Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-30@08:16:42 GMT

درباره انوشیروان ارجمند

تاریخ انتشار: ۲۳ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۳۰۷۸۷۶

درباره انوشیروان ارجمند

تو جهان را به بازی می گیری، چون بازیگری و نقش در پی نقش بر چهره می زنی، چون بازی می کنی نقش ها را و همه معنای هستی را در قالب یک نقش در معرض دید مخاطب قرار می دهی و در خاطره ابدی مردم با نقشی که ساخته ای جاودانه می شوی تا سال ها.

بازیگر یکی از مهمترین عناصر یک کار نمایشی، اعم از صحنه ای و تصویری است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بدون حضور بازیگر امکان اجرای یک نمایش وجود ندارد و در عالم سینما نیز ساختن یک اثر سینمایی و داستانی جز با حضور بازیگران امکان پذیر نیست. بازیگری ریشه در نهاد و درون آدمی دارد و یک پدیده بسیار کهن است .(۱) یک بازیگر پرتوان در صحنه بازی، ناگریز به داشتن توانایی ها و مهارت های بی شماری است که او را نزد مخاطب تبدیل به ستاره می کند. از این رو می توان گفت که بازیگری از جمله حرفه‌هایی است که از یک‌سو به استعداد و توانایی‌های ذاتی انسان بستگی دارد و از سوی دیگر متکی به دانش و مهارت‌های آموزشی است اما نکته ظریفی که در این حرفه، واجد اهمیت است، نمایش انسانی برای خود انسان است. در میان بازیگران مطرح کشور که سابقه طولانی در صحنه تئاتر، تلویزیون و سینما دارند، می توان به انوشیروان ارجمند اشاره کرد، او یکی از بازیگران مشهور و بنام تئاتر، تلویزیون و سینما بود، بازیگری که وی را بخاطر بازی در سریال‌های تاریخی می‌شناسند؛ ایفای نقش در سریال‌های «امام علی (ع)، معصومیت از دست رفته، مختارنامه، روزی روزگاری، پشت کوه‌های بلند و...» گواهی بر این مدعا است. (۲)

زندگینامه و سیر فعالیت‌های هنری

انوشیروان ارجمند در ۱۳۲۰ خورشیدی در زاهدان چشم به جهان گشود. از همان سنین پایین به دنیای هنر و بازیگری علاقه مند شد به طوریکه در خصوص علاقه‌اش به دنیای هنر و بازیگری گفته بود: «همه چیز برمی‌گردد به منزل پدری، شاخک های ما در آن خانه حساس شد و ذوق و ذایقه‌مان تحت تعالیم آن خانواده شکل گرفت. مادرم اهل موسیقی بود و پدرم شعر می‌سرود. آشنایی با ادبیات و فرهنگ ایران، زمینه‌ای فراهم کرد که ما پیرامون موسیقی و ادبیات و هنر به آگاهی نسبی دست یابیم. در جشن های مدارس، من به‌عنوان آدمی که سبک و سیاقی داشت و در او بضاعت هایی دیده می‌شد، مجلس گردانی می‌کردم. در آن دوران شاخص بودم و معمولاً خطابه‌ها و نمایش های دبستان و دبیرستان را اجرا می‌کردم. نخستین جایزه بازیگریم را در همین ایام گرفتم؛ سال ۱۳۳۵، خطابه‌ای خواندم و نمایشی با نام «رضا قلی» را بازی کردم. در آن جشن، من را به‌عنوان آدم برتر برگزیدند و منتخبی از اشعار مولانا را به من جایزه دادند که هنوز آنها را دارم.»

ارجمند از اواخر دهه ۴۰ به عنوان بازیگر و کارگردان تئاتر در مشهد جذب فعالیت های هنری شد. فعالیت سینمایی خود را نیز از ۱۳۶۲ خورشیدی با فیلم «گفت زیر سلطه من آیید» آغاز کرد. می توان گفت ارجمند از معدود بازیگرانی است که در بیشتر کارهای تاریخی حضور داشته است. خودش در این مورد گفته بود: «بازی در این گونه آثار روی پیشانی من نوشته شده است .»(۳)

همچنین در ارتباط با تولید فیلم های سینمایی و سریال های تاریخی معتقد بود: «تهیه و تولید فیلم سینمایی و سریال های تاریخی و مذهبی راه رفتن روی لبه تیغ است.»

عموم مردم انوشیروان ارجمند را افزون بر بازی به یادماندنی اش در سریال امام علی (ع) و روزی روزگاری با فیلم هایی چون دوئل، قاعده بازی، پنجمین خورشید، دل نمک و قارچ سمی به خاطر دارند. این بازیگر برجسته، درباره سریال‌های تاریخی گفته بود: «اصولا ساخت کارهای تاریخی احتیاج به تحقیقات وسیعی دارد. به این معنا که باید محققان زیادی روی این نوع کارها اعمال‌نظر کنند. حال فرق نمی‌کند که تاریخ اسلام باشد یا تاریخ معاصر. بلکه نکته‌ای که اهمیت دارد، رسالت و صداقت سازندگان آنهاست که باید در روایت اثر حفظ شود و باید مطالب طوری بازگو شوند که مخاطبی که با تاریخ آشنایی چندانی ندارد، بتواند اطلاعات درستی را از آن به دست آورد و اگر فیلمنامه و خود کار به گونه‌ای باشد که تنها جنبه سرگرمی داشته باشد و در انتها توشه‌ای نصیب مخاطب نشود، قطعاً هیچ ارزشی هم نخواهد داشت.»

ارجمند همچنین در سریال مختارنامه نقش رفاعه بن شداد را ایفا کرد. او بازی کردن در کارهای تاریخی را نسبت به بازی در سریال‌هایی که قصه‌های روز دارند، متفاوت می دانست و می گفت: «در کار تاریخی، بازیگر باید حتماً دانش لازم را داشته باشد و تاریخ را بشناسد. حلول کردن در وجود اشخاصی که در گذشته بودند، راه‌هایی دارد؛ به خصوص بازی کردن در نقش منفی انگیزه‌هایی می‌خواهد و بسیار دشوار است، چون راه یافتن به چیزی که با مکنونات قلبی بازیگر تفاوت دارد، بسیار سخت است.»

ارجمند در ۱۳۹۱ خورشیدی، بیست و دومین سال اجرای نمایش «خورشید کاروان» را در کنار بازیگرانی همچون کرامت رودساز، فرهاد بشارتی و … به پایان رساند. شاید کمتر فردی بداند که انوشیروان در ابتدای انقلاب اسلامی نشان هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را دریافت کرده است و با وجود سال ها فعالیت در سینما و تلویزیون همچنان به تئاتر وفادار ماند و در این عرصه هم بارها موفق به دریافت جایزه بهترین کارگردانی و طراحی صحنه از جشنواره تئاتر فجر شد .(۴)

ارجمند همواره در راستای اعتلای تئاتر دینی تلاش می کرد. از جمله نمایش هایی که او سال های متمادی در آن به ایفای نقش پرداخت، نمایش های خورشید کاروان، زخم مدینه و اذان صبح است. او در آخرین اجرای تئاتر خود در نمایش سقوط از ارتفاع پست با محوریت بیداری اسلامی روی صحنه رفت.

انوشیروان در طول سال ها فعالیت هنری خود به عنوان بازیگر در نمایش های سرباز از جنگ ها بازگشته، سایه های بلند و بیژن و منیژه، چهار نمایش تخت حوض، زارع شیکاگو و مستاجر، رامرودی ها، شمس، محرم نامه خسروی، سرشت سوزناک زندگی، حر، هرا، امشب باید بمیرم، رستم و سهراب، نگار، حالت چطوره مش رحیم، گلدونه خانوم و آقا بزرگ ها ایفای نقش کرده است.

همچنین در نمایش های زارع شیکاگو، قربانی پنجم، ایستگاه، صبح طلوع کن، یک کلاغ چهل کلاغ، شگرد آخر، سایه ماه، ماه میهمان شب، یادباد و قفس به عنوان کارگردان یا نویسنده و بازیگر حضور داشته است.

ارجمند نخستین جایزه خود را در ۱۳۳۵ خورشیدی به خاطر بازی در نمایش رضا قلی از وزارت فرهنگ و آموزش و پروش آن زمان دریافت کرد و به عنوان بهترین بازیگر مدارس، کتاب خلاصه مثنوی جایزه گرفت.

نمایش شگرد آخر بنا به دعوت مقام معظم رهبری در ۱۳۶۶ خورشیدی به اجرا درآمد و ارجمند موفق به دریافت دستخط ایشان و رییس جمهوری وقت و وزیر ارشاد اسلامی آن زمان شد. او برای بازی در نمایش سایه ماه توانست جایزه بهترین بازیگر مرد را از جشنواره تئاتر فجر و کانون ملی منتقدان تئاتر ایران دریافت کند. انوشیروان برای نوشتن متن نمایش ماه میهمان شب از جشنواره بین المللی کودک و نوجوان امید همدان، بازی در نمایش محرم نامه در جشنواره آیینی سنتی و بازی در نمایش های خورشید کاروان، زخم مدینه و اذان صبح موفقبه اخذ جایزه شد .(۵)

انتقال تجربیات پیشکسوت ها به جوانان از نگاه ارجمند

ارجمند، همواره معتقد بود که پیشکسوتان اگر بتوانند مانند معلمان دانش و تجربیات خود را به نسل جوان منتقل کنند، بازی را برده‌اند. او اعتقاد داشت که جوانان فرصتی برای تجربه کردن پیدا کنند و صدا و سیما باید این امکان را در اختیار آنان قرار دهد تا بتوانند توانایی‌های خود را بروز دهند زیرا این کار زیربنای فرهنگی کشور را قوی می‌کند و جوانان نیز ریشه‌ها را می‌شناسند که در صورت پرورش صحیح، هنرمندان قوی برای فردای ایران زمین می‌شوند.

وی بر این باور بود که دنیای حاضر، متعلق به جوانان است زیرا افزون بر برخورداری آنها از نیروی جوانی، این قشر به علت دسترسی به وسایل ارتباط جمعی، نسبت به مسایل نگاه تیزبینانه‌تری دارند. او تئاتر را بسیار مهم می دانست و در اینباره می گفت: «تمام هنرمندان سینما و تلویزیون، بهتر است یک دوره آموزشی حتی کوتاه مدت تئاتری بگذرانند. هنرپیشه تئاتر در صحنه نمایش، با تکیه به توانایی هایش، خود را تبدیل به کلوزآپ (نمای نزدیک) می‌کند. بازیگری که تئاتر را درست بخواند به طور قطع در سینما و تلویزیون موفق‌تر است زیرا قدر کلوزآپی را که از او گرفته می‌شود، بیشتر می‌داند.» او معتقد بود که تئاتر ورزش است و موجب هماهنگی حرکات، احساس و بیان می‌شود و تمام هنرهای موجود در جهان در تئاتر به کار می‌آید.

سرانجام ارجمند

سرانجام انوشیروان ارجمند، بازیگر سینما و تلویزیون ایران در ۲۳ آذر ۱۳۹۳ خورشیدی در ۷۳ چشم از جهان فروبست و در قطعه هنرمندان تهران به خاک سپرده شد.

منابع:

۱. هولتن، اورلی، مقدمه ای بر تئاتر، محبوبه مهاجر، چاپ اول، تهران، انتشارات سروش ۱۳۶۴، ص ۳۷

۲. تکنیک بازیگری، احمد دامور، چاپ اول، تهران، انتشارات صداوسیما، ص ۱۹۶

۳. هنر معاصر، اردیبهشت ۹۰ - شماره ۱۴۱

۴. مجله: نمایش، بهمن ۱۳۹۳ - شماره ۱۸۵

۵. همان

برچسب‌ها مشهد دانشنامه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مقام معظم رهبری خورشید کاروان جشنواره تأتر فجر امام علی اکران فیلم رستم

منبع: ایرنا

کلیدواژه: مشهد دانشنامه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مقام معظم رهبری خورشید کاروان جشنواره تأتر فجر امام علی اکران فیلم رستم مشهد دانشنامه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مقام معظم رهبری خورشید کاروان جشنواره تأتر فجر امام علی اکران فیلم رستم اخبار کنکور انوشیروان ارجمند سینما و تلویزیون سریال های تاریخی خورشید کاروان بازی در نمایش توانایی ها سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۳۰۷۸۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یک هشدار دیگر درباره «سنگلج» و شروع «جادوی شهرزاد»

هشدار یک مدیر هنری درباره وضعیت خطرناک تماشاخانه سنگلج و آغاز اجرای نمایش «جاودی شهرزاد» در این سالن، از تازه‌ترین خبرهای این تماشاخانه قدیمی است.

اسرافیل فرج اللهی، مدیر عامل انجمن هنرهای نمایشی ایران با حضور در تماشاخانه سنگلج و دیدن نمایش «شاماران» به کارگردانی ساسان شکوریان، از حمایت گروه‌های شهرستانی، گیشه تئاتر و تخریب ساختمان مجاور تماشاخانه گفت.

به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی تماشاخانه سنگلج، در حاشیه اجرای پایانی نمایش «شاماران»، اسرافیل فرج اللهی، مدیرعامل انجمن هنرهای نمایشی کشور با ابراز نگرانی از وضعیت تماشاخانه سنگلج و تخریب ساختمان مجاور گفت: امروز که من در سنگلج حضور پیدا کردم، متوجه شدم داخل سالن با وجود اجراهای باکیفیت و استقبال تماشاگران حال خوبی دارد ولی متأسفانه بیرون ساختمان حال خوبی ندارد. تماشاخانه سنگلج یکی از قدیمی‌ترین سالن‌های تئاتر کشور است که از سال‌های دور آثار فاخر و اترزشمندی در آن اجرا شده است. این ساختمان که قدیمی‌ترین سالن دایر تئاتر است، هرلحظه ممکن است با تخریب غیراصولی ساختمان مجاور دچار آسیب غیرقابل جبران شود.

او ادامه داد: این مشکل چند وقتی است که گریبان این تماشاخانه کهن را گرفته است و رفع آن مطالبه جدی همه هنرمندان است. ما از وزارت میراث فرهنگی می‌خواهیم به این موضوع، ورود کند، از شهرداری توقع داریم حمایت کند تا این تماشاخانه که مهد نمایش ایرانی است، محافظت و ایمن‌سازی شده و سالم به دست نسل بعدی برسد.

فرج ‌اللهی در ادامه با ابراز خوشحالی از این که در سال جدید، هم‌زمان چند اثر از هنرمندان شهرستانی‌ در تهران روی صحنه رفته است، گفت: شعار انجمن هنرهای نمایشی همواره این بوده که تئاتر فقط تئاتر تهران نیست به همین منظور، امسال هم حوزه حمایتی اجرای نمایش را با همین دیدگاه شروع کردیم و حتی یکی از دلایل راه‌اندازی سامانه گیشه تئاتر هم حمایت از تئاتر استان‌ها بود. با راه اندازی این سایت، همه هنرمندان سراسر کشور می‌توانند روی این سامانه بلیت فروشی داشته باشند.

«جادوی شهرزاد» به سنگلج رسید

نمایش آیینی سنتی «جادوی شهرزاد» به کارگردانی احمد دهقان از یکشنبه ۹ اردیبهشت اجرای خود را در تماشاخانه سنگلج آغاز می‌کند.

به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی تماشاخانه سنگلج، «جادوی شهرزاد» نوشته شهناز روستایی یکی از قصه‌های هزار و یک شب است که به شیوه نمایش های ایرانی اجرا می شود.

بر اساس اعلام این تماشاخانه مراسم شب چراغ این نمایش با حضور ناصر ممدوح در ساعت  ۱۷ و سی دقیقه فردا، یکشنبه ۹ اردیبهشت ماه برگزار می‌شود.

در این اثر نمایشی رعنا زرگرزاده ، آرتمیس دشتی ، نازنین دیدهور ،زهرا عسگری ، رضا حکمی ، عباس سلطانی ، شاهو فلاحی ، علی مختاری ، شیدا شلالوند ، بهزاد حاجی حسنی ایفای نقش می کنند.

در گروه موسیقی زنده این نمایش نوازندگانی همچون رضا روستا ، علی جباری ، بهزاد حاجی حسنی حضور دارند.

دستیار کارگردان ریحانه مقدم، طراح گریم سمیرا دارلودا، طراح نور حسن محمدی فرانی، طراح صحنه و لباس زینب سعیدی کوشا، طراح پوستر و بروشور روژین افشارزاده، مدیر روابط عمومی عاطفه چترروز و مدیر تبلیغات محمدامین قهرمانی از دیگر همکاران این نمایش هستند.

فروش بلیت نمایش «جادوی شهرزاد» به کارگردانی احمد دهقان را سایت گیشه تئاتر بر عهده دارد و علاقه مندان به نمایش های شاد و موزیکال ایرانی-سنتی می توانند از طریق لینک https://gishehtheater.ir/Theater/Jadooye-shahrzad نسبت به خرید بلیت های پنج روز اول این نمایش اقدام کنند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • راهیابی تئاتر ۴۴۴ از مشهد به جشنواره تئاتر مساجد کشور
  • تئاتر ۲ روز تعطیل می‌شود
  • سالن‌های تئاتر ۱۴ و ۱۵ اردیبهشت اجرا ندارند
  • مراسم نکوداشت اکبر زنجان‌پور با حضور استادش
  • لیلا بلوکات با «خارشتر» به صحنه تئاتر می‌آید
  • از رکوردها تا یک تفاهم‌نامه تئاتری و...
  • یک هشدار دیگر درباره «سنگلج» و شروع «جادوی شهرزاد»
  • اجرای آثار جشنواره تئاتر ایثار در شهر‌های استان گلستان
  • پرهام خاکزاد با «بیرون پشت در» به تئاترشهر می‌آید
  • «بیرون پشت در» را در تئاتر شهر ببینید!