Web Analytics Made Easy - Statcounter

پژوهش از ارکان اساسی توسعه و رشد یک جامعه محسوب می شود که به صورت نظامی به هم پیوسته به تولید علم ختم می شود که این اتفاق به وسیله نهادهایی اختصاصی در مسیرهای عقلانی به جریان می افتد و به توسعه پایدار کشور کمک می کند. پس توسعه پایدار با ساختارهای علمی و پژوهشی جامعه، ارتباطی تنگاتنگ دارد که از خلال آن می‌توان از یافته‌ها و نظریه های ارزشمند در جهت اهداف ملی بهره‌برداری کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از این رو موفقیت در تمام فعالیت‌های مربوط به توسعه صنایع، کشاورزی، خدمات و... به گونه‌ای به گسترش فعالیت‌های پژوهشی مربوط می شود.

بنابراین فرهنگ پژوهش، نوعی آینده‌نگری به همراه دارد که شناخت ظرفیت‌های علمی و پژوهشی می‌تواند در اشاعه و تقویت فرهنگ آن موثر باشد. پس انجام پژوهش و تحقیق یکی از مهم ترین عوامل توسعه در سراسر جهان محسوب می شود چرا که موجب افزایش بهره‌وری در بخش‌های اقتصادی کشور خواهد شد. پژوهش یک فرآیند است که نباید از ورودی ها، خروجی ها و پیامدهای اجرای آن غافل شد. همچنین پژوهش و خلق فناوری از اساسی‌ترین الزامات تحقق پیشرفت و توسعه متوازن و پایدار در کشورها محسوب می شود و قدرت و استقلال آنها حتی در زمینه‌های اقتصادی بر پژوهش و توسعه علم و فناوری استوار است، به همین دلیل نوع و سطح فعالیت‌های پژوهشی یکی از شاخص‌های اصلی توسعه و پیشرفت در جامعه محسوب می‌شود.

با توجه به همین تاثیرگذاری، امروزه در همه کشورهای توسعه یافته یا در حال توسعه که در پی حفظ یا ایجاد بنیان های توسعه متوازن و پایدار در زمینه­ های مختلف اقتصادی اجتماعی و ... و بالا بردن قدرت رقابت خود با دیگر کشورها هستند، پژوهش نقش محوری دارد. به گونه ای که همواره ارتباط مستقیمی میان حجم اطلاعات علمی و پیشرفت فناوری‌ها از یک طرف و ایجاد رفاه و امنیت ملی از طرفی دیگر وجود دارد. بنابراین برای پیشرفت علمی و آموزشی و رسیدن به حداقل­ های توسعه یافتگی، پژوهش و تحقیق سنگ بنای اولیه به شمار می رود و به همین جهت است که همواره می­ توان میان کمیت و کیفیت عملکرد پژوهشی در هر جامعه و میزان توسعه یافتگی آن جامعـه ارتباط مستقیمی برقرار کرد. به گونه ­ای که می ­توان ادعا کرد که بدون آن، هیچ کشوری قادر به شناسایی و حل مشکلات موجود و طرح استراتژی در جهت توسعه و پیشرفت نخواهد بود.

با توجه به چنین ضرورتی در کشور ما نیز به مساله پژوهش توجه ویژه ای شده است تا آنجا که حتی در قانون اساسی به صورت کلی و در اصول متعددی به مسأله مهم مطالعه، پژوهش، نوآوری و خلاقیت اشاره شده است. در بند الف و ب اصل دوم قانون اساسی؛ بند دوم و چهارم اصل سوم و همچنین اصل بیست و چهارم، به بالا بردن سطح آگاهی های عمومی ... از طریق تأسیس مراکز تحقیق و تشویق محققان تاکید دارد. همچنین مطابق اصل سوم، دولت موظف است، همه امکانات خود را برای نیل به این امور به کار بندد. بنابراین یکی از وظایف اصلی مسوؤلان کشور، افزایش سطح معلومات عمومی مردم و تقویت امر تحقیق و تشویق پژوهشگران عنوان شده است.

همین جایگاه و اهمیت پژوهش و پژوهشگر سبب شد تا وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در ۱۳۷۹ خورشیدی به منظور گسترش مقوله پژوهش در کشور، چهارمین هفته آذر را «هفته پژوهش» نامگذاری کند.

پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا به مناسبت هفته پژوهش با «حبیب زمانی محجوب» معاون پژوهش پژوهشگاه علوم و فرهنگ امام صادق(ع) به گفت وگو پرداخته است.

میان حوزه پژوهش و آموزش شکاف عمیقی وجود دارد

زمانی محجوب با اشاره به وضعیت پژوهش در کشور گفت: واقعیت این است که میان حوزه پژوهش و حوزه آموزش شکاف عمیقی در نظام آموزشی کشور ما وجود دارد و مصداق بارز آن هم آن جمله معروف مقام معظم رهبری مبنی بر فاصله میان صنعت و دانشگاه است. پس به نظر می رسد، نظام آموزشی ما نیازمند یک بازنگری اساسی است تا بحث پژوهش در آن احیا شود.

نظام آموزشی به پژوهش بی‌توجه شده است

معاون پژوهش پژوهشگاه علوم و فرهنگ امام صادق(ع) ادامه داد: بی ارزش بودن و به تعبیر بهتر بی توجهی دانشجویان و حتی استادان دانشگاه ها به تحقیقات دانشجویی نمونه عینی، دیگری برای این واقعیت است که پژوهش در چه مرتبه ای قرار دارد و چگونه با آموزش بیگانه شده است. همچنین ضعف جدی پایان نامه ها و خاک خوردن آن ها در بخش مرجع کتابخانه ها خود نشان دیگری از این واقعیت محسوب می شود که چه اتفاقی برای پژوهش کشور افتاده است.

وی اظهارداشت: در این حوزه هم از یک طرف دانشجو مقصر است که پژوهش ضعیف انجام می دهد و به همان اندازه از استادان مقصر هستند که چنین رساله هایی را تایید می‌کنند و این قانون نانوشته یا رسم رایج وجود دارد که هیچ رساله را نمی توان رد کرد. چرا اینگونه است؟ و این بزرگترین بی احترامی به حفظ پژوهش محسوب می‌شود و همین نگرش و رویکرد به فروش پایان نامه ها و رساله ها هم منجر می شود.

می‌بایست رویکرد پژوهش محوری در نظام آموزشی مبنا قرار بگیرد

زمانی محجوب با اشاره به دیگر ضعف های پژوهش در بخش آموزش کشور بیان داشت: به نظر می‌رسد برای حل این معضل ها می بایستی رویکرد پژوهش محوری در نظام آموزشی برتری پیدا کند و مبنا قرار گیرد. وضعیت کنونی فارغ التحصیلان و بازخوردهای اجتماعی و فرهنگی آن نشان می‌دهد که روال و رویکرد کنونی نادرست و احتمالاً بی‌نتیجه بوده و حتماً باید این روال تغییر پیدا کند. برای این کار بیش از همه مسوولان تصمیم ساز و تصمیم گیر در نظام آموزشی و وزارت علوم و دانشگاه‌ها موثر هستند و پس از آنها، استادان و در مرحله آخر دانشجویان به عنوان مسوول شناخته می‌شوند که هر یک به نوبه خود می بایست به وظیفه خودشان عمل کنند تا معضل هایی که در عرصه پژوهش کشور وجود دارد، حل شود.

باید برای پژوهش در سیستم آموزشی سهمی قایل شد

معاون پژوهش پژوهشگاه علوم و فرهنگ امام صادق(ع) در پایان اظهار داشت: در سیستم‌ آموزش کنونی کشور، پژوهش در حاشیه قرار دارد. بنابراین لازم است برای این فرزند ناخوانده وزارت علوم، هم در این سیستم سهم و جایگاهی قائل شوند که این اتفاق می بایست از عالی‌ترین سطح در وزارت علوم تا پایین ترین سطح در موسسات علمی و آموزشی کشور بیافتد تا پژوهش به جایگاه واقعی و درخور خودش دست پیدا کند.

برچسب‌ها وزارت علوم تحقیقات و فناوری مقام معظم رهبری قانون اساسی دانشگاه تهران

منبع: ایرنا

کلیدواژه: وزارت علوم تحقیقات و فناوری مقام معظم رهبری قانون اساسی دانشگاه تهران وزارت علوم تحقیقات و فناوری مقام معظم رهبری قانون اساسی دانشگاه تهران اخبار کنکور نظام آموزشی محسوب می شود وزارت علوم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۳۳۱۰۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارتقاء سواد سلامت روانی جامعه، راهی برای مبارزه با روانشناس‌نماها

ایسنا/خراسان رضوی رئیس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره گفت: جلوگیری از فعالیت روانشناسان زرد یا روانشناس‌نماها تنها با نام بردن از آن‌ها امکان‌پذیر نیست و سواد سلامت روانی جامعه باید آنقدر ارتقاء پیدا کند که مردم تشخیص دهند که به چه افرادی باید مراجعه کنند.

علی فتحی آشتیانی امروز، ۷ اردیبهشت‌ماه در همایش روز روانشناسی و مشاوره با شعار «روانشناسی در خدمت جامعه» که در مرکز همایش‌های شهدای سلامت مشهد برگزار شد، اظهار کرد: در روانشناسی دو رویکرد عمده بیماری‌محور و سلامت‌محور داریم؛ رویکرد غالب در روانشناسی تا اواخر قرن بیستم رویکرد بیماری‌محور بود و بر همین اساس رویکردهای درمانی مختلفی از جمله شناختی‌رفتاری، روان‌تحلیلگری و انسانگرایی را مشاهده می‌کنیم که ماحصل رویکرد بیماری‌محور است و شاید علت آن نیز جنگ جهانی اول و به‌ویژه جنگ جهانی دوم بود.

وی افزود: از اوایل قرن ۲۱ تغییری در رویکرد ایجاد شده و به سمت رویکرد سلامت‌محوری حرکت کردیم. در رویکرد سلامت‌محوری و جامعه‌محوری سرمایه‌هایی از جمله اعتماد اجتماعی و سرمایه روانشناختی داریم که از اهمیت زیادی برخوردار است و وظیفه ما است که از این زاویه به مسئله بپردازیم.

رئیس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره گفت: در سرمایه روانشناختی ۴ مولفهٔ اساسی از جمله امید و تزریق آن به جامعه، خوش‌بینی، تاب‌آوری و خودکارآمدی مطرح است.

فتحی آشتیانی بیان کرد: سازمان نظام روان شناسی و مشاوره در سال ۱۳۸۲ تاسیس و در ۹ اردیبهشت ماه قانون آن تصویب و به دولت ابلاغ شد. از حدود هفت ماه و نیم گذشته که این مسئولیت را برعهده گرفتیم، تعداد اعضا از ۵۷ هزار عضو به ۶۴ هزار عضو رسیده است.
وی با بیان اینکه پیش از شهریورماه سال گذشته که این مسئولیت را بر عهده گرفتیم، تنها ۸۷۵۵ نفر پروانه کار تخصصی گرفته بودند، عنوان کرد: ما رویکرد دادن پروانه را عوض کرده و با کمک سازمان سنجش آزمون صلاحیت حرفه‌ای را در دی‌ماه برگزار کردیم که ۱۶ هزار و ۳۷۱ نفر در آن شرکت کرده و از این تعداد ۸۰۴۱ نفر نمره قبولی را کسب کردند.

رئیس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره ادامه داد: بنا بر این گذاشته شد که در اردیبهشت ماه سال جاری تمام ۸۰۴۱ نفر قبول شده در آزمون صلاحیت حرفه‌ای مورد مصاحبه قرار بگیرند. تمرکززدایی یکی از رویکردهای ما بوده و مصاحبه نیز توسط شوراهای استانی انجام می‌شود. تا انتهای اردیبهشت ماه به میزان ۲۰ سال گذشته پروانه کار تخصصی داده خواهد شد.

فتحی آشتیانی تصریح کرد: آزمون صلاحیت حرفه‌ای بعدی با همکاری سازمان سنجش قرار بود در تیر ماه برگزار شود اما به تاخیر افتاده و احتمالا در شهریور ماه برگزار خواهد شد.

وی با اشاره به انتخابات شوراهای استانی سازمان نظام روانشناسی و مشاوره گفت: این انتخابات سال گذشته پس از ۸ سال به صورت الکترونیک انجام و میزان مشارکت در استان‌ها ۳۷.۵۴ درصد بود.

رئیس سازمان نظام روان‌شناسی و مشاوره تصریح کرد: جهت سامان دادن به کارگاه‌هایی که افراد با صلاحیت یا بدون صلاحیت با هزینه‌های بالا برگزار می‌کردند، برنامه مدرسه مهارت‌آموزی و توانمندسازی تصویب شده و به زودی ابلاغ می‌شود.

فتحی آشتیانی خاطرنشان کرد: ارتقاء سواد سلامت روانی یکی از وظایف ما بوده که با کمک رسانه‌ها باید در این مسیر گام برداریم. جلوگیری از فعالیت روانشناسان زرد یا روانشناس‌نماها تنها با نام بردن از آن‌ها امکان‌پذیر نیست و سواد سلامت روانی جامعه باید آنقدر ارتقاء پیدا کند که مردم تشخیص دهند که به چه افرادی باید مراجعه کنند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • رویکرد امتی و جهانی رسانه ملی
  • راه‌اندازی مرکز نوآوری ملی و تخصصی حوزه فناوری‌های شناختی در شمال کشور
  • توسعه مدیریت در نظام سلامت مبتنی بر جوان‌گرایی
  • صحبت‌های بی‌سابقه قالیباف درباره ماجرای ارز/ آغاز گشت ارشاد مسئولان توسط رادان
  • راه مبارزه با روانشناس‌نماها ارتقاء سواد سلامت روانی جامعه است
  • رویکرد دولت سیزدهم توسعه زیرساخت های آموزشی در خارگ است
  • رویکرد ما برای ارتقاء بهداشت روانی باید جامعه‌محور شود
  • لزوم عدالت‌محوری در توسعه شهرها/ شورای اسلامی شهر، صدای مردم است
  • ارتقاء سواد سلامت روانی جامعه، راهی برای مبارزه با روانشناس‌نماها
  • اجرای برنامه هفتم توسعه نیازمند اهتمام ویژه