Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه استان‌ها - در حالی که استان اردبیل با کمبود بارش‌ها و خشکسالی دشت‌ها روبه‌رو است اما بی‌برنامگی در کشاورزی از طرفی دیگر بلای جان ذخایر و منابع آب زیرزمینی این استان شده است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل، خشکسالی را می‌توان به عنوان یکی از مخاطرات طبیعی و ناشی از فرآیندهای آب و هوایی عنوان کرد که با اندازه‌گیری میزان بارش و مقایسه آن با میزان بارش‌های کوتاه مدت و بلندمدت به دست می‌آید؛ این در حالی است که اردبیل نیز در سال‌های اخیر به دلیل کاهش بارش‌ها طبق گفته مسئولان با خطر خشکسالی مواجه است، اما موضوعی که به مشکل کم‌آبی دشت اردبیل دامن می‌زند استفاده بی‌رویه از ذخایر و آب‌های زیرزمینی در این استان است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این کمبود آب در شرایطی رقم می‌خورد که بی‌برنامگی‌ها در بخش کشاورزی همچنان ادامه دارد و در این استان محصولاتی همچون سیب‌زمینی که نیاز به آب با میزان بالا دارند به عنوان یکی از محصولات پرطرفدار در اراضی استان کشت می‌شود، در حالی که تولیدات خیلی بیشتر از نیاز مازاد است.

می‌توان گفت فقدان مدیریت مناسب مصرف آب و صرفه‌جویی در حوزه‌های کشاورزی و شرب به یکی از عوامل اصلی تداوم خشکسالی در این استان تبدیل شده که به خشکیدن رودخانه‌ها و چشمه‌ها انجامید است و هم‌اکنون دشت اردبیل را با کمبود آب زیرزمینی مواجه کرده است.

استفاده از سهم پنج سال آینده در دشت اردبیل

طبق گفته عباس مرنی‌جنگی مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان اردبیل مصرف آب در دشت اردبیل به انداز‌ه‌ای رسیده که سهم پنج سال آینده را نیز شامل می‌شود که در این زمینه در راستای جلوگیری از استفاده غیرمجاز از منابع آبی نیاز است تا با تنگ کردن فضای سوءاستفاده عرصه برای ادامه فعالیت قانون‌شکنان شاهد کاهش مشکلات در این زمینه باشیم.

وی می‌گوید در صورت ادامه این شرایط و استفاده بی‌رویه از منابع آبی شرایط نگران‌کننده‌ای در پیش روی ما خواهد بود و در این زمینه با توجه به مصرف بی‌رویه و غیرعلمی از منابع آبی به ویژه در بخش کشاورزی بخش زیادی از آب هدر خواهد رفت و بخش کشاورزی نیز آسیب جدی می‌بینند.

هدررفت 20 درصد آب شرب اردبیل

اکبر بهنامجو استاندار اردبیل نیز در این زمینه به هدررفت 20 درصد آب شرب استان اشاره کرد و گفت: کاهش مصرف یکی از راهکارهای اساسی برای مدیریت مناسب مصرف است که در این زمینه با توجه به افزایش سالانه 15 هزار به تعداد مشترکین آب در استان نیاز است به این مسئله توجه ویژه‌ای انجام یابد.

برداشت‌های بی‌رویه عامل اصلی کاهش ذخایر آبی

خلیل نیکشاد رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل نیز در این ارتباط با اشاره به برداشت‌های بی‌رویه به عنوان عامل اصلی کاهش ذخایر آبی استان گفت: ارائه راه‌حل‌های اساسی در این زمینه برای جلوگیری از قحطی و خشکسالی از اولویت‌های اساسی است و در این زمینه استفاده از روش‌های آبیاری نوین و اصلاح الگوی کشت و استفاده از ارقام کم‌آب کشاورزی در بین کشاورزان نهادینه‌سازی شود.

وی با اشاره به لزوم حمایت همه‌جانبه از کشاورزان با ارائه تسهیلات کم‌بهره ادامه داد: خارج کردن کشاورزی از روش سنتی به سمت بخش آبیاری نوین یکی از راهکارهای اساسی برای جلوگیری از هدررفت مصرف آب در این بخش است.

این در حالی است که از طرفی دیگر شیوع کرونا نیز منجر به افزایش مصرف آب در این استان شده و جای این نگرانی وجود دارد که در وضعیتی که این استان در فصل تابستان با افزایش دما و گرما روبه‌رو خواهد بود مشکلات عدیده‌ای ما را تهدید خواهد کرد.

 در این زمینه محققان و کارشناسان معتقدند فرهنگ‌سازی در راستای مصرف درست آب بسیار حائز اهمیت است و در این زمینه اقدامات مقابله‌ای برای افزایش راندمان آبیاری اقدامی ضروری است که سبب حل مشکلات مربوطه و نیز یکپارچه‌سازی اراضی و کشت گلخانه‌ای می‌شود.

تولید سیب‌زمینی حاصل بی‌برنامگی بخش کشاورزی اردبیل

در این باره عیسی شاهی‌زارع عضو هیئت رئیسه و هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی اردبیل در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در اردبیل اظهار داشت: نیاز است نگاه معیشتی به کشاورزی را که بیشترین فشار را متحمل سفره‌های آب‌های زیرزمینی کرده است به سمت صنعتی و اقتصادی ببریم.

وی با اشاره به این که در سالیان گذشته به دلیل ادامه این روند استفاده از منابع آبی بدون حد و حساب ادامه یافته است ادامه داد: این موضوع سبب بروز مشکلات عدیده‌ای در این زمینه شده است که نیاز است با برنامه‌ریزی‌های اساسی در این زمینه بررسی عمیق مشکلات و مسائل بخش کشاورزی در دستور کار قرار گیرد.

شاهی‌زارع تصریح کرد: بخش کشاورزی استان اردبیل معطوف به برنامه‌های کوتاه مدت شده است که این موضوع سبب بروز مشکلات عدیده‌ای در این زمینه شده است و در این زمینه مدیریت مصرف آب با برنامه‌ریزی‌های لازم نیازمند مدیریت همه‌جانبه است تا بتوانیم مشکلات مربوطه را در این زمینه برطرف کنیم.

وی اظهار کرد: محصول سیب‌زمینی حاصل بی‌برنامگی بخش کشاورزی این استان است که بیشترین مصرف آب در این بخش به خود اختصاص داده و در این زمینه به دلیل کج‌فهمی‌ها برنامه‌ریزی در راستای افزایش سطح کشت این محصول مبنای کار قرار گرفته است.

10 تا 25 درصد از اراضی غیر کشاورزی قم به فضای سبز اختصاص پیدا می‌کندپاسخ رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس به علت افزایش قیمت ‌"مرغ و تخم‌مرغ"/‌برنامه‌ خاصی برای ‌خودکفایی نهاده‌های دامی نداشته‌ایمسردار محمد: قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) برای ورود به حوزه معادن و کشاورزی استان کرمان آمادگی دارد

عضو هیئت رئیسه و هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی اردبیل گفت: در حالی که نیاز استان 150 هزار تن سیب‌زمینی در هر سال است اما سالانه 800 هزار تن سیب‌زمینی تولید داریم که مابقی تولیدات بدون بازار فروش بر روی دست کشاورزان می‌ماند و مشخص نیست کشاورزان از تولید این محصول چه هدف مشخصی دارند.

وی اظهار کرد: موضوعی که در این محور نیاز است مورد توجه واقع شود این است که این استان در میزان منابع آبی دچار فقر و مشکل اساسی است، در حالی که در صورت نداشتن برنامه عملیاتی و کاربردی مشکلات اساسی پیش روی نسل‌های آینده خواهد بود که به همین منظور نیاز است علم کشاورزی صنعتی و اقتصادی برای خارج کردن کشاورزان از بلاتکلیفی مبنای کار قرار گیرد.

این مسئول در پایان با اشاره به لزوم فرهنگ‌سازی‌های صحیح و همکاری‌های رسانه برای گسترش سوادآبی بیان کرد: انتظار می‌رود در این زمینه با اطلاع‌رسانی‌های مناسب و ترویج شیوه‌های مدیریت مصرف در بخش‌های مختلف در این زمینه موفق عمل کنیم.

خطر خشکسالی اردبیل را تهدید می‌کند و تنها راه نجات از این مشکل مدیریت مصرف بهینه و برنامه‌ریزی اساسی برای توسعه بخش کشاورزی است تا با توجیه کشاورزان و نیز همکاری مسئولان برای حمایت‌های لازم به اهداف سیاست‌های اقتصاد مقاومتی جامه عمل بپوشانیم.

گزارش از زهرا رضازاده

انتهای پیام/132/ش

منبع: تسنیم

کلیدواژه: استان اردبیل منابع آبی برنامه ریزی بخش کشاورزی دشت اردبیل بی برنامگی مصرف آب سیب زمینی بی رویه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۱۸۲۴۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری رویداد فن‌آب برای صرفه‌جویی مصرف آب در صنایع نساجی

رویداد فن‌آب با هدف حمایت از ایده‌های برتر بهینه‌سازی مصرف آب در صنعت نساجی در دانشگاه صنعتی اصفهان برگزار می‌شود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از روابط عمومی دانشگاه صنعتی اصفهان، سیدمهدی حجازی اظهار کرد: حامی اصلی رویداد فن‌آب (فناوری‌های نوین در مدیریت مصرف آب در صنعت نساجی) شرکت شهرک‌های صنعتی استان اصفهان است و این رویداد با مشارکت دانشگاه صنعتی اصفهان برگزار می‌شود.

وی در ارتباط با اهمیت بهینه‌سازی آب در صنعت نساجی افزود: صنعت نساجی به‌خصوص در بخش چاپ، رنگرزی و تکمیل یک صنعت آب‌بر است و در استان اصفهان هم که قطب صنعت نساجی به‌شمار می‌رود، تعداد قابل توجهی از این واحدها وجود دارند. ازطرفی در دنیا شاهد رشد فناوری‌های مرتبط با مصرف بهینه آب و بازچرخانی آب در صنعت نساجی هستیم که مبحث بسیار مهمی است.

دانشیار دانشکده مهندسی نساجی عنوان کرد: دانشگاه صنعتی اصفهان نیز درحال پیشرفت به سمت دانشگاه نسل چهار است به همین علت به فکر حل معضلات پیرامونی خود بوده و در برابر جامعه و اطراف خود مسئولیت دارد، از این‌رو حل مسئله آب در صنعت نساجی، بازچرخانی آن و کمینه کردن مصرف یک بخش اساسی است.

حجازی با بیان اینکه روش‌های سنتی مصرف آب با مصرف بیش از ده‌ها کیلوگرم آب در صنعت نساجی باید به روش‌های نوین تغییر کند، اضافه کرد: هدف این رویداد شناسایی ایده‌های دانشجویی، استارت‌آپی و واحدهای صنعتی دانش‌بنیان است که در این راستا قصد توسعه سبد محصول دارند. در طی این رویداد از صنعتگرانی که در حوزه چاپ، رنگریزی و تکمیل فعالیت می‌کنند نیز دعوت شده تا یک فن‌بازار شکل بگیرد.

وی در رابطه با طرح‌های ارسال شده به دبیرخانه رویداد بیان کرد: تاکنون ۲۸ طرح به دبیرخانه رویداد ارسال شده است که ۱۱ طرح در مرحله اول داوری و به مرحله نهایی رویداد راه یافتند. امیدواریم در انتهای رویداد ارتباط بین طرح‌ها و صنعت برقرار شود.

حجازی برقراری ارتباط بین شرکت‌کنندگان و صنعتگران بزرگ در طی این رویداد را مهم‌تر از کسب جایزه دانست و خاطرنشان کرد: روز پنجم اردیبهشت داوری نهایی انجام می‌شود. هر تیم حدود ۱۰ دقیقه ایده خود را مطرح می‌کند، تیم داوری و افرادی که از صنعت در برنامه حضور دارند این ایده را با چالش‌هایی مواجه می‌کنند و به ۳ تیم برگزیده جوایزی تعلق می‌گیرد.

کد خبر 747357

دیگر خبرها

  • راه‌اندازی ۴ نیروگاه خورشیدی در سال جدید
  • صرفه جویی ۴۰ درصدی در مصرف آب با سیستم ابیاری زیر سطحی
  • خودرو ، جایزه صرفه جویی در مصرف برق
  • مدیران آذربایجان غربی اهتمام ویژه‌ای به جذب سرمایه‌گذار دارند
  • برداشت حدود ۶۰ هزار تن چغندر قند از مزارع خوزستان
  • بحران فرونشست در ۳۵۹ دشت کشور
  • افزایش ا ۵ درصدی تولیدات گلخانه های خراسان جنوبی
  • برگزاری رویداد فن‌آب برای صرفه‌جویی مصرف آب در صنایع نساجی
  • با صرفه جویی در مصرف برق، خودرو جایزه بگیرید
  • جایزه خودرو برای صرفه‌جویی کنندگان در مصرف برق خانگی