Web Analytics Made Easy - Statcounter

پرونده گفت‌وگوهای صلح میان دولت افغانستان و طالبان در دوحه قطر پس از چند ماه مذاکره و رایزنی فشرده، به طور موقت بسته شده است. نکته قابل تأمل در پایان دور نخست گفت‌وگوها، پیشنهادی است که از سوی حمدالله محب، مشاور امنیت ملی دولت افغانستان برای تغییر مکان مذاکرات صلح مطرح شد. وی از طرف‌های مذاکره‌کننده و در واقع طالبان خواست گفت‌وگوهای صلح را به داخل افغانستان منتقل کنند و در عین حال تأکید کرد در این زمینه دولت در هر مکانی که طالبان پیشنهاد دهد حاضر به ادامه مذاکرات است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حمدالله محب برای این پیشنهاد خود دلایلی همچون جلوگیری از تأثیرپذیری مذاکرات از عوامل و شرایط خارجی، آگاهی هر چه بیشتر مذاکره‌کنندگان از خواست و مطالبات مردم، فراهم شدن زمینه نظارت و اعمال حاکمیت هر چه بیشتر مردم افغانستان بر روند صلح و جلوگیری از مخارج اضافه را برمی‌شمارد. پیشنهاد مشاور امنیت ملی دولت کابل و دلایل او در خور توجه است، به‌خصوص اینکه تجربه مذاکرات بُن و اقداماتی همچون سهیم‌سازی جناح قبرس و رم در حکومت آینده افغانستان هم وجود داشته است. با این حال باید دید آیا امکان عملی شدن چنین پیشنهادی وجود دارد؟

دلایل و عوامل متعددی را می‌توان برشمرد که امکان تحقق این پیشنهاد را دشوار و یا حتی غیرممکن می‌سازد. در نخستین و ساده‌ترین مورد، بحث امنیت، مهم‌ترین معضلی است که این پیشنهاد را به چالش می‌کشد. در حال حاضر هیچ ناحیه امنی در داخل افغانستان وجود ندارد و حتی در نواحی تحت کنترل طالبان هم ممکن است مخالفان گفت‌وگوهای صلح درون این گروه و یا داعش امنیت مذاکرات را به خطر اندازند. از سوی دیگر بسیار بعید است طالبان انجام مذاکرات در زیر چتر حمایتی دولت را بپذیرند.

اما دومین معضل در زمینه انتقال مذاکرات صلح، به ماهیت بحران افغانستان بازمی‌گردد. جنگ و نزاع ۴۰ ساله در افغانستان یک درگیری محلی و یا قومی محدود نیست، بلکه از همان ابتدا (حمله نیروهای شوروی سابق به افغانستان) تا مراحل کنونی، جدال‌ها و رقابت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی یک پای ثابت و تأثیرگذار این بحران بوده‌اند. بر همین اساس تلاش‌های پیشین برای پایان دادن به این بحران عمدتاً در خارج از این کشور و در قالب توافقاتی همچون ژنو، اسلام آباد، بن و به‌تازگی دوحه شکل گرفته است. بنابراین حذف و یا حتی کمرنگ ساختن نقش عوامل خارجی در چنین درگیری‌های چندجانبه‌ای عملاً غیرممکن به نظر می‌رسد. از سوی دیگر میانجیگری و برگزاری مذاکرات در کشور ثالث برای حل این گونه معضلات در صحنه جهانی امری پذیرفته شده و معقول محسوب می‌شود، چنان‌که بحران داخلی در کشورهایی چون فیلیپین، کلمبیا و کشور همسایه افغانستان یعنی تاجیکستان به همین طریق حل و فصل شد. این نکته را هم نباید نادیده گرفت که امضای توافق در کشور ثالث نوعی ضمانت اجرا و پشتوانه برای آن ایجاد می‌کند که البته آن هم تا حد زیادی به ظرفیت و قابلیت‌های کشور میزبان بستگی دارد. در صلح تاجیکستان روسیه به دلیل نزدیکی مواضعش با دولت دوشنبه، نتوانست تضمین‌کننده مناسبی باشد و شرایط به‌تدریج به سمت نادیده گرفتن توافق و حذف مخالفان سوق پیدا کرد. در مورد افغانستان، هر چند بی‌طرفی قطر تا حد زیادی قابل پذیرش است، اما نسبت به توانایی‌ها و قابلیت‌های این کشور در ایجاد پشتوانه برای توافق تردیدهای اساسی وجود دارد.

 در نهایت این را هم باید اضافه کرد که انتقال گفت‌وگوها به داخل افغانستان نمی‌تواند در بازدهی این مذاکرات تغییر چندانی ایجاد کند. هر دو طرف مذاکره‌کننده وابستگی‌های آشکار و مشخصی به عناصر و قدرت‌های خارجی دارند، به‌ویژه طالبان که حتی رهبرانشان نیز در خارج از افغانستان زندگی می‌کنند. بدین ترتیب نباید انتظار داشت چنین انتقالی دگرگونی عمیقی در روند و یا نتایج مذاکرات پدید آورد.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: افغانستان طالبان داخل افغانستان گفت وگوهای صلح

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۳۳۲۸۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

طالبان خطاب به روسیه: حکومت افغانستان فراگیر است | دخالت در امور داخلی خود را نمی پذیریم

به گزارش دفتر منطقه‌ای خبرگزاری تسنیم، «ذبیح الله مجاهد» سخنگوی حکومت طالبان در واکنش به اظهارات مقامات روسیه مبنی بر اینکه به‌رسمیت شناختن کابل به تشکیل حکومت فراگیر بستگی دارد، تاکید کرد: حکومت کنونی افغانستان فراگیر است.

«میخاییل گالوزین» معاون وزارت خارجه روسیه پیش‌تر با تأکید بر لزوم ایجاد حکومت فراگیر در افغانستان گفته بود: حکومت فراگیر مستلزم این است که نمایندگان همه اقوام، مذاهب و جریان‌های سیاسی افغانستان در آن حضور داشته باشند.

سخنگوی حکومت طالبان به «آمو» گفته است حکومت ایجاد شده توسط طالبان به باور وی «فراگیر» است.

حدود یک هفته پیش نیز «سراج‌الدین حقانی» وزیر کشور حکومت طالبان در دیدار با هیئتی از افغان‌های مقیم خارج درباره درخواست‌ها جهت تشکیل حکومت فراگیر گفته بود: جهان باید درک کند که افغانستان یک کشور مستقل است. افغانستان همانطور که در امور داخلی کشورهای دیگر دخالت نمی‌کند، این را هم نمی‌پذیرد که دیگران مداخله کنند.

چندی قبل نیز ذبیح الله مجاهد در واکنش به خواسته سران کشورهای آسیای مرکزی و آلمان درباره حکومت فراگیر گفته بود حقوق زنان و حکومت فراگیر در این کشور تأمین است و این موضوع داخلی است.

وی افزود: «کابینه حکومت افغانستان متشکل از همه اقوام است، نمایندگان همه اقوام در این نظام حضور دارند و از جمله زنان حقوق تمام افغان‌ها در کشور تأمین است».

کد خبر 848107 منبع: تسنیم برچسب‌ها خبر ویژه روسیه افغانستان طالبان افغانستان

دیگر خبرها

  • گزینه‌های مقابل بایدن در چگونگی مواجهه با توافقنامه دوحه
  • مناقشه آبی ایران و افغانستان وارد فاز جدیدی شد
  • تغییرات اقلیمی افغانستان را تهدید می کند
  • طالبان افغانستان برای جذب توریست خارجی دست به کار شده‌اند
  • طالبان افغانستان برای جذب توریست خارجی دست به کار شده اند
  • سد طالبان بر مسیر «دوستی»
  • حکومت افغانستان فراگیر است
  • طالبان خطاب به روسیه: حکومت افغانستان فراگیر است | دخالت در امور داخلی خود را نمی پذیریم
  • طالبان: دخالت در امور داخلی خود را نمی پذیریم
  • کابل خطاب به مسکو: حکومت افغانستان فراگیر است