Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-04-28@16:27:20 GMT

AMX-13؛ تانک محبوب فرانسوی+عکس

تاریخ انتشار: ۱۱ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۱۷۲۰۹۷

AMX-13؛ تانک محبوب فرانسوی+عکس

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از گانزمانیتور، تانک سبک فرانسوی AMX-13 بین سال های 1952 تا 1987 تولید شد. این محصول که یکی از محبوب ترین تانک های سبک در زمان جنگ سرد محسوب می شد، با نام شار (در زبان فرانسوی به معنی ارابه) 13t-75 Modèle 51 به ارتش فرانسه خدمت کرد و طی دوران فعالیت خود حداقل به 25 کشور دیگر نیز صادر شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

عدد 13 که در عنوان تانک مذکور دیده می شود هم به وزن 13 تنی اولین پروتوتایپ های تولیدی از آن اشاره دارد.
AMX-13 مجهز به یک شاسی مقاوم و قابل اطمینان و همچنین برجکی نوسان کننده ساخت صنایعGIAT  بود. با در نظر گرفتن تمامی پروتوتایپ ها و نمونه های صادراتی، بیش از 100 مدل از این تانک شامل انواع مجهز به سیستم های ضد هوایی، موشک های هدایت شونده ضد تانک و توپ خودکششی وجود دارد. گفتنی است که خودروهای دیگری مانند نفربر زرهی، شکارچی تانک و خودروهای مخصوص تعمیر و بازیابی نیز با الهام از شاسی تانک AMX-13 ساخته شده اند.     طراحی و توسعه
AMX-13 توسط کارگاه های Atelier de Construction d’Issy-les-Moulineaux (به اختصار AMX) در سال 1946 یه منظور پاسخ دهی به درخواست ساخت یک خودروی سبک با قابلیت حمل و نقل هوایی برای پشتیبانی از نیروهای چترباز طراحی شد. بدین روند تولید اولین پروتوتایپ از سال 1948 آغاز شد. موتور در این نمونه تمام طول سمت راست تانک را اشغال کرده بود و جایگاه راننده نیز در سمت چپ قرار داشت. همانطور که گفته شد AMX-13 برخلاف اکثر خودروهای زره پوش، مجهز به یک برجک نوسانی دو قسمتی بود. سیستم تسلیحاتی 75 میلی متری اصلی این برجک با استفاده از مکانیسم گلوله گذار خودکار مسلح می شد و بدین ترتیب شمار خدمه های تانک به سه نفر کاهش یافته بود. 12 گلوله موجود در خشاب طبل مانند این سلاح، امکان انجام عکس العمل سریع توسط خدمه را فراهم می ساخت. البته پس از اتمام مهمات، لازم بود تا روند بارگذاری مجدد از خارج خودرو صورت گیرد که این موضوع خود با توجه به خطر جانی برای خدمه مشکلی اساسی محسوب می شد.  
در ادامه تولید نهایی محصول از سال 1952 شروع شد و اولین سری از تانک های ساخته شده نیز سال بعد تحویل داده شدند. در سال 1964 روند ساخت تانک به کمپانی Creusot-Loire منتقل شد و کارخانه اولیه هم اقدام به تولید تانک اصلی میدان نبرد AMX-30 کرد. به همین دلیل حجم تولیدی از تانک های AMX-13، افت شدیدی را متحمل شد. پس از سال 1966، تمامی AMX-13 هایی که به نیروهای مسلح فرانسه خدمت می کردند، به توپ 90 میلی متری F3 مجهز شدند. 34 گلوله برای سلاح 90 میلی متری وجود داشت که 12 تای آنها در خشاب ها قرار داشتند و مابقی نیز داخل برجک تعبیه شده بودند. این سلاح قابلیت شلیک مهمات انفجاری موثرتری علیه تانک های دیگر را در اختیار داشت. در اواخر دهه 1960، حتی مدلی پیشرفته تر مخصوص صادرات از این تانک تولید شد که از حضور توپ بزرگتر 105 میلی متری بهره می برد.
هر چند طی سال های تولید تغییرات متنوعی در مورد برجک صورت گرفت، شاسی تانک تا سال 1985 تقریبا دست نخورده باقی مانده بود. اما در نهایت یک موتور دیزلی جدید، جعبه دنده تمام خودکار و یک سیستم تعلیق مدرنتر برای AMX-13 انتخاب شد. روند تولید هم با آخرین مدل از AMX-13 مربوط به سال 1987، متوقف شد. در مجموع از دهه 1980 به بعد، ارتش فرانسه تانک مذکور را از خدمت نظامی کنار گذاشت. این کشور اخیرا از خودروی زرهی AMX-10 RC استفاده می کند که با توجه به عملکرد، شباهت زیادی با AMX-13 دارد.  
 AMX-10 RC
 AMX-13   انواع
شار AMX-13 مدل 2A: پروتوتایپی با چهار چرخ جاده ای (تعداد چرخ هایی که با زمین در تماس هستند)
شار AMX-13 مدل 2B: پروتوتایپی با پنج چرخ جاده ای
شار AMX-13 مدل 2C: پروتوتایپی با برجک FL-10 و دو غلتک پشتیبان
شار AMX-13 مدل 2D: پروتوتایپی با چهار غلتک پشتیبان
شار AMX-13 مدل 2E: پروتوتایپی با سلاح 90 میلی متری و سه غلتک پشتیبان
شار AMX-13 مدل 2F: پروتوتایپی با دو غلتک پشتیبان  
مشخصات شار AMX-13
– نوع: تانک سبک
– محل تولید: فرانسه
– طراح: Atelier de Construction d’Issy-les-Moulineaux
– طراحی شده به سال: 1946
– تولید شده به سال: 1952 الی 1987
– تعداد ساخته شده: در مجموع 7700 دستگاه (3400 دستگاه صادر شده و 4300 دستگاه مورد استفاده ارتش فرانسه)
– وزن: 13.7 تن در حالت خالی و 14.5 تن در وضعیت عملیاتی
– طول: 6.36 متر همراه با سلاح، 4.88 متر بدنه
– عرض: 2.51 متر
– ارتفاع: 2.35 متر
– خدمه: سه نفر (راننده، توپچی و فرمانده)
– پوشش زرهی: 10 تا 40 میلی متر
– سلاح اصلی: تفنگ تانک SA 50 با کالیبر 75 میلی متر (انواع تانک های مجهز به سلاح 90 و یا 105 میلی متری نیز ساخته شد)
– موتور: SOFAM 8Gxb petrol با قدرت 250 اسب بخار
– نسبت نیرو به وزن: 17 اسب بخار به تن
– برد عملیاتی: 400 کیلومتر
– سرعت: 60 کیلومتر بر ساعت

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: تانک برجک فرانسه خودرو راننده سلاح گلوله زره میلی متری میلی متر ساخته شد AMX 13 مدل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۱۷۲۰۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«آسمان غرب»؛ فیلمی که در به تصویرکشیدن شهید شیرودی موفق نبود

گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، ونوس بهنود ـ فیلم سینمایی «آسمان غرب» به کارگردانی محمدعسگری و تهیه کنندگی حبیب والی‌نژاد در حالی با محوریت زندگی و رشادت‌های شهید علی اکبر شیرودی ساخته شد که به نظر می‌رسد نتوانسته آن‌گونه که شایسته است ادای دینی به این شخصیت دوران دفاع مقدس باشد.

فیلم «آسمان غرب» با نقش‌آفرینی میلاد کی‌مرام با محوریت رشادت و میهن دوستی خلبان شهید، علی اکبر شیرودی و همرزمان وی در چهل و دومین دوره از جشنواره فیلم فجر رونمایی شد. این فیلم سیمرغ بلورین بهترین صداگذاری و سیمرغ زرین فیلم از نگاه ملی را از آن خود کرد.

در همین ارتباط، قربانعلی تنگ شیر استاد دانشگاه و منتقد فیلم تصریح کرد: این فیلم به لحاظ ساختار، پرداخت به موضوع و انتخاب بازیگر فیلم موفقی نیست و شتابزده ساخته شده است.

وی افزود: در ژانر سینمای جنگ آثار موفق متعددی در دنیا وجود دارد و اروپاییان همچنان برای جنگ جهانی اول و دوم فیلم می‌سازند؛ اما آثار تولیدی ما از جمله آسمان غرب می‌توانست بسیار بهتر باشد و متأسفانه اینطور نبود.
وی تاکید کرد: اینکه با فوریت فیلمی ساخته شود تا صرفاً به جشنواره برسد روند صحیحی نیست و نتیجه آن این شد که آسمان غرب نتوانسته به شیرودی ادای دین کند و مراحل زندگی وی را به خوبی معرفی کند.

به گفته این منتقد یکی از نیاز‌های فیلم‌های مرتبط با سینمای جنگ، پرداخت خوب داستانی و انتخاب مناسب بازیگران است و آقای کی مرام آنطور که باید نتوانست بازی ماندگاری را برای نقش شیرودی داشته باشد.

این اظهارات که از گوشه و کنار و از سوی منتقدان متعددی شنیده می‌شود در وضعیتی است که آسمان غرب در جشنواره فجر نیز با استقبال تماشاگران مواجه نبود و این روز‌ها که در سینما‌های کشور اکران می‌شود نیز انتخاب شماره یک تماشاگران نیست. بر اساس اعلام سامانه سمفا میزان فروش این فیلم که اکران خود را از نوروز امسال شروع کرده، حدود ۴ میلیارد و ۱۲۵ میلیون تومان بوده و در رتبه ششم فیلم‌های در حال اکران قرار گرفته است.

اما شهید شیرودی که بود؟ شهید علی اکبر شیرودی که رهبر معظم انقلاب درباره‌اش فرمودند اولین نظامی است که به او اقتدا کرده است، یک از خلبانان زبده در جنگ ایران و عراق بود. وی به عنوان فردی که بالاترین میزان پرواز در دوران جنگ را داشته و از ۳۶۰ مورد خطر نجات یافته شناخته شده است. وی در سال ۱۳۵۱ به ارتش پیوست و دوره خلبانی را سپری کرد و بعد‌ها با پیروزی انقلاب و تشکیل سپاه پاسداران به سپاه غرب کشور پیوست و در عملیات متعدد جنگی شرکت کرد. در هشتم اردیبهشت سال ۱۳۶۰ در حالیکه تانک‌های عراقی به طرف قره بلاغ دشت ذهاب در حرکت بودند با هلی کوپتر به مقابله با آنان پرداخت و پس از انهدام چندین تانک از پشت سر مورد اصابت گلوله تانک قرار گرفت و به آرزوی دیرینه خود، شهادت دست یافت. در معرفی شخصیت والای او همین بس که وی در نامه‌ای به پایگاه هوانیروز کرمانشاه، درجه تشویقی اعطایی خود را پس داده و هدف والای جنگ با دشمن را دفاع از ارزش‌ها مطرح می‌کند.

متن این نامه به شرح زیر است:

از: خلبان علی‌اکبر شیرودی
به: پایگاه هوانیروز کرمانشاه
موضوع: گزارش
اینجانب که خلبان پایگاه هوانیروز کرمانشاه می‌باشم و تاکنون برای احیای اسلام و حفظ مملکت اسلامی در کلیه جنگ‌ها شرکت نمود‌ه‌ام، منظوری جز پیروزی اسلام نداشته و به دستور رهبر عزیزم به جنگ رفته‌ام؛ لذا تقاضا دارم درجه تشویقی که به اینجانب داده‌اند، پس گرفته و مرا به درجه ستوان‌یار سومی که قبلاً بوده‌ام برگردانید. در صورت‌امکان‌امر به رسیدگی این درخواست بفرمائید.


باتقدیم احترامات نظامی
خلبان علی‌اکبر شیرودی
۹/۷/۱۳۵۹

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • رئیسی: تحریم نوعی جنگ است | در دکترین ما سلاح هسته‌ای وجود ندارد
  • (ویدیو) پخت محبوب‌ترین رامن گوشت و نودل در خیابان‌های ژاپن
  • پژو سقوط کرد؛ سرگردانی ایران‌خودرو برای تولید محصول محبوب
  • معرفی 5 مدل پالت پرفروش و محبوب حتما بخوانید!
  • رئیسی: تحریم نوعی جنگ است/ در دکترین ما دسترسی به سلاح هسته ای وجود ندارد
  • «آسمان غرب»؛ فیلمی که در به تصویرکشیدن شهید شیرودی موفق نبود
  • ببینید | استقرار انبوه تانک‌ها در نزدیکی رفح؛ اسرائیل آماده جنگ می‌شود؟
  • قیمت غذای محبوب ایرانی‌ها نجومی شد (اینفوگرافی)
  • آشنایی با تانک چلنجر ۲
  • پروژه مشترک آلمان و فرانسه برای تولید تانک‌های مدرن