Web Analytics Made Easy - Statcounter

حوزه اندیشه خبرگزاری تقریب:

دکتر محمدحسین امیر اردوش، استاد تاریخ اسلام است که هم اکنون عضو هیئت علمی دانشگاه مذاهب اسلامی و مشاور رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی است. وی تا کنون دو تالیف با عناوین "تاملی بر مساله وحدت اسلامی از دیرباز تا کنون " و " وحدت اسلامی، بیداری اسلامی" در موضوع تقریب به چاپ رسانده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



در ادامه گفتگوی پایگاه تحلیلی فرهنگ سدید با وی از نظر می گذرد:

با توجه به تالیفات جنابعالی در حوزه وحدت اسلامی در ابتدا لطفا دیدگاه خود را پیرامون موانع تحقق وحدت اسلامی بیان کنید؟

این نکته بسیار گفته شده است که طیف‌های افراطی مانع شکل گیری وحدت اسلامی به طور تام و تمام می‌شود. از سوی دیگر، علی رغم تلاش‌های عمده جمهوری اسلامی ایران در حوزه وحدت اسلامی و دستاورد‌هایی که در این زمینه بدست آمده است، متاسفانه سیاست گذاری‌های غیر اصولی برخی مسئولان، باعث انحراف برنامه و هدر رفت منابع انسانی و مالی شده است. بطور مثال هدف از تاسیس دانشگاه مذاهب اسلامی گرد آمدن جوانان شیعه و سنی در کنار یکدیگر عنوان شده بود تا از این محمل همگرایی و تقریب آراء و اندیشه‌ها به تجربه زیسته اعضا و کنشگران جامعه فراهم و تسریع شود، اما اکنون شاهد هستیم که دانشگاه مذاهب اسلامی در مراکز مختلف استان‌های سنی نشین کشور برقرار شده است و عملاً امکان محشور شدن اهل تسنن و تشیع به طور ضعیفی محقق می‌گردد.

موانع دیگری وجود دارد که از درون در مخدوش ساختن وحدت اسلامی تاثیرگذار باشند یا عمدتاً مولفه‌ها و عناصر خارجی است؟

یکی از عوامل که ریشه در نوع تفکر داخلی دارد، اما حوزه عمل آن به داخل کشور محدود نمی‌گردد، مشاهده شدن حالتی از یاس در پیگیری تقریب مذاهب اسلامی است. برخی برآنند که امکان پیشروی بیشتر در حیطه‌های تقریب مذاهب اسلامی وجود ندارد و باید تمرکز خود را به حمایت از هلال شیعی و تقویت اهل سنت معارض با جبهه استکبار و یا همنوا با آرمان انقلاب اسلامی معطوف داشت. این تفکر که اهل سنت همگرا و یا شیعیان مورد حمایت قرار گیرند اشکالی ندارد، اما رویکرد کاملی نیست و به نظر من در دراز مدت نمی‌تواند جبهه ضد استکباری را تقویت و نوسازی کند.

برخی بر این باور هستند که عدم بهره گیری از ظرفیت اهل تسنن کشور در راستای اهداف انقلاب اسلامی به منزله از دست دادن فرصت جدی برای نظام است، در حالی که برخی معتقدند حذف آنان و یکدست ساختن سازی مسئولان از حیث مذهبی فرصتی برای نظام است. چگونه می‌توان رویکرد صحیحی در این زمینه ارائه داد؟

به سادگی می‌توان دریافت که بهره گیری از اهل سنت در راستای اهداف ملی یک فرصت است. با یک مثال ساده من پاسخ شما را می‌دهم. آیا بهتر نبود در زمان قدرت گیری طالبان، فردی که از جانب نظام جمهوری اسلامی ایران برای مذاکره به افغانستان فرستاده می‌شد یک اهل سنت انقلابی می‌بود؟ آیا این نکته در تلطیف دیدگاه‌ها نسبت به یکدیگر نمی‌توانست نقش اساسی تری ایفا کند؟

چنین تصور می‌شود که این دیدگاه‌ها از پیش فرض‌های مذهبی مایه می‌گیرد و آیا تائید می‌کنید که حساسیت نسبت به موازین دینی را نمی‌توان به سادگی طرد کرد؟

دقت در موازین مذهبی صحیح و وظیفه ماست، اما تعصبات ناصواب مذهبی مقبول نیست و مسیر را واژگونه می‌کند. از این روست که برخی گروه‌های شیعی بیش از آنکه به نبی اکرم (ص) تاکید کنند بر امام علی (ع) می‌پردازد و برخی گروه‌های سنی مذهب بر مدح معاویه تاکید فراوانی می‌کنند. همچنین این طیف‌ها به دنبال گسترش نیرو و جذب پیروان دیگر مذاهب و ادیان به سوی مذهب خود می‌باشند. سوال این است که چه ضرورتی دارد؟ ما موظف به حمایت از تشیع هستیم و لازم است که به تقویت اهل سنت انقلابی بپردازیم. چرا باید اهل سنت کشور را لزوما شیعه کنیم؟ لذا رویکرد‌هایی صرفا دنبال پروژه مستبصر سازی باشد و یا همچنان رویکرد‌های سنتی را حفظ کند از دیدگاه تمدن نوین اسلامی مطرود است.

انتهای پیام/
 

منبع: تقریب

کلیدواژه: مذاهب اسلامی وحدت اسلامی اهل سنت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.taghribnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تقریب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۲۰۸۸۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اسلامی: به دنبال خلق فناوری در حوزه انرژی اتمی هستیم

به گزارش گروه سیاست خبرگزاری علم و فناوری آنا، محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی  در این دیدار ضمن خوش‌آمد گویی به سفیر عربستان سعودی و ابراز خرسندی از حضور وی در نخستین کنفرانس بین‌المللی علوم و فنون هسته‌ای، بر پیوند عمیق دو کشور تأکید کرد و گفت: پیوند قلبی و اشتراکات دینی و فرهنگی دو کشور حدیث وصل دو ملت است. ‌آنچه برای ایران و عربستان اهمیت دارد، تلاش برای توسعه تعاملات در راستای منافع ملی دو کشور است.

وی با اشاره به موضوع توسعه و کاربرد فناوری‌های پیشرفته اظهار کرد: کشورهای خاصی در جهان وجود دارند که به دنبال فناوری‌های نوین هستند. برخی از این کشورها در نظر دارند که ایران خریدار چنین تکنولوژی‌هایی باشد درصورتی‌که رویکرد جمهوری اسلامی ایران در این زمینه کاملاً متفاوت است و به دنبال تحقیقات و توسعه فناوری در کشور است.

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران با تأکید بر حفظ تعاملات با کشورهای منطقه خاطرنشان کرد: با این رویکرد و با ظرفیت‌سازی، ‌ به دنبال خلق فناوری هستیم زیرا بسیاری از کشورهای جهان در این عرصه با ما همکاری نمی‌کنند. با توجه به این شرایط، ما به دنبال پیشرفت و توسعه فناوری‌های نوین رفتیم و با توکل به پروردگار متعال اکنون در جایگاه خوبی قرار داریم.

اسلامی گفت: دستیابی به فناوری‌های نوین همچون هسته‌ای نتایج بسیار مثبتی برای ایران داشته؛ البته این مسئله موجب ناخرسندی کشورهای مخالف جمهوری اسلامی ایران و استکبار جهانی شده است.

وی با اشاره به رویکرد عربستان سعودی در زمینه توسعه فناوری‌های نوین عنوان کرد: عربستان سعودی رویکرد جدیدی را در پیش گرفته و به دنبال توسعه فناوری هسته‌ای است که ما آماده همکاری با کشورهای منطقه به‌ویژه عربستان هستیم. در این زمینه نکته مهم، بحث رویکرد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است زیرا رویکرد آژانس اساساً باید مبتنی بر حمایت از توسعه فناوری هسته‌ای در کشورهای گوناگون باشد.

اسلامی تأکید کرد: ایران بیشترین همکاری‌ها را در زمینه بازرسی‌ها با آژانس داشته و دارد. در چارچوب پادمان و «ان.پی‌. تی» همچنان همکاری‌های لازم را با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواهیم داشت.

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران همچنین به لزوم توسعه نیروگاه‌های اتمی و گسترش میزان تولید رادیو داروها برای استفاده بیماران تأکید کرد و گفت: سالانه یک میلیون بیمار ایرانی از این رادیو داروها استفاده می‌کنند بنابراین توسعه تولید این‌گونه داروها بسیار ضروری است و در این زمینه آماده همکاری با سایر کشورها هستیم.

اسلامی با اشاره به ضرورت توسعه کاربرد پرتوها در حوزه‌های مختلف عنوان کرد: توسعه کاربرد پرتوها توسط یک شبکه دانش‌بنیان را در دستور کار قرار داده و دنبال می‌کنیم و جمهوری اسلامی ایران در این زمینه به پیشرفت‌های خوبی دست یافته است.

معاون رئیس‌جمهور با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران در ابعاد و سرفصل‌های مختلف صنعت هسته‌ای به موفقیت‌های فراوانی دست یافته و بسیار مؤثر عمل کرده؛ اظهار کرد:‌ با توجه به موارد ذکر شده اکنون شاهد توسعه و گسترش فناوری هسته‌ای در حوزه‌ها و بخش‌های گوناگون کشور هستیم.

اسلامی با بیان اینکه از ظرفیت‌های خوب پژوهشی و ‌آموزشی در زمینه فناوری هسته‌ای برخورداریم، خاطرنشان کرد: آماده همکاری و ارائه تجارب و دانش خود در زمینه‌های پژوهشی و آموزشی به سایر کشورها هستیم.

سفیر عربستان سعودی در ایران نیز ضمن تشکر از دعوت محمد اسلامی به‌منظور حضور در نخستین کنفرانس بین‌المللی علوم و فنون هسته‌ای، بر پیشرفت و توسعه تعاملات میان دو کشور تأکید کرد.

عبدالله بن سعود العنزی در این دیدار، ‌ایران را کشور همسایه، دوست و برادر دانست و گفت: شاهد پیشرفت‌های بیشتر در حوزه‌ همکاری‌های دوجانبه و در زمینه فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای باشیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • سلامی: رسالت نیروی قدس پرکردن موارد نفوذ دشمن بین مسلمانان است
  • ایران آمادگی بورس تحصیلی دانشجویان اخراج شده از دانشگاه‌های آمریکا را دارد
  • اسلامی: به دنبال خلق فناوری در حوزه انرژی اتمی هستیم
  • صنعت چاپ در آینده نیازمند تغییر ریل است
  • تولیدات فاخر علمی از اهداف مهم بنیاد ملی علم
  • بازدید دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی از ایسنا
  • سیره و روش امام صادق(ع) تعامل با اهل سنت بود
  • احترام سبب وحدت مضاعف در بین مذاهب اسلامی می شود
  • رویکرد دوگانه رسانه‌های بیگانه
  • رویکرد کمیته امداد توانمندسازی خانواده‌های تحت حمایت است