر مردم بوده، می‌توان به بدهی دولت به بانک مرکزی، فروش بی رویه اوراق دولتی، فروش دارایی ها و  هرآنچه برای دولت درآمدهای صوری ایجاد کند، اشاره کرد.

در حالی که راهکار خروج از اقتصاد نفتی، بازطراحی و اصلاح نظام مالیاتی کشور با هدف ایجاد درآمدهای پایدار است. تحقق این راهکار منوط به عزم و همت جدی دولت برای تعریف پایه‌های مالیاتی جدید از طریق بازنگری و اصلاح سیستم‌های مالیاتی و مسدود کردن راه‌های فرار مالیاتی است. یکی از علل اصلی عدم عزم مسئولان اجرایی کشور برای تحقق این هدف، نگاه کوتاه مدت به متغیر تحریم و تعارضات منافع در حوزه‌های مختلف سیاسی و اقتصادی و فشار ذی نفعان چه در دولت و چه در مجلس است.

اما در کوتاه مدت، اصلاح ساختار بودجه سالیانه، تنها راهکاری است که منجر به ایجاد گشایش در زندگی مردم می‌شود. درصورتی که مجلس و به ویژه دولت اراده‌ای برای حل ریشه‌ای مشکلات اقتصادی داشته باشند، اهتمام جدی برای اصلاح ساختار بودجه بهترین گزینه خواهد بود.

با توجه به ظرفیت های بی نظیر کشورهای همسایه برای واردات کالاهای ایرانی، یکی دیگر از راهکارهای کاهش آسیب پذیری اقتصادی کشور، توجه به دیپلماسی اقتصادی و تجاری در جهت افزایش صادرات غیرنفتی است. در صورتی که مسئولان اجرایی کشور اهتمام ویژه‌ای برای فعال کردن ظرفیت های دیپلماتیک در حوزه اقتصادی داشته باشند، این راهکار نیز می‌تواند در کوتاه مدت علاوه بر رونق تولید در داخل، درآمدهای غیرنفتی کشور را نیز با رشد چشمگیر همراه کند.

مادامی که معضلات و چالش های تولید در کشور حل نشود، هرچقدر هم که دولت از نظر نقدی اقشار مختلف مردم را مورد حمایت قرار دهد، تاثیری در درآمدهای مردم نخواهد داشت چرا که پول پاشی صرف از سوی دولت و غفت از تولید شاید در کوتاه مدت درآمدهای مردم را افزایش دهد ولی آثار تورمی این پول پاشی‌ها در سالهای آینده بار دیگر سفره مردم را بیش از پیش کوچکتر خواهد کرد. مسئله‌ای که اساساً هیچ ارتباطی هم به تحریم‌های خارجی ندارد.

در مجموع در صورتی که در کنار اصلاح ساختارهای مالیاتی، توجه ویژه‌ای نیز به فعالسازی ظرفیت های تجاری و اقتصادی موجود در کشورهای همسایه، صورت گیرد، بدون شک وضعیت اقتصادی کشور در بازه‌ای کوتاه دچار تحولات چشمگیری خواهد شد که البته تحقق این مهم منوط به همت و جدیت مسئولان کشور خواهد بود.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: امام خامنه ای امام خامنه ای حوزه اقتصادی اقتصادی کشور کوتاه مدت برنامه ریزی تحریم ها یک متغیر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۰۹۷۷۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چشم بازار نفت به خاورمیانه/ ضعف کوتاه‌مدت نفت نشانه چیست؟

نگارعلی_ کاهش تنش‌ها در منطقه به کاهشی شدن روند قیمت نفت کمک کرده‌است؛ نفت خام برنت در معاملات اواسط صبح آسیا به زیر ۸۹ دلار در هر بشکه سقوط کرد و وست تگزاس اینترمدیت کمی بیش از ۸۳ دلار قیمت خورد. از ابتدای صبح تا با به امروز، نفت برنت توانسته‌است کمی خود را بازیابی کند و ۸۹ دلار و ۲۴ سنت در هر بشکه قیمت خورده‌است.

انتظارات تغییر کرد

روز جمعه، وزارت بازرگانی آمریکا نرخ تورم ماه مارس را ۲.۷ درصد در مخارج مصرف شخصی گزارش کرد که نسبت به نرخ سالانه ۲.۵ درصدی در فوریه افزایش داشت.

از آغاز سال، داده‌های تورم ایالات متحده همچنان بازارها را شگفت‌زده کرده است و منجر به کاهش انتظارات فدرال رزرو برای کاهش نرخ بهره شده است. همان‌طور که گفته شد انتظارات از روند نرخ بهره در حال تغییر است؛ با توجه به سطوح بالا از تورم، بازار باید بر امیدها برای کاهش نرخ بهره فدرال رزرو غلبه کند؛ دورنمای افزایش نرخ بهره از سوی فدرال رزرو سیگنل صعودی برای بازار نفت است، چراکه نرخ‌های بهره بالا دلار آمریکا را گران می‌کند و حجم عظیمی از نفت در بازارهای جهانی با دلار آمریکا معامله می‌شوند و در نتیجه هزینه خریداران در بازار نفت بیشتر می‌شود.

ضعف کوتاه‌مدت نفت نشانه چیست؟

در جبهه خاورمیانه، کاهش تنش‌ها امیدها برای پایان دادن به درگیری ها را دوباره زنده می‌کند. اگر این اتفاق بیفتد، نفت باید کاهش بیشتری پیدا کند زیرا خطر اختلال در عرضه با درگیری پایان می‌یابد. بلومبرگ، به نقل از وارن پترسون، رئیس استراتژی کالای ING، گفت که "خطرات ژئوپلیتیکی به میزان قابل توجهی کاهش یافته‌است."

گفتنی است که متغیرهای زیادی بر نزولی شدن روند قیمت نفت تاثیر گذشته‌اند؛ یکی از مولفه‌های تاثیرگذار، گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا از افزایش ۲.۷ میلیون بشکه‌ای موجودی انبارهای این کشور بود. از طرف دیگر محدود شدن انتظارات در خصوص به خطر افتادن عرضه در نتیجه تشدید تنش نظامی در خاورمیانه بر ادامه روند کاهش قیمت نفت تاثیر بیشتری گذاشته‌است. در واقع ضعف کوتاه مدت قیمت نفت منعکس‌کننده برخی انتظارات است که تنش‌ها ممکن است مهار شود. در واقع مشکل بازار نفت در حال حاضر مهار شدن تنش‌ها است؛ اجتناب از درگیری گسترده‌تر به معنای کاهش ریسک در بازارهای مالی و انرژی و توقف صعود قیمت نفت است.

بازار نفت در مشت اوپک پلاس

کارشناسان بر این باورند که اوپک پلاس کنترل بازار نفت را دوباره در دست خواهد گرفت؛ در صورتی که این اتفاق رخ دهد، بازار به شدت محدود خواهد شد. پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که بازار رشد فزاینده‌ای را در ماه‌های پیش رو تجربه خواهد کرد. با آمدن تابستان انتظار رشد قوی تقاضای جهانی و محدودیت‌های عرضه، از جمله کاهش تولید اوپک و روسیه، به افزایش قیمت‌ها در بازار نفت دامن خواهد زد. بنابر پیش‌بینی بانک‌های سرمایه‌گذاری، در صورتی که قیمت نفت برنت از بشکه‌ای ۹۰ دلار گذر کند، شرایط برای افزایش بیشتر قیمت‌ها مساعد است.

به گفته سباستین باراک، رئیس بخش کالا در غول صندوق تامینی سیتادل، مسیر قیمت نفت در سال آینده عمدتاً در دست ائتلاف اوپک پلاس از تولیدکنندگان بزرگ خاورمیانه و روسیه است.

داده‌های رسمی روز شنبه نشان داد که با افزایش چشم‌انداز تقاضای نفت، رشد سود صنعتی چین در ماه مارس کاهش یافت و این نشان‌دهنده ضعیف شدن تقاضای داخلی در دومین اقتصاد بزرگ جهان است. فشار کاهشی بر قیمت نفت نشان می‌دهد بهبود اقتصادی چین چندان امیدوارکننده نیست و چشم‌انداز تقاضا برای مصرف سوخت را مختل می‌کند.

۲۲۷۲۲۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901033

دیگر خبرها

  • کارگری نماد بالندگی، رشد و اثربخشی است/ کارگران حرف اول و آخر را در جهش تولید می‌زنند
  • آمریکا تحریم‌ها علیه ۱۰ بانک بزرگ روسیه را کاهش داد
  • دویچه‌وله: تحریم‌ها ناکارآمد است اما غرب ناچار است تحریم کند!
  • بهبود اقتصادی؛ از میدان «واقعیت» تا میدان «تصویر»
  • چرا ایران تحریم‌ناپذیر است؟
  • راهکار ساده برای کمک به رژیم‌تان؛ نوشیدن آب داغ چگونه باعث کاهش وزن می‌شود؟
  • حضور ۲۵ هیات تجاری در اکسپو با وجود تحریم نشان از رشد ایران دارد
  • چشم بازار نفت به خاورمیانه/ ضعف کوتاه‌مدت نفت نشانه چیست؟
  • حضور ۲۵ هیئت تجاری در اکسپو نشان از رشد ایران با وجود تحریم
  • راهکار توسعه اقتصادی و تقویت منابع ارزی؛ تولید زیر تیغ واردات یارانه‌ای!