Web Analytics Made Easy - Statcounter

جیمز گالاهر_بی‌بی‌سی؛ من برای درک اهمیت خبر‌های مربوط به "گونه جدید" یا "نوع جدید" ویروس کرونا یک قانون ساده دارم؛ هر وقت به این خبر‌ها برمی‌خورم از خودم می‌پرسم: "آیا رفتار ویروس هم عوض شده است یا نه؟ "

شاید جهش ویروس خیلی ترسناک به نظر برسد، ولی باید بدانیم جهش و تغییر بخشی از ماهیت ویروس‌هاست.

بیشتر مواقع تغییر ویروس یا بی‌تأثیر است یا سرایت آن را بیشتر می‌کند یا اینکه گونه جدید بتدریج از بین می‌رود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دلایل و شواهد محکمی در دست نیست که نشان دهد گونه جدید ویروس کرونا که بتازگی در جنوب شرقی انگلستان شناسایی شده است، راحت‌تر سرایت می‌کند، بیماری شدیدتری ایجاد می‌کند یا واکسن‌های فعلی بر آن بی‌اثر شده‌اند.

با این حال به دو دلیل محققان بدقت این گونه جدید را زیر نظر دارند:

این گونه جدید در مناطقی شایع‌تر است که مبتلایان به کرونا بیشترند. شاید این هشداری باشد، اما به دو صورت می‌توان آن را تعبیر کرد:

ویروس طوری جهش یافته که سریع‌تر پخش می‌شود بنابراین افراد بیشتری را آلوده می‌کند.

یا اینکه بخت با گونه جدید یار بوده و افراد زیادی در زمان و مکان مناسب در معرضش قرار گرفته‌اند. درباره "گونه اسپانیایی" کرونا که تابستان در کشور‌های اروپایی از جمله بریتانیا شایع شد، یکی از توضیحات این بود که مردم در تعطیلات آلوده شده و سپس آن را به شهرهایشان برده‌اند.

برای پی بردن به این موضوع که آیا نوع جدید ویروس سهل‌تر منتشر می‌شود یا نه، باید آزمایش‌ها و تحقیقات بیشتری انجام شوند.

موضوع دیگری که ذهن پژوهشگران را مشغول کرده نحوه جهش ویروس است.

پروفسور نیک لومان عضو "کنسرسیوم ژنومیک کووید-۱۹ بریتانیا" می‌گوید: "در کمال تعجب جهش‌های این ویروس زیاد بوده است، بیش از حد انتظار ما و تعدادی هم خیلی جالبند. "

دو دسته جهش قابل توجه در اینجا دیده می‌شود، هر دو در پروتئین شاخکی روی ویروس. این پروتئین کلید ورود ویروس به داخل سلول‌های بدن ماست.

جهش موسوم به "اِن ۵۰۱" مهمترین قسمت پروتئین شاخکی به نام "محل اتصال به گیرنده" را تغییر می‌دهد.

این محل اولین تماس پروتئین با سطح سلول‌های بدن است. هر تغییری در این قسمت که به ویروس امکان دهد راحت‌تر وارد سلول شود، کفه ترازو را به نفع ویروس سنگین می‌کند.

به گفته پروفسور لومان این "رنگ و بوی یک تطابق مهم را دارد. "

جهش دیگر موسوم به "اچ ۶۹ / وی ۷۰" قبلا هم چند بار اتفاق افتاده از جمله در جریان آلوده شدن مینک‌ها در دانمارک که خیلی سر و صدا به پا کرد.

باز هم تأکید می‌کنم که باید پژوهش لازم در آزمایشگاه انجام شوند تا جزئیات این جهش‌ها مشخص شوند.

هر جهشی که در پروتئین شاخکی ویروس صورت بگیرد، موضوع تاثیر واکسن را به ذهن می‌آورد، زیرا هر سه واکسن اصلی کرونا - یعنی فایزر، مدرنا و آکسفورد - سیستم ایمنی بدن را به حمله به پروتئین شاخکی وا می‌دارند.

البته این نکته را هم باید گفت که بدن ما یاد می‌گیرد به چند جای این شاخک حمله کند به همین دلیل است که مقامات بهداشتی بریتانیا می‌گویند که واکسن بر ویروس جدید هم مؤثر خواهد بود.

کرونا ویروسی است که در حیوانات تکامل پیدا کرده و احتمالا یک سال پیش به انسان منتقل شده است.

از آن زمان تاکنون، ویروس تقریبا هر ماه دو جهش داشته است. اگر ویروس امروز را با ویروس اولیه در ووهان چین مقایسه کنیم، ۲۵ جهش با یکدیگر تفاوت دارند.

ویروس کرونا هنوز هم تلاش می‌کند با ترکیب کردن جهش‌های مختلف انسان را مبتلا کند.

ما در گذشته هم شاهد این موضوع بوده‌ایم. ظهور و غلبه جهانی یک گونه از ویروس به نام "جی ۶۱۴" به عقیده بسیاری، موجب افزایش توان سرایت شده است.

ولی به یاد داشته باشیم که بزودی واکسن کرونا فشاری از نوعی دیگر بر ویروس وارد خواهد آورد و برای آلوده کردن کسانی که واکسینه شده اند باید دوباره تغییر کند.

اگر چنین تغییری سبب تکامل ویروس شود باید مرتب واکسن را به روز کنیم، همان کاری که هر سال برای واکسن آنلفوآنزا می‌کنیم.

منبع: فرارو

کلیدواژه: ویروس کرونا جهش ژنتیکی ویروس کرونا ویروس کرونا گونه جدید

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۳۴۰۱۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جهان در خطر: تنها راه جلوگیری از همه‌گیری‌های حیوانی چیست؟

راز بقا: نقشه راه پیشگیری از بیماری همه گیر، که در ۲۶ مارس در مجله “Nature Communications” منتشر شد، توصیه می‌کند از مکان‌هایی که حیوانات در آن غذا می‌خورند و استراحت می‌کنند، محافظت یا احیا شود و برخورد انسان با حیات وحش در مناطق توسعه‌یافته‌تر به حداقل برسد.

به گزارش راز بقا، شیوع بیماری‌های عفونی ناشناخته قبلی، مانند کووید-۱۹ یا اچ‌آی‌وی، زمانی ایجاد می‌شود که ویروس از حیوانی به انسان منتقل شود. به این انتقال «سرریز مشترک بین انسان و دام» می‌گویند. حیوانات وحشی که به دلیل کمبود غذا یا از دست دادن زیستگاه تحت فشار قرار می‌گیرند، بیشتر مستعد ابتلا به عفونت‌های ویروسی می‌شوند و حتی ممکن است ویروس‌های بیشتری را دفع کنند.

حفاظت از جنگل‌ها، رودخانه‌ها و دیگر فضا‌های طبیعی قبلاً به‌عنوان روشی مقرون‌به‌صرفه برای جلوگیری از بیماری‌های همه‌گیر مطرح شده است.

توصیه‌های جدید برای کاهش سرریز‌ها (که توسط یک تیم بین‌المللی متشکل از زیست‌شناسان، بوم‌شناسان و کارشناسان سیاست گردآوری شده) بر اساس مطالعات موردیِ سرریز بیماری مشترک انسان و دام از خفاش‌هاست.

محققان در سال ۲۰۲۲ پس از مطالعه ویروس “Hendra” در نیمه گرمسیری شرق استرالیا، (که چهار نفر از هفت انسان آلوده را کشته است) گزارش دادند که وقتی کمبود غذا در زمستان باعث شد تا خفاش‌های میوه‌خوار به دنبال گیاهان گلدار در باغ‌های شهری یا مناطق کشاورزی باشند، سرریز‌ها روی دادند. در نتیجه این امر ویروس به اسب‌هایی که در مناطقی که خفاش‌های آلوده ادرار یا مدفوع دفع می‌کردند، منتقل شد و سپس اسب‌های بیمار برخی از انسان‌ها را آلوده کردند.

راینا پلورایت (Raina Plowright)، بوم‌شناس بیماری در دانشگاه کرنل که هم پژوهش سال ۲۰۲۲ و هم مقاله جدید را نوشته، می‌گوید: «وقتی متوجه شدید که چگونه سرریز اتفاق می‌افتد، راه‌حل‌ها آشکار می‌شوند. به عنوان مثال، برای جلوگیری از شیوع بیماری هندرا، یک استراتژی که اکنون در جنوب شرقی کوئینزلند آزمایش می‌شود، کاشت مجدد پنج گونه از درختان گلدار است. گاهی‌اوقات تغییرات بسیار کوچک در یک اکوسیستم می‌تواند اثرات واقعاً عمیقی داشته باشد.»

آیرورو تانشی (Iroro Tanshi)، بوم‌شناس دانشگاه واشنگتن در سیاتل، می‌گوید راه دیگری که برای جلوگیری از سرریز وجود دارد، محافظت از مکان‌های وحشی و «واقعاً قطع تماس» با جمعیت حیوانات وحشی است.

نیجریه جایی است که تانشی به مطالعه خفاش‌ها می‌پردازد. او جوامع محلی را در جلوگیری از آتش‌سوزی‌های جنگلی ناشی از انسان و ارائه منابع جایگزین پروتئین به مردم برای کاهش نیاز به شکار خفاش‌ها در غار‌ها مشارکت می‌دهد.

به گفته سازمان بهداشت جهانی، گونه‌های خفاش میزبان چهار بیماری از نُه بیماری هستند که بیشترین خطر بالقوه را برای سلامت عمومی دارند.

وینیفرد فریک (Winifred Frick)، دانشمند ارشد در سازمان غیرانتفاعیِ “Bat Conservation International” مستقر در آستین، تگزاس، می‌گوید: این تاکتیک‌های می‌توانند «برای حیوانات دیگری که می‌توانند مخازن ویروسی باشند» مانند جوندگان، نخستی‌سانان یا پرندگان هم اعمال شود.

احتمال جهش ویروس‌ها از انسان به حیوان دو برابر بیشتر از بالعکس است. بر اساس مطالعه جداگانه‌ای که در ۲۵ مارس منتشر شد، پس از تجزیه و تحلیل نزدیک به ۵۹۰۰۰ توالی ژن ویروسی مرتبط با انواع میزبان‌های مهره داران، محققان دریافتند که تقریباً دو سوم از انسان‌ها ویروس‌ها را به حیوانات منتقل می‌کنند در حالی که تنها حدود یک سوم از ویورس‌ها از حیوان به انسان می‌رسد.

سدریک تان، ژنومیست میکروبی در مؤسسه ژنتیک دانشگاه کالج لندن که مطالعه توالی ویروسی را رهبری می‌کرد، می‌گوید: «جریان پرش ویروس‌ها بین گونه‌های مختلف جانوری فرآیندی بی‌پایان است.»

محققان امیدوارند که در کنار سرمایه‌گذاری در فناوری زیست پزشکی و اپیدمیولوژیک برای جلوگیری از همه‌گیری‌های آینده، تصمیم گیرندگان همزمان روی حفظ اکوسیستم‌ها سرمایه گذاری کنند تا در وهله اول از سرریز جلوگیری کنند.

آن‌ها همچنین می‌گویند که باید تعداد جاده‌ها را به مکان‌های وحشی کاهش داد. جاده‌ها راه را برای توسعه زیرساخت‌ها هموار می‌کنند که زیستگاه حیات وحش را از بین می‌برد. آن‌ها همچنین به مردم اجازه می‌دهند تا خیلی سریع به حیوانات و یکدیگر دسترسی داشته باشند.

به گزارش راز بقا، محققان دیگر نشان داده‌اند که تراکم بیشتر جاده‌ها خطر ابتلا به ابولا را افزایش می‌دهد و ویروس ابولا در جاده‌های اصلی پخش می‌شود؛ بنابراین سیاست گذاران و مقامات بهداشت عمومی باید مطالعه سرریز‌های مشترک بین انسان و دام را قبل از تبدیل شدن یک ویروس به یک بیماری همه گیر یا همه گیر، به جای اینکه به عنوان «یک فکر بعدی» در نظر بگیرند، در اولویت قرار دهند.

 

منبع: ساینس نیوز

tags # کرونا ، ویروس ، محیط زیست سایر اخبار آیا انسان می‌تواند در فضا تولید مثل کند؟ | رابطه جنسی و زایمان در فضا چگونه است؟ بعد از فضا چه چیزی وجود دارد، جهان کجا تمام می‌شود؟! (تصاویر) مرکز واقعی جهان کجا است؟ فضانوردان چگونه در فضا دستشویی می‌کنند؟ | سرنوشت مدفوع انسان در فضا چه می‌شود؟

دیگر خبرها

  • مردی که ۶۱۳ روز کرونا داشت، فوت کرد
  • شکایت بازیکن فرانسوی از فایزر و بیونتک به دلیل عوارض واکسن کرونا
  • واکسن کرونا باعث پایان فوتبال من شد!
  • آیا تمام مبتلایان به ویروس اچ پی وی به سرطان مبتلا می شوند؟ تفاوت واکسن گارداسیل و پاپیلوگارد
  • چیز‌هایی که فکر نمی‌کنید به کبدتان آسیب بزنند
  • چیز‌هایی که فکر نمی‌کنید به کبدتان آسیب می‌زنند
  • فیلمی بامزه از متهم اصلی کرونا!
  • جهان در خطر: تنها راه جلوگیری از همه‌گیری‌های حیوانی چیست؟
  • طولانی‌ترین عفونت کرونا که ۶۱۳ روز طول کشید، بیش از ۵۰ جهش ایجاد کرد
  • یک همه‌گیری دیگر در راه است!