Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-26@15:46:14 GMT

بازتاب وقف در فرهنگ زیارت

تاریخ انتشار: ۵ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۱۰۰۵۶۳

بازتاب وقف در فرهنگ زیارت

زیارت و فرهنگ آن بازتاب شاخصه‌های مهم و متقن فرهنگ دینی است. چیزی که آن را می‌توان تعالی وجه سیره ائمه هدی(سلام الله اجمعین) در زندگی امروزی مسلمانان دانست. خوانش مناسب از زندگی و سیره حضرات معصومین و نیز زیارت عتبه‌های مقدسه این بزرگواران می‌توانداندکی انسان را به آن چیزی که نتیجه معرفت اهل بیت است، آشنا سازد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بررسی موشکانه در خصوص ارتباط وقف و فرهنگ زیارت و در کنار آن ارتقای بهبود وضعیت میزبانی از زوار می‌دهد که وجود عتبه مقدس ائمه معصومین در هر شهری باعث شده که ذاتاً فرهنگ وقف و صدقات جاری روز به روز بیشتر رشد کند و مسلمانان را برای پیشرفت حوزه کاری و فرهنگی بقاع متبرک نسبت به وقف اموال، خدمات و ابزارهای خود بیشتر ترغیب کند. وجود سه بقعه مهم در سطح کشور و در شهرهای مشهد الرضا، قم مقدس و شیراز باعث شده که چشم و چراغ ایرانیان امروز به انوار هدایت بخش و بهجت افزای اهل بیت بیشتر آشنا شده و با دستیابی به خواسته‌های قلبی شان روز به روز بر موقوفات بقاع متبرکه افزوده شود.

  در سالیان اخیر نیز شاهد پیشرفت حوزه رفاهی و خدمت رسانی به زائران این مناطق متبرک بوده‌ایم تا جایی که کوچک‌ترین مصالح و ابزارهای مورد نیاز ساخت و پیشرفت، رفاه و اسکان و امثال آن از طریق همین منابع موقوفی و یا صدقات جاری تأمین شده است، به همین سبب با پیشرفت بحث وقف و تعدد در کمیت و ارتقای کیفی منابع وقفی این امر که مدیریت صحیح بر اموال وقفی چه شرعی و چه قانونی جزو حتمیات است، باید رعایت شود تا رفاه بی نقصی نسبت به احوال زائران در شهرهای مقدس صورت پذیرد.

  کسر برخی از هزینه‌های وارده بر نظام اجرایی و خدماتی این شهرها به واسطه وجود موقوفه‌ها باعث شده علاوه بر حذف کسور اقتصادی بر سیستم شهری، رونق‌های اقتصادی در حوزه‌های عمومی شکل گیرد، به این معنا که با افزایش ارتقای کیفی و کمی، دعوت، ساماندهی، رفاه و امکانات و مسایل فرهنگی، زائران دلباخته بیشتری به شهرهای مقدس سرازیر شده که علاوه بر کسب فیض‌های معنوی بر ارتقای سطح کیفی و اقتصادی، زدودن فقر و بی عدالتی در قشر بومی آن منطقه مؤثر بوده است که البته این امر جزو برکات، ثمره‌ها و رحمات ولی نعمات خداوند در خاک ایران یعنی دودمان علی(علیه السلام) و زهرای اطهر(سلام الله علیها) می‌باشد. حال با وجود چنین بحثی نیاز است که با تبلیغ مصرانه و مجدانه بین المللی این منبع عظیم اقتصادی بر وضعیت ورود زائران از سرتاسر جهان بیشتر تمرکز کنیم و موقوفات و صدقات جاری را با شکل و ظاهری بین المللی ارتقا دهیم، چیزی که با به کارگیری مدیران پاک دست و شایسته قابل اجرا می‌باشد.

وقف هر چه بتواند بیشتر غایات و مقاصد شریعت و دین را (که همان رفاه دین و دنیای مردمان است) اجرایی کند، بهره وری آن بیشتر است. اگر یکی از مقاصد دین برپایی جامعه آبرومند، ثروتمند و آباد باشد و وقف به افزایش ثروت و فقرزدایی کمک کند، این وقف بهره وری و موفقیت بیشتری خواهد داشت. وقف علاوه بر آثار مذهبی، فرهنگی، آموزشی و اقتصادی، آثار جغرافیایی مهمی نیز دارد. در برخی مناطق که پدیده وقف گسترش یافته، چهره جغرافیایی آن مناطق دگرگون شده است، زیرا وقف در سیما و چشم‌انداز جغرافیایی شهرها مؤثر است. همان طور که برای هر سنت نیک احتیاج به تبلیغ و آگاهی داریم، شایسته است مبلغانی برای وقف تربیت شوند تا آن را به صورت یک نظام شناخته شده به مردم معرفی و از هدر رفتن ثروت‌ها و موازی کاری‌ها جلوگیری کنند. شاید با این تابلو روبه رو شده باشید که مسجد یا حسینیه فلان بانی ندارد، ولی نظارت بر موقوفات دارد. مثلاً با ایجاد نمازخانه در یک مدرسه، محل مناسبی برای نماز و عبادت دانش آموزان فراهم می‌شود که می‌تواند سالن امتحانات، سالن ورزشی و محلی برای جلسات نیز باشد. استفاده چند منظوره و سازماندهی شده از وقف باعث رغبت مردم در ایجاد فضاهای مورد نیاز در هر منطقه می‌شود. استفاده از مسجد در موارد خاص که فقط اقامه نماز باشد، باعث شده برخی مساجد مخروبه و خالی از نمازگزار باشد. برای موقوفات، باید نظامی تعریف شود. اگر شهرسازان و متولیان شهرسازی، جایگاه موقوفات را از قبل در کالبد شهرها، پیش بینی و در دستور کار خود قرار داده باشند، عملاً مشکلی برای مکان یابی نخواهیم داشت.

چه زیبا می‌شود اگر کنار چند مجتمع مسکونی، یک مجتمع فرهنگی شامل مسجد، ورزشگاه، کتابخانه، کتابفروشی و شهربازی وجود داشته باشد. جدا بودن اماکن فرهنگی از یکدیگر و نبود یک راهنمای جامع شهری باعث شده اوقات جوانان تلف شود، چرا که عده ای به جای کتابخانه، پارک را برای مطالعه کردن انتخاب می‌کنند. آیا جای فضاهای مناسب برای مطالعه در کشور خالی نیست؟ غالباً فضاهای آموزشی ما شادابی و طراوت شان را از دست داده و به مکانی آموزشی تبدیل شده‌اند. مهم این است که برای گسترش فرهنگ وقف انسجام فکری و حرکتی چند جانبه از سوی نهادهای مختلف و مردمی صورت بگیرد که وقف به عنوان یک آموزه دینی و لازم الاجرا، مثل نماز و روزه در جامعه مطرح شود تا جامعه فردا را پویاتر و متعالی‌تر ببینیم؛ به همین سبب توسعه بیشتر اماکن و بقاع متبرک توانسته است روی بهتری را از امور شهرسازی به مردم نشان دهد. حضور بقاع متبرک در هر شهری به میل بیشتر مردم برای شرکت در امر پسندیده وقف کمک کرده و این حرکت نیکو را می‌توان مانند جاده‌ای دو طرفه دانست، یعنی آنکه موقوفه به واسطه وجود بقاع متبرک و بحث زیارت وقف شده است و اماکن مقدس نیز با وجود این موقوفه‌ها بر پیشرفت فرهنگ زیارت و خدمت رسانی بهتر عمل خواهند کرد.

منبع: مجله زائر

انتهای پیام/

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: وقف فرهنگ زیارت سیره اهل بیت بقاع متبرک باعث شده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۱۰۰۵۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارز حج ۱۴۰۳ تأمین شد

رئیس سازمان حج و زیارت از واریز ارز مورد نیاز حج تمتع۱۴۰۳ از سوی بانک مرکزی به حساب این سازمان خبر داد و درباره اعتراض‌هایی که به قیمت حج امسال شده است، گفت: هزینه ارزی حج نسبت به سال گذشته ۳۱۹ دلار کمتر است، تغییرات نرخ ارز و بلیت هواپیما موجب همپوشانی در هزینه‌ها شده است.

به گزارش ایسنا، همایش سراسری «روحانیون، معین و معینه‌های کاروان‌های حج ۱۴۰۳» پنجشنبه ششم اردیبهشت‌ماه با حضور نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در قم برگزار شد. در این همایش جمعی از روحانیان، معین و معینه‌های کاروان‌های حج دیگر استان‌ها حضور داشتند. امسال حدود ۸۷ هزار نفر از ایران به حج اعزام می‌شوند و اعزام کاروان‌های آنها از ۲۴ اردیبهشت‌ماه آغاز می‌شود.

۹۰۰ هزار نفر در نوبت حج واجب

حجت‌الاسلام والمسلمین سید عبدالفتاح نواب، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت با اشاره به اینکه نزدیک به ۹۰۰ هزار نفر در نوبت تشرف به حج تمتع قرار دارند، اظهار کرد: در سال‌های اخیر تلاش شده است با کاهش تعداد خادمان و عوامل، زائران بیشتری به سرزمین وحی اعزام شوند.

او با بیان اینکه با گذشت نزدیک به دو دهه از نام‌نویسی حج، شماری از افرادی که ثبت‌نام کرده بودند بدون آنکه چشمشان به خانه خدا بیافتد از دنیا رفتند، افزود: درحج پیش‌رو کمترین نرخ اعزام خادمان و عوامل را  نسبت به تمام دوره‌های گذشته حج خواهیم داشت و با کاستن از تعداد خادمان، تعداد هفت کاروان به زائران خانه خدا افزوده شده است.

نواب همچنین تجدید نظر در برنامه‌های گذشته را با توجه به تحولات و شرایط روز را ضروری خواند و تاکید کرد: هدف ارائه خدمات بیشتر از سوی  خادمان است.

او خطاب به حاضران گفت: زائرانی که سال‌ها در نوبت بوده‌اند اکنون مطالبه‌گر هستند، لازم است به مهمانان خانه خدا بیشتر سر بزنیم و به آنها محبت کنیم؛ چرا که ائمه هم اینگونه بودند.

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت با اشاره با ارتقاء سطح دانش و معلومات زائران نسبت به گذشته توصیه کرد: روحانیون کاروان‌ها شایسته است آگاه و به‌روز باشند و در انجام مسئولیتی که همگی به‌عهده داریم اخلاص را در اولویت قرار داده تا در دل زائران خانه خدا نفوذ کند.

نواب ادامه داد: با تلاش دست‌اندرکاران حج و زیارت مبلغی با صرفه‌جویی و یا به دلیل ارائه نشدن خدمات در کشور میزبان در حج گذشته بازگردانده شده است که به‌زودی به حساب حجاج واریز خواهد شد.

او بیان کرد: در کشور تصور بر این است که هزینه حج گران است در حالیکه هزینه‌ها در خارج از  کشور بر مبنای نرخ ارز خارجی محاسبه می‌شود.

هزینه حج ۱۴۰۳ از ۱۶۲ تا ۱۸۸ میلیون تومان اعلام شده است.  ارز حج نیز به مبلغ ۳۹ هزار تومان تعیین شده است.

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت با خوانش انگاره‌های چند نظرسنجی در حج گفت: ارزیابی روحانیون در حج در دو مدل انجام می‌شود، یکی توسط رابطین و دیگری هم از طریق نظرسنجی اینترنتی که از حجاج انجام می‌شود و در اعزام‌ها تاثیرگذار است.

در منا و عرفات کمبود فضا داریم 

سید عباس حسینی، رئیس سازمان حج و زیارت نیز با اشاره به شعارحج امسال «حج؛ قرآن محوری، همدلی و اقتدار امت اسلامی، دفاع از فلسطین مظلوم» اظهار کرد: یکی از راهبردهای امام خمینی(ره) برای حمایت از ملت فلسطین، حج ابراهیمی و مراسم برائت از مشرکین بود و این راهبرد  با توجه به شرایطی که درجهان اسلام حاکم است تا به امروز دنبال شده است.

او ادامه داد: درباره فعالیت‌ها و برنامه‌های اجرایی و فرهنگی تمام تلاش خود را به کار بسته‌ایم تا در این عملیات بزرگ که دربرگیرنده بیش از ۸۵ هزار نفر است عملکرد موفقی داشته باشیم. هرچند در این مسیر چالش‌های متعددی هم وجود دارد که از آن آگاه هستیم.

رئیس سازمان حج و زیارت گفت: با تلاش بانک مرکزی و همکارانمان، ارز مورد نیاز حج  وارد حساب این سازمان شده است و صدور ویزای زائران درحال پیگیری است.

او افزود: در حالیکه با تلاش صورت گرفته هزینه ارزی حج نسبت به سال گذشته ۳۱۹ دلار کمتر است، تغییرات نرخ ارز و بلیت هواپیما موجب همپوشانی در هزینه‌ها شده است، اما در خدمات‌دهی در بخش‌های مختلف هیچ تغییری نسبت به سال‌های گذشته وجود ندارد و این موارد برای زائران باید تبیین شود.

حسینی خطاب به روحانیان کاروان‌ها گفت: ما با چالش‌های متعددی روبرو هستیم به عنوان مثال در منا و عرفات کمبود فضا داریم و لازم است  پیش از سفر، این موارد برای زائران تبیین شود.

رئیس سازمان حج و زیارت با اشاره به وضعیت جسمی زائران و حضور افراد کهنسال در کاروان‌ها، توجه به این دسته از زائران را خواستار شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین سید حسین رکن‌الدینی، معاون فرهنگی بعثه مقام معظم رهبری هم توصیه‌هایی به حاضران داشت و گفت:  انتظار این است که سیاست‌های بعثه مقام معظم رهبری در این سفر معنوی رعایت شود.

او درباره نحوه پرکردن اوقات فراغت زائران بعد از انجام اعمال و مناسک حج توضیحاتی داد و با اشاره به اجرای طرح کتابخانه فرهنگی سیار، گفت: زائران در مکه در بیش از ۶۰ هتل اسکان دارند و می‌توان مسابقات کتابخوانی هم برگزار کرد.

رکن‌الدینی با اشاره به شُبهاتی که ممکن است درحج مطرح ‌شود، یادآورشد: روحانیون و زائران زبان‌دان با رعایت مسائل به این شبهات پاسخ دهند و به «طرح مودت» اهتمام بورزند.

آیت‌الله شیخ جواد مروی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و از اساتید درس خارج دیگر سخنران این همایش بود که در باب ارشاد سخن گفت و ارشاد را نیازمند توجه به ضرورت‌هایی دانست و گفت: شما به عنوان مبلغ باید رفتاری توأم با محبت داشته باشید و با آگاهی در میان مردم حاضر شوید.

او ادامه داد: دنیا تشنه شنیدن معارف حق اهل بیت است و حج امسال یک فرصت ویژه برای ما و انقلاب اسلامی ایران ایجاد کرده است که در تاریخ بی‌بدیل است و در این راستا باید به وظیفه خود در راستای حفظ وحدت و انتقال درست معارف اهل بیت(ع) عمل کنیم.

این همایش با تشریح اقدامات فرهنگی توسط حجت‌الاسلام والمسلمین محمدعلی اخویان، مدیر امورآموزشی و فرهنگی معاونت فرهنگی بعثه مقام معظم رهبری و بیان توصیه‌ها و ملاحظات حراستی توسط حجت‌الاسلام والمسلمین سید یاسین موسوی‌زاده ادامه یافت و سپس حجت‌الاسلام والمسلمین غلام‌عباس عشرتی مدیر جذب و سازماندهی معاونت فرهنگی بعثه با ارائه آماری گفت: برای حج امسال  بیش از ۷۱۰  نفر روحانی، معین و معینه اعزام خواهند شد و انتظار می‌رود با حضور و فعالیت بانوان معینه، خدمات مطلوبی به بانوان حج‌گزار ارائه شود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • فضیلت زیارت حضرت عبدالعظیم حسنی (ع)
  • زمینه‌سازان شهادت امام حسین (ع)
  • ارز حج ۱۴۰۳ تأمین شد
  • دلایل توصیه ائمه(ع) به زیارت حضرت عبدالعظیم(ع)
  • بازتاب گسترده سفر رئیسی به پاکستان در رسانه‌های این کشور
  • اعزام زائران حج عمره خوزستانی به سرزمین وحی
  • ادامه بازتاب تنبیه رژیم صهیونیستی
  • فیلم| بازتاب حمله موشکی به صهیونیست‌ها در پاکستان
  • لزوم همکاری بیشتر اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی با تشکل‌های دانشجویی
  • سفر به خانه خدا بعد از ۹ سال | جزئیات عمره ۱۴۰۳