Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-04@12:25:45 GMT

داستان والک پلوی رندان و مادرشاه

تاریخ انتشار: ۲۰ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۲۷۳۹۶۸

داستان والک پلوی رندان و مادرشاه

همشهری آنلاین _ ثریا روزبهانی:  براساس اطلاعات کاوشگران و مدارک تاریخی، این روستای ۷۰۰ ساله درگذشته از رونق اقتصادی زیادی برخوردار بوده و بنا به دلایلی این منطقه برای خاندان «ناصرالدین شاه» دارای اهمیت زیادی بوده است. رندان، روستایی سرسبز و خوش آب و هوا است و به سبب دره‌ها و آبشار زیبایش شهرت دارد. به همین دلیل آبشار رفیع و بلند رندان مهم‌ترین جاذبه گردشگری این روستا به شمار می‌رود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این گزارش هویت تاریخی و زیبایی این روستا را معرفی می‌کنیم.

روستای رندان در ۲۵ کیلومتری تهران واقع شده است. جاده این روستا از میانه جاده امامزاده داود(ع) جدا می‌شود و مسیر ترددش آسفالت و هموار است. بر اساس آخرین سرشماری، رندان ۲۹۷ نفر جمعیت دارد که در فصل‌های بهار و تابستان به دلیل آب و هوا و ییلاق، این جمعیت بیشتر می‌شود.

 غذای مورد علاقه مادر ناصرالدین شاه

«مرضیه احمد»، دهیار روستا رندان، درباره نام این روستا می‌گوید: «به گفته قدیمی‌های روستا، اسم رندان برگرفته از کلمه «رمه دان» است و این نام در بین اهالی به دلیل نگهداری از دام‌ها، دهان به دهان تا به امروز گشته و با کمی تغییرات به رندان تبدیل شده است. اغلب روستاییان کشاورز و باغدار هستند و دامداری از رونق افتاده است. اهالی از «والک پلو» به‌عنوان غذای محلی و سنتی این روستا نام می‌برند که سبزی یا والک آن در فصل بهار از دامنه‌های روستا و کوه‌های اطراف چیده می‌شود. براساس صحبت‌های اهالی، مادر ناصرالدین شاه به والک پلو علاقه زیادی داشت برای همین، عده‌ای را مأمور کرده بود تا از کوه‌های «کیگا» و رندان برایش والک جمع‌آوری کنند.

هم­چنین در زمینه مشاغل خانگی، در گذشته بانوان روستا نان می‌پختند که این هنر کم­رنگ یا به فراموش سپرده شده است، اما اکنون آنها با پخت محصولات خانگی دیگر هم­چون «رب»، «مربا»، «ترشی» یا سبزی‌های کوهی برای خودشان کسب وکاری راه انداخته‌اند و در کنارش هم قالی می‌بافند. «گیلاس» اصلی‌ترین محصولات باغ­های روستای رندان است. «آلبالو»، «گردو»، «سیب» و «هلو» هم در جایگاه‌های بعدی قرار دارند. اما درختان این روستا در فصل پاییز زیر بار فراوان میوه «خرمالو»، کمر خم می‌کنند.»

 کشف سکه و چراغ قدیمی

اهالی روستای رندان از ۴ خاندان تشکیل می‌شوند. برای همین هم اغلب فامیلی‌های این روستا «احمدی»، «عباسی»، «زینعلی» و «میرزاحسینی» است. «محمدحسن بیگی»، تهران شناس، قدمت این روستا را بسیاغر بالا می‌داند و در این‌باره می‌گوید: «این روستا چون محل کاروان‌های تجاری و مسافری مردم به سمت «مازندران»، ییلاقات و شمال کشور بوده، روزگاری رونق تجاری خوبی داشته است. براساس کاوش‌های بستان‌شناسی در این منطقه، تعدادی سکه‌های قدیمی و یک چراغ روغنی که قدمت آن حدود ۷۰۰ سال تخمین زده شده، به دست آمده است»

 ۳ چشمه آب آشامیدنی روستا

 جاده رندان جاده‌ای است باریک و پرپیچ و خم، همراه با دره‌هایی عمیق که در عین جذابیت، بی‌خطر هم نیست! مسیر دسترسی به این روستا در زمستان بسیار دشوار بوده و در بیشتر اوقات با بارش برف و یخبندان، راه‌های ارتباطی به آن قطع می‌شود. روستای رندان دارای امکاناتی از قبیل برق، تلفن، لوله‌کشی آب آشامیدنی، خانه بهداشت، مسجد، حمام عمومی و یک باب مدرسه ابتدایی‌ـ راهنمایی است. سابقه شبکه آب آشامیدنی روستا به سال ۱۳۵۸ برمی‌گردد. ۳ چشمه به‌نام‌های «نوکیش»، «دشتک» و «وشیه» واقع در ارتفاعات شمال روستا، تأمین‌کننده آب روستا هستند و پس از تصفیه در یک منبع از سوی لوله‌کشی به واحدهای مسکونی می‌رسد. اکنون ساخت‌وساز در این روستا رونق پیدا کرده است. هرچند که این ساخت‌وسازها می‌تواند به‌ آبادانی و رونق روستا کمک کند، اما بکر بودن و بناهای قدیمی روستای رندان را دستخوش تغییرات کرده است.

دومین آبشار بلند پایتخت در روستای رندان  دومین آبشار بلند تهران

در مسیر پیاده‌روی آبشار رندان در ارتفاعات شمال روستای رندان و در امتداد دره‌ای سرسبز، یکی از زیباترین و باشکوه‌ترین آبشارهای تهران قرار دارد. این آبشار باشکوه و پرآب با ارتفاع تقریبی ۴۰ متر، به نظر می‌رسد که پس از آبشار «سنگان»، دومین آبشار مرتفع تهران باشد. مسیر آبشار یک راه مال‌رو به نسبت هموار و کم شیب است که در امتداد رودخانه رندان پس از حدود یک ساعت پیاده‌روی، شما را به آبشار می‌رساند. برای دسترسی به مسیر پیاده‌روی آبشار، پس از ورود به روستا باید در جهت راست و به سمت دره حرکت کنید. در انتهای مسیر ماشین‌رو با حدود ۵۰‌متر پیاده‌روی به کنار رودخانه می‌رسید.

در اینجا یک راه مال‌رو از کنار رودخانه شما را مستقیم به پای آبشار می‌رساند. مسیر آبشار به جز بخش کوتاهی در انتهای مسیر، هموار و کم شیب است به‌گونه‌­ای که کودکان و افراد با توانایی جسمانی کم هم قادر به پیمایش آن هستند. در طول مسیر چندین غار زیبا هم وجود دارد که می‌توانید برای استراحت در آن اطراق کنید. هم­چنین در مسیر دره رندان هر از گاهی باید از روی پل‌های چوبی و بتونی عبور و یا با پرش از روی سنگ‌های کف رودخانه، از یک سمت به سمت دیگر رودخانه، مسیرتان را عوض کنید. در این مسیر از کنار باغ‌ها و از پای صخره‌های کوچک و بزرگ می‌گذرید و نکته جالب و هیجان‌انگیز این است که تا چند دقیقه پایانی مسیر، آبشار را نمی‌بینید.

در انتها با پشت سر گذاشتن یک شیب به نسبت تند اما کوتاه، آبشار زیبای رندان در آن‌سوی دره به یک­باره نمایان می‌شود. هم­چنین می‌توانید از مسیر صخره‌ای سمت چپ آبشار به آسانی بالا رفته و پس از چند دقیقه خود را به بالای آبشار برسانید و زیبایی‌های دره رندان را تماشا کنید.

داروهای گیاهی روستا

رندان همانند سایر روستاهای دامنه‌های البرز میانی، دارای زمستانی سرد و تابستانی معتدل است. اهالی رندان روزگارشان را بیشتر با باغداری و دامداری می‌گذرانند و روستا با باغ‌هایی پر از درختان گیلاس، آلبالو، هلو، سیب و گردو احاطه شده است. پوشش گیاهی ارتفاعات و کف دره در این روستا زبان گنجشک، چنار، گل گاوزبان، آویشن، گل بنفشه، گل ختمی، چای کوهی، ترشک کوهی و ریواس است.

کد خبر 570617 برچسب‌ها سفر - گردشگری همشهری محله روستا

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: سفر گردشگری همشهری محله روستا پیاده روی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۲۷۳۹۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رفع مشکلات زیرساختی روستای سیل زده تختان دهلران در دستور کار است

به گزارش خبرنگار مهر، مجید بگلریان صبح روز شنبه در نشست ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات مدیریت بحران شهرستان دهلران در بخش سراب میمه، اظهار کرد: برآورد میزان خسارات وارد شده به روستای تختان و رفع مشکلات زیرساختی وارد فاز عملیاتی شده است.

وی با قدردانی از حضور جهادی دستگاه‌های خدمات رسان و بررسی میدانی از روستای تختان دهلران، گفت: رفع سریع آسیب‌های زیرساختی در حوزه‌های آب، برق و گاز در این روستا بسیار ضروری بوده و تامین آب ۲ روستای تختان و خربزان باید در دستور کار قرار گیرد.

مدیرکل بحران استانداری ایلام با اشاره به بررسی‌های مسئولان استان و شهرستان از روستای تختان، افزود: اقدامات عمرانی روستای تختان بایستی در کوتاه مدت از منابع داخلی بنیاد مسکن و در دراز مدت از طریق کمیته برنامه ریزی شهرستان دهلران، عملیاتی شود.

بگلریان با اشاره به بارش بالای ۱۰۰ میلیمتر بارندگی در پنج شهرستان استان، تصریح کرد: آمار دقیق خسارات باید هر چه سریعیتر برآورد شود و بر اساس شاخصهای ۱۸ گانه با مختصات یو.تی. ام، جمع بندی و به وزارت کشور ارسال شود.

مدیرکل مدیریت بحران استان ایلام در پایان با تاکید بر لزوم ترویج بیمه در بین روستائیان و کشاورزان، خاطرنشان کرد: بیمه نقش مهمی در جبران خسارت‌های ناشی از حوادث غیرمترقبه از جمله سیل دارد.

فرماندار ویژه دهلران نیز در این نشست با اشاره به خسارات سیل و بارندگی به روستای تختان، گفت: در هنگام وقوع حادثه، نیروهای امدادی و دستگاه‌های خدمات رسان به منطقه اعزام شده و اقدامات اولیه برای اهالی روستا انجام و در ادامه نیز پیگیری برای رفع مشکلات اهالی این روستا در دستور کار قرار گرفت.

لطیف صادقی افزود: با تشکیل نشست ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات مدیریت بحران شهرستان دهلران موضوع بررسی زیرساخت‌های روستا از جمله آب، برق، گاز، طرح هادی، خسارات وارده به معابر روستا و برخی منازل مسکونی انجام شده است.

وی تاکید کرد: تصمیمات لازم در راستای رفع مشکلات این روستا، در اسرع وقت با حضور مدیر کل مدیریت بحران استان، مدیر عامل شرکت توزیع برق استان، جانشین مدیر عامل آبفای استان و سایر مسئولان شهرستان و بخش در دستور کار قرار گرفته است.

فرماندار ویژه دهلران با تاکید بر اینکه دستگاه‌های خدمات رسان باید جهت رفع مشکل این روستا به سرعت وارد عمل شوند، ابراز کرد: رفع مشکلات معابر روستا توسط بنیاد مسکن و حل مشکل راه دسترسی باید به سرعت انجام شود و در درازمدت از بنیاد مسکن توقع داریم که در خصوص احداث دیوار حائل این روستا پیگیری و بررسی لازم را انجام دهد.

مدیر عامل شرکت توزیع برق استان هم با اشاره به مشکلات برای برق روستای تختان گفت: از همان ابتدای وقوع سیل در این روستا وارد عمل شده ولی ترانسفورماتور روستا و ۴۰۰ متر شبکه برق رسانی این روستا دچار خسارت شد." ولی الله ناصری" به بررسی خسارات به زیرساخت‌های برق در این روستا اشاره کرد و گفت: اتصال برق روستا به شبکه اصلی در دست انجام است و به زودی مشکلات مرتفع و برق روستا برقرار خواهد شد.

امیر باقی جانشین آبفای استان نیز در این نشست، گفت: اقذامات لازم برای تامین آب شرب در دستور کار است و سعی می‌شود تا زمان اتصال شبکه، آب شرب روستا به صورت آبرسانی سیار تامین شود.

مدیر بنیاد مسکن دهلران نیز اظهار کرد: بخش پائین دست روستا مشکلات زیادی دارد و در بارندگی‌ها دچار آبگرفتگی شدید شده که بازنگری طرح هادی روستای تختان پیگیری می‌شود.

"امیر حسین علیکرمی" افزود: بنیاد مسکن آمادگی دارد که در راستای رفع مشکلات اقدامات لازم را انجام و ماشین آلات را برای ایجاد خاکریز و لایروبی معابر به منطقه گسیل کند.

"یونس چوبین" مدیر جمعیت هلال احمر استان هم گفت: تیم‌های ارزیابی و مدیر عامل جمعیت هلال احمر استان در همان لحظات اولیه در منطقه و بین مردم حضور پیدا کردند و هر گونه کمک و اقدامی لازم باشد انجام خواهد شد.

رمضان ولیزاده مدیر راهداری و حمل و نقل جاده‌ای زرین آباد نیز در این نشست اظهار کرد: در این مدت ۶ مورد بازگشایی مسیرهای تردد وسائل نقلیه در ۲ بخش زرین آباد و سراب میمه انجام شده است.

"عباس شیخی" مدیر امور عشایر دهلران هم به خسارات سیل به راه‌های عشایر اشاره و گفت: برای تعمیر ومرمت راه‌های عشایر نیازمند حمایت هستیم.

حیدر رضایی مدیر گاز دهلران هم گفت: امکانات برای جابجایی شبکه گاز رسانی پای کار است و مشکل ۵۰ مشترک حل شده و مشکل ۱۰ انشعاب باقی مانده در دست اقدام می‌باشد.

کد خبر 6096265

دیگر خبرها

  • مهلت ۱۰ روزه دادستان گالیکش برای ایمن‌سازی مسیر دسترسی به آبشار لوه/ مسیر دسترسی به آبشار مسدود شد
  • مسدود شدن مسیر دسترسی به آبشار لوه؛ مهلت ۱۰ روزه دادستان گالیکش برای ایمن‌سازی مسیر
  • مسیر دسترسی به آبشار لوه به دستور دادستان گالیکش مسدود شد
  • مسیر آبشار لوه مسدود شد
  • مهلت ۱۰ روزه دادستان گالیکش برای ایمن‌سازی مسیر دسترسی به آبشار لوه
  • خسارت سیل به حدود ۴۰۰ روستای خراسان جنوبی
  • رفع مشکلات زیرساختی روستای سیل زده تختان دهلران در دستور کار است
  • خسارت ۳۰۰ تا ۴۰۰ روستای خراسان جنوبی در اثر سیلاب
  • روستای فهرج در مسیر جهانی شدن قرار گرفت
  • آبشار‌های فصلی روستای شادکام یزد (فیلم)