Web Analytics Made Easy - Statcounter

اسلامی ضمن اشاره به ایدئولوژی ایرانی اسلامی به عنوان عامل گسترش‌دهنده نفوذ راهبردی ایران گفت: مقابله با الگوسازی اسلام جعلی دشمن که به منظور هویت‌سازی ضروری است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ روح‌الله اسلامی، عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد در گفت‌وگوی تفصیلی با صبح توس، اظهار کرد: از چند محور یک تحلیلی ارائه میدهم که موضوع اصلی ما سیاست خارجه جمهوری اسلامی ایران است، یعنی سیاست خارجه ما چیست، چه منابعی دارد، چه نهادهای متولی دارد، مشکل اصلی سیاست خارجه ما چیست و چه اقدامی می توان انجام داد تا از منافع ملی ایران حفاظت کنیم و چکار می توانیم بکنیم که یک قدرت منطقه ای باشیم و این قدرت تثبیت شود و دیگران هم در منطقه ما را به رسمیت بشناسند؟ کدام رفتارها خوب بوده و کدام‌ها مناسب نبوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ضرورت بهره‌مندی از مزیت‌های راهبردی ایران

وی افزود: ما در وضعیتی قرار گرفتیم که اسمش را می گذاریم از دست دادن مزیت های راهبردی ایران، یعنی ما در شرایط فعالی یک مزیت های راهبردی داریم، ایران وضعیت خاصی دارد، جغرافیایی دارد که تا می‌توانستند از آن جدا کردند و این جغرافیای فعلی نتیجه یک سری از موانع جغرافیایی هست که از این بیشتر نمی شود کوچک کرد. تا می توانسته در تاریخ 400 ساله اخیر کوچک شده، بنابراین این کشور جغرافیای خاصی دارد و ما یک سری مزیت داریم، یک مزیت جمعیت جوان ماست. ما جمعیت خیلی عالی جوان داریم به خصوص در دهه 60 جمعیت افزایش پیدا کرد و الان زمانی است که اینها باید فعالیت کنند مثلا کشور را به جهشی سوق دهند و تقریبا قله این جمعیت نزدیک به 35 سال است و البته در حال کاهش یافتن است.

مدرس علوم سیاسی دانشگاه فردوسی ضمن اشاره به اینکه تا 5 سال دیگر اگر از این ظرفیت استفاده کردیم کشور می تواند توسعه پیدا کد اگر استفاده نکردیم گفت: مزیت دوم ارتباطات است، کشور ما به نحوی است که اگر می‌خواهند خط لوله نفت، گاز، اینرنت، قطار یا هواپیما بکشند برای ما همه مزیت راهبردی دارد؛ ما به لحاظ نفت و گاز و خط لوله هایی که می تواند گاز از ایران کشیده شود و برود به سمت پاکستان، هند و چین بی نظیر است و از این سمت هم به سمت ترکیه و اروپای شرقی به نحوی که فقط اگر خط لوله گاز ما به سمت هند می رفت نزدیک به 15 استان بودجه سالانه آنها تامین می شد.

وی با اشاره به داشتن یک مزیت عجیب و غریب به نام شهروندان در کشورمان افزود: هیچ کشوری شهروندانش به اندازه ایران هزینه نداده است، یعنی در این چهل سال شما سر هر کوچه ای نگاه می کنید اینها از خانواده‌های خود گذشته‌اند، در دور افتاده ترین نقاط ایران اینها برای جمهوری اسلامی جان فشانی کردند یعنی عزیزانشان را فرستادند و به سمتی دیگر از کشور برای فداکاری رفتند که البته بخشی از اینها نیز بر سر موضوعات اقتصادی نارضایتی دارند ولی تقریبا من بعید می دانم کشوری در دنیا پیدا شود که مردمش اینقدر صبر و آرامش و هزینه دادن های فراوان داشتند و دلشان می سوزد برای چیزی که ایجاد کردند.

ایدئولوژی ایرانی اسلامی، عامل گسترش‌دهنده نفوذ ایران

اسلامی ادامه داد: در تاریخ معاصر نگاه کنید از انقلاب مشروطه تا الان مجموعه تحولات سیاسی که اتفاق افتاده مردم شکل دادند، بنابراین شهروندان ایران خیلی هزینه دادند و اینطور نیست که فکر کنند چیزی بیرون باشد بلکه فکر می کنند از ان خودشان است و دارد خراب می شود.

وی با بیان اینکه مورد بعدی ایدئولوژی ایران است و ابعاد مختلف ملی، اسلامی، شیعی و انقلابی دارد که این هم خیلی می تواند اثرگذار باشد به نحوی که بتواند به شکل کاربردی مورد استفاده قرار گیرد افزود: تمام این مزیت ها دارد از دست می رود. ما در حال از دست دادن مزیت های راهبردی خود یکی پس از دیگری هستیم یعنی خط لوله گاز و نفت سمت دیگر می رود و نباید جمعیت جوان را از دست بدهیم؛ اوضاع به لحاظ این مزیت های راهبردی که همه می توانست پیشران های توسعه برای کشور باشد مطلوب نیست.

مدرس سابق دانشگاه وزارت امور خارجه تصریح کرد: سیاست خارجه ما نزدیک به 5 منبع ایدولوژیک دارد، ایدئولوژی موتور محرکه است و می تواند عامل نفوذ و همگرایی و جذب و جزو منابع قدرت باشد؛ ما به لحاظ داشتن منبع شیعی، خاص هستیم. در دنیا کشوری که اینقدر جمعیت شیعه داشته باشد و بتواند با کشورهای همسایه اینقدر اشتراکات شیعی داشته باشد از اینجا تا لبنان و سوریه و آذربایجان این یک چیز عجیبی است و می تواند برای ایران کمک کننده باشد.

وی با اشاره به اینکه ما ایدئولوژی اسلامی داریم یعنی علاوه بر شیعی اشتراکات زیادی با کشورهای اسلامی داریم و می تواند برایمان کمک کننده باشد افزود: ایدئولوژی ایرانی داریم، زبان فارسی، آداب و رسومی مانند نوروز و تمام منابعی که از ایران باستان هست می تواند عامل گسترش دهنده نفوذ ایران در افغانستان و تاجبکستان و بخش هایی از پاکستان و بخش هایی از ترکیه و اطراف ایران باشد؛ انقلابی است که  مغایرت دارد با سرمایه گذاری و غرب و می تواند با کشورهای جبهه مقاومت و معترض علیه نظم موجود اشتراکات داشته باشیم.

استفاده از اشتراکات ایدئولوژیک در راستای منافع ملی

اسلامی با اعلام اینکه یک ایدئولوژی مدرن داریم مبتنی بر قانونگرایی، البته دموکراسی هم داریم که این هم یک ایدئولوژی است خاطرنشان کرد: همه اینها در ایران وجود دارد اما ما در سیاست خارجه گاهی یک شکل را در ایران دنبال می کنیم لذا سیاست خارجی موفق آنی است که اینها را به چشم یک منبع ببیند و چیزی که در سیاست خارجه ایران نمی بینم رویکرد استفاده ابزاری و منفعت محور از هر کدام از اینهاست؛ ما نیاز به بازی که داریم که اینها ابزارهای ما در جهت پیشبرد منافع ملی کشور باشند.

وی افزود: در دوره های مختلف از ابتدای انقلاب اسلامی فراز و نشیب هایی در راستای استفاده از این ایدئولوژی‌ها صورت گرفته، ما در سیاست خارجه ایران نیاز به سیاست خارجه‌ای داریم که بتواند از اینها به عنوان ابزارهای قدرت استفاده کند و بعد اعتقادی، بعد ایدئولوژیک و بعد امنیتی را فعال می کنیم و ما باید بگوییم ترکیه، افغانستان بیاید با هم نشست بین المللی برگزار کنیم و روی این اشتراکات کار کنیم چراکه اگر ما همکاری کنیم سود بیشتری می بریم.

رئیس سابق گروه مطالعات فرهنگی اجتماعی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: خواجه نظام الملک در ترکیه می‌گویند ترک است، ولی من درخواست دادم اسم یکی از خیابانها را خواجه نصیر بگذارند و یکی را هم خواجه نظام‌الملک، خواجه نظام سیاست نامه ای دارد که در دانشگاه های آمریکا کرسی نظام الملک دارد و با این نگاه می‌توانیم دنبال منافع ملی باشیم چراکه سیاست خارجی علمی است یک علم است می گوید محور سیاست خارجه شما باید منافع ملی شما باشد.

وی با اشاره به نشان دادن تحقیقات در خصوص داشتن منابع و نابودسازی منابع کشور افزود: با کمک سایر کشورها ایران می‌تواند قدرت اول منطقه کرد، ایران ظرفیت بازیگر اول منطقه شدن را دارد و تمام شرایطش را دارد چراکه به لحاظ شکلی سیاست خارجه ما چهار محور مذهب، مردم، ساختار سیاسی و نظامی دارد.

مزیت‌های راهبردی برای نفوذ منطقه‌ای چیست؟

اسلامی اظهار کرد: اینها چرخ دنده هستند و باید جوری با هم حرکت کنند که حکومت رو به جلو پیش برود و نباید ضد هم عمل کنند و باید همگام و همراه باشند؛ وقتی تورم و فاصله طبقاتی و رشد اقتصادی منفی داریم و همه هم دارند کار می کنند این یعنی همه نیروی انسانی دارند کار می کنند یعنی بودجه تزریق می شود اما چرا در جا یا عقب می رویم؟ علت این است که محورهای فوق الذکر یا جای خود نیستند یا با هم درگیر هستند و هماهنگ نیستند.

وی ضمن تأکید بر انجام وظایف تخصصی در هر یک از بخش ها برای پیشرفت کشور افزود: سیاست خارجه ما هم از لحاظ محتوا و هم شکل دچار یک سری چالش‌های اساسی است و آن مزیت‌های راهبردی را نمی‌تواند محقق کند و این درحالی است که برخی کشورها مانند عربستان و ترکیه نیز با ایفا کردن نقش های آسیایی و خاورمیانه‌ای و استفاده از اسلام جعلی در پی ایجاد الگوسازی و هویت برای خودش است تا در منطقه نفوذ پیدا کند.

عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد ضمن اشاره به قرار گرفتن منطقه در گسل‌های امنیتی و لزوم برخورد با جنبش های تروریستی ادامه داد: دشمن قصد فعال کردن شکاف قومیتی و مذهبی در کشور را دارد تا بر این اساس گرایشهای تندروی متعصبانه بنیادگرا فعال شوند و محیطی آشفته و پرهرج و مرج در گسل امنیتی ایجاد شود، اما امنیت منطقه به کشور ما وابسته است یعنی اگر ما امن باشیم و با دولت‌ها ارتباط بگیریم امنیت منطقه تامین می‌شود.

وی افزود: به زودی باید یک برنامه راهبردی بدهیم برای برقراری ارتباط با تمام همسایه‌ها مثل ترکیه در راستای تأمین منافع و تنش زدایی فعال شویم چراکه چاره‌ای جز ارتباط گرفتن با تمام همسایه‌های استراتژیک نداریم و کار دیگری که باید انجام دهیم ما در منطقه این است که نیاز به این داریم که منابع هویتی را به شکل ابزاری دنبال کنیم.

مدرس علوم سیاسی دانشگاه فردوسی تصریح کرد: در ایران همه قومیت ها و مذاهب به صورت مسالمت‌آمیز در کنار هم زندگی می کنند و نژادپرستی وجوود دارد نیستیم که این منبعی برای قدرت محسوب می‌شود و می‌توانیم به صورت روش‌مند و علمی با استفاده از راهبردهای جدید از آن بهره‌مند شویم

وی با اشاره به اهمیت ترسیم  چهره عقلانی از ایران در محیط دیپلماتیک افزود: با شکست ترامپ دیگر مشروعیت داخلی ندارد اما برجام قرارد تضمینی نیست بلکه یک چارچوب مشترک همکاری است و یک شروعی بود برای اینکه بتواند چهره دیپلماتیک خود را به دنیا نشان دهد.

اسلامی خاطرنشان کرد: ما باید اقدامات ایدئولوژیک خودمان را برای نفوذ در منطقه به تمام معنا دنبال کنیم، باید زیرساخت های نظامی و امنیتی خودمان را با بالاترین سطح ارتقا دهیم ولی نیاز به یک روحیه عاقل داریم.

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: ایدئولوژی ایرانی مزیت های راهبردی ایدئولوژی ایران دانشگاه فردوسی سیاست خارجه ما راهبردی ایران منافع ملی مزیت ها خط لوله

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۱۵۲۷۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صدور خدمات فنی و مهندسی یک ضرورت است/ اجرای پروژه اومااویا به دست متخصصان ایرانی

به گزارش قدس آنلاین، پیام باقری افزود: در سالی که به نام جهش تولید با مشارکت مردم نامگذاری شده و نیز دیداری که فعالان اقتصادی با مقام معظم رهبری داشتند و با توجه به توصیه ایشان که برای تحقق رشد اقتصادی از ظرفیت بخش خصوصی استفاده شود، طبیعتا برای رسیدن به رشد ۸درصدی اقتصادی باید از همه ظرفیت‌هایی که در کشور و در همه بخش‌ها وجود دارد، چه داخلی و چه خارجی، استفاده کرد.

وی ادامه داد: یکی از این حوزه‌هایی که می‌تواند این هدف را محقق کند و باید مورد توجه قرار بگیرد، صادرات خدمات فنی و مهندسی است.

این فعال صنعت برق ایران خاطرنشان کرد: موضوع صادرات غیرنفتی که صدور خدمات فنی و مهندسی بخشی از آن است و ظرفیت‌های خوبی در این زمینه در کشور وجود دارد.

باقری گفت: توانمندی زیادی در صدور خدمات فنی و مهندسی هم در بخش شرکت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی و هم مهندسان و متخصصان و مشاوران بسیار قوی وجود دارد که سال‌ها است این موضوع توسط این‌ها در حال انجام است.

وی ادامه داد: این موضوع در صنعت برق که از پیشگامان و پرچم داران صدور خدمات فنی و مهندسی است، خیلی بیشتر است.

عضو اتاق بازرگانی ایران ادامه داد: صدور خدمات فنی و مهندسی می‌تواند ارزآوری و ثروت آفرینی خوبی برای کشور داشته باشد، ضمن آنکه یک صادرات پایدار به جهت ارتباطی که با کشور مقصد دارد، است.

باقری خاطرنشان کرد: پروژه و طرحی که صادر می‌شود، سال‌های برای خدمات پس از فروش و پشتیبانی‌های لازم و تامین نیازها، نیازمند ارتباط است.

وی گفت: علاوه بر آن صدور خدمات فنی و مهندسی فرصت بسیار مناسبی ایجاد می‌کند که کالاهای ساخت داخل بتواند در بازار کشورهای مقصد به فروش برسد.

رئیس هیات مدیره سندیکای صنعت برق ایران ادامه داد: اکنون نیازهای زیادی در کشورهای منطقه برای خدمات فنی و مهندسی کشورمان وجود دارد.

باقری به طرحی که اخیرا در کشور سریلانکا با حضور رئیس جمهور کشورمان به بهره برداری رسید، اشاره و بیان کرد: طرح اومااویا که به دست متخصصان ایرانی در سریلانکا به بهره‌برداری رسید را می توان نمونه‌ای از توان داخلی برای صدور خدمات فنی و مهندسی برشمرد.

وی خاطرنشان کرد: این طرح از افتخارات مهندسان ایرانی است که خیلی هم تاثیر گذار در روند اقتصاد سریلانکا و زندگی و معیشت مردم به خصوص بخش کشاورزی و تامین برق است که به دست مهندسان ایرانی انجام شد.

عضو اتاق بازرگانی ایران گفت: بنابراین صدور خدمات فنی و مهندسی در سالی که به نام سال جهش تولید با مشارکت مردم نام گذاری شده یک الزام است که باید به آن پرداخته شود.

باقری ادامه داد: باید مسیرها برای فعالان این بخش هموار شود و دولت باید مسیر را هموار و موانع را بردارد.

وی تاکید کرد: باید حمایت‌ها در این زمینه شکل گیرد و منابع به سمت بخش‌های مولد هدایت شود؛ زیرا صدور خدمات فنی و مهندسی هم اشتغال زایی بالایی دارد و هم کمک به خلق ثروت می‌کند.

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • ضرورت توجه به معماری و شهرسازی ایرانی ـ اسلامی 
  • ضرورت الگوسازی و معرفی بانوان ایثارگر و شهید به نسل جوان
  • مزیت اصلاح‌طلبان رو به اضمحلال؛ بالشتک ضربه‌گیر بین جامعه و حکومت از میان رفته
  • وعده صادق و جنگ احزاب چه شباهت عجیبی؟! | روایت متفاوت حسین شریعتمداری از حمله ایران به اسرائیل
  • صدور خدمات فنی و مهندسی یک ضرورت است/ اجرای پروژه اومااویا به دست متخصصان ایرانی
  • تمسک به وجود نازنین امام صادق(ع) برای امت اسلامی یک ضرورت است
  • تاکید عمار حکیم بر گسترش همکاری فرهنگی ایران و عراق
  • نقش امام صادق(ع)در گسترش سیره تربیتی تشیع برای بیداری جهان
  • ضرورت انتقال دانشجوی بورسیه‌ای به کشور‌های جهان برای پیشرفت علمی ایران/ سیاست‌های علمی، ۲۵ ساله تدوین شوند نه ۸ ساله
  • تشکیل کمیته‌های مشترک ایران و عراق برای مقابله با اخبار دروغ و جعلی