Web Analytics Made Easy - Statcounter

«سیدعلی قائم‌مقامی» تحلیلگر مسائل ترکیه با اشاره به دیدار اخیر وزرای خارجه ترکیه و عربستان در نیجریه در تشریح دلایل نزدیک شدن دو کشور به یکدیگر برای بهبود روابط در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: قبل از اینکه محمد بن‌سلمان به عنوان ولیعهد عربستان سعودی معرفی شود، عملاً شاهد روابط حسنه میان عربستان و ترکیه بودیم؛ به گونه‌ای که رئیس‌جمهوری فعلی ترکیه پس از درگذشت پادشاه پیشین عربستان در مراسم تشییع وی به ریاض رفت و حتی پرچم‌های ترکیه در آنکارا نیمه ‌افراشته شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این روند ادامه داشت تا اینکه از یک سو دونالد ترامپ وارد کاخ‌سفید شد و از جهت دیگر محمد بن‌سلمان به عنوان ولیعهد عربستان معرفی شد. تنش‌ها میان دو طرف جسته و گریخته ادامه داشت اما قتل جمال خاشقجی در کنسولگری عربستان واقع در استانبول روابط دو طرف را به بالاترین سطح از تنش کشاند. این روند در مورد مسائل دیگری هم مشاهده شد؛ مانند حمایت ترکیه از قطر در قضیه بحران شورای همکاری خلیج فارس.

وی ادامه داد: در بحث یمن هم شاهد این بودیم که اردوغان به دنبال نفوذ ترکیه در این کشور بود و این برای امارات و عربستان به عنوان یک تهدید حساب می‌شد، اما باید توجه داشته باشید که ترکیه از منصور هادی، رئیس‌جمهوری مستعفی یمن حمایت می‌کند نه انصارالله. بر این اساس اختلاف‌ها تا جایی ادامه پیدا کرد که مقام‌های ترکیه به دنبال آن بودند تا از ورود شهروندان عربستان به این کشور جلوگیری کنند اما آنچه طی روزهای اخیر در خلال برگزاری نشست مجازی گروه ۲۰ اتفاق افتاد ارسال سیگنال‌های متفاوت از سوی پادشاه عربستان و رئیس جمهوری ترکیه به یکدیگر بود. قبل از آنکه نشست گروه ۲۰ شروع شود، ملک سلمان در تماسی با رئیس‌جمهوری ترکیه به نوعی از او برای حضور در این نشست دعوت کرد و پس از پایان این نشست هم اردوغان در تماس تلفنی با مقام‌های عربستان برگزاری این نشست را به آنها تبریک گفت. رد و بدل شدن این سیگنال‌ها به ما نشان می‌دهد که ترکیه و عربستان از به روی کار آمدن بایدن در کاخ‌سفید نگران هستند.

این کارشناس مسائل سیاسی تصریح کرد: توجه داشته باشید که ترامپ و اردوغان دارای روابط خوبی با یکدیگر بودند. درست است که در برخی موارد دونالد ترامپ از واژه‌های تند علیه اردوغان و ترکیه استفاده کرد اما در نهایت این دو با یکدیگر هم‌پوشانی داشتند. این در حالی است که بایدن معتقد است که باید از مخالفان دولت اردوغان به صورت کامل حمایت کرد تا بتوانند او و تیمش را از دایره قدرت خارج کند. مشابه این مسأله را در عربستان سعودی شاهد هستیم؛ به گونه‌ای که با روی کار آمدن دونالد ترامپ، ولیعهد سعودی قدرت دوچندان به دست آورد و کار به جایی رسید که او علاوه بر حذف مخالفان خود در داخل دست به جنایتی هولناک مانند پرونده خاشقجی و کشتار مردم یمن زد. حمایت ترامپ از ولیعهد سعودی او را بی‌پروا کرد اما با آمدن بایدن، محمد بن‌سلمان همانند اردوغان از جایگاه متزلزل خود هراس دارد و حالا که بایدن روی کار می‌آید، مسائل حقوق بشری مانند پرونده خاشقجی و کشتار یمن را برای زیر سوال بردن ولیعهد عربستان در دستور کار می‌گذارد.

قائم‌مقامی افزود: این در حالی است که ترامپ از اقدام‌های ریاض در یمن به صورت تمام‌قد حمایت می‌کرد و حتی در بحث تقابل با ایران هم شاهد حمایت ترامپ از عربستان بودیم. بر این اساس عربستان سعودی به دنبال آن است که ترکیه را به صف شرکای خود بکشاند و ما می‌بینیم که ریاض همانند گذشته به اتحاد ترکیه و قطر حمله نمی‌کند. از سوی دیگر باید متوجه باشیم که ترکیه به‌رغم اینکه در مورد اسرائیل و تحرکات آن واکنش‌های تندی از خود نشان داده اما همکاری‌ بسیار زیادی در حوزه اقتصاد و پرونده‌هایی مانند قفقاز و آذربایجان با تل‌آویو دارد. این در حالی است که ملک سلمان معتقد است پرونده اسرائیل بر اساس طرح دو کشوری باید حل و فصل شود اما ولیعهد اینگونه فکر نمی‌کند و به دنبال عادی‌سازی سریع روابط با رژیم صهیونیستی است. به همین دلیل مجموع این مولفه‌ها نشان می‌دهد که اردوغان مجدداً مواضع خود در مقابل جو بایدن را ۱۸۰ درجه تغییر داده و اعلام کرده که ما و آمریکا متحدان دیرین هستیم.

 وی در پایان خاطرنشان کرد: ترکیه اعلام کرده که ما و آمریکای بایدن در مسائلی مانند سوریه، لیبی و شرق مدیترانه در چارچوب ناتو و روابط دوجانبه با یکدیگر همکاری خواهیم داشت. از سوی دیگر توجه کنید که روز جمعه مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه در حاشیه کنفرانس وزرای خارجه سازمان همکاری اسلامی در پایتخت نیجریه، با فیصل بن فرحان، همتای سعودی خود دیدار کرده است. این دیدار به خوبی نشان‌دهنده این است که یخ روابط میان آنکارا و ریاض آب شده است و سعودی‌ها و ترکیه در حال مخابره داده‌های مشخص برای احیای همکاری خود هستند. از سوی دیگر، هر دو کشور با حل اختلاف‌های خود در صدد تشکیل یک جبهه واحد هستند تا در فاز نخست به واشنگتن بفهمانند که به دنبال تغییر هستند تا از گزند دموکرات‌ها درامان بمانند و از سوی دیگر بتوانند تحولات منطقه را وفق راهبردهای خود مدیریت کنند یا حداقل سهمشان از این تحولات را درسطح بالا تامین کنند و از سوی دیگر باید متوجه بود که ولیعهد سعودی به دنبال حاشیه امن است.

منبع: ایلنا

کلیدواژه: ترکیه عربستان سعودی اسرائیل رجب طيب اردوغان محمد بن سلمان ولیعهد عربستان رئیس جمهوری سوی دیگر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۱۳۹۳۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اردوغان : روابط تجاری ترکیه با اسرائیل متوقف شد

رئیس‌جمهور ترکیه با اشاره به اینکه جنگ غزه تهدیدی برای تمام منطقه است گفت که روابط تجاری کشورش با رژیم صهیونیستی متوقف شده است.

به گزارش ایسنا، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در نشست خبری با فرانک والتر اشتاین‌مایر، رئیس جمهور آلمان که به آنکارا سفر کرده است گفت: نسبت به افزایش فعالیت جریان‌های تندرو در غرب احساس نگرانی می کنیم و از مقامات آلمان انتظار داریم که اقدامات بیشتری علیه گروه‌های تروریستی اتخاذ کنند. ما از مقامات آلمانی در مبارزه با تروریسم انتظار حمایت و همبستگی بیشتری داریم.

طبق گزارش الجزیره، وی تاکید کرد: آنچه در غزه رخ می‌دهد ظلمی است که شبیه ندارد و نتانیاهو امنیت تمام منطقه از جمله مردم خود را تهدید می‌کند و از این طریق می‌خواهد عمر سیاسی خود را طولانی‌تر کند. تنش‌ها میان ایران و اسرائیل نمونه‌ای از خطرات جنگ غزه بر ثبات منطقه بود. نباید جنایت‌هایی که اسرائیل در نوار غزه مرتکب شد را نادیده گرفت.

اردوغان همچنین گفت: برای حفظ روابط تجاری با اسرائیل تلاش نمی‌کنیم و این امر پایان یافت. نوار غزه درحال از بین رفتن است درحالی که غربی‌ها در کنار اسرائیل ایستاده‌اند. در مساله تبادل اسرا تلاش می‌کنیم و امیدواریم در این زمینه توافقی حاصل شود.

رئیس جمهور آلمان مدعی شد که اگر حمله حماس در هفتم اکتبر نبود جنگ کنونی غزه رخ نمی‌داد. او گفت: برای کاهش بحران انسانی در نوار غزه تلاش می‌کنیم. بدون ایجاد چشم‌انداز سیاسی بلند مدت برای فلسطینی‌ها، اسرائیل از امنیت برخودار نخواهد شد.

رئیس‌جمهور آلمان با بیان اینکه برای گسترش روابط با آنکارا تلاش می کنیم خاطرنشان کرد: در بسیاری از پرونده‌های خاورمیانه با ترکیه توافق‌نظر نداریم.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان افشا شد
  • شورای روابط اسلامی‌-آمریکایی: بایدن به روح ملت خیانت کرد
  • کاخ سفید : ارسال سلاح به ایران و کره شمالی از سوی روسیه منجر به بی ثباتی منطقه می شود
  • آمریکا: ارسال سلاح به ایران و کره شمالی از سوی روسیه منجر به بی ثباتی منطقه می‌شود
  • اردوغان : روابط تجاری ترکیه با اسرائیل متوقف شد
  • (تصاویر) اعتراض مردم ترکیه به سفر رئیس جمهور آلمان به آنکارا
  • اسرائیل در تلاش برای لغو دیدار بایدن و اردوغان است
  • بلینکن بزودی در عربستان؛ تداوم تلاش آمریکا برای رویای عادی سازی روابط اسرائیل با ریاض
  • (ویدئو) تصاویری پر بازدید از صحرای بزرگ عربستان با عنوان «حومه آخرالزمانی ریاض»
  • سفیر ایران: خاندوزی هفته آینده به عربستان می رود