Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-04-28@06:56:18 GMT

ماجرای هزار پرونده اختلافی با اوقاف

تاریخ انتشار: ۲۲ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۲۹۱۳۳۲

ماجرای هزار پرونده اختلافی با اوقاف

ساعت 24-تخمین زده می‌شود 300 هزار هکتار اراضی اختلافی بین اوقاف و سازمان جنگل‌ها وجود دارد. اسحاق جهانگیری، معاون‌اول رئیس‌جمهور چندی پیش در توییتر نوشت: «انفال قابل وقف نیست. بیش از هزار پرونده اختلافی میان سازمان جنگل‌ها و محیط زیست با اوقاف وجود دارد که مراتع دماوند و آق‌مشهد یکی از آنهاست.

لایحه‌ای برای حل این مشکل در دولت تصویب و به مجلس ارائه شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

جنگل‌ها و مراتع ملک مشاع همه ایرانیان و ضامن عدالت بین‌نسلی است، از آن نمی‌گذریم». ماجرا چیست؟ آیا آق‌مشهد و دماوند فقط یک پرونده کوچک از میان هزاران پرونده‌ای است که مردم از آن مطلع نیستند؟ مسعود منصور رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور در گفت‌وگو با «شرق» بیان می‌کند که عدد اعلام‌شده از سوی معاون‌اول درباره پرونده‌های منابع طبیعی و محیط زیست با اوقاف است. او می‌گوید: در حال حاضر قریب به یک‌میلیون‌و صد هزار هکتار از اراضی اختلافی بین سازمان جنگل‌ها و اوقاف تعیین تکلیف شده‌اند و تخمین زده می‌شود که 300 هزار هکتار اراضی اختلافی باقی مانده باشد. اگرچه قرار بود اوقاف ذیل قوانین دولت به تعیین تکلیف جنگل‌های آق‌مشهد اقدام کند اما به گفته رئیس‌جمهور گویا اوقاف در جلسات حاضر نشده و سازمان جنگل‌ها از مسیر قوه قضائیه قضیه را پیگیری می‌کند و امیدوار است که با رأی دستگاه قضا، طرفین به حکم نهایی تمکین کنند. در خبرها آمده بود که 17 سال قبل حکمی به نفع سازمان جنگل‌ها درباره آق‌مشهد صادر شده ولی این حکم گم می‌شود و بعد از یک مدت طولانی در روندی عجیب کشف می‌شود. منصور در این رابطه نیز می‌گوید که حکمی وجود داشته که باید در دفاعیات بعدی به آن استناد می‌شد اما این اتفاق رخ نداد. او درباره صحت گم‌شدن حکم نیز عنوان می‌کند: حراست و بازرسی سازمان مشغول بررسی واقعیت هستند.

 معاون رئیس‌جمهور در توییتی اعلام کرده است که هزار پرونده اختلافی بین اوقاف و سازمان جنگل‌ها و محیط زیست وجود دارد. چه تعداد پرونده اختلافی بین سازمان جنگل‌ها و اوقاف هست؟
در توییت معاون‌اول به محیط زیست و منابع طبیعی اشاره شده است. اینکه این عدد چقدر مربوط به محیط زیست و چقدر مرتبط با منابع طبیعی است را تفکیک نکرده‌اند. ولی ما تا قبل از قضایای اخیری که همراهی نشد، در‌خصوص پرونده آق‌مشهد و دماوند، با تکیه بر تبصره 6 و آیین‌نامه مصوبه دولت سعی کرده بودیم موارد را حل‌وفصل کنیم اما علیرغم اینکه در خدمت آقای جهانگیری بودیم و قرار بود این دو پرونده را هم به کارگروه موضوع ماده 21 آیین‌نامه سال 96 دولت و با تبصره ماده 6 قانون الحاق تعیین تکلیف کنیم، این همراهی از سوی اوقاف انجام نشد. بر اساس همین تبصره و همین آیین‌نامه موجود نیز جنگل هیرکانی و کوه دماوند به‌عنوان اراضی ملی در نهایت به نام دولت تثبیت ‌شد و هیچ خدشه‌ای از این لحاظ به آن وارد نمی‌شد. اما متأسفانه به هر جهت کار این کارگروه و اجرای این بند از قانون به نتیجه نرسید. بنابراین سازمان جنگل‌ها مسیر کار خود را برای عقد اسناد از طریق ثبت و مرجع قضائی پیگیری خواهد کرد که به نتیجه برسیم.
 هنوز پرونده کوه دماوند و آق‌مشهد مفتوح است و به نام سازمان جنگل‌ها سند نخورده است؟
آق‌مشهد که پرونده‌اش مفتوح است. قبلا بر اساس رأیی که برای پرونده صادر شد بود، اوقاف سند گرفته بود البته ما از طریق مرجع قضائی پیگیر حل آن مشکل هستیم. ضمن اینکه مایل بودیم اوقاف بر اساس توافقی که در جلسه با حضور معاون‌اول داشتند، بیایند که بر اساس این آیین‌نامه آق‌مشهد را تعیین تکلیف کنیم که اگر این کار انجام می‌شد، طبیعتا جنگل به منابع طبیعی باز‌می‌گشت اما چون این مسئله محقق نشده است، ما همچنان مسیر قضائی را پیگیری می‌کنیم.
کوه دماوند این مشکل را ندارد. از مجموعه پلاک‌هایی که هست سه یا چهار پلاک را سند گرفتیم و دو تا سه پلاک هم باقی مانده است که از طریق ثبت پیگیری می‌کنیم تا سند بگیریم. فعلا آنجا خیلی خودمان را نیازمند اقدام قضائی خاصی ندیدیم. اگر ثبت برای پلاک‌های باقی‌مانده سند داد که فبها، وگرنه اقدام قضائی می‌کنیم.
 در حال حاضر چند پرونده اختلافی با اوقاف دارید؟
در منابع طبیعی واحد کار در پلاک‌ها تعریف می‌شود. بنابراین گاهی مثل آق‌مشهد ممکن است در یک مقطعی دستگاه متوجه شود که سندی به نام وقف صادر شده است که به فاز تعیین تکلیف می‌آید. ما معمولا بر اساس مساحتی که مشمول وقف شده است، صحبت می‌کنیم زیرا یک پلاک ممکن است یک دانگش وقف شده باشد و پلاکی دیگر سه دانگ آن و در برخی موارد شش‌ دانگ پلاک وقف شده باشد. به همین خاطر ما بر حسب مساحت تعیین تکلیف می‌کنیم. قریب یک‌میلیون‌و صد هزار هکتار اراضی اختلافی بین سازمان جنگل‌ها و اوقاف بر اساس تبصره 6 و آیین‌نامه آن تعیین تکلیف شده است. تخمین می‌زنیم که باقی‌مانده آن چیزی حدود 300 هزار هکتار باشد اما اینکه دقیقا چقدر است و تعداد پرونده‌ها چند تا است، مستلزم این است که در گذر زمان احیانا مشخص شود.
 این 300 هزار هکتار بیشتر در کدام منطقه مستقر هستند. درشمال کشور است یا در کل کشور پراکنده است؟
این میزان در کل کشور پراکنده است. مربوط به جای خاصی نیست. تاکنون بیش از یک میلیون هکتار که تعیین تکلیف شده است، روال کار بر این بود که آنجایی که جنگل بود، مرتع بکر مانده بود و حتی طرح منابع طبیعی در حال اجرا بود و اجرا شده بود یا منابع طبیعی تعهدی ایجاد کرده بود، همه اینها به عنوان منابع ملی تثبیت می‌شد و بر این اساس، حتی یک متر جنگل هم توافق نشده بود که از منابع طبیعی خارج بشود. الان هم در‌مورد آق‌مشهد اگر این قاعده اجرا می‌شد، مشکلی نبود و جنگل به منابع طبیعی باز‌می‌گشت و آن مقداری هم که اراضی مستثنیات، دامسرا و غیر جنگل بود می‌توانست موقوفه بماند و مشکل حل می‌شد.
 در‌مورد آق‌مشهد این بحث مطرح است که رأیی به نفع سازمان صادر شده است اما این رأی گم شده است. و بعد از 17 سال کارمندان سازمان دوباره از رأی رونمایی کردند. واقعا 17 سال یک رأی گم شده است؟
تعبیر گم‌شدن را واقعا نمی‌دانیم درست هست یا نه. در دفاعیات ما باید در سال 83 به رأی قبلی هم توجه می‌شد و در استنادات به آن اشاره می‌شد که در آن مقطع متأسفانه بخش حقوقی و استان، به آن رأی استناد نکرده‌اند. اینکه می‌دانستند چنین رأیی وجود دارد و استناد نکردند، ندیدند و استناد نکردند، رأی در مجموعه بوده و استناد نکردند، مستلزم بررسی است اما رأیی بوده است که می‌توانست در آرای بعدی مؤثر واقع شود ودر دفاعیات باید به آن استناد می‌شد.
کسی که به رأی استناد نکرده است، متخلف است. آیا با این فرد متخلف برخورد شده است؟
عرض می‌کنم برخورد مستلزم بررسی است. باید بررسی شود که واقعا می‌دانستند و تخلف کرده‌اند یا مسئله دیگری بوده است. این مسئله را به بازرسی و حراست داده‌ایم که بررسی کنند. باید ببینیم به چه نتیجه‌ای می‌رسند. فعلا برای ما اصل و مهم‌تر این است که با عنایتی که رئیس محترم قوه قضائیه دارد، این پرونده به نهایت برسد. اولا از دوستان اوقاف خواهش می‌کنیم که برگردیم به اجرای قانون و آیین‌نامه دولت، اگر به این رأی بازگردیم که همه مسائل حل است، چون آنجا تصریح شده که جنگل باید به‌عنوان اراضی ملی باقی بماند. اگر این همراهی نشد، خواهش ما از دستگاه قضائی این است که وفق قانون از رأی صادره تجدید نظر کنند تا این مشکل حل شود. اصل برای ما این است که درمورد آق‌مشهد سند به نام منابع طبیعی بگیریم.
 توییت معاون‌اول دلالت به این دارد که اوقاف در جلسات شرکت نمی‌کند که این مشکل را حل‌وفصل کند؟
خیر، جلسه‌ای در حضور دکتر جهانگیری تشکیل شد و همه مسئولان ذی‌ربط بودند. دو سازمان جنگل‌ها و محیط زیست هم حضور داشتند. آنجا توافق شد که بر اساس تبصره 6 قانون الحاق و آیین‌نامه اجرائی دولت، کارگروه موضوع ماده 21 پرونده آق‌مشهد را تعیین تکلیف کنیم. جلسه تشکیل شد، حتی کارگروه مشترک بازدید داشتند اما در تنظیم صورت‌جلسه و تصمیم‌گیری این همراهی نشد، بنابراین کلا اجرای آن آیین‌نامه و قانون فعلا متوقف است. ما هم برای اینکه بتوانیم مشکل را حل کنیم، در راستای رسالت‌مان و به موازات اقدامات دولت -چون به نتیجه نرسید- کار قضائی‌مان را ادامه می‌دهیم. با عنایت رئیس قوه قضائیه و صدور رأی در دادگاه، امیدواریم هر دو دستگاه به قانون تمکین کنند.

منبع: روزنامه شرق

منبع: ساعت24

کلیدواژه: سازمان جنگل ها سازمان جنگل ها پرونده اختلافی اراضی اختلافی تعیین تکلیف اختلافی بین آیین نامه محیط زیست باقی مانده هزار هکتار معاون اول صادر شد بر اساس آق مشهد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۲۹۱۳۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سرمایه‌های وقف باید علمی اداره شود

به گزارش خبرگزاری مهر، نخستین نشست هم اندیشی و بررسی چالش‌های پیش رو در حوزه شرکت‌های دانش بنیان امروز ششم اردیبهشت ماه با حضور رییس سازمان اوقاف و امور خیریه در نمایشگاه دستاوردهای وقف برگزار شد.

در این نشست سجده، مدیرعامل بنیاد توسعه عمران موقوفات با بیان اینکه در کتب دینی آمده که حضرت علی (ع) نخلستان ایجاد کرده و وقف می‌کردند، گفت: تقریباً ۵ سال است که توسعه تولید با حضور مردم در سازمان اوقاف اتفاق افتاده است.

وی اظهار کرد: بنیاد توسعه عمران موقوفات در شناسایی زمین‌ها تلاش می‌کند و سعی داریم در حوزه کشت و صنعت با مشارکت مردم در تحقق شعار سال گام برداریم.

در ادامه بیگدلی، معاون بهره وری اقتصادی سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به چشم انداز این معاونت در حوزه اجتماعی و ارتباط سازمان با شرکتهای دانش بنیان گفت: اولین اقدام وقف این است که بتواند کسب منفعت از عین وقف داشته باشد مرحله بعد این منافع داخل کاسه‌ای ریخته می‌شود که حفظ می‌شود و سرریز آن اجرای نیت است. باید بیشترین کسب منفعت از موقوفات داشته باشیم.

وی اظهار کرد: برای اینکه علم در خدمت کسب منفعت قرار گیرد اکوسیستمی برای حمایت از دانش بنیان‌ها با رعایت قوانین وقف طراحی شده است. این شرکتها اکثراً به سوددهی رسیده اند.

همچنین در حوزه ارائه طرح سیمان ژئوپلیمری بر پایه خاکستر باگاس، بحث وقف ماندگار در راستای توسعه پایدار مورد بررسی قرار گرفت. این شرکت به فناوری تولید برق و سیمان با وجود تحریم‌ها و موانع داخلی دست پیدا کرده است.

بر اساس آنچه در این نشست عنوان شد، درصد قابل توجهی از شرکتهای دانش بنیان در سطح کشور هیچ گردش مالی ندارند. صرفاً ایده‌ای است که در مرحله آزمایشگاهی ارائه شده است.

این شرکتها معتقدند اگر قرار است کاری و حمایتی در حد اوقاف انجام شود باید متفاوت از کارهایی باشد که توسط دیگران انجام می‌شود. شرکت‌های دانش بنیان از ایده تا تجاری سازی در کشورهای پیشرفته حمایت می‌شوند.

موضوع دیگر که مورد بحث قرار گرفت، این بود که در مناطق محروم خیلی از محصولات دانش بنیان کارایی ندارد در حوزه عمران در منطقه محروم برج سازی انجام نمی‌شود. در زمینه تکنولوژی بتن باید تعریف دیگری در مناطق محروم داشته باشیم.

در ادامه رییس سازمان اوقاف و امور خیریه ضمن تقدیر از دانشمندان که در نمایشگاه شرکت کرده اند، گفت: سازمان وقف از نظر سرمایه‌ای بودجه دولتی نیست در دوره فعلی می‌خواهیم وقف را حرکت دهیم. به عنوان مثال دارای میلیونها رقبه هستیم این رقبات به صورت عرصه و اعیان است ما باید شکل مدیریتمان علمی باشد. زمین زراعی را به صورت سنتی سالی یک تا دو بار می‌توانیم بکاریم اما با استفاده از روش علمی، بهره وری آب و زمین بیشتر می‌شود.

وی عنوان کرد: اگر پول داریم اداره سرمایه انباشته باید علمی باشد. سرمایه‌های وقف باید علمی اداره شود تنوع در وقف به نیات واقفان و اعیان اعطایی ربط دارد.

حجت الاسلام خاموشی با تاکید بر اینکه دانش بنیان‌ها باید در خدمت ارزان سازی و رفاه مردم باشند، افزود: ما موظف به رعایت قانون وقف هستیم. اوقاف از دانش بنیان‌های نوپا حمایت می‌کند و ما مفتخریم که تاکنون از ۳۹ شرکت حمایت کرده ایم.

وی تصریح کرد: باید در حوزه اقتصاد تأثیرگذار باشیم ما باید در تولید ملی بدون نفت موفق باشیم. در حوزه صنعت ریل ورود کرده ایم که ۳۰ درصد درآمد نفتی را پوشش می‌دهد در حوزه مسکن رقبات زیاد داریم به مسکن نخبگانی توجه ویژه داریم.

رییس سازمان اوقاف و امور خیریه بیان کرد: در تمام رقبات زراعی بحث زنجیره زراعی مد نظر است. بحث معادن به عنوان ظرفیت مغفول اوقاف بوده، مساله دیگر آنچه اهمیت دارد حوزه صنایع تبدیلی است که توجه ویژه داریم. در حوزه فناوری هم زیرساخت‌های سخت افزاری و هم نرم افزاری مد نظر است. کارهای خوبی در حال انجام است حوزه فناوری تأثیر شگرف در اقتصاد کشور خواهد داشت.

کد خبر 6089061 فاطمه علی آبادی

دیگر خبرها

  • افزایش ۳۵۳ درصدی آتش سوزی در طبیعت ایران / بیشترین آتش سوزی جنگل در چه ساعاتی رخ می‌دهد؟
  • احیای جنگل‌های هیرکانی گلستان با تولید و کاشت سه میلیون نهال
  • افزایش ۳۵۳ درصدی آتش سوزی در طبیعت ایران | بیشترین آتش سوزی جنگل در چه ساعاتی رخ می دهد؟ | ۹۵ درصد حریق ها عامل انسانی دارد
  • نقشِ پُررنگ سازمان اوقاف در توجه به دانش‌بنیان‌ها
  • دستگیری قاچاقچیان چوب در لفور سوادکوه
  • سرمایه‌های وقف باید علمی اداره شود
  • افتتاح نمایشگاه وقف
  • ماجرای قطع ۴۰ درخت در نوشهر
  • ماجرای قطع ۴۰ اصله درخت در کجور نوشهر از زبان رئیس منابع طبیعی
  • تاکنون از ۳۹ شرکت دانش بنیان حمایت کرده ایم