Web Analytics Made Easy - Statcounter

رویداد۲۴  در هفته گذشته سفری مهم توجه رسانه‌های خبری منطقه و جهان را به خود جلب کرد. در حدی که جنجال انتخاباتی آمریکا را به حاشیه راند. خبری کوتاه که هیگدام از طرفین دیدار چندان مایل به صحبت درباره آن نبودند. ماجرا از این قرار بود که نتانیاهو شبانه با جت اختصاصی خود به نئوم عربستان رفت و با بن سلمان و پمپئو در تاریخ سوم آذرماه دیدار و گفتگو کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رسانه‌های خبری هرکدام تعریف و تحلیلی از این دیدار را منتشر کردند. عمده آن‌ها از رمزگشایی این دیدار شبانه نتیجه گرفته بودند که این سعودی روابط خود را با اسرائیل به سمت عادی سازی پیش برده و قصد علنی کردن آن را داد. روز گذشته ترور شهید فخری زاده که به سبک تروریست‌های منطقه انجام شد احتمالا پرده دیگری از این دیدار شبانه را افشا می‌کند.

مروری بر حوادث و اتفاقات گذشته نشان می‌دهد که این ترور از سوی اسرائیل و همراهی دولت ترامپ انجام شده است. برخی از کارشناسان و تحلیگران از شب گذشته تا کنون در اظهار نظر‌های خود این نکته را هم یادآور شده اند که نوع ترور مشابه ترور‌های گذشته اسرائیل نیست چراکه آن‌ها رد ترور را همیشه پاک می‌کنند، اما اینباره نیسان آبی رنگ روش ترور شهید فخری زاده را مشابه عملیات‌های انتحاری و تروریستی در منطقه نشان می‌دهد حتی برخی صحت از شلیک آر پی جی کرده اند.

برخی دیگر از کارشناسان معقتدند که عربستان نقشی نداشته است و این روش ترور نقشه اسرائیل است که انتقام ایران را متوجه عربستان کند و تفرقه و خشونت را منطقه افزایش دهد. هفته پر حادثه منطقه و ایران با مرور اخبار هفته گذشته شاید کمی به ریشه این ترور نزدیک شویم؛ مهمترین آن تهدید ترامپ علیه ایران تا ۷۰ روز آینده! رئیس جمهور فعلی آمریکا پس از اینکه مشاورانش او را درباره حمله نظامی به ایران بر حذر داشتند احتمالا تصمیم دیگری را گرفته است انهم خرابکاری در ایران و منطقه، تیم ترامپ رسما ایران را تهدید کرد در روز‌های باقیمانده به پایان دولت به ضربه خود را به ایرا خواهد زد. پس از این تهدید مطرح شدن ترور فرد شماره دو القاعده در ایران از سوی نیویورک تایمز مطرح شد. روزنامه‌ای که سابقه این نوع افشاگری با جزئیات آنهم درباره عملیات‌های اسرائیلی را نداشته است. این گزارش با درج اینکه المصری به سفارش آمریکا توسط اسرائیل ترور شده است پیامی به ایران بود با این مضمون که این پروژه شروع شده و ادامه خواهد داشت و پشت این پروژه هم شخص ترامپ و پمپئو و کارگزارش اسرائیل است. همانطور که حسین علایی سردار اسبق نیروی دریایی ارتش کشورمان در یادداشتی برای خبرآنلاین نوشت: الان بیش از ده سال است که اسرائیل به طور مرتب در داخل ایران عملیات مختلف از جمله ترور انسان‌های دانشمند را انجام می‌دهد. روش ترور رئیس سازمان پژوهشی و نوآوری وزارت دفاع مشخص می‌سازد که ساختار عملیاتی اسرائیل در ایران بسیار مجهز و پیشرفته و متکی بر اطلاعات دقیق است. اسرائیل تا کنون برای مقابله با برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران تمام ظرفیت‌های اطلاعاتی، امنیتی، سایبری، عملیاتی و دیپلماتیک خود را بکار گرفته است و باید احتمال داد که این برنامه ادامه خواهد یافت.

برخی دیگر از اخبار مهم در هفته‌های گذشته دیداری در عربستان که در بالا به آن اشاره شد و در پی آن پمپئو با دیکر وزرای خارجه کشور‌های منطقه دیدار کرد. همچنین استقرار بمب افکن‌های B۵۲ در منطقه به همراه چندین جنگده و هواپیما‌های جاسوسی و جنگ الکترونیک به منطقه و خروج فوری نظامیان از عراق و افغانستان رد ترور را واضح‌تر می‌کند. همچنین این اخبار، خبر از اتفاق مهمی در منطقه دارد که سبب می‌شود ایران مانند همیشه حساب شده در خصوص ترور دانشمند ایران واکنش نشان دهد. در کنار خبر‌ها همچنین هشدار وزرات خارجه آلمان به ایرانی‌های مقیم آلمان برای نرفتن به ایران در روز‌های آینده، حائز اهمیت بود و هزمان نشریه ایندیپندنت افشا کرد که انگلیس به شکل محرمانه نیرو‌هایی را برای حفاظت از چاه‌های نفتی در عربستان مستقر کرده است. استقرار نیرو‌های بریتانیایی در عربستان بدون اطلاع پارلمان این کشور صورت گرفته است. وزارت دفاع بریتانیا می‌گوید نیرو‌هایی که در عربستان سعودی مستقر شده‌اند شامل یگانی برای رصد پیشرفته پهپاد‌ها هستند. دلواپسان داخلی و خارجی و دولت ریاض چه منفعتی از ترور شهیدفخری زاده دارند؟ با مرور اخبار در هفته گذشته فضای مجازی نیز واکنش تندی به ترور دانشمند کشورمان نشان داد. کاربران فضای مجازی با انتقاد از عملکرد نیرو‌های امنیتی متفق القول هستند که کمی از بازی جناحی دست بکشید و به فکر امنیت و جان دانشمندان کشورمان باشید. اما برخی از مخالفان برجام این ترور شوم را دستاورد توافق هسته‌ای ایران می‌دانند که این مساله محلی از اعراب ندارد چراکه ترور دانشمندان هسته‌ای در دوران احمدی نژاد و آغاز تیه کیک زرد و افزایش غنی سازی و سانتریفیوژ‌های ایران شدت گرفت، در زمانی که قطعنامه‌های شورای امنیتی یکی پس از دیگری علیه ایران صادر شد و حتی کشورمان زیر فصل هفت منشور سازمان ملل که به معنای مجوز نظامی به کشور‌های ثالث به ایران را می‌دهد قرار گرفت. پس از توافق اتمی این دست از ترور‌ها در کشور پایان یافت؛ و پاسخ ان در مرور اخبار هفته گذشته است که بالاتر خواندیم!

آمدن بایدن دلواپسان بین المللی را نگران کرده است. رئیس جمهور آینده آمریکا وعده بازگشت به توافق هسته‌ای را داده است و دلواپسان داخلی نیز به خاطر انتخابات ۱۴۰۰ نیز از احیا برجام واهمه دارند. دلواپسان بین المللی در روز‌های اخر دولت ترامپ قصد دارند که مانع از احیای توافق هسته‌ای شوند چراکه اسرائیل با همکاری عربستان و دلار‌های نفتی سعودی تمام تلاش خود را کردند که دولت ترامپ از این توافق خارج شود حال با امدن دولت بایدن آن‌ها سعی دارند که باردیگر مانع از ورود آمریکا به برجام شوند. به این علت که خروج ترامپ از برجام سبب شد که ایران از فروش نفت محروم شود و فشار حداکثری قدرت گرفتن عربستان واسرائیل را به همراه داشت. دلواپسان داخلی نیز از مذاکره مجدد با دولت بایدن با ایران حول پرونده توافق هسته‌ای نیز واهمه دارند به این علت که ممکن است برگ‌های انتخاباتی ۱۴۰۰ بار دیگر به سمت اعتدالگرایان و اصلاحطلبان برگردد. هر دو طرف داخلی و خارجی به اهمیت و خوبی این توافق واقف هستند، اما نفع بر این است که برجام احیا نشود. به همین علت ترور‌های دوره دولت هشتم و نهم بار دیگر احیا شده است و ممکن است تا روی کار امدن دولت جدید آمریکا شاهد این دست از خرابکاری‌ها و ترور‌ها باشیم.

پمپئو به همراه عربستان و اسرائیل در تلاش هستند که ایران را مجاب به خروج از توافق هسته‌ای کنند انهم به شیوه‌ای که روز گذشته در آبسرد صدایش شنیده شد. روزنامه ایتالیایی کوریه دلاسورا درباره سفر نتانیاهو به عربستان نوشته است: از دیدگاه تهران، ملاقات بنیامین نتانیاهو، محمد بن سلمان و مایک پمپئو یک تهدید است. زیرا این سه نفر نماینده سه دشمن قدرتمند ایران هستند و دونالد ترامپ نیز با نزدیک شدن به پایان دوره ریاست جمهوری خود، از تحریم این کشور صرفنظر نکرده است. جو بایدن در جریان مبارزات انتخاباتی، از خواست خود برای بازگشت به توافق هسته‌ای ایران صحبت کرد.
دونالد ترامپ و همراهان وی با تصویب تحریم‌های جدید در تلاشند فشار‌ها را بر ایران افزایش دهند. به همین دلیل سفر بنیامین نتانیاهو به عربستان سعودی ایرانی‌ها را نگران می‌کند. اگرچه دونالد ترامپ بازنده انتخابات ریاست جمهوری امریکا است، اما بعید نست که با ایجاد تنش، یا حتی رویارویی [نظامی]با ایران، سعی در جلب افکار عمومی در کشورش باشد. هدف این حمله ترامپ جلوگیری از شروع فعالیت‌های هسته‌ای ایران پس از روی کار آمدن جو بایدن و بازگشت امریکا به توافق هسته‌ای و نیز «نابودی اقتصاد ایران» است.بیشتر بخوانید: چهار نکته درباره ترور محسن فخری زاده / نقش تیم ترامپ چیست؟ آیا ریاض در ترور دانشمند ایران نقش دارد؟ خبرگزاری ایرنا به نقل از هفته نامه نیوزویک در گزارشی نوشت: اندکی پس از اعلام وزارت دفاع ایران مبنی بر ترور یکی از پیشگامان صنعت دفاعی این کشور، شکست مذاکرات عادی‌سازی روابط میان اسرائیل و عربستان سعودی خبرساز شد.

در حالیکه مقامات ارتش ایران دیروز جمعه و در پی ترور «محسن فخری زاده» شهید صنعت دفاعی کشور قسم خوردند که انتقام وی را بگیرند، خبر‌ها حاکی از شکست مذاکرات رسمی‌سازی تعمیق روابط میان اسرائیل و عربستان سعودی است.

نیوزویک نوشت که سران تل آویو و ریاض در نشستی که تا اواخر هفته گذشته به طول انجامید، بر سر عادی‌سازی روابط دو کشور گفتگو کردند و نتایج این نشست اندکی پس از اعلام وزارت دفاع ایران مبنی بر ترور دکتر فخری زاده شهید صنعت دفاعی ایران منتشر شد.

این رسانه غربی نوشت: برخی مقامات سیاسی و نظامی ایران اعلام کرده اند که اسرائیل مسئول ترور فخری زاده است.

«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران در توییتر خود نوشت: «تروریست‌ها امروز یک دانشمند برجسته ایرانی را به قتل رساندند. این بزدلی با نشانه‌های جدی نقش اسرائیل نشان دهنده جنگ افروزی ناامیدانه جانیان است. ایران از جامعه بین المللی و به ویژه اتحادیه اروپا می‌خواهد که به استاندارد‌های دوگانه شرم آور خود پایان داده و این تروریسم دولتی را محکوم کند».

دیگر مقامات ایرانی هم در پی ترور فخری زاده خواستار قصاص شدند. «حسین دهقان» مشاور رهبر عالی ایران در توئیتی نوشت: «صهیونیست‌ها در آخرین روز‌های زندگی سیاسی متحد قمارباز خود، به دنبال تشدید و افزایش فشار بر ایران برای به راه انداختن جنگی تمام عیار هستند. ما مانند صاعقه بر سر قاتلان این شهید مظلوم فرود خواهیم آمد و آن‌ها را از عمل خود پشیمان خواهیم کرد».

نیوزویک در این رابطه و برای توضیح با وزارت امور خارجه اسرائیل تماس گرفت، اما تاکنون پاسخی دریافت نشده است.

از سوی دیگر، گزارش‌ها نشان می‌دهد مقامات سعودی، اسرائیلی و آمریکایی، علیرغم انکار ریاض، نشست سه جانبه بر سر عادی‌سازی روابط را تائید کرده‌اند. مقامات این سه کشور گفته‌اند که احتمالا عربستان سعودی مذاکرات مذکور را پس از روی کار آمدن «جو بایدن» رئیس جمهوری منتخب به عنوان راهی برای ایجاد حسن نیت با دولت آینده از سر خواهد گرفت. دولت «دونالد ترامپ» تمایل بسیاری داشت که روابط آشفته را در خاورمیانه برطرف کند و به نظر می‌رسد با امضای «توافق آبراهام» (بیانیه مشترک اسرائیل، امارات متحده عربی و ایالات متحده بود که در ۱۳ اوت ۲۰۲۰ منعقد شد) قصد داشت در این مسیر گام بردارد.

این نشریه آمریکایی در پایان نوشت:، اما به نظر می‌رسد نتایج نشست آخر هفته آن گونه که ترامپ می‌خواست پیش نرفته است. گفتگو‌ها برای بهبود روابط میان اسرائیل و عربستان سعودی مبتنی بر بی‌اعتمادی مشترک به ایران است. اعتقاد بر این است که ترور‌های پیشین دانشمندان هسته‌ای ایران هم کار اسرائیل بوده است.

درحالیکه گزارش‌ها حاکی از به تعویق افتادن مذاکرات عادی‌سازی روابط ریاض و تل آویو تا زمان آغاز به کار دولت بایدن است، یک مقام آمریکایی گفت: «عربستان سعودی در تلاش است با به تاخیر انداختن این گفت و گوها، برای ایجاد حسن نیت با دولت بایدن و کنگره وجهه خود را اصلاح کند».

مرور اخبار هفته گذشته نشان از نزدیک شدن عوامل اسرائیل به نقاط حساس و عناصر مهم کشور دارد. همانطور که در ماه‌های گذشته خرابکاری در نطنز نیز حاکی از نفوذ دلوپسان بین المللی برجام در ایران بود. چه کسانی نمی‌خواهند برجام و توافق هسته‌ای بار دیگر احیا شود؟ چه کسانی نمی‌خواهند ایران از زیر بار فشار تحریم‌های بین المللی رها شود؟ پاسخ این‌ها خون شهید فخری زاده و مقاومت مردم ایران است. تنها راه غلبه بر تحرکات و اتفاقات منطقه و جلوگیری از دولت ترامپ به همراه اسرائیل باید با کنار گذشتن دعوای جناحی در داخل، با صبری استراتژیک هوشمندانه عمل کرد. در غیر اینصورت تهران در بازی نتانیاهو، بن سلمان و پمپئو بازی خواهد کرد و باید منتظر یک آتش بازی تمام عیار در منطقه باشیم که ممکن است برای ایران بسیار زیان بار و گران تمام شود. آتشی که کل منطقه را فرا خواهد گرفت. منبع: خبرآنلاین لینک کوتاه: کپی در کلیپ بورد کپی لینک خبر های مرتبط

منبع: رویداد24

کلیدواژه: رویداد24 محسن فخری زاده ترور دانشمندان هسته ای عربستان سعودی انتخابات 1400 انتخابات آمریکا عادی سازی روابط دلواپسان داخلی شهید فخری زاده عربستان سعودی توافق هسته ای ترور دانشمند دونالد ترامپ بین المللی دولت بایدن مرور اخبار دولت ترامپ هفته گذشته ترور شهید ترور ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rouydad24.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رویداد24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۱۳۴۰۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تولد توافق امنیتی جدید عربستان و آمریکا در انتظار چراغ سبز اسرائیل/ آیا آمریکا مجوز غنی سازی را به عربستان سعودی می دهد؟/ ریاض در یک قدمی پیروزی بزرگ قرار دارد

به گفته مقامات آمریکایی، عربستان سعودی و ایالات متحده در حال نهایی کردن جزئیات یک توافق مهم برای تقویت تجارت و دفاع دوجانبه هستند، اما اگر عربستان و اسرائیل روابط دیپلماتیک برقرار نکنند، توافقی حاصل نخواهد شد.

به گزارش جماران، سی ان ان در تحلیلی در این باره می نویسد:

 یک معاهده دفاعی، ائتلاف امنیتی هفت دهه ای بین عربستان سعودی و ایالات متحده را مستحکم و آنها را هر چه بیشتر به یکدیگر نزدیک می کند، زیرا دشمنان ایالات متحده مانند ایران، روسیه و چین به دنبال گسترش نفوذ خود در خاورمیانه هستند. بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، مدت‌هاست که به دنبال روابط با عربستان سعودی است، زیرا این اقدام می‌تواند در سراسر جهان اسلام تاثیر خود را بگذارد.

متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه گفت که ایالات متحده در حال مذاکره برای یک قرارداد بزرگ شامل سه جزء است.

مولفه اول شامل بسته ای از توافقات بین آمریکا و عربستان سعودی، مولفه دیگر عادی سازی روابط بین عربستان سعودی و اسرائیل و مولفه سوم تشکیل کشور فلسطین است.

به گفته سخنگوی وزارت خارجه آمریکا این سه  با هم مرتبط هستند و هیچ کدام بدون دیگران جلو نمی روند. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، در یک میزگرد در کنفرانس اقتصادی این هفته در ریاض گفت: برای اینکه عادی سازی بین عربستان سعودی و اسرائیل محقق شود، باید مسیری برای تشکیل کشور فلسطین و «آرامش در غزه» وجود داشته باشد. به نظر من کاری که عربستان سعودی و ایالات متحده با هم در زمینه توافقات خود انجام داده اند، به طور بالقوه به اتمام نزدیک است، اما برای پیشبرد عادی سازی دو چیز لازم است: آرامش در غزه و مسیری معتبر به سوی یک کشور فلسطینی.

وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد، در حاشیه این مجمع، بلینکن با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی (MBS) دیدار کرد تا در مورد این توافق گفتگو کند. کارشناسان، پیمان عربستان و آمریکا را «مجموعه ای جامع از تفاهمات» توصیف می کنند که شامل تضمین های امنیتی، اقتصادی و فناوری برای سعودی و همچنین حمایت از برنامه هسته ای غیرنظامی این کشور می شود.

انتظار می‌رود این توافق عادی‌سازی از توافق‌نامه ابراهیم، مجموعه‌ای از معاهده‌هایی که چهار کشور عربی اسرائیل را در سال 2020 به رسمیت شناختند و تقاضای دیرینه اعراب برای تشکیل یک کشور مستقل فلسطینی به عنوان پیش‌شرط به رسمیت شناختن اسرائیل را نادیده گرفتند الگوبرداری شود.

محمد بن سلمان پیشتر گفته بود که توافق با اسرائیل «بزرگترین توافق تاریخی از زمان جنگ سرد» خواهد بود. در سال 2021، نتانیاهو این توافق را اینگونه توصیف کرد که اسرائیل را قادر می‌سازد «دکترین قدیمی و خطرناک سرزمین‌ در ازای صلح را جایگزین کند و صلح را در ازای صلح به ارمغان آورد، بدون اینکه اسرائیل حتی یک سانتی‌متر از دست بدهد».

از آن زمان، دولت بایدن عادی سازی اسرائیل و عربستان را در مرکز سیاست خاورمیانه ای خود قرار داده است. ایالات متحده و عربستان سعودی در سال 2023 به گفتگوها درباره این پیمان ادامه دادند و انتظار می‌رفت که بلینکن در 10 اکتبر سال گذشته به ریاض برود تا درباره جزئیات آن صحبت کند، این تاریخ درست سه روز قبل از حمله حماس به اسرائیل بود که عملا این توافق را به تاخیر انداخت.

تحلیلگران می گویند که حمله بعدی اسرائیل به غزه که این منطقه را ویران کرده و بیش از 34000 فلسطینی را کشته، ممکن است پارامترهای توافق را برای عربستان سعودی تغییر داده باشد. اکنون پذیرش بخشی که خواستار مسیری «غیرقابل بازگشت» به سوی تشکیل یک کشور فلسطینی است، کلید اصلی بخش عادی سازی توافق گسترده تر خواهد بود.

نتانیاهو بارها چشم انداز تشکیل کشور مستقل فلسطینی را رد کرده و استدلال می کند که این امر به امنیت اسرائیل آسیب می زند و بر ادامه جنگ غزه تا زمانی که حماس از بین برود، مصمم است.

تحلیلگران می گویند که این موانع ممکن است منجر به تلاش عربستان برای بستن توافق دوجانبه بدون جزء عادی سازی توافق شود. اما چنین رویکردی با موانع بزرگی روبرو خواهد شد. سناتور جمهوری خواه لیندسی گراهام در این باره می گوید: توافقی که تعهد نظامی قاطعانه ایالات متحده به امنیت عربستان سعودی را بدون مولفه عادی سازی ایجاد می کند، بعید است از کنگره آمریکا عبور کند.

اگر توافقنامه دفاعی متقابل در قالب یک معاهده مورد مذاکره قرار گیرد، برای الزام آور شدن نیاز به 67 رأی در سنا دارد. گراهام در پاسخ به گزارش‌هایی مبنی بر تصمیم عربستان سعودی گفت: بدون عادی‌سازی روابط اسرائیل و عربستان و اطمینان از تامین نیازهای امنیتی اسرائیل در مورد پرونده فلسطین، رای بسیار کمی برای توافق دفاعی متقابل بین ایالات متحده و عربستان سعودی وجود خواهد داشت.

کارشناسان می گویند که شاید بایدن بتواند با الگوبرداری از توافقنامه امنیتی دیگری که سال گذشته با بحرین امضا کرد، کنگره را برای رسیدن به توافق دور بزند. به گفته فراس مکساد، کارشناس ارشد و مدیر توسعه استراتژیک در موسسه خاورمیانه در واشنگتن دی سی، مسیر دیگری وجود دارد که حول توافقنامه یکپارچگی و رفاه امنیت جامع که دولت بایدن در سپتامبر 2023 با بحرین امضاء کرد، الگوبرداری شده است. متن این پیمان صراحتاً بیان می‌کند که ممکن است از طرف های دیگر برای پیوستن دعوت شود.

با این حال، هیچ نشانه ای مبنی بر اینکه دولت بایدن برای تصویب توافق دوجانبه با عربستان سعودی، کنگره را دور بزند، وجود ندارد. برای عربستان سعودی، توافق دوجانبه با ایالات متحده یک پیروزی بزرگ خواهد بود، که نشان دهنده پایان دورانی است که بایدن به دنبال تضعیف محمد بن سلمان به اتهام دست داشتن در قتل جمال خاشقجی، ستون نویس واشنگتن پست در کنسولگری سعودی در استانبول بود.

برخی کارشناسان معتقدند که  این توافق همچنین «سلطه آمریکا را در خاورمیانه برای نسل‌ها تثبیت می‌کند و چالش رو به رشد چین و روسیه را کمرنگ می‌کند.» محمد بن سلمان مشتاق تقویت سیستم دفاعی عربستان و تنوع بخشیدن به اقتصاد عربستان به دور از هیدروکربن است، زیرا او یک سیاست اقتصادی بلندپروازانه به نام چشم انداز 2030 را دنبال می کند. پادشاهی سعودی دارای یک برنامه هسته ای غیرنظامی نوپا است که ولیعهد مایل به توسعه آن با حمایت ایالات متحده است.

به گفته کارن یانگ، محقق ارشد پژوهشی در مرکز دانشگاه کلمبیا، عربستان سعودی مایل است با ایالات متحده معامله کند و این احتمالاً بهترین زمان در دوران دولت بایدن برای کمک به برخی از مسائل مهم در کنگره نظیر سیاست جهانی انرژی است.

یکی دیگر از نقاط سخت در حمایت ایالات متحده از چنین برنامه ای، مخالفت آمریکا با غنی سازی محلی اورانیوم در داخل خاک کشورها است، غنی سازی یک جزء کلیدی برای تولید انرژی هسته ای است که می تواند برای تولید سلاح های هسته ای نیز استفاده شود. عربستان سعودی از نظر ذخایر اورانیوم غنی است و اصرار دارد که بتواند آن را در داخل غنی سازی کند . در صورت تحقق چنین مسئله ای این برای یک کشور عربی برای اولین بار خواهد بود. برای مثال، امارات متحده عربی همسایه، اورانیوم غنی شده را برای نیروگاه های هسته ای خود وارد می کند.

روز چهارشنبه، سناتور دموکرات، اد مارکی، رئیس مشترک گروه کاری تسلیحات هسته‌ای و کنترل تسلیحات، از دولت بایدن خواست اطمینان حاصل کند که ریاض از غنی‌سازی و بازفرآوری مواد هسته‌ای خودداری می‌کند . او در بخش هایی از سخنان خود به اظهارات قبلی محمد بن سلمان استناد کرد که گفته بود  عربستان سعودی در صورت حرکت تهران به سمت سلاح هسته ای در این مسیر گام خواهد گذاشت. وی  گفت: مسیر صلح خاورمیانه نباید شامل چشم انداز عربستان سعودی مجهز به سلاح هسته ای باشد که منافع آمریکا، متحدان و شرکای خود را در سراسر منطقه تضعیف کند.

پیمان عربستان سعودی و آمریکا دو کشور را موظف می کند که برای بازدارندگی و مقابله با هرگونه تجاوز خارجی با یکدیگر همکاری کنند، اما به این تعهد جنبه معاهده رسمی نمی دهد.

زمانی که شرایط سیاسی اجازه دهد، هنوز جایی برای یک توافق امنیتی چندجانبه که در نهایت شامل اسرائیل، بحرین، ایالات متحده و دیگران باشد، وجود خواهد داشت. انتخاب با اسرائیل خواهد بود که چه زمانی آماده پاس دادن توپ به سمت تشکیل کشور مستقل فلسطین باشد.

دیگر خبرها

  • شرط آمریکا برای توافق امنیتی با عربستان ؛ پای اسرائیل در میان است
  • نگاهی به توافق امنیتی جدید عربستان و آمریکا/ واشنگتن و ریاض در انتظار چراغ سبز اسرائیل
  • سالیوان: توافق دفاعی آمریکا با عربستان بدون رابطه ریاض با اسرائیل امکان‌پذیر نیست
  • معامله ریاض – واشنگتن به مویی بند است
  • معامله ریاض – واشنگتن به مویی بند است/ عربستان نمی تواند از شرط تشکیل کشور مستقل فلسطین بگذرد/ غنی سازی بومی اورانیوم در عربستان؛ خط قرمز قانونگذاران آمریکایی
  • سفر فرزین به ریاض چه تاثیری بر بازار غیررسمی ارز داشت؟
  • تولد توافق امنیتی جدید عربستان و آمریکا در انتظار چراغ سبز اسرائیل/ آیا آمریکا مجوز غنی سازی را به عربستان سعودی می دهد؟/ ریاض در یک قدمی پیروزی بزرگ قرار دارد
  •  دولت بایدن و عربستان در آستانه یک توافق امنیتی
  • منابع آگاه: دولت بایدن و عربستان درحال انجام بررسی‌های نهایی درباره یک توافق هستند
  • احتمال توافق ریاض-واشنگتن بدون عادی‌سازی روابط با اسرائیل