Web Analytics Made Easy - Statcounter

«پیرمحمد ملازهی» کارشناس مسائل جنوب‌ آسیا با اشاره به برگزاری نشست شورای مصالحه ملی افغانستان و آغاز مجدد گفت‌وگوهای دولت این کشور با طالبان در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: آنچه در دوحه و کابل تحت عنوان مذاکرات و توافق‌های سیاسی مشاهده می‌کنیم، به نوعی با یکدیگر مرتبط است. روز شنبه شاهد برگزاری نخستین نشست شورای عالی مصالحه افغانستان با حضور تمامی جریان‌های جهادی و سیاسی این کشور بودیم که محمد اشرف غنی، رئیس‌جمهوری این کشور و عبدالله عبدالله ریاست این شورا هم در این نشست حضور داشتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این جلسه مسائل مختلفی از جمله بحث آتش‌بس و پیگیری مذاکرات صلح با طالبان مطرح شد و بسیاری از شخصیت‌های قومی و سیاسی افغانستان در مورد آینده مشارکت طالبان برای تشکیل قدرت در افغانستان بحث و تبادل نظر کردند، این در حالی است که طالبان تا چندی پیش مواضع بسیار سختی علیه دولت افغانستان اتخاذ کرده بود و حالا به نظر می‌رسد که مواضع خود در مورد همکاری با دولت افغانستان را تعدیل کرده است.

وی ادامه داد: در شرایط کنونی، دو ابهام وجود دارد؛ اول اینکه مشخص نیست آیا طالبان آتش‌بس سراسری در افغانستان را می‌پذیرد یا خیر؟ بحث دوم هم این است که آیا این جریان مذاکره با دولت فعلی را انجام خواهد داد یا وارد فرآیندهای دیگر می‌شود؟ در مورد آتش‌بس به نظر می‌رسد که آمریکایی‌ها با اعمال فشار بر پاکستان توانسته‌اند بخشی از درگیری‌های میدانی را کاهش داده که به نظر این تصمیم مربوط به شورای کویته است و مابقی طرف‌های طالبان مواضع مشخصی همانند آنها ندارند. عده‌ای بر این عقیده‌اند که در مورد مذاکرات طالبان و دولت فعلی افغانستان، پشت پرده‌های بسیار زیادی وجود دارد. این طیف معتقدند که مشکل اصلی طالبان، جریان‌های جهادی هستند و به همین دلیل آنها با طیف عبدالله عبدالله و ائتلاف شمال افغانستان وارد مذاکره شده‌اند. از سوی دیگر آنچه از صحنه سیاسی برمی‌آید این است که کشورهایی مانند روسیه، چین، پاکستان و هند به دنبال آن هستند تا بتوانند افغانستان، منهای اشرف غنی را به تصویر بکشند.

این تحلیلگر ارشد مسائل شبه‌‌‌‌قاره تصریح کرد: توجه داشته باشید که در این میان اشخاصی مانند حامد کرزی نگران آن هستند که معامله‌ای میان طالبان و عبدالله عبدالله به وجود بیاید و پشتون‌ها و به خصوص اشرف غنی از معادلات افغانستان به صورت ناخواسته حذف شوند. طیف کرزی بر این باورند که ادامه این روند می‌تواند منجر به روی کار آمدن دولتی در افغانستان شود که لیبرال‌های پشتون در آنها حضور نخواهند داشت و در نهایت اشرف غنی از گردونه قدرت حذف خواهد شد. تمام این مولفه‌ها نشان می‌دهد که جبهه‌بندی‌های جدید در افغانستان در حال شکل‌گیری است. اینکه دیده می‌شود اشخاصی مانند «گلبدن حکمتیار» و «صلاح‌الدین ربانی» در نشست شورای عالی مصالحه حضور نداشته‌اند، نشان می‌دهد که طیف کرزی و اساساً لیبرال‌های قوم پشتونِ افغانستان از سهم‌خواهی جریان‌های جهادی به شدت نگران هستند؛ چراکه آنها معتقدند که ممکن است معامله‌ای میان طیف جهادی به رهبری عبدالله و طالبان به وجود بیاید که به ضرر آنها رقم بخورد.

ملازهی افزود: بر این اساس معتقدم آنچه در دوحه طی این روزها اتفاق افتاده با تحرکات سیاسی جریان‌های داخلی افغانستان در کابل در یک راستا قرار دارد. به نظر می‌رسد آمریکایی‌ها در پشت پرده با طالبان صحبت‌هایی در مورد تشکیل دولت و مشارکت آنها در ساختار آینده افغانستان زده‌اند. آنها به طالبان اعلام کردند که دیگر آنها به شکل کامل نمی‌توانند امارت اسلامی را احیا کنند و بر این اساس طالبان را قانع کردند که از انحصار قدرت با این محرویت، کوتاه بیایند. آنها می‌دانند که ائتلا شمال افغانستان دارای پایگاه اجتماعی قوی و همچنین سلاح هستند و به همین دلیل نمی‌خواهند مجدداً شاهد درگیری با کسانی مانند عطا محمد نور، ژنرال عبدالرشید دوستم و عبدالله عبدالله باشند. به همین دلیل معتقدم آمریکایی‌ها تا حدودی توانسته‌اند این موضوع را به طالبان گوشزد کنند اما مشکلی که احتمالاً در آینده و پس از مشارکت طالبان در قدرت به وجود خواهد آمد، عدم قناعت آنها به داشته‌های خود است.

وی خاطرنشان کرد: اگر طالبان به دنبال سهم‌خواهی بیشتر پس از مشارکت در قدرت برود، این موضوع می‌تواند موجب درگیری جریان مذکور با طیف عبدالله و جهادی‌ها شود. توجه داشته باشید که اختلاف‌ها در افغانستان و در مسئاله صلح این کشور، بسیار زیاد است و نمی‌توانیم به این سادگی بگوییم که صلح و ثبات یکباره در افغانستان نمایان می‌شود. همه این مشکلات شرایط را به گونه‌ای رقم زده که اگر بخواهیم در افغانستان استقرار صلح را مشاهده کنیم باید یک ابتکار عمل جدید از سوی سازمان ملل تعریف و اجرا شود و در نهایت تضمین‌هایی را برای اجرای این ابتکار عمل کسب کنند. در کل پیچیدگی‌های پرونده افغانستان روز به روز بیشتر می‌شود و به نظرم طالبان تا حدی باید مواضعش را تعدیل کند. دیگران هم باید مواضع خود را تعدیل کنند و از سوی دیگر کشورهای همسایه هم باید به این روند کمک کنند.

این کارشناس مسائل سیاسی در پایان گفت: مشخص نیست که اگر این روند ادامه پیدا کند چه اتفاقی در افغانستان و منطقه خواهد افتاد. برخی از منتقدان طالبان معتقدند که اگر این کشور به دست این جریان بیافتد، مشخص نیست که حق و حقوق سایر قومیت‌ها را ضایع می‌کنند یا خیر. اگر چنین اتفاقی رخ دهد، بدون تردید افغانستان می‌تواند به سمت تجزیه برود و به نظر می‌رسد مدلی که آنها در افغانستان می‌پذیرند، استقرار مدلی از حکومت «محمد ظاهرشاه» خواهد بود؛ به گونه‌ای که پشتون‌ها در رأس قدرت باشند و در کنار آنها روشنفکران هم به فعالیت‌های خود بپردازند. بر این اساس معتقدم توافق‌های جدید در افغانستان اگرچه بسیار مفید به نظر می‌رسد، اما پیچیدگی‌های پرونده افغانستان به حدی بوده که هر لحظه ممکن است اتفاق خاصی بیافتد و تمام مصوبات یک‌باره فرو بریزد.

منبع: ایلنا

کلیدواژه: افغانستان طالبان عبدالله عبدالله اشرف غنی شورای عالی مصالحه ملی افغانستان عبدالله عبدالله نظر می رسد نشست شورای اشرف غنی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۲۳۲۵۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نگرانی روسیه درباره تهدیدات گروه‌های تروریستی از افغانستان

وزیر دفاع روسیه اظهار داشت تهدید اصلی برای آسیای مرکزی از سوی گروه‌های تروریستی افراطی است که در افغانستان مستقر هستند. - اخبار بین الملل -

به گزارش دفتر منطقه‌ای خبرگزاری تسنیم، سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه  در نشست سازمان همکاری شانگهای گفت کشورهای آسیای مرکزی از سوی گروه‌های تروریستی مستقر در افغانستان مورد تهدید قرار دارند.

شویگو تصریح تهدید اصلی از سوی «گروه‌های تروریستی افراطی مستقر در افغانستان» متوجه آسیای مرکزی است.

وزیر دفاع روسیه در ادامه از این گروه‌ها نامی نبرد، اما پیش از این گفته بود سازمان‌های تروریستی بین‌المللی در حال افزایش نفوذ خود در افغانستان هستند و کشورهای غربی فعالانه‌تر با گروه‌های مسلح مستقر در خارج از کشور کار می‌کنند.

شویگو پیش از این درباره اهداف کشورهای غربی از افزایش تعاملات با گروه‌های مسلح مخالف طالبان در خارج افغانستان گفته بود: هدف آنها روشن است؛ از یک سو، یک کانون درگیری در مناطق مرزی شرکای ما ایجاد می‌شود و از سوی دیگر کمک‌های نظامی برای خنثی کردن درگیری که به طور غیرطبیعی ایجاد شده، ارائه می‌شود.

این در حالی است که بارها مقامات حکومت طالبان تاکید کرده‌اند از خاک افغانستان هیچ کشوری تهدید نمی‌شود و گروه تروریستی داعش نیز در این کشور نابود شده است.

روسیه: قاچاق هروئین از افغانستان تهدیدی برای امنیت آسیای مرکزی استروسیه: نگرانی‌های تاجیکستان درباره تهدیدات ناشی از افغانستان را درک می‌کنیمروسیه: گسترش گروه‌های تروریستی در افغانستان چالشی جدی برای آسیای مرکزی است

«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه نیز پیش از این در یک نشست خبری گفته بود گروه تروریستی داعش با حمایت نیروهای خارجی در پی تضعیف ثبات کشورهای آسیای مرکزی است.

وی تاکید کرده بود تامین مالی گروه تروریستی داعش در افغانستان توسط سرویس‌های اطلاعاتی خارجی انجام می‌شود.

سخنگوی وزارت خارجه روسیه از هیچ کشوری نام نبرد اما پیش از این «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه این کشور گفته بود آمریکا از داعش و القاعده در افغانستان حمایت می‌کند.

انتهای پیام/.

دیگر خبرها

  • کابل خطاب به مسکو: حکومت افغانستان فراگیر است
  • قزاقستان: کشورهای مختلف به برقراری روابط با کابل تمایل دارند
  • انفعال رژیم اردن در برابر جبهه مقاومت
  • نشست رهبران گروه‌های مقاومت فلسطین در پرتو تحولات پر شتاب میدانی و سیاسی
  • نشست مهم رهبران گروه‌های مقاومت فلسطین در پرتو تحولات پر شتاب میدانی و سیاسی برگزار شد
  • نگرانی روسیه درباره تهدیدات گروه‌های تروریستی از افغانستان
  • دیپلمات افغان: جهان به سمت تعامل با کابل پیش می‌رود
  • دیدار رایزن فرهنگی ایران با معاون سیاسی طالبان 
  • هیچ بستری برای مذاکره بین اوکراین و روسیه وجود ندارد
  • سفر معاون وزیر خارجه آمریکا برای بررسی تحولات افغانستان