Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه سیاسی فردا؛ قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها» هرچند با انتقاد دولت و حامیانش مواجه شد اما شورای عالی امنیت ملی که مرجع سیاستگذار و تصمیم گیر در حوزه هسته ای است آن را تأیید کرد.

رامین مهمانپرست درباره قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها» به خبرنگار «فردا» گفت: مجلس قوه مستقل است و اختیاراتی دارد بنابراین می تواند چارچوب های قانونی تعیین کند و آن مصوبه ای که مراحل قانونی را طی کند تبدیل به قانون می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پس باید به چارچوب های قانونی و حقوقی احترام گذاشت.

وی با اشاره به نسبت فعالیت های هسته ای با برجام افزود: هم اکنون عده ای معتقدند می شود به طرف مقابل امیدوار بود و نقطه امید حل مشکلات کشور از سیاست خارجی و توافق با سایر کشورها در قالب برجام زودتر قابل دسترسی است، در طرف مقابل کسانی هستند که می گویند «ابتدا با مدیریت صحیح باید در داخل اشکالات را برطرف و چارچوب های درست را طراحی کرد تا نیازها به خارج از کشور به حداقل برسد؛ در این صورت می توانیم از موضع قدرت با جهان خارج ارتباط برقرار و بهتر از منافع مان استفاده کنیم».

سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه برجام را یک مثال قابل لمس خواند و یادآور شد: نفس مذاکرات ما با 1+5 برای آن بود که نشان دهیم چیزی را برای پنهان کردن نداریم. اگر دنبال فعالیت های نظامی هسته ای بودیم اصالتا نباید وارد این مذاکرات می شدیم و وقتی محدودیت ها و نظارت دقیق آژانس را روی فعالیت مان قبول می کنیم و این مرجع را به عنوان ناظر در معاهده برجام می پذیریم یعنی ما می خواهیم در قالب برنامه ای کاملا صلح آمیز به دانشی پیشرفته برای توسعه کشورمان دست پیدا کنیم و افکارعمومی باید بدانند اتهام زنی حامیان تروریسم نسبت به ایران غرض ورزی است.

وی ادامه داد: ما تعهداتی را پذیرفتیم و انتظار داشتیم که طرف مقابل نیز تعهداتی به انجام برساند، محدودیت های اقتصادی درباره کشور ما لغو کند جلوی نقل و انتقالات پولی را نگیرد، فروش نفت ما آزاد باشد ما بتوانیم مثل یک کشور عادی در معاملات اقتصادی رفتار کنیم. در تاریخی که برجام اجرا شد، نقطه امیدواری خیلی ها در داخل کشور بود، آنها فکر می کردند دیگر همه مشکلات برطرف می شود اما در همان موقع شاهد بدرفتاری ها و کج سلیقگی هایی بودیم که قبل از آن هم رهبر معظم انقلاب به آن اشاره داشتند که خیلی نمی شود به طرف مقابل اعتماد کرد.

این کارشناس مسائل سیاست خارجی اظهار کرد: با آنکه در زمان دولت اوباما برجام اجرا شد اما همان موقع ما شاهد دستاوردهای اقتصادی نبودیم. کشورهای زیادی برای همکاری اقتصادی با ایران تمایل نشان دادند، هیأت های اقتصادی آنها به کشور ما رفت و آمد کردند اما زمانی که کار می خواست به سرمایه گذاری برسد ترس و فشار ناشی از تحریم هایی که تحت عناوین دیگری وجود داشتند آنها را از سرمایه گذاری و همکاری اقتصادی با ایران باز می داشت چون گمان می کردند که احتمال دارد مجازات شوند.

وی برجام را دستاورد سیاسی و روشنگرانه به نفع ایران اما بدون دستاورد جدی اقتصادی خواند و ادامه داد: وقتی آقای ترامپ در آمریکا رئیس جمهور شد، مخالف برجام بود کلا از برجام خارج شد، تحریم های یکجانبه ای را برقرار کرد، سعی کرد برجام را از بین ببرد؛ اروپایی ها مایل نبودند این اتفاق بیفتد چون برجام را دستاورد خودشان می دانستند. آنها اعلام کردند بدون آمریکا برجام را ادامه می دهند به شرطی که ایران به تعهدات خودش پایبند بماند.

مهمانپرست بیان کرد: ما به تعهدات برجامی پایبند ماندیم و بیش از یک سال صبر کردیم ولی اروپایی ها نشان دادند که واقعا توانایی مقابله با سیاست های آمریکا را ندارند، یک عجز، ناتوانی و بی ارادگی در آنها وجود داشت. مهم ترین کاری آنها راه اندازی اینستکس بود که عملا کارایی نداشت. در مقابل ما نیز پنج گام در جهت کاهش تعهدات برجامی برداشتیم.

وی افزود: در زمان انتخابات ریاست جمهوری آمریکا آقای بایدن وعده بازگشت به برجام را داد و الان هم مشخص شد که او رئیس جمهور آینده آمریکا است. حالا همان جریانی که خیلی امیدوار به حل مشکلات کشور از طریق برجام بود تصور می کند با روی کارآمدن بایدن تحریم های اعمالی از سوی دولت ترامپ برطرف می شود و برجام دوباره روی ریل اصلی خود می افتد.

سخنگوی اسبق وزارت خارجه گفت: آنچه جریان حامی برجام غفلت می کند آن است که سیاست های راهبردی در آمریکا ثابت است و احزاب دموکرات یا جمهوری خواه فقط در تاکتیک ها و روش ها با هم تفاوت رویکرد دارند. نظام سیاسی آمریکا درباره محدود کردن و اعمال فشار تحریمی بر جمهوری اسلامی ایران ثابت است. به طوریکه دموکرات ها به ویژه در دوره اوباما بیشتر از جمهوری خواهان تحریم علیه ایران اعمال کردند.

وی با اشاره به سخنان اخیر بایدن و وزیر خارجه پیشنهادی او درباره بازگشت به برجام افزود: او هرچند گفت که به برجام بر می گردد اما شرط و شروط گذاشت و بر این مسئله تأکید داشت که «باید برجام را در یک دایره بزرگتری بررسی کرد». بایدن به طور مشخص به حوزه موشکی و فعالیت منطقه ای ایران اشاره کرد. این مسئله نشان داد که عملا هیچ فرقی بین شروط ترامپ و دیدگاه های بایدن وجود ندارد. آقای ترامپ می گفت «برجام را قبول ندارم و باید یک توافق نامه جدیدی با دایره بزرگتری از موضوعات امضا شود». آقای بایدن حالا طور دیگری می گوید به این شکل که «به برجام بر می گردیم اما باید دایره موضوعات آن بزرگتر شود».

این کارشناس مسائل سیاست خارجی اظهار کرد: سخنان آقای بایدن عقیده جریان منتقد برجام را محکم تر کرد که خیلی نباید امیدوار به بیرون بود. مصوبه مجلس در راستای مقابله با رفتار مقامات آمریکایی و بی تفاوتی و بی انگیزگی و ناتوانی طرف اروپایی است. در واقع این قانون کمک می کند تا ما به یک نقطه فعال تری موضوع هسته ای دسترسی پیدا کنیم، اگر واقعا طرف مقابل قرار باشد به برجام و شرایط لغو تحریم ها برگردد و شرط و شروط جدیدی را نخواهد مطرح کند، خوب مقامات کشورما نیز به همان چارچوب تعهدات قبلی خودشان بر خواهند گشت.

وی افزود: اگر قرار باشد که آمریکایی ها شرط و شروط جدیدی بگذارند نشان می دهد که برجام عملا از بین رفته است و فقط یک ظاهر و پوسته ای از آن مانده، پس چه دلیلی دارد که ما خودمان را محدود در این چارچوب نگه داریم. حالا عده ای معتقدند «رفتن به این جهت ما با دست خودمان برجام را نابود می کنیم و این فضا را علیه ما سنگین می کند»، جریان مقابل می گوید «اگر این اتفاق نیفتد و قانونی برای سختگیری در این زمینه تصویب نشود و ما همچنان منتظر بمانیم و همچنان پای تعهدات باشیم اما طرف مقابل نه تنها کاری انجام ندهد بلکه هر روز خواسته های جدیدی را مطرح کند، آن وقت چه اتفاقی می افتد؟ همین الان ما چه بهره ای از برجام می بریم؟ تمامی فشارها، تحریم ها و محدودیت هایی که تقریبا می شود تصور کرد، علیه ما اعمال می شود.»

مهمانپرست تأکید کرد: قانون مجلس می تواند به دولت فعلی و دولت بعدی کمک کند چون در مواجهه با کشورهایی که سعی می کنند شرایط خودشان را به ما تحمیل کنند ما باید یک دست برتری داشته باشیم. اگر هم موقعی قرار شد که ما با آنها به یک توافقی برسیم و به همان چارچوب های قبلی برگردیم هر دو طرف باید امکان انعطاف داشته باشند.

وی افزود: ما اگر در همان نقطه ای که بودیم بخواهیم از همان نقطه با طرف های خارجی مذاکره و بازگشت به برجام را مطرح کنیم، قطعا آنها انتظار دارند در قبال آنکه خواسته های جدیدی را مطرح نکنند، ما دوباره امتیازاتی بدهیم، این اصلا کار درستی نیست و به نفع کشورمان نخواهد بود.

سخنگوی اسبق وزارت خارجه گفت: دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی درباره قانون مصوب مجلس نظر داد و گفت که به زیان منافع ملی نیست. ما در همین چارچوب باید منتظر تغییر رفتار آمریکا و اروپایی ها باشیم، اگر واقعا قصدشان تنش زدایی از شرایط منطقه و حل بحران ها از طریق مذاکره باشد، باید در قالب برجام رفتار صادقانه خودشان را نشان دهند. اگر این را نشان دهند می توانیم با آنها در چارچوب برجام فعالیت مان را ادامه دهیم اما اگر آنها دنبال برگشت به نقطه قبلی نباشند خودشان شرایط را پیچیده تر کرده اند. در مجموع معتقدم قانون مصوب مجلس عکس العمل کاملا طبیعی در مقابل رفتار آمریکا و اروپاست.

منبع: فردا

کلیدواژه: ایران ایران لغو تحریم ها طرف مقابل هسته ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۲۲۹۲۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ازسرگیری مذاکرات رفع تحریم ها نزدیک است؟ | یک دیدگاه متفاوت درباره مثلث ایران، آژانس و آمریکا

همشهری آنلاین – گروه سیاسی: گروسی پس‌از انجام برخی رایزنی‌ها در تهران، به‌منظور شرکت در نخستین کنفرانس بین‌المللی علوم و فنون هسته‌ای، راهی اصفهان شد تا رایزنی با مقام‌های ایرانی را ادامه دهد؛ رایزنی‌هایی که به‌نظر می‌رسد دوطرف دیدگاه مثبتی نسبت به آن دارند.

برخی تحلیلگران معتقدند مواضعی که ازسوی گروسی و اسلامی در جریان نشست‌خبری در اصفهان مطرح شد، نشان می‌دهد ایران و آژانس درحال برداشتن گام‌های مهمی در مسیر تقویت همکاری‌های فی‌مابین و رفع برخی ابهام‌های باقی‌مانده هستند؛ موضوعی که درنهایت می‌تواند چشم‌انداز امیدوارکننده‌ای را در زمینه ازسرگیری مذاکرات لغو تحریم‌ها ترسیم کند.

چشم‌انداز رایزنی‌های تهران - آژانس

یک کارشناس ارشد مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با همشهری آنلاین با اشاره به رایزنی‌های مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی‌اتمی در تهران و اصفهان اظهارکرد: گروسی پس از دیدار و گفت‌وگو با مقام‌های ایرانی، از جمله وزیر امورخارجه و رئیس سازمان انرژی‌اتمی، نسبت به رایزنی‌های انجام شده ابراز خوشبینی کرده، اما دقیقا تصریح نکرده درباره چه چیزی خوشبین است.

حسن بهشتی‌پور افزود: اگرچه دوطرف پس از دیدارها و رایزنی‌های انجام شده نسبت به گسترش همکاری‌ها و رفع ابهام‌های باقی‌مانده ابزار خوشبینی کرده‌اند، اما تجربه نشان داده مواضع گروسی وقتی به وین بازمی‌گردد قابل اتکا تر است. بنابراین باید در انتظار مواضع تکمیلی‌تر طرف مقابل درباره رایزنی‌های انجام شده در تهران و اصفهان بود.

وی عنوان کرد: در مجموع معقتدم اگر ایران و آژانس بتوانند به راهکار مثبتی برای رفع مشکلات و ابهام‌های باقی‌مانده دست یابند، آن‌ زمان است که می‌توان چشم‌انداز امیدوارانه‌تری پیش روی مذاکرات برجامی و رفع تحریم‌ها ترسیم کرد.

یک دیدگاه متفاوت

این کارشناس مسائل بین‌الملل اظهارکرد: درباره روند رایزنی‌های ایران و آژانس برخی قائل به این دیدگاه هستند که مشکلات ایران با آژانس زمانی حل می‌شود که مشکلات تهران با واشنگتن رفع شود. آنان براین گمان هستند که دو موضوع ادعایی باقی‌مانده ازسوی آژانس بیش از هر چیز جنبه «بهانه‌جویی» دارد. این دیدگاه درحالی مطرح می‌شود که از نظر من چندان قابل پذیرش نیست.

بهشتی‌پور ادامه داد: برخلاف برخی، معتقد نیستم اگر آمریکا اراده کند، همه مسائل و مشکلات موجود میان ایران و آژانس رفع خواهد شد. باید در نظر داشت آژانس تنها نهاد بین‌المللی معتبر است که صلاحیت نظارت بر فعالیت‌های هسته‌ای کشورهای عضو ان. پی. تی را دارد. بنابراین افزایش سطح همکاری‌ها با این نهاد، می‌تواند بسیاری از گره‌های موجود در زمینه رفع تحریم‌ها را بگشاید.

وی درباره برخی گمانه‌زنی‌ها پیرامون تبادل پیام‌های میان تهران و واشنگتن و تاثیر آن در سفر گروسی به تهران عنوان کرد: برخی براین نظرند که ممکن است مذاکراتی میان ایران و آمریکا انجام شده که سفر گروسی نیز در آن چارچوب انجام شده‌است؛ رویکردی که می‌تواند درنهایت به ازسرگیری مذاکرات رفع تحریم‌ها منجر شود.

دست ایران پر است

این کارشناس مسائل بین‌الملل با اشاره به برخی گمانه‌زنی‌ها درباره گشایش‌های جدید در مناسبات ایران و آژانس ادامه داد: اگرچه فعلا قرائن قابل استنادی به‌جز مواضع اخیر دوطرف وجود ندارد، اما نکته اینجاست که اگر همکاری‌های ایران و آژانس در مسیر درستی حرکت کند و گام‌های مناسبی برای رفع ابهام درباره دو مکان ادعایی آژانس برداشته شود، مقدمه‌ای خواهد بود برای احیای مذاکرات رفع تحریم‌ها

بهشتی‌پور با تاکید بر اینکه پیشرفت در همکاری‌های دوطرف، بهانه‌جویی‌ها را از آژانس می‌گیرد، ادامه داد: اگرچه آژانس در مقاطعی علیه ایران موضع‌گیری کرده و به سیاسی‌کاری پرداخته، اما باید توجه داشت که ازنظر بین‌المللی حق نظارت دارد و درنهایت مشکلات موجود باید رفع شود.

وی با بیان اینکه معتقدم راه رسیدن به توافق در مسیر رفع تحریم‌ها از آژانس می‌گذرد، اضافه‌کرد: باید در نظر داشته باشیم در شرایط کنونی برای پیشبرد مذاکرات در موضع قدرت هستیم. اکنون ایران از یک‌سو در مناسبات منطقه‌ای دست بالا را دارد و ازسوی دیگر ازنظر ذخایر اورانیوم غنی‌شده وضعیت مطلوبی داریم. بنابراین دست‌مان برای مذاکره پر است.

کد خبر 850166 برچسب‌ها رافائل گروسی هسته‌ای - آژانس بین‌المللی انرژی اتمی محمد اسلامی - رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و آمریکا خبر ویژه

دیگر خبرها

  • برنی سندرز بار دیگر نامزد سنا می‌شود
  • ازسرگیری مذاکرات رفع تحریم ها نزدیک است؟ | یک دیدگاه متفاوت درباره مثلث ایران، آژانس و آمریکا
  • افشای عمدی فایل صوتی ظریف به روایت سعید لیلاز /با خرابکاری در نطنز، این سایت چند ماه از کار افتاد /ایران زمین بازی را عوض کرده است
  • سعید لیلاز: افشای فایل صوتی ظریف، عمدی بود
  • افشاگری تازه؛ پخش فایل صوتی جنجالی ظریف، عمدی و برای پالس به آمریکا بود!
  • پیشتازی ترامپ در مقابل بایدن در مهمترین موضوع برای آمریکایی‌ها
  • ترامپ بایدن را به اداره دولت گشتاپو متهم کرد
  • واکنش کاخ سفید به «گشتاپو» خواندن دولت بایدن از سوی ترامپ
  • اعتراف روزنامه غربگرا: ایران  سه بر صفر از آمریکا جلو است
  • چالش‌های بایدن و ترامپ در انتخابات ۲۰۲۴ ریاست جمهوری آمریکا