Web Analytics Made Easy - Statcounter

تغییرات میدان مغناطیسی زمین و آلودگی‌های شیمیایی و صوتی می‌توانند مهم‌ترین نقش را در به گل نشستن آب‌بازانی چون نهنگ ایفا کنند.

خبرگزاری میزان-در حالی که چندی پیش لاشه یک نهنگ گرمسیری به طول ۱۴ متر در ساحل شرقی جزیره کیش به گل نشسته بود، عصر امروز هم لاشه یک نهنگ در یک کیلومتری جزیره کیش در حال نزدیک شدن به ساحل مشاهده شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اینکه چرا این نهنگ‌های عظیم‌الجثه سر از ساحل در می‌آورند پرسشی است که تا کنون پاسخ شفافی به آن داده نشده است.

علی امیرابراهیمی، کارشناس و پژوهشگر محیط زیست در این باره به میزان گفت: به گل نشستن (Stranding ) یک فرآیند طبیعی است و از زمانی که بشر پستانداران دریایی و آب بازان را شناخته با پدیده به گل نشستن آنها آشنا شده؛ به طوری که پدیده به گل نشستن حتی در نقاشی‌های قدیمی قرن ۱۷و ۱۸میلادی هم به تصور کشیده شده است.‎

وی افزود: برخی از آب بازان پس از مرگ، توسط پدیده‌های طبیعی از جمله جریان‌های اقیانوسی و امواج، جزر و مد شسته شده و به ساحل می‌رسند. اما برخی از آب‌بازان (Cetaceans)  به صورت زنده به گل می‌نشینند که هنوز دلیل قطعی و ثابت‌شده‌ای برای این پدیده اعلام نشده است اما فرضیه‌های مختلفی به عنوان دلیل زنده به گل‌ نشستن آب‌بازان مطرح شده‌اند که یکی از آنها به هم ریختن میدان مغناطیسی زمین است.‎

امیرابراهیمی با اشاره به اینکه آب‌بازان از میدان مغناطیسی زمین برای جهت‌یابی و مهاجرت استفاده می‌کنند گفت: آب‌بازان قابلیت بایومگنتیزم دارند که باعث می‌شود بتوانند میدان‌های مغناطیسی را احساس کرده و بر اساس یادگیری‌هایی که در گروه‌های خانوادگی داشته‌اند با دنبال کردن مسیرهای مغناطیسی به مقصدشان برسند. این مقصدها ممکن است مناطقی باشد که برای تغذیه آب‌بازان مناسب هستند مانند اقیانوس اطلس شمالی یا اقیانوس آرام شمالی و حتی قطب شمال و یا مناطق استوایی که برای جفت‌یابی و فرزندآوری مناسب هستند.‎

وی یادآور شد: بعضی فرایندهای طبیعی مانند زلزله‌های ایجاد شده در پوسته‌های زمین، طوفانها یا تغییر جریان‌های اقیانوسی باعث به هم ریختن میدان مغناطیسی زمین شده و در نتیجه به آشفتگی مسیریابی مغناطیسی آب‌بازان منجر می‌شود و آنها را به ساحل هدایت می‌کند.‎

این کارشناس محیط زیست ادامه داد: اما در برخی مناطق، تعداد موارد به گل نشستن ‌آب بازان بیشتر از اندازه طبیعی است مانند خلیج فارس و دریای عمان. این به گل نشستن‌ها ممکن است بر اثر ورود آلودگی‌‌های شیمیایی، پساب‌های کشتی‌ها و فاضلاب‌های تسویه نشده و آلودگیهای نفتی به آب باشد که می‌توانند باعث بیماری‌های مختلف شده و تاثیری مخرب روی مغز آب‌بازان به جا بگذارد؛ تاثیری که پژواک‌یابی، بایومگنتیزم و در نتیجه مسیریابی آنها را مختل کند.

وی تاکید کرد: حتی صیادی افسار گسیخته که منجر به فروپاشی تنوع زیستی اقیانوس می‌شود می‌تواند عاملی برای تضعیف سیستم ایمنی و مسیر یابی آب بازان تلقی شود. همچنین سیستم سونار و آلودگی‌های صوتی کشتی‌ها هم علاوه بر ایجاد استرس در آب‌بازان به راحتی بر پژواک‌یابی و در نتیجه بر مسیریابی آنها تاثیر منفی می‌گذارد.‎

امیرابراهیمی در پاسخ به اینکه اگر آب‌بازانی چون نهنگ، زنده به گل نشسته باشند چگونه می‌توان آنها را نجات داد گفت: بومیان و مسئولان محیط زیست می‌توانند در نجات آنها نقشی اساسی داشته باشند و بایدها و نبایدها را مدنظر داشته باشند. ابتدا باید با مسئولان و متخصصان محلی تماس گرفته شود.

وی افزود: یکی از نکات مهم برای نجات آب‌بازان به گل نشسته این است که حتما باید برای آنها به سایبان تعبیه شود چون پوست حساسی دارند و به راحتی دچار آفتاب‌سوختگی می‌شوند. همچنین باید پوستشان به طور مداوم با همان آب اقیانوس، مرطوب نگه داشته شود.

وی با بیان اینکه آب‌باز به گل نشسته حتما باید به حالت طبیعی و روی شکم قرار گرفته باشد گفت: حفره‌های تنفسی باید به سمت بالا قرار بگیرند تا از ورود آب و ماسه به آنها جلوگیری شود. همچنین باید از ایجاد سر و صدا در اطراف آب‌باز به گل نشسته جلوگیری شود چون آب‌بازان به شدت به صدا حساس هستند و دچار استرس می‌شوند. همچنین باید از کشیدن یا گرم شدن باله و دم آنها و استفاده از لوسیون‌ها و مواد شیمیایی روی پوست آنها خودداری شود.

امیرابراهیمی با اشاره به اینکه برخی از به گل‌نشستنها به صورت گروهی صورت می‌گیرند گفت: آب‌بازان در گروه‌های خانوادگی (pod)  که از چند فرد تا چند صد فرد عضو دارند زندگی، تغذیه و مهاجرت می‌کنند و با سایر اعضای گروه، روابط اجتماعی و عاطفی بسیار قدرتمند و پیچیده  دارند به طوری که اگر یکی از آنها بیمار شده و دچار اختلال در مسیریابی شود ممکن است سایر اعضای خانواده هم همراهیش کرده و در ساحل به گل بنشینند.

وی در پایان گفت: به گل نشستن‌های گروهی در آب‌بازانی مثل نهنگ خلبان (pilot whales) بعضی از دلفینهای اقیانوسی مثل پوزه بطری (bottle- nosed dolphin) و دلفین پهلو سفید اقیانوس آرام (pacific white-sided dolphin) دیده شده است.

آب‌بازان راسته‌ای از پستانداران هستند که شامل نهنگ‌ها، دلفین‌ها و گرازماهیان می‌شوند. آب‌بازان پستاندارانی دریایی هستند که با شرایط زندگی در آب سازگار شده‌اند. بدن آن‌ها دوکی‌شکل است و دست‌های آن‌ها به صورت باله درآمده‌است. باله‌های کوچک پشتی آن‌ها اندامی تحلیل‌رفته هستند. این باله‌های پشتی به ستون فقرات نچسبیده‌اند و در درون بدن پنهان هستند.

انتهای پیام/

برچسب ها: شیر یاغ وحش حیات وحش

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: شیر حیات وحش میدان مغناطیسی زمین گل نشستن آب بازان گل نشسته

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۱۷۸۴۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشف محققان با کمک هوش مصنوعی: زبان نهنگ عنبر احتمالاً همانند انسان «الفبایی» است

صداهای کلیک‌مانند در زبان نهنگ عنبر ظاهراً نشان‌دهنده نوعی الفبا است که اساس یک سیستم ارتباطی پیچیده را تشکیل می‌دهد.

به گزارش دیجیاتو؛ محققان دانشگاه MIT با استفاده از فناوری یادگیری ماشینی دریافتند که آواهای کلیک‌مانند در زبان نهنگ عنبر (Sperm Whale) نشان‌دهنده نوعی الفبا است که اساس یک سیستم ارتباطی پیچیده را تشکیل می‌دهد. این پژوهش به درک ما از نحوه ارتباطات آب‌بازسانان (Cetaceans) مانند نهنگ‌ها و دلفین‌ها کمک می‌کند.

براساس گزارش تک‌کرانچ و مقاله‌ منتشرشده در نیچر، محققان به بررسی اجزای زبان یا آواز نهنگ‌های عنبر که به آن‌ها کودا (Coda) گفته می‌شود، پرداخته‌اند. محققان دریافتند که استفاده از کوداها در این نهنگ‌ها قاعده‌مند است و کارکردی مشابه الفبا در زبان انسان دارند و یک سیستم زبانی بزرگی را تشکیل می‌دهند.

نهنگ‌های عنبر دارای بزرگ‌ترین مغز در قلمرو حیوانات هستند و از طریق آواهای کلیک‌مانند با یکدیگر ارتباط برقرار می‌کنند. سازمان غیرانتفاعی Project CETI با همراهی محققان MIT نیز به دنبال رمزگشایی از عناصر زبانی نهنگ‌ها است تا دریابد این نهنگ‌ها چگونه با یکدیگر ارتباط برقرار می‌کنند.

تیم محققان از مجموعه داده‌های «پروژه نهنگ عنبر دومینیکا» (DSWP) با بیش از 8000 کد صدای نهنگ استفاده کردند. این داده‌ها از صدای 60 نهنگ عنبر مختلف در کارائیب شرقی تشکیل شده بود. در پژوهش حاضر محققان از فناوری یادگیری ماشینی برای فهرست‌کردن الگوهای صدای نهنگ عنبر بهره بردند.

برخلاف تحقیقات قبلی که صداها به صورت انفرادی مورد مطالعه قرار می‌گرفت، در این پژوهش وقتی آواها در بافت و زمینه آن (Context) بررسی شد، نمای کامل‌تری از زبان نهنگ‌های عنبر به‌دست آمد. محققان نظام زبانی یا به‌عبارت صحیح‌تری آواز این نهنگ‌ها را با استفاده از اصطلاحات موسیقی مانند تمپو، ریتم و روباتو طبقه‌بندی کردند و به الفبای آوایی نهنگ عنبر دست یافتند.

به گفته محققان، معنای آواز نهنگ‌های عنبر به‌خصوص قسمت‌های روباتو به بافت و محیط آن بستگی دارد. از سویی به‌نظر نمی‌رسد الگوهای ریتم و تمپو از زمینه خاصی پیروی کنند. محققان می‌گویند که این نهنگ‌ها، همانند انسان عناصر مختلف زبانی مانند واج‌ها، کلمات و غیره را با هم ترکیب می‌کنند تا معنای متفاوتی بسازند.

اگرچه این پژوهش گام مهمی در مسیر درک زبان نهنگ‌های عنبر برداشته است، اما همچنان زبان این حیوانات پیچیدگی‌های غیرقابل‌درکی دارد.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • کشف محققان با کمک هوش مصنوعی: زبان نهنگ عنبر احتمالاً همانند انسان «الفبایی» است
  • نهنگ تک‌شاخ، تازه‌ترین عروسک ریزگرانشی ناسا / عکس
  • مسابقات اسکواش قهرمانی استان همدان برگزار می‌شود
  • وضعیت قرمز در بازار طلا؛ ۲ سیگنال «رافائل» به بازار سکه
  • راه‌یابی اسکیت‌بازان کاشانی به مسابقات انتخابی تیم ملی
  • امروز با سعدی: که حال غرقه در دریا نداند خفته بر ساحل
  • نشستن بیشتر از ۵ ساعت؛ افزایش ۲ سانتی‌متری دور کمر
  • نهنگ تک‌شاخ براق به فضا می‌رود
  • رقابت اسکواش بازان درمسابقات بین المللی گرگان جونیور
  • مرگ و زندگی ما به دست میدان مغناطیسی زمین است!