Web Analytics Made Easy - Statcounter

در کشور ما در طی چند سال اخیر به دلیل وضعیت بد اقتصادی و بیکاری، جوان ها نمی توانند تشکیل زندگی بدهند و در نتیجه فرزند آوری در جامعه بسیار کم شده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از کردتودی، طبق آمارهای رسمی کشور کاهش باروری در کشور موجب هدایت جامعه به سمت و سوی جامعه پیر و سالمند شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شیب نزولی جمعیت در طی سالهای اخیر زنگ هشداری را در جامعه به صدا درآورده که نیازمند تدبیر صحیح برای جلوگیری از پیری جمعیت توسط مسوولان اجرایی کشور است و این موضوع نیز مورد توجه ویژه رهبر معظم انقلاب قرار گرفته است.

طبق نظر کارشناسان در حال حاضر کاهش جمعیت به دلیل کم شدن زاد و ولد است ، چرا که تمایل زوج ها به فرزند آوری با توجه به شرایط بد اقتصادی کم شده است ، که عوامل مختلفی در این امر دخیل هستند.

در کشور ما در طی چند سال اخیر به دلیل وضعیت بد اقتصادی و بیکاری، جوان ها نمی توانند تشکیل زندگی بدهند و در نتیجه فرزند آوری در جامعه بسیار کم شده است.

طبق آمار رسمی کشور در طی 5 ساله گذشته تعداد موالید کشور از یک میلیون و 570 هزار به یک میلیون و 196 هزار تولد کاهش یافته است.

 طبق نظر کارشناسان جمعیت پیر و سالخورده هم از نظر اقتصادی و اجتماعی و هم از نظر سیاسی و امنیتی کشور را در آینده با چالش های رو به رو می کند که از همین الان باید به فکر راه حل مناسب برای جلوگیری از روند رشد این معضل در جامعه باشیم.

یکی از مهمترین راه کارهای دولت برای مقابله با این معضل بزرگ بهبود شرایط اقتصادی است تا افراد بتوانند پس انداز بهتری داشته باشند که تمایلی به ازدواج در آنها به وجود آید.

باورهای غلط ذهنی سدی در برابر رشد جمعیت

فاطمه ابراهیم زاده کارشناس امور خانواده در گفتگو با خبرنگار کردتودی اظهار داشت: یکی از مشکلاتی که در بحث کاهش جمعیت قابل مشاخده است ، ازدواج نکردن جوان ها است ، به نظر می سد یک مشکل عمده فرهنگی در حوزه تشکیل خانواده و ازدواج به وجود آمده است.

وی افزود: متاسفانه با توجه به وضعیت بد اقتصادی و اجتماعی حاکم در کشور و افزایش آمار طلاق این باور ذهنی غلط در ذهن جوانان ما شکل گرفته اگر ازدواج کنند منجر به طلاق و جدایی می شود و از انجام این مهم امتناع می کنند.

ابراهیم زاده تصریح کرد: جوانان ما که تشکیل زندگی می دهند و با توجه به شرایط بد اقتصادی از آوردن فرزند خودداری می کنند باید این مهم را مد نظر داشته باشند داشتن فرزند خوب موجب بهبود کیفیت زندگی در سالمندی می شود ، طوریکه والدین حتی با یک تماس تلفنی با فرزند خود خوشحال می شوند و موجب تقویت روحی و روانی موثر در پدران و مادران می گردد.

کارشناس امور خانواده عنوان کرد: یکی از مهم ترین موانع ازدواج اقتصاد و مسکن زوجین است و جوانان ها خود را مقید این امر کرده اند تا منزل و ماشین نخرند قادر به ازدواج نیستند و همین امر موجب افزایش نرخ کاهش جمعیت در کشور می شود.

وی با تاکید بر اینکه وقتی ازدواجی صورت نگیرد ، جمعیت کاهش پیدا می کند، بیان داشت: نکته مهم دیگری که ریشه فرهنگی دارد ، این است که وقتی ازدواجی صورت می گیرد به دلیل شبهاتی که بین زوجین وجود دارد و با کوچکترین مسئله نسبت به یکدیگر سوء ظن پیدا می کنند و در نتیجه انگیزه فرزند آوری در خانواده را کاهش می دهد.

ابراهیم زاده خاطر نشان کرد:ترس از فرزند آوری به دلیل ترس از تامین معیشت فرزند و تامین اقلام اساسی زندگی یکی دیگر از عوامل کاهش جمعیت در کشور است.

این کارشناس امور خانواده گفت: متاسفانه قوای مجریه و مقننه اقدام اساسی برای حل این مشکل ندارند ، توجه کنید از سال 89 مبلغ یاارانه ها ثابت مانده اما با نگاهی به قیمت ها شاهد افزایش سرسام آور کالاهای اساسی زندگی هستیم و مسوولان اصلا توجهی نمی کنند گرانی در زندگی مردم ریشه دوانده و زندگی را سخت کرده است.

رشد شهر نشینی موجب کاهش نرخ موالید در کشور است

وی در قسمت دیگری از سخنان خود بیان داشت: این روزها با گسترش شهر نشینی شاهد کم شدن تعادا موالید و کنترل فرزند آوری نسبت به جوانع سنتی هستیم.

ابراهیم زاده اضافه کرد: در جوامع روستایی چون امکانات و زیر ساخت ها لازم برای پرورش کودک به توسعه یافتگی شهرها نیست نگرانی کتری هم برای پرورش فرزند به چشم می خورد و در نتیجه میزان زاد و ولد افزایش می یابد .

کارشناس امور خانواده عنوان کرد: در روستا اگر یک کودک کلاس زبان و کنکور نرود عادی است و مشکلی ایجاد نمی شود ، اما اگر همان کودک به شهر مهاجرت کند می بیند باید اوقات فراغتش را پر کند و به همین دلیل است رشد شهرنشینی موجب کاهش موالید شده است.

وی یادآور شد : باورهای غلط فرهنگی رایج در کنار مشکلات اقتصادی جامعه نقش موثری در کاهش جمعیت دارد و باید بر اساس منویات رهبر معظم انقلاب در این راستا مسوولان قدم های مثبت و اساسی بردارند.

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: کارشناس امور خانواده ابراهیم زاده فرزند آوری کاهش جمعیت بد اقتصادی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۲۷۶۵۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بیشترین نرخ بیکاری متعلق به این استان کردنشین است

به گزارش خبرآنلاین، مرکز آمار در آخرین گزارش خود اقدام به انتشار نرخ بیکاری زمستان ۱۴۰۲ کرده است. شواهد آماری حاکی از آن است که در زمستان ۱۴۰۲ از مجموع ۲۶ میلیون و ۴۶۲ هزار و ۵۴۰ فرد ۱۵ ساله و بیشتری که تمایل به کار داشته و با این هدف به جست‌وجوی شغل پرداخته‌اند، ۲ میلیون و ۲۶۸ هزار و ۹۵۴ نفر بیکار مانده‌اند.

روزنامه اعتماد در گزارشی نوشت: بر این اساس نرخ بیکاری در زمستان سال گذشته به ۸.۶درصد رسیده است. این رقم در مقایسه با زمستان ۱۴۰۱ کاهش ۱.۱ واحد درصدی را تجربه کرده است. اما نکته مهم‌تر، روند رو به کاهش بیکاری «جوانان» است. البته تعریف «جوانان» در گزارش مرکز آمار، جمعیت ۱۵ تا ۲۴ سال جویای کار است.

مرکز آمار نسبت میان این دسته از جمعیت به کل جمعیت فعال را «جمعیت جوان» محسوب می‌کند. همان‌طور که در نمودار پیوست این گزارش دیده می‌شود نرخ بیکاری جوانان از سال ۹۵ تا سال گذشته روندی رو به کاهش داشته است، به ‌طوری که از ۲۸.۱درصد در زمستان ۱۳۹۵ به ۲۲.۵درصد در زمستان ۱۴۰۲ رسیده است. البته برخی تحلیلگران بازار کار، افت نرخ بیکاری جوانان را به دلیل بیشتر شدن جمعیت غیرفعال در بازار کار عنوان می‌کنند، ضمن اینکه در نمودار پیوست نیز مشخص است که نرخ بیکاری جوانان در زمستان سال گذشته دوباره رو به افزایش گذاشته، اما باید توجه داشت که بازار کار در ایران عمدتا یک «بازار فصلی» محسوب می‌شود و برای مقایسه بهتر، عموما آمارهای بیکاری با آمار فصل مشابه مقایسه می‌شود. فصلی بودن بازار کار به این معناست که شاخص‌های آن تحت‌تاثیر تغییرات فصلی قرار می‌گیرد، زیرا رونق و افول بسیاری از مشاغل وابسته به فصل‌های سال است. به ‌طور مثال در فصل تابستان که رونق برداشت محصولات کشاورزی و باغداری است، معمولا نرخ بیکاری در بخش کشاورزی کاهش پیدا می‌کند. از آن سو در فصل زمستان که عمده فعالیت‌های بخش خدمات با رکود مواجه شود، نرخ بیکاری نیز در این بخش بالاتر می‌رود، بنابراین ابتدا باید پذیرفت که اشتغال در ایران یک موضوع «فصلی» است و بعد از آن به بررسی تحولات آن پرداخت. اما فارغ از اینکه در زمستان سال گذشته، ‌نرخ بیکاری جوانان ۱۴ تا ۲۴ ساله رو به افزایش گذاشته، اما بررسی روند سال‌های ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۲ نشان می‌دهد که نرخ بیکاری جوانان در این مدت از ۲۸.۱درصد به ۲۲.۵درصد رسیده و طی یک بازه ۷ ساله، ۵.۶ واحد درصد افت کرده است. بنابراین می‌توان گفت بیکاری این قشر در سال‌های اخیر کاهش یافته است.

روندها رو به کاهش است

افت نرخ بیکاری در جوانان ۱۵ تا ۲۴ سال را از طرفی می‌توان به علت نیاز بازار کار به نیروی جوان و حرکت مشاغل به سمت فضای نو و تناسب بیشتر آنها با مهارت‌های به‌روزتر دانست. از طرف دیگر اما این موضوع را نیز باید درنظر گرفت که کاهش نرخ بیکاری لزوما به معنای اشتغال بیشتر نیست، زیرا نرخ بیکاری به معنای تعداد جمعیت بیکار در جمعیت فعال در بازار کار است و منظور از جمعیت فعال در بازار کار افرادی است که شاغل یا در جست‌وجوی شغل هستند، بنابراین می‌توان گفت فردی که از شمار بیکاران خارج شده یا شاغل شده ‌یا به ‌طور کلی از بازار کار خارج شده است.

خروج از بازار کار در سن جوانی نیز دلایل متفاوتی می‌تواند داشته باشد؛ تمایل به مهاجرت، دستمزدهای پایین و شرایط کاری نامناسب و علاقه به ادامه تحصیل را می‌توان از دلایل این امر ذکر کرد.

تک‌رقمی شدن نرخ بیکاری در ۲۱ استان

نرخ بیکاری یکی از شاخص‌های مهم بازار کار است که نشان می‌دهد از مجموع افراد ۱۵ ساله و بیشتری که تمایل به کار کردن داشته و در این راستا اقدام به جست‌وجوی شغلی کرده‌اند، چه تعداد موفق به یافتن کار نشده و ناکام مانده‌اند. در زمستان ۱۴۰۲، نرخ بیکاری در ۱۵ استان کشور بیشتر از میانگین کل کشور بوده است.

استان «کرمانشاه» با ثبت نرخ بیکاری ۱۷.۴درصدی، بیشترین سطح این رقم را در بازه زمانی بررسی شده داشته است. این رقم نشان می‌دهد که در استان کرمانشاه از هر ۱۰ فرد جویای کار تقریبا دو نفر موفق به پیدا کردن یک کار شده‌اند. در این فهرست پس از کرمانشاه، استان‌های «کردستان»، «اردبیل»، «لرستان»، «خوزستان»، «سیستان و بلوچستان»، «گلستان»، «خراسان شمالی»، «هرمزگان» و «کرمان» با نرخ بیکاری بیشتر از ۱۰درصد قرار گرفته‌اند. در باقی استان‌های کشور این رقم کمتر از ۱۰درصد گزارش شده است. «خراسان جنوبی» با کسب نرخ بیکاری ۵درصدی و «قزوین» با قرارگیری بر پله ۴.۷درصدی کمترین نرخ بیکاری را در آخرین فصل از سال گذشته تجربه کرده‌اند.

نرخ بیکاری ۲۰ استان پایین آمد

مقایسه تغییرات نرخ بیکاری ۳۱ استان کشور در زمستان سال گذشته با زمستان سال ۱۴۰۱ حاکی از همسو شدن روند تغییرات نرخ بیکاری در ۲۰ استان کشور با تغییر نرخ بیکاری کل کشور است. به بیان دقیق‌تر در زمستان سال گذشته نرخ بیکاری ۲۰ استان کشور در مقایسه با زمستان ۱۴۰۱ کمتر شده است. همچنین این نرخ در استان اصفهان بدون تغییر مانده است. استان خراسان شمالی با ثبت افزایش
۳ واحد درصدی بیشترین افزایش و استان کردستان با سقوط ۶.۲ واحد درصدی بیشترین کاهش را نسبت به دیگر استان‌ها به ثبت رسانده‌اند.

نرخ بیکاری ۱۴۰۲ در نقطه ۸.۱درصد ایستاد

البته برای تجزیه و تحلیل بهتر از وضعیت بازار کار در سال ۱۴۰۲ باید منتظر گزارش‌های مفصل مرکز آمار بود، اما به نظر می‌رسد که در سال گذشته، بازار کار نسبت به سال‌های پیشین خود روند مناسب‌تری را طی کرده است. وب‌سایت اکوایران از شاخص‌های عمده بازار کار در این سال برآورد کرده که نرخ مشارکت به ۴۱.۳درصد رسیده است. به بیان دیگر ۴۱.۳درصد از جمعیت بالای ۱۵ سال کشور در تلاش برای یافتن شغل هستند که یا به نتیجه رسیده و شاغل شده‌اند یا اینکه هنوز شغل مدنظر خود را پیدا نکرده و بیکارند. ازسوی دیگر ۵۸.۷درصد از جمعیت بالای ۱۵ سال کشور از یافتن شغل ناامید شده‌اند و در جمعیت غیرفعال قرار گرفته‌اند. جمعیت فعال از افرادی تشکیل شده که به دنبال کار هستند، حال ممکن است در این جمعیت برخی شاغل و برخی بیکار باشند. درنتیجه می‌توان گفت جمعیت فعال از دو دسته جمعیت شاغل و بیکار تشکیل شده است. نسبت جمعیت بیکار به جمعیت فعال، نرخ بیکاری را ساخته و نسبت جمعیت شاغل به جمعیت فعال نرخ اشتغال در کشور را می‌سازد.

۴۷۲۳۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900567

دیگر خبرها

  • ثبت‌ نام بیش از ۶۰۰۰ نفر از مادران غیرشاغل لرستانی در صندوق بیمه
  • ۱۸ درصد جمعیت جامعه عشایری ایلام در شهرستان آبدانان زندگی می‌کنند
  • رشد اقتصادی کشور در گرو بهبود شرایط زندگی کارگر است
  • حرکت چرخه تولید موجب رونق اقتصادی می‌شود
  • بیشترین نرخ بیکاری متعلق به این استان کردنشین است
  • تامین زمین ۲۰۰ مشمول جوانی جمعیت در نجف آباد
  • مشکلات مالی، دانشگاه انگلیسی را به مرز نابودی رساند
  • مریم خمینی نوه امام در خارج از کشور چه کاره است؟
  • عقب‌نشینی پسران از مبارزه با غول کنکور/ آسیب‌های کاهش مردان تحصیلکرده
  • حفظ کیان خانواده سلامت جامعه را ارتقا می‌دهد