Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری فارس؛ تولید پارچه‌های رومبلی؛ صنعتی که با واردات بی‌رویه و غیرقانونی روزگار سیاهی را سپری می‌کند. وارداتی که علیرغم توان کارخانه‌های بومی آن‌هم در پوشش «اظهار خلاف» از مبادی رسمی صورت‌ گرفته است. مطالبه فعالان این صنعت برای اجرای قانون آبان‌ همین امسال در فارس من به‌ثبت رسید. کمپینی که خیلی زود توانست بیش از هزار امضا بعنوان حمایت پیدا کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این گزارش روایت پیگیری مطالبه آنها است.

 

پشت‌پرده‌های یک مافیا؛ پارچه‌های رومبلی علیرغم تولید ملی چگونه وارد می‌شود؟

واردات کالایی که مشابه باکیفیت داخلی دارد، نه تنها مغایر قانون است، بلکه به‌فتوای رهبر معظم انقلاب حرام شرعی است. صنعت نساجی با همین مشکل روبرو است. ششم خرداد همین امسال واردات پارچه رومبلی که تولید داخل دارد با ردیف تعرفه ۶۰۰۰۱۲۲۲ توسط وزارت صمت ممنوع اعلام شد. واردکنندگان اما هم‌چنان مشغول کارند؛ مصنوعات خارجی با لطایف‌الحیل وارد می‌شود؛ از کجا؟ مبادی رسمی، گمرک جمهوری اسلامی ایران!

یکی از این حیله‌ها «اظهار خلاف واقع» است؛ واردکننده جنس را در گمرک چیز دیگری اعلام می‌کند. مثلاً پارچه رومبلی را که واردات آن ممنوع است، با ردیف‌تعرفه‌ دیگری ثبت می‌کند. همین واردات غیرقانونی نه‌تنها تولیدکننده را تحت فشار می‌گذارد، بلکه تضییع حقوق دولت هم هست. ردیف‌تعرفه‌های متفرقه‌ عوارض وارداتی بسیار ارزان‌تری دارند؛ بنابراین درآمد بسیار کمتری هم نصیب گمرک خواهد شد.

 

در کمپین تولیدکنندگان پارچه رومبلی درباره جزئیات این «اظهار خلاف‌واقع» آمده است: «واردکنندگان با استفاده از کدتعرفه‌های دیگر و بی‌توجهی گمرک و اظهار خلاف‌واقع اقدام به واردات می‌کنند. مثلاً بوسیله طبقه‌بندی ذیل ردیف تعرفه ناصحیح ازجمله ۵۹۰۳۹۰۹۰ و ۵۹۰۷۰۰۹۰ آن هم باستناد اعلام نظر آزمایشگاه استاندارد! در پی این تخلف و تغییر کد تعرفه‏، هم حقوق دولتی تضییع می‌شود و هم دیگر تولیدکنندگان داخلی تحت فشار قرار می‌گیرند.»

به‌همین راحتی! درحالی که تولیدکننده‌ درگیر انواع گرفتاری‌ها از تأمین اجتماعی گرفته تا مالیات و محیط‌زیست و بانک و غیره هستند، اجناس واردکننده‌ وارد بازار شده. آن‌هم با ردیف‌تعرفه قلابی؛ با عوارض بسیار کمتر. دردسر تولید را هم ندارند! روشن است این‌طوری کسی انگیزه‌ای برای اشتغال‌آفرینی نخواهد داشت. بی‌خیال صنعت و تولید؛ بی‌خیال اشتغال! اهمیت ماجرا در سال جهش تولید باعث شد موضوع با قید فوریت روی میز پیگیری‌های فارس‌من قرار گیرد.

 

از رنجی که تولیدکنندگان می‌برند؛ حمایت نخواستیم، سنگ‌اندازی نکنید!

کمپین آنها در فارس من حسابی پرطرفدار شد. به‌همین مناسبت با سردبیر آن گفت‌وگو کردیم. وی با اشاره به توان بالای کارخانجات نساجی درون کشور از دست‌های پشت‌پرده‌ای گفت که اجازه قد علم کردن تولید ایرانی نمی‌دهند. همان‌ها که علیرغم بیانات روشن رهبر انقلاب و منع قانون، کانتینری درحال وارداتند. وی به‌خبرنگار ما گفت: «همین واردات با تعرفه‌ غیرقانونی و حضور دلالان و مافیا در این صنعت فرصت رقابت را از تولیدکنندگان داخل گرفته است.»

سردبیر سوژه بااشاره به‌تصمیم وزارت صمت بر ممنوعیت پارچه رومبلی، بیان داشت: «با توجه به این تصمیم باز هم واردکنندگان با استفاده از کد تعرفه‌های دیگر و بی‌توجهی اداره گمرک، اقدام به واردات این کالا می‌کنند. انجمن صنایع نساجی به این موضوع معترض است. همین مطلب را طی نامه‌ای خطاب به مسؤلین گمرک هم منعکس کرده‌ایم. تولیدکنندگان حسابی متأثرند؛ می‌طلبد با حمایت دولت و رونق بازار، محصولات باکیفیت به دست مصرف‌کننده برسد.»

 

همکاران من در گروه فیلم و صوت خبرگزاری دست به کار شدند. یک تیم خبری برای بررسی میدانی موضوع و انعکاس درددل‌‌های اهالی صنعت عازم یک کارخانه‌ تولیدکننده رومبلی شد. بیخ گوش پایتخت؛ شهرک صنعتی قرچک. دلِ پرُی داشتند؛ از بی‌مهری‌ها، از وعده‌های عمل‌نشده، از گرفتاری‌های تولید، از رانت ویژه‌ای که برخی واردکننده‌ها برای عرضه محصولاتشان برخوردارند. مشروح این گفتگو را در ویدئوی زیر تماشا کنید:

 

 

همکاری فارس‌من و رهیافت برای تولید؛ چه کسی زمینه‌ساز اظهار خلاف در گمرک است؟  

همین واردات بی‌رویه حسابی انجمن صنایع نساجی ایران را دچار اشکال کرده است. برای همین دست به کار شدند؛ علاوه بر تأسیس یک کمپین در فارس من آنها با نگارش یک نامه خطاب به مسؤلین گمرک خواستار اعمال توجه بیشتر در ترخیص این دست کالاها شدند. این نامه که اواخر مهر ماه همین امسال منتشر شد، به‌دقت حتی ردیف‌تعرفه‌های جایگزینی که واردات‌چی‌ها از آن استفاده می‌کنند را هم ذکر کرده بود.

فارس من در ادامه با همکاری رادیو اقتصاد به پیگیری مطالبه آنها پرداخت. به‌همین منظور سردبیر سوژه در یک برنامه زنده رادیویی حضور پیدا کرد. در این برنامه ارونقی معاون فنی گمرک و تقی‌پور مدیرکل ارزیابی کیفیت سازمان ملی استاندارد نیز حضور داشت. موضوع مفصلاً مورد بررسی قرار گرفت. یکی از این موضوعات عدم همکاری مناسب آزمایشگاه‌های همکار برای احراز مناسب کالا و تشخیص ردیف‌تعرفه مناسب برای آنها بود.

 

ماجرا از این قرار است؛ گمرک برای تشخیص نوع کالا و انتخاب ردیف‌تعرفه مناسب، نمونه‌ای از آن را برای آزمایشگاه‌های همکار ارسال می‌کند. این آزمایشگاه‌ها تحت نظر سازمان ملی استاندارد مشغول کارند، موظفند با جستجو در این‌باره نوع کالا را تشخیص داده و به گمرک اعلام کنند. در واقع ریشه بسیاری از همین «خلاف‌اظهاری»ها در تخلفات احتمالی همین آزمایشگاه‌های همکار است؛ وقتی مثلاً پارچه رومبلی را با کدتعرفه دیگری تشخیص می‌دهند!

مهندس سجادی دبیرکل انجمن صنایع نساجی ایران در این‌باره گفت: «قاچاق از مبادی رسمی اتفاق می‌افتد. یعنی از گمرکات؛ آن هم بدلیل عدم وحدت رویه. به عنوان مصداق گمرکات شرقی استان تهران برای یک نوع پارچه با یک نوع ماهیت چند نوع اظهارنظر کارشناسی اعلام می‌کنند. براساس همین گزارشات متناقض یک کالا با کدتعرفه قلابی وارد کشور می‌شود، اما کالای دیگر در گروه کالایی ۲۷ قرار می‌گیرد که اصلاً وارداتش مجاز نیست.»

 

وی تأکید کرد: «به این ترتیب همان کالا در ردیف‌تعرفه دیگر طبقه‌بندی شده و وارد کشور می‌شود. اولین ضرر این «اظهار خلاف» به دولت وارد می‌شود، چرا که نمی‌تواند عوارض مناسب گمرکی را دریافت کند. در ادامه اما عمده فشار به تولیدکننده است. چرا که آنها توانسته‌اند با عوارض بسیار ارزان و دردسر پایین کالای مشابه داخل را وارد کشور کنند. همین ماجرا زمینه تعطیلی و بیکاری کارگران را رقم خواهد زد.»

در همان برنامه رادیویی، جمال ارونقی معاون فنی گمرک قول داد موضوع را پیگیری کرده و با ارسال یک بخشنامه خطاب به گمرکات سراسر کشور از این اعمال سلیقه‌ها درباره مصنوعات نساجی جلوگیری کند. وی گفت: «برای فیصله این موضوع و اینکه امسال سال جهش تولید است، دوستان تولیدکننده حتماً سوالات مناسبی را که باید آزمایشگاه‌های همکار بپرسند را  تحویل من بدهند. من این سوالات را در قالب یک بخشنامه به گمرکات اعلام خواهم کرد.»

 

گمرک پای کار آمد؛ وعده میراشرفی برای جلوگیری از واردات غیرمجاز

سربند همان برنامه رادیویی مسؤلین گمرک برای جدی‌ کردن نظارت‌ها و مقابله با واردات بی‌رویه پای کار آمدند. از جمله میراشرفی مدیرکل گمرک جمهوری اسلامی ایران شخصاً از یکی از کارخانجات بزرگ صنعت رومبلی در کشور بازدید کرد. وی در این بازدید وعده داد سفت‌وسخت برای عمل به شعار سال مقابل اظهار خلاف ایستادگی کند. وعده‌هایی که در صورت تحقق می‌تواند امیدها برای تقویت تولید را افزایش دهد. گزارش مفصل این بازدید به‌نقل از شبکه خبر:

 

 

ارونقی معاون فنی گمرک هم موضوع را برای بررسی‌های بیشتر به دفتر ارزش‌گذاری این سازمان ارجاع کرد. بهروز ایمانی مدیرکل این دفتر هم در یک نامه مفصل همه اقدامات انجام‌شده برای حمایت از تولید را گزارش می‌کند. وی در پایان پیشنهاد می‌دهد برای رفع مشکلات و حمایت از صنایع داخلی به منظور رسیدن به وحدت رویه جلسه‌ای با حضور انجمن نساجی، وزارت صمت، اتاق ایران، تولیدکنندگان مبل، سازمان حمایت و گمرکات برگزار شود.

 

در مجموع به‌نظر می‌رسد عزم گمرک برای اعمال سخت‌تر محدودیت‌ها و جلوگیری از ترخیص پارچه‌های رومبلی غیرمجاز جدی است. فارس من برای حل رونق تولید پای ماجرا است؛ پیگیری‌های ما برای تعیین تکلیف کمپین ادامه دارد. اخبار تکمیلی را در فارس دنبال کنید.

 

گزارش از محمد آزادی

انتهای پیام/ ع

منبع: فارس

کلیدواژه: وزارت صنعت معدن و تجارت پارچه رومبلی فارس من خبرگزاری فارس محمد آزادی مبارزه با قاچاق رومبلی صنایع نساجی گمرک ارونقی نساجی صنعت مبلمان معاون فنی گمرک میراشرفی آزمایشگاه های همکار واردات بی رویه آزمایشگاه ها پارچه رومبلی ردیف تعرفه اظهار خلاف فارس من

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۱۸۶۹۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افشای لیست ارزبگیران توسط گمرک / یک میلیارد دلار برای مدیران خودرو! + اسامی

روزنامه تعادل نوشت: شرکت‌هایی چون «بازرگانی دولتی ایران، آوا تجارت صبا، پشتیبانی امور دام و ماهیدشت کرمانشاه، خودروسازی مدیران، وزارت دفاع، پاک دیده، کرمان موتور، کوروش موتور، اکسون، غذایی کوروش، ذوب آهن، بهمن موتور، صبا پیشرو، طبیعت، ایران خودرو دیزل، داریا همراه پایتخت، فولاد مبارکه، کروز، سایپا و آرین موتور» در صدر لیست ارزبگیران بزرگ خودنمایی می‌کند. طبق آمار منتشر شده، مجموع واردات کشور در سال ۱۴۰۲ برابر با ۶۶.۲ میلیارد دلار بوده، که ۲۴ میلیارد دلار به واردات ۱۰۰ واردکننده اول اختصاص دارد.

گمرک همچنین برای اولین‌بار، نام شرکت‌های خودروسازی اصلی‌گیرنده ارز را فاش کرده است. انتشار این جدول ارزی، توجه‌ها را به سمت چند موضوع هدایت می‌کند؛ اول اینکه دلیل ابر کسری تجاری ۱۷میلیارد دلاری کشور در سال گذشته را شاید بتوان به توزیع این میزان ارز و مسابقه این شرکت‌ها برای دریافت ارز ربط داد.

موضوع دیگر اینکه اگر فهرست ارزبگیران طبق روال گذشته، به‌روزرسانی می‌شد، زودتر جلوی فسادهای ارزی مثل دبش، نهاده‌های دامی و غیره را می‌شد، گرفت. اما سوال مهمی که اینجا مطرح می‌شود، این است که این میزان ارز دریافتی از سوی این شرکت‌ها، چه تاثیری روی قیمت کالاهای اساسی در بازار داشته است؟! چراکه در برخی موارد مشاهده می‌شود، نه تنها بازار کالاها متعادل نشده، بلکه واردکنندگان قیمت محصولات‌شان را افزایش داده‌اند!

از توقف یا انتشار دوباره اسامی ارزبگیران

براساس اعلام بانک مرکزی، آخرین فهرست منتشر شده از اسامی دریافت‌کنندگان ارز دولتی و نیمایی مربوط به بازه زمانی ۲۱ فروردین ۹۷ تا تاریخ ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۰ است. این فهرست تا دو سال پیش اعلام می‌شد که اکنون اعلام نمی‌شود. رسانه‌ها بارها با انتقاد از اینکه هنوز آمار دریافت‌کنندگان ارز نیمایی در سایت بانک مرکزی بروزرسانی نشده، خواستار به‌روزرسانی لیست دریافت‌کنندگان ارز نیمایی شدند.

البته چندی پیش روابط عمومی بانک مرکزی اعلام کرد که به زودی لیست ارز بگیران منتشر می‌شود که تا این لحظه این اتفاق رخ نداده است. این درحالی است، که اگر فهرست ارز‌های تخصیص یافته به صورت منظم و بی‌قید منتشر می‌شد، راه تخصیص ارز عجیب و غریب به چای دبش که موضوع آن آذرماه سال گذشته رسانه‌ای شد، بسته می‌شد و ثانیا اگر این اتفاق رخ می‌داد سریع‌تر علنی می‌شد و جلوی این فساد نجومی گرفته می‌شد. حال، اما گمرک ایران در ادامه شفاف‌سازی‌های اخیر این ‌بار دست به انتشار لیست ۱۰۰ واردکننده که بیشترین ارز را طی سال‌های ۱۴۰۱و ۱۴۰۲گرفته‌اند، زده است.

کدام شرکت‌ها بیشترین ارز را گرفته‌اند؟

طبق آمار منتشر شده از سوی گمرک ایران، مجموع واردات کشور در سال ۱۴۰۲ برابر با ۶۶.۲ میلیارد دلار بوده که میزان ۲۴ میلیارد دلار به واردات ۱۰۰ واردکننده اول اختصاص دارد. حجم واردات این واردکنندگان نیز ۲۱ میلیون و ۷۷۹ هزار تن برآورد شده است. مجموع واردات کشور در سال گذشته ۳۹ میلیون تن بوده است.

در مقایسه با مدت مشابه سال قبل کاهشی ۴/۲ درصدی در وزن ولی افزایشی ۷/۴۲ درصدی در ارزش دلاری داشته است. این وارد‌کنندگان در مجموع حدود ۸۲/۵۵ درصد از وزن و ۳۶,۳۴ درصد از ارزش کل واردات کشور را به خود اختصاص داده‌اند. سال ۱۴۰۱ میزان ارز دریافتی این صد شرکت در سال ۱۴۰۱ برابر با ۲۲ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار ذکر شده است. در مجموع ارزش واردات تمامی ۱۰۰ واردکننده نخست، ۷.۴۲ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد کرده است. اما واردات آنها به لحاظ وزنی افتی ۴.۱۸ درصدی داشته است.
براساس اعلام گمرک ایران، عمده‌ترین وارد‌کننده کشور، شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران بوده است که ۲، ۹۹۰ هزار تن کالا و به ارزش ۱/۹ میلیارد دلار را به کشور وارد کرده و سهمی در حدود ۷/۶۶ درصد از وزن و ۲/۸۴ درصد از ارزش دلاری کل واردات را به خود اختصاص داده است.

بنا بر این گزارش شرکت «آوا تجارت صبا» به عنوان دومین وارد‌کننده عمده با ارقام ۳، ۵۵۳ هزار تن و ۱/۵ میلیارد دلار و سهم ۹/۱ درصد از وزن و ۲/۲۶ درصد از ارزش دلاری در رتبه دوم قرار دارد. رتبه سوم نیز متعلق به شرکت پشتیبانی امور دام کشور با ارقام ۲، ۴۵۹ هزار تن و ۱/۳ میلیارد دلار و سهم‌های ۶/۳ و ۱/۹۹ درصد به ترتیب از کل وزن و ارزش واردات کشور بوده است.

«ﺗﻮﺳﻌﻪ ﮐﺸﺖ و ﺻﻨﻌﺖ اﮐﺴﻮن» که در رتبه دهم لیست وارداتچی‌ها قرار دارد، در سال ۱۴۰۱ بالای ۱۳۷ میلیون دلار ارز دریافت کرده، در سال ۱۴۰۲ با رشد ۲۳۶ درصدی بیش از ۴۶۲ میلیون دلار ارز گرفته است.

ارزبرترین‌های غذایی؛ از کورش تا طبیعت

«ﺻﻨﻌﺖ ﻏﺬاییﮐﻮرش» نیز در سال ۱۴۰۱ بالغ بر ۳۵۶ میلیون دلار ارزی داشته که میزان آن در سال گذشته با افزایش ۱۲ درصدی به ۴۰۲ میلیون دلار رسیده است. همچنین در میان فهرست فهرست ارزبگیران دولتی به نام شرکتی برمی‌خوریم به نام «ﺻﺒﺎ پیشروﮐﺎﻻ» در سال ۱۴۰۱ بیش از ۱۹۲ میلیون دلار ارز گرفته که میزان دریافتی ارز او در سال ۱۴۰۲ با ۹۷ درصد افزایش به ۳۸۰ میلیون دلار رسیده است.

یکی دیگر از شرکت‌هایی که ارز دولتی چشمگیری بابت واردات دریافت کرده، شرکت «طبیعت ﺳﺒﺰ ﭘﺎرس ﮐﻬﻦ» است که در سال ۱۴۰۱ بیش از ۵۳۲ میلیون دلار ارز دریافت کرده، که در سال ۱۴۰۲به ۳۷۰ میلیون دلار کاهش یافته است. نکته جالب اینجاست که به شرکت طبیعت، طی دو سال مجموعا ۹۰۲ میلیون دلار ارز داده شده است.!

این میزان ارز تخصیصی، در شرایطی است که فعالان بخش خصوصی در حوزه تولید و کشاورزی از مهرماه سال گذشته در صف تخصیص ارز قرار گرفته‌اند و ارزی به آنها تعلق نگرفته است. آنها اخیرا سیاست‌های تبعیضی بانک مرکزی در تخصیص ارز را مورد انتقاد جدی قرار داده که باعث بلاتکلیفی شان شده است. آنها گفته بودند، از اواخر اسفندماه، واردات نهاده‌های کشاورزی اعم از سم، کود و بذر تخصیص ارز نداشته‌اند و ثبت سفارش این اقلام نیز بسته شده است.

مساله این است که اگر تامین نهاده به موقع انجام نگیرد، دولت باید منابعی را برای واردات محصولات کشاورزی اختصاص دهد. بانک مرکزی اخیرا بخشنامه‌ای مساله‌آفرین صادر کرده که به موجب آن، رفع تعهد ارزی شرکت‌هایی که ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی گرفته‌اند، باطل شده که این اقدام مشکلات فراوانی را ایجاد خواهد کرد.

البته بانک مرکزی در جوابیه‌ای که برای روزنامه «تعادل» ارسال کرده بوده، این ادعای بخش خصوصی را زیر سوال برده و با ارایه آماری اعلام کرد، که ارز مورد نیاز بخش خصوصی تامین شده است.

یک میلیارد دلار برای مدیران خودرو!

از سوی دیگر، طبق آنچه گمرک منتشر کرده، برخی خودروسازان، متعلق به بخش خصوصی در جمع پنج و ۱۰واردکننده برتر سال ۱۴۰۲ قرار گرفته‌اند. انتشار این لیست در شرایطی است که طی چند ماه گذشته حاشیه‌های زیادی درباره ارزبری مونتاژ خودرو در کشور ایجاد شده و اعتراض‌ها و نگرانی‌هایی از سوی فعالان صنایع خودرو و قطعه به دنبال داشته است.

اما سهم آنها از تخصیص ارز چقدر گزارش شده است؟ بنابر جدول ارزی منتشر شده، صنایع خودرو‌سازی مدیران با سهمی یک میلیارد دلاری، ارز برترین شرکت در صنعت خودروی کشور طی سال گذشته بوده است. بنابر آمار گمرک، مدیران‌خودرو سهمی ۱,۵درصدی از کل ارزش دلاری واردات سال گذشته به کشور را داراست.

این شرکت در سال ۱۴۰۱ بیش از ۵۳۰میلیون دلار ارزبری داشته، بنابراین ارزبری آن در سال ۱۴۰۲تقریبا ۹۰درصد رشد کرده است. جایگاه‌های هشتم و نهم لیست ۱۰۰ واردکننده برتر کشور در سال گذشته به کرمان‌موتور و کوروش‌موتور آریا اختصاص یافته است.

کرمانی‌ها در سال گذشته حدود ۷۴۸میلیون دلار ارزبری داشته‌اند که نسبت به سال ۱۴۰۱ رشد حدودا ۷۶درصدی را نشان می‌دهد. کوروش‌موتور آریا هم با ارزبری ۶۳۴میلیون و ۴۸۱میلیون دلاری در سال گذشته، رشد حدودا ۵۸درصدی را در ارزبری داشته است.

از نکات جالب در جدول ارزی، سهم بخش واردات قطعات به‌خصوص قطعات مربوط به مونتاژکاران است. طبق آمار گمرک، در سال ۱۴۰۲به اندازه ۸ ‌میلیارد و ۳۸۰میلیون دلار اجزا و قطعات خودرو و موتورسیکلت از گمرکات ترخیص و وارد کشور شده است. بررسی جزییات واردات اجزا و قطعات خودرو و موتورسیکلت نشان می‌دهد، واردات قطعات خودرو در سال ۱۴۰۲، هفت‌میلیارد و ۵۹۸میلیون دلار بوده است. گمرک در این گزارش همچنین برای اولین‌بار، نام شرکت‌های خودروسازی اصلی‌گیرنده ارز را فاش کرده بود.

اما در جمع واردکنندگان بزرگ، نام سه شرکت فعال در حوزه خودرو و قطعه بیشتر به چشم می‌آید. گروه بهمن با قرار گرفتن در رده سیزدهم، ۳۸درصد رشد ارزبری را در سال ۱۴۰۲ و نسبت به ۱۴۰۱ به ثبت رسانده است. ارزبری گروه «خودروسازی بهمن» در سال گذشته نزدیک به ۳۹۴میلیون دلار بوده است.

در رده شانزدهم هم نام«ایران‌خودرودیزل» به چشم می‌آید، شرکتی که با ۳۶۹میلیون و ۴۸۲هزار دلار ارزبری، افت ۱۷درصدی نسبت به سال ۱۴۰۱ داشته است. صنایع قطعه‌سازی «کروز» که در جایگاه بیستم ارزبگیران جای خوش کرده، در سال ۱۴۰۲ بیش از ۳۰۱میلیون دلار ارز دریافتی به نام آن ثبت شده است. در مقایسه با سال ۱۴۰۱، شرکت کروز کمتر از یک ‌درصد رشد ارزبری داشته‌اند. 

در لیست سوم ۱۰ واردکننده برتر کشور طی سال ۱۴۰۲ نیز چهار شرکت مرتبط با خودروسازی کشور به چشم می‌آید که شامل «سایپا، آرین پارس موتور، ایران‌خودروی خراسان و ایران‌خودروی مرکزی» می‌شود. در این بین، سایپا و ایران‌خودرو در سال ۱۴۰۲به ‌ترتیب بیش از ۲۰و بیش از ۳۹ درصد رشد ارزبری داشته‌اند.

ارزبری سایپا در سال گذشته بیش از ۲۹۵میلیون دلار بوده و ایران‌خودرو هم ارزبری بالغ بر ۲۳۳میلیون دلاری داشته‌اند. ۱۰ شرکت واردکننده برتر چهارم ساپکوی ایران خودرو و بهمن‌دیزل را در خود جای داده که به ترتیب بیش از ۲۰۵میلیون دلار و حدود ۱۷۲میلیون دلار ارز دریافت کرده‌اند. از دیگر شرکت‌های خودرویی و قطعه‌ای که نام آنها در لیست ۱۰۰ واردکننده برتر کشور طی سال ۱۴۰۲ به چشم می‌آید، گروه خودروسازی «مایان، صنایع خودروسازی فردا و گروه صنعتی بارز» هستند. حضور پررنگ خودروسازان و قطعه‌سازان در بین واردکنندگان برتر کشور، نشان‌دهنده حجم بالای واردات قطعات و مواد اولیه در این صنعت است.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: اگر ارزبگيران دولتي ارز را برگشت ندهند چه می شود؟ (فیلم)

دیگر خبرها

  • گمرک لیست دریافت‌کننده‌های ارز را منتشر کرد
  • دو راهکار کاهش ارزبری واردات بی رویه موبایل
  • میمند شهر ملی شیشه گری
  • افشای لیست ارزبگیران توسط گمرک + اسامی
  • افشای لیست ارزبگیران توسط گمرک / یک میلیارد دلار برای مدیران خودرو! + اسامی
  • واردات ۱۴۸ میلیون دلاری قهوه به کشور
  • واردات ۱۴۸ میلیون دلاری قهوه به کشور در سال ۱۴۰۲
  • تولید ۱۲۵۰۰ تن عسل در استان فارس
  • صادرات دام راهکاری برای ایجاد رونق صنعت دامپروری
  • آیا رویه واردات در مقابل صادرات خود اصلاح می‌شود؟