Web Analytics Made Easy - Statcounter

با راه‌اندازی دبیرخانه الکترونیکی شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ، تهرانی‌ها می‌توانند مکاتبات اداری و درخواست‌های کتبی خود را بدون نیاز به مراجعه حضوری به ادارات برق پایتخت، ثبت و پیگیری کنند.

به‌گزارش «انرژی امروز» از پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت‌ نیرو (پاون)، مریم نامجو مدیر دفتر فناوری‌ اطلاعات و ارتباطات شرکت توزیع‌ نیروی‌ برق تهران‌بزرگ در این خصوص گفت: راه‌اندازی این دبیرخانه در راستای توسعه خدمات غیرحضوری و در مسیر تحقق اهداف دولت‌الکترونیک و با تلاش کارشناسان و متخصصان این شرکت، اجرایی شده و با استفاده از آن تمامی شهروندان تهرانی و همچنین دستگاه های اجرایی، قادر هستند بدون نیاز به مراجعه حضوری به دبیرخانه‌های شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ، نامه‌ها و درخواست‌های خود را به صورت الکترونیکی، ثبت و یا پیگیری کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نامجو اضافه کرد: تهرانی‌ها برای ثبت نامه‌های خود با مراجعه به پایگاه اینترنتی این شرکت به نشانی www.tbtb.ir بخش دبیرخانه الکترونیک، با پیوست کردن متن، درخواست خود و انتخاب عنوان گیرنده‌نامه، می‌توانند نامه خود را به واحد مربوطه، ارسال کنند و پس از تایید نامه، شماره دبیرخانه و تاریخ ثبت نامه مزبور برای آنان از طریق پیامک، ارسال خواهد شد.

وی ادامه داد: شخصیت‌های حقوقی، دستگاه‌ها و سازمان‌ها نیز می‌توانند به‌جای استفاده از دورنگار و یا ارسال فیزیکی‌نامه، مکاتبات اداری خود را از طریق همین سامانه به شکل الکترونیکی انجام داده و همچنین تمامی کاربران قادر هستند با درج شماره‌ پیگیری دریافت شده در دبیرخانه الکترونیک، از گردش و آخرین وضعیت نامه خود، مطلع شده و پاسخ ارائه شده توسط واحد مربوطه را مشاهده، دریافت و چاپ کنند.

مدیر دفتر فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت توزیع نیروی‌برق تهران‌ بزرگ با اشاره به تاثیرات مثبت طرح‌های گسترده انجام شده توسط این شرکت به منظور ارائه خدمات غیرحضوری و اثربخشی این اقدامات در کاهش مراجعات حضوری شهروندان و مبارزه با انتشار بیماری کرونا در پایتخت، از شهروندان تهرانی درخواست کرد از این پس، مکاتبات اداری خود در حوزه برق را نیز از طریق دبیرخانه الکترونیک، انجام داده و برای تسهیل کارهای اداری خود و همچنین همراهی با کادر درمان کشور، از مراجعه حضوری به ساختمان های ستادی و مناطق برق خودداری کنند.

وی تاکید کرد: استفاده از این سامانه، صرفا به منظور دریافت مکاتبات اداری است و ارائه هرگونه خدمات غیرحضوری در خصوص خرید انشعاب و یا خدمات پس از فروش از طریق میز خدمت‌الکترونیک در پایگاه اینترنتی شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ و یا اپلیکیشن برق من امکان پذیر است.

برچسب هاانتقال و توزیع نیروی برق ایران (توانیر) ایران پایگاه اطلاع رسانی وزارت نیرو (پاون) شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ وزارت نیرو ویروس کرونا

منبع: انرژی امروز

کلیدواژه: ایران شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ وزارت نیرو ویروس کرونا آسیا اروپا انرژی امروز ایران بین الملل تحریم خبرگزاری بین المللی خبرگزاری داخلی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا ریاست جمهوری سازمان های بین المللی سایتهای اینترنتی شرکت ملی نفت ایران NIOC شرکت های بین المللی مجلس شورای اسلامی نفت خام وزارت نفت وزارت نیرو شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ دبیرخانه الکترونیک مکاتبات اداری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت energytoday.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «انرژی امروز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۲۱۵۴۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راه اندازی هنرستانهای جوار صنعت برای تامین نیروی کار ماهر در آذربایجان غربی

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی،    جواد کرمی در "همایش روز ملی گندم و نان و تجلیل از فعالان زنجیره تولید نان استان " افزود: برنامه ریزی برای داشتن نیروی کار ماهر در واحد‌های اقتصادی از ملزومات پیشرفت است و استان به این نیرو‌ها نیاز ویژه دارد، چرا که نیروی کار غیر ماهر بهره وری را کاهش می‌دهد.

وی گفت: درصدهستیم هنرستان‌های جوار صنعت تاسیس شود و این موضوع مطالعه و کارشناسی شده و به همت استاندار آذربایجان غربی به مرحله اجرا نزدیک می‌شود.

کرمی ادامه داد: در دولت سیزدهم برای مدیریت نان و گندم اتفاقات مطلوبی رخ داده است و نزدیک یک میلیون تن میزان تولید گندم استان در سال گذشته بود.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان غربی گفت: این استان به رتبه پنجم کشوری دست یافته است که این یک رتبه و جایگاه مطلوب در کشور محسوب می‌شود.

وی ادامه داد: در بخش توزیع و کارخانجات و در روند تولید نان مدیریت بهینه لازم بود و در این راستا رتبه بندی کارخانه‌ها مورد توجه قرار داده شد و سهیمه بندی شکل گرفت و مقرر شده است این ارزیابی‌ها هر ۶ ماه بررسی شود و اگر واحدی این الزامات را رعایت نکند اقدامات لازم انجام شود.

کرمی ادامه داد: در بخش نانوایی‌ها نیز در بحث تولید و توزیع نان اقداماتی انجام شد و قرار شد در این راستا صدور مجوز‌ها با اهلیت سنجی انجام شود چرا که برخی افراد در ارومیه چندین نانوایی دارند ولی حتی خود این افراد در این استان زندگی نمی‌کنند.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان غربی گفت: برای کاهش صف‌های نان و مدیریت زمان شهروندان نانوایی‌های آزاد پز در استان فعالیت می‌کنند و تلاش‌ها براین است که با مشارکت خود مردم نتایج مطلوبی اخذ شود.

کرمی با اشاره به تحقق شعار سال هم بیان کرد: مشکل اصلی کشور همانگونه که رهبر معظم انقلاب با نگرش هوشمندانه خود بیان کردند به مشکلات اقتصادی باز می‌گردد و در این زمینه مشارکت مردم در این امر لازم است.

وی با اشاره به رشد ۲۰۰ درصدی جذب سرمایه گذار در استان در سال گذشته و همراهی با واحد‌های تولیدی در آذربایجان غربی افزود: به غیر از این مشارکت مردم در امر اقتصاد ممکن نیست.

کرمی گفت: در این راستا و با پیگیری‌های استاندار آذربایجان غربی یکشنبه‌های تولید در استان رقم خورد و تلاش‌هایی برای رفع مشکلات واحد‌های صنعتی و تولیدی انجام شد که عملکرد خوبی برای استان در مقایسه با سنوات قبل ثبت شد.

این مسئول با اشاره به تحقق  ۱۳۳ درصدی سهم اشتغال استان در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ گفت:این اقدامات هر چند با مشارکت بخش خصوصی محقق شده است و دولت نیز نقش مهمی در این زمینه دارد.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان غربی ادامه داد: پارسال در زمینه سیب صنعتی مدیریت خوبی در استان انجام شد و در زمینه قیمت و مدیریت جمع اوری بهداشتی مشکلی گزارش نشد و مجوز لازم به سردخانه‌ها در زمینه خرید و انبارداری داده شد.  

وی بیان کرد: در زمینه صادرات سیب با توجه به افزایش متقاضیان صادرات واشباع بازار اقدامات و تدابیر لازم بکار گرفته شد.

کرمی با تاکید بر مدیریت آب در استان بیان کرد: در سال‌های گذشته عمده کشت در منطقه در بخش گندم به صورت دیم بود و لازم است تغییرات جدی در بخش کشاورزی با استفاده از بکارگیری دانش‌های روز و تغییر الگوی کشت انجام شود.

وی به خرید تضمینی گندم هم اشاره کرد و گفت: تلاش می‌شود در این زمینه بهتر از سال قبل مشارکت دستگاه‌های مربوطه و گندم کاران را داشته باشیم.

دیگر خبرها

  • هرمزگان کار نگهداری ۱۰۰۰ کیلومتر نوار ساحلی توزیع برق را برعهده دارد
  • راه‌اندازی مجدد دبیرخانه «شهر اسلامی» در شهرداری اصفهان
  • باد و باران باعث خسارت به ۳۷ اصله پایه شبکه برق سیستان و بلوچستان شد
  • فرمانداریهای استان تهران برای همکاری با دبیرخانه ۱۰روز فرصت دارند
  • همکاری دانشگاه مراغه و شرکت فولاد تبریز
  • کدام کارکنان تسلا اخراج شدند؟
  • همکاری دانش‌بنیان دانشگاه مراغه و شرکت فولاد تبریز
  • راه اندازی دبیرخانه مسابقات معماری و شهرسازی شهرداری شیراز
  • راه اندازی هنرستانهای جوار صنعت برای تامین نیروی کار ماهر در آذربایجان غربی
  • ادارات تهران باید تا ۱۵ خرداد امسال برچسب انرژی بگیرند