Web Analytics Made Easy - Statcounter

حجت الاسلام لواسانی با اشاره به نقش قابل توجه مساجد در دوران کرونا گفت: مسجد نباید تنها مکانی برای اقامه نماز تلقی شود، بلکه همه مسئولان و مدیران جامعه باید به این باور برسند، این پایگاه‌‌ها توانایی مهار آسیب‌های اجتماعی و بحران‌ها را دارند.

حجت الاسلام «سید سعید لواسانی» در گفت و گو با خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان با اشاره به نقش اثرگذار مساجد در دوران کرونا، اظهار کرد: امام خمینی(ره) فرمودند که مسجد در صدر اسلام مرکز همه امور جامعه بود و پایگاهی برای جنگ، صلح، ازدواج و رسیدگی به مشکلات مردم، بیان مسائل سیاسی و اجتماعی محسوب می شد، همین جایگاه را مساجد در تاریخ انقلاب اسلامی نیز داشتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

امام جمعه لواسان با اشاره به اینکه مسجد در همه امور انقلاب اسلامی نقش داشته است، بیان کرد: در دوران شکل گیری انقلاب اسلامی و دفاع مقدس پشتیبانی از انقلاب از مساجد صورت می گرفت. اگر چه در مقطعی از انقلاب نقش مساجد کمرنگ شد، اما شیوع ویروس کرونا با وجود آنکه فرصت هایی را از مومنین گرفت و حضور مومنین در مساجد، نمازهای جماعت، برنامه های پرشکوه مناسبت ها کمرنگ شد، اما در کنار آن بسیاری از فرصت ها را در مساجد ایجاد کرد.

 

وی با بیان اینکه برخی از مساجد در ابتدای شیوع ویروس کرونا بسیار فعال شدند و در برنامه ها و اقدامات مسجد یک هماهنگی شکل گرفت، گفت: در دوره شیوع ویروس کرونا مردم در واقعیتی قرار گرفتند که احساس کردند که اگر در این بحران به دیگران کمک نکنند، به وظیفه شان عمل نکرده اند. به همین جهت معتمدین محلات و مومنینی که در مساجد بودند، به میدان آمدند و در تهیه و تولید ماسک و اقلام بهداشتی مشارکت کردند و با اجرای رزمایش مواسات و کمک های مومنانه به یاری نیازمندان محله، بیماران و آسیب دیدگان بحران کرونا و نیز کادر درمان رفتند.

 

حجت الاسلام لواسانی ادامه داد: این اقدامات نشان داد که در دوران کرونا اگر چه اقامه نماز جماعت در مساجد تعطیل شد، اما اتفاقات خوب دیگری در مساجد رخ داد و نقش صدر اسلام و نیز اوایل انقلاب مساجد تا حدودی احیا شد.

 

امام جمعه لواسان بر لزوم هماهنگی بیش از پیش ائمه جماعات، بسیج، کانون های فرهنگی هنری مساجد در موج سوم بحران کرونا تاکید کرد و گفت: در صورت هماهنگی ارکان مساجد با یکدیگر می توان از ظرفیت های مساجد در این بحران بیش از پیش بهره برد.

 

حجت الاسلام لواسانی بر لزوم تقویت حضور جوانان در مساجد در دوران پساکرونا تاکید کرد و گفت: اگر جذابیت های دینی برنامه های مساجد افزایش یابد و روحانی مسجد با جوانان تعامل و ارتباط صمیمانه ای داشته باشد، می توان زمینه رونق مساجد را فراهم کرد.

 

وی همچنین بر فراهم کردن حضور فعالانه بانوان در مساجد در دوران پساکرونا تاکید و خاطرنشان کرد: حضور بانوان در دوران کرونا در مساجد بیش از گذشته فعال شد و دیدیم که بانوان در فعالیت هایی همچون تولید ماسک حضور یافتند، این اقدام علاوه بر جنبه های اقتصادی که برای آنها به همراه داشت، زمینه ساز تقویت کارکرد اجتماعی مساجد نیز بود.

 

امام جمعه لواسان با تاکید بر بازتعریف جایگاه مساجد گفت: مسجد نباید تنها مکانی برای اقامه در سه نوبت نماز تلقی شود، بلکه همه مسئولان و مدیران جامعه باید به این باور برسند، این پایگاه ها توانایی مهار آسیب‌های اجتماعی و بحران ها را دارند.

 

وی گفت: متأسفانه، بر سر راه دستیابی به مسجد تراز اسلامی در محله‌ها و توانمند شدن همه مساجد برای کاهش آسیب‌های اجتماعی مشکلاتی همچون عدم تبیین درست جایگاه مسجد، خلاء قوانین مسجدمحور، مدیریت‌های متداخل، ایجاد نهادهای موازی وجود دارد که در صورت حل این مشکلات می توان زمینه مسجد محوری را در محلات ممکن ساخت.

 

امام جمعه لواسان در پایان گفت: وحدت رویه در مساجد موجب دستیابی به نتایج قابل قبولی می شود، زیرا که مسجد تکیه‌گاه تمامی مسلمانان در اتکاء به خداوند متعال و رسیدن به تقوای الهی در جامعه اسلامی است.

 

پایان پیام/40

منبع: شبستان

کلیدواژه: شیوع کرونا مسجد تراز اسلامی فعالیت های مسجدی آسیب های اجتماعی امام جمعه لواسان مساجد در دوران دوران کرونا حجت الاسلام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۱۴۰۷۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تجربه زیستی از فضای کار اشتراکی مادران و کودکان در مساجد/ بستری برای رشد و تعالی خانواده

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، مساجد به عنوان‌مهمترین پایگاه اسلامی در جامعه است و نقش مهمی در آموزش، تربیت و ایجاد نزدیکی بین مسلمانان دارند.لازم به ذکر است که همواره در روایات از مساجد به بزرگی یاد شده است و یکی ازرسالت های پیامبر اکرم (ص) پس از دریافت وحی الهی و رسانیدن آن به مردم، ایجاد پایگاهی به نام مسجد بود تا مکانی برای عبادت و تشکیل اجتماعات اسلامی و مردمی باشد. بعد از آن بود که مسلمانان در نماز جماعت که در مساجد برگزار می شد، روح تربیت ونشاط را در جامعه به وضوح مشاهده کردند.

الهه یداللهی (دکتری روان‌شناسی سلامت، دانشگاه تهران) و محبوبه سعیدی (دکتری مهندسی صنایع، دانشگاه علوم و تحقیقات تهران) در مقاله‌ای با عنوان «تجربه زیستی‌ از فضای کار اشتراکی مادران و کودکان در مساجد؛ بستری برای رشد و تعالی خانواده و ارتقای سطح فرهنگی و اجتماعی محلات» به این موضوع اشاره می‌کند که جذب کودکان و نوجوانان به مسجد افتخار برای فعالان این عرصه است.

* موانع جذب جوانان و نوجوانان به مسجد

در این پژوهش آمده است که از جمله موانع جذب نوجوانان و جوانان به مسجد و دوری از مکان‌ها و مراکز دینی که مهم‌ترین دلیل بی‌علاقگی به امور مذهبی و انحراف در بین آنها است نداشتن جهان‌بینی مطلوب و فقدان بینش صحیح در این موضوع است.

در ادامه آمده است که بعد از جنگ تحمیلی به خاطر نبود برنامه ریزی درست و بی اعتنایی به مسجد در جذب جوانان ضعیف عمل کرده است. امروزه با تغییر نیازهای نسل جوان و تحول روحیات آن‌ها، نقش بارز مسجد به عنوان کانون تربیت دینی جوانان به روشنی مشخص می گردد. یک نوجوان در قرن بیست و یکم با بحران هویت دینی و فرهنگی روبرو می‌شود و با هجمه فرهنگی بیگانگان دست و پنجه نرم می کند. 

این پژوهشگر می‌نویسد مسجد می‌تواند به روح پرسشگر و کنجکاو جوان پاسخی درخور و متناسب با نیازهایش بدهد و الگوی درستی از دین و فرهنگ ایرانی-اسلامی به او معرفی کند.

* تاثیر محل احداث مساجد بر گرایش جوانان به آن

در ادامه باید گفت مسوولان باید درساخت مساجد تا حد زیادی مداخله کنند و انتخاب محل احداث نقشه ی مورد نظر، امکانات و فضای سبز آن و ... باید اصولی و فکرشده باشد و احداث مسجد در کوچه و پس کوچه ها و با مساحت کم یکی از موارد سوت و کوری آن است و رغبتی در دل جوانان ایجاد نخواهد کرد. مسجد و نمازخانه باید احساسات و خاطره های زیبا و به یاد ماندنی را برای همه به ویژه نوجوانان و جوانان تداعی کند.

باید تدابیری اندیشیده شود که نوجوانان و جوانان، مسجد را محل آرامش‌بخش بدانند تا با انگیزه و علاقه به آن روی آورند

در این راستا باید تدابیری اندیشیده شود که نوجوانان و جوانان، مسجد را محل آرامش‌بخش بدانند تا با انگیزه و علاقه به آن روی آورند. استفاده از  معماری زیبای سنتی ایرانی-اسلامی نیز در فضای مساجد با توجه به روحیه زیباپسند جوانان می تواند احساسات و خاطرات خوشایند را در نوجوانان و جوانان زنده کند و این خود باعث جذب جوانان به سوی مسجد است.

* تاثیر حضور مادران در مساجد و علاقه‌مندی نوجوانان

در این پژوهش آمده است که حضور مادران در مساجد باعث انس فرزندان با مسجد است. این عمل مادران به شکل عملی نشان‌دهنده محوریت دین و اهمیت اجتماعات دینی در زندگی است.

شهید مطهری در این زمینه می نویسد: «بچه را باید در محیط مشوّق‏ نماز خواندن برد. به تجربه ثابت شده است که اگر بچه به مسجد نرود، اگر در جمع نباشد و نماز خواندن جمع را نبیند، به این کار تشویق نمی‌‏شود، چون اصلًا حضور در جمع مشوّق انسان است. آدم بزرگ هم‏ وقتى خودش را در جمع اهل عبادت می‌بیند، روح عبادت بیشترى پیدا مى‏‌کند، بچه که دیگر بیشتر تحت تأثیر است. متأسفانه کم رفتن ما به مساجد و معابد و مجالس دینى و اینکه بچه‌‏ها کمتر در مجالس مذهبى شرکت مى‏‌کنند، سبب مى‌‏شود که اینها از ابتدا رغبت به عبادت پیدا نکنند.»

یدالهی و سعیدی در این مقاله از رویکرد پدیدارشناسی استفاده کرده‌اند تا روشن شود که درک و برداشتِ مادران دربار رضایت‌مندی از استفاده از فضای کار اشتراکی مادر و کودک در مساجد چقدر است و تا چه اندازه موفق شده است بستری برای رشد و تعالی خانواده و ارتقای سطح فرهنگی و اجتماعی محلات با حضور در مساجد است.

* بهترین راه برای حضور مادران و کودکان در مساجد

این گزارش مطرح می‌کند که بهترین راه برای حضور مادران و کودکان این است که خود مسجد نگهداری کودکان در ساعات اقامه نماز را به عهده بگیرد و از تمام ظرفیت خود برای فراهم شدن شرایط این حضور استفاده کند. بهترین روش این است که در ساخت مساجد  فضای بازی و آرامش برای کودکان در نظر گرفته شود.

این گزارش ادامه می‌دهد که با اختصاص دادن بخشی از مساجد به کودکان و مدیریت آن بستر مناسب و جذابی برای مادران و کودکان فراهم خواهد شد و در راستای این مهم بعدها در سن‌های بالاتر نیز با مشارکت نوجوانان و جوانان در مساجد روبرو خواهیم شد.  

بدین‌ترتیب نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که برقراری فضاهای کار اشتراکی مادر و کودک در مساجد به بهبود در فرایند جذب مخاطب به مسجد و تثبیت و رشد علاقه به مسجد و فرهنگ اسلامی در دل کودک منجر خواهد شد.

گفتنی است، یافته‌های این پژوهش در همایش «همایش ملی مسجد و نظم اجتماعی در ایران» ارائه شده، این همایش توسط پژوهشگاه فرهنگ هنر و راتباطات اسفند 1402 برگزار شده است.

 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • تجربه زیستی از فضای کار اشتراکی مادران و کودکان در مساجد/ بستری برای رشد و تعالی خانواده
  • نهضت بازگشت به مساجد، به عنوان مهمترین پایگاه رسیدگی به مشکلات مردم
  • وزارت ارشاد وظیفه نظارت و تسهیل گری را به عهده دارد نه تصدی گری
  • ارائه آموزش‌های هلال احمر در ۶۴ مسجد زنجان
  • مسئله‌گی حجاب؛ از بحران داخلی تا بشارت تمدنی
  • جذب و به کارگیری پرستاران دوران کرونا
  • وضعیت استخدام پرستاران دوران کرونا
  • عضویت ۱۰۶ هزار نوجوان در کانون‌های فرهنگی مساجد آذربایجان‌غربی
  • اجرای طرح "مسجد، پایگاه قرآنی" در ۱۰۲ کانون فرهنگی هنری همدان
  • ارتباط مردم و مساجد از طریق مرکز ارتباطات مردمی مساجد