Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار تشکل‌های دانشگاهی خبرگزاری فارس، با مشارکت اندیشگاه سیاست پژوهی و راهبرد نگاری نهضت استادی بسیج و کانون استادان و دانشگاهها و کارگزاران استان گلستان و صاحب نظران علمی و اجرایی کشور،  نخستین همایش ملی تجربه نگاری و آینده پژوهی مدیریت مردم نهاد مخاطرات طبیعی با تاکید بر سیل برگزار شد.

براساس این گزارش در پایان، بیانیه سیاستی همایش قرائت شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

متن این بیانیه به شرح زیر است:

 
خدای را سپاس می‌گوییم که این توفیق را نصیب برگزارکنندگان «اوّلین همایش ملّی تجربه‌نگاری و آینده‌پژوهی مدیریّت مردم‌نهاد مخاطرات طبیعی با تأکید برسیل» در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان با مشارکت فعّال سازمان مدیریت بحران کشور، معاونت دانش و پژوهش سپاه نینوا استان گلستان، سازمان بسیج اساتید گلستان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان و سازمان‌های مردم‌نهاد کرد تا در دو روز کاریِ فشرده در هفته‌ی بسیج در اوج محدودیت‌های همه‌گیری بیماری کرونا به یکی از چالش‌های مهمّ بحران‌زا برای آینده‌ی سرزمین پهناور ایران بپردازند.

این همایش به دلیل پرداختن به موضوع مدیریت مردم‌نهاد مخاطرات طبیعی با تأکید بر سیل و با در کنار هم قراردادنِ نظرات و نگاه‌های ارکان مختلف اجرایی و مدیریّتی، آموزشی،‌ پژوهشی، نهادهای نظامی و انتظامی و مردمیِ مرتبط با مخاطرات، به شایستگی به لقب اوّلین، مزیّن شده‌است.

حضور بالاترین مقام‌های مدیریتی، نظامی و علمی در سطح کشور و استان گلستان در کنار نمایندگان مردم و سمن‌ها، اتفاق مبارکی بود که جزو دستاوردهای کم‌نظیر این همایش در کشور است.

برگزارکنندگان این همایش امیدوارند با ادامه‌ این سنّت نیکو، تجربه‌نگاری و ارتباط تنگاتنگ بین نهادهای علمی و اجرایی با نهادهای مردمی، استمرار داشته‌ باشد. همان‌طور که از خلال نطق‌ها، سخنرانی‌های علمی و مباحثات صورت‌گرفته در میزگردهای تخصصی روشن شد، مدیریت مخاطرات طبیعی و جلوگیری از پیامدهای منفی آن جز با یک مدیریت مردمی و همه‌جانبه و برخوردار ممکن نخواهد بود. توجه به نقش مردم و نهادهای مردمی، نه تنها می‌تواند مانع ایجاد بحران بیشتر در هنگامه‌ی وقوع مخاطرات طبیعی شود، بلکه بی‌گمان خواهد توانست بسامد و شدت مخاطرات محتمل آینده و طبعاً حجم تلفات و خسارات واردشده را بسیار کمتر کند.

تضارب آرای مجموعه‌های متفاوت سازمانی و اجرایی در این همایش مشخص کرد که مخاطرات طبیعی، پدیده‌های متنوّع و چند وجهی هستند و نگاه‌های تک‌سویه و بخشی، نتیجه‌ای جز محوّل کردن و فرافکنی مسؤولیّت‌های یک بخش به بخش‌های دیگر را در پی نخواهدداشت.

لذا نکات کلیدی و محوری در نطق‌های مدیران، سخنرانی‌های کارشناسان و محققان و مواضع سمن‌های درگیر با سیل را می توان در نیاز به یک عزم ملّی، هماهنگی بین‌سازمانی و اقدام جامع برای کاهش وقوع و پیامدهای مخاطرات طبیعی جمع‌بندی قطعی کرد. در این راستا لازم است تمامی دانشگاه‌ها، نهادهای دولتی و مردمی در یک بستر هماهنگ، نسبت به ایفای نقش خود در مدیریت مخاطرات طبیعی، موظّف شوند و وظایف مشخّص، مسؤولیّت‌های مدوّن و پاسخ‌گویی متناسب با سطح اختیارات و وظایف، در مواجهه با مخاطرات طبیعی، مد نظر قرار گیرد.

همان‌طور که تجربه‌ چهل سال گذشته نشان داده‌است، اتکا به توان و قدرت حیرت‌انگیز مردم و نهادهای مردمی، هر اقدام دور از دسترسی را در کمترین زمان ممکن به واقعیتی در دسترس تبدیل می‌کند. لذا مشارکت‌کنندگان، حاضران و همراهان این همایش با جمع‌بندی مطالب، محورهای زیر را که پشتوانه‌ی علمی را به همراه دارد  به‌عنوان دستاوردها، پیام های کلیدی و مطالبات این همایش اعلام می‌دارند و انتظار می‌رود تصمیم‌سازان این حوزه و مخاطبان دولتی، نظرات ابرازشده از سوی متخصصان که صیقل‌یافته‌ی خرد جمعی است را چراغ راه خود قرار دهند. باید دانست که مدیریت مخاطرات طبیعی خود نباید تبدیل به بحران شود و ضروری است از «مدیریت در بحران به سمت مدیریت بحران» حرکت کنیم.

1. لزوم استفاده‌ی عملیاتی از زیرساخت‌های قانونی و سازمانیِ ایجادشده در قانون مدیریت بحران کشور مصوّب 1398 در نهادینه‌سازی و کاربست مدیریت مردم‌نهاد مخاطرات طبیعی در سطوح ملّی و استانی. 

2. لزوم به‌کارگیری رویکردی جامع و سیستمی با تأکید بر مؤلفه‌ی جوامع محلّی برای تحقّق حکمرانی و مدیریت ریسک مخاطرات طبیعی. 

3. لزوم توجّه به مؤلفه‌ی تاب‌آوری و ارتقای ابعاد مختلف آن در بین جوامع محلّی با طرّاحی و اجرای سیاست‌های آموزشی و آگاهی‌بخشی.

4. لزوم تبیین نظام مشارکت و تدوین دستورالعمل آن برای تحقق مدیریت مردمی پیش، حین و پس از وقوع مخاطرات طبیعی.

5. لزوم گفتمان‌سازی و نهادسازی رویکردهای پیش‌نگرانه، منسجم، پیوسته، هماهنگ و آینده‌نگر در مواجهه با مخاطرات طبیعی، درون و بین دستگاه‌های دولتی.

6. لزوم توجّه بیشتر و ارتقای ادراک مخاطرات طبیعی بین دستگاه‌های دولتی و جوامع محلّی و مردم‌نهاد.

7. لزوم تبیین اثرات متنوّع فیزیکی، اکولوژیک، اقتصادی، اجتماعی و روان‌شناختی و پرهیز از نگاه صرف فیزیکی به مخاطرات طبیعی.

8. لزوم شناسایی، به‌روزرسانی و ارتقای میراثِ دانش و تجارب بومی در مدیریت مخاطرات طبیعی.
9. تبدیل و ارتقای تشکّل‌های موجود به تشکّل‌هایی حرفه‌ای، سامان‌مند و هدف‌محور در مقیاس‌های محلّه، روستا، شهر، استان و منطقه و شبکه‌سازی آن‌ها.

10. لزوم تقویت رویکرد مدیریت مخاطرات طبیعیِ چندگانه به‌جای تمرکز صرف بر هر مخاطره به‌شکل جداگانه و متمایز.

11. لزوم اتخاذ رویکردهای مبتنی بر پیشگیری به‌جای تمرکز منابع برای مدیریت بحران پس از وقوع. 

12. لزوم توجّه به مدیریّت سیل از منشأ در سطح حوزه‌های آبخیزِ بالادست با تأکید بر اقدامات پیشگیرانه‌ی آبخیزداری و آبخوان‌داری با مشارکت مردم و تشکّل‌های مردمی.

13. لزوم ایجاد بستر نرم‌افزاری برای شناخت رفتار پویای مخاطرات طبیعی و مدیریت جامع آن در راستای سیاست دولت الکترونیک.

14. لزوم توجّه به ارتقای همکاری‌های بین‌المللی و استفاده از ظرفیّت‌ها و تجربیات جهانی.

15. لزوم تداوم توجّه دستگاه‌های حاکمیتی و اقتصادی برای طراحی و اجرای فراگیر بیمه‌ی مخاطرات طبیعی از جمله سیل.

با عنایت به دستاوردها و پیام های مورد اشاره در بالا، مطالبات این همایش به شرح زیر تقدیم می شود: 

- ضروری است سازمان مدیریت بحران کشور به عنوان متولی امر مخاطرات طبیعی، در اسرع وقت نسبت به پیاده سازی قانون مدیریت بحران کشور مصوّب 1398 با همکاری دستگاه های پیش بینی شده در قانون، گام های عملیاتی را در سطوح ملی و استانی برداشته و گزارش عملکرد و ابعاد ظرفیت ها و موانع موجود را به دستگاه های حاکمیتی و علمی کشور ارائه نماید تا راه های تحقق کامل آن قانون هموار شود. 

- مقتضی است نسبت به شبکه‌سازی نهادی- اجتماعی تشکل‌های مردم‌نهاد و در نتیجه، ارتقای ظرفیت کنش هماهنگ آنها برای مشارکت در مدیریت مخاطرات طبیعی همانند سیل با برگزاری مجامع منظم اقدام شود. فعالیت مجمع عمومی تشکل‌های مردم‌نهاد استان ها در قالب نشست‌های منظم با حضور نمایندگان دستگاه‌های مسئول دولتی در این خصوص می‌تواند تاثیرگذار باشد.

- شایسته است با محوریت سازمان مدیریت بحران و با بهره‌گیری از ظرفیت دانشگاه های کشور و همکاری سایر سازمان‌ها و تشکل‌ها، با رویکرد فضایی و آمایش‌نگر، اطلس مخاطرات طبیعی از جمله سیل‌خیزی ایران با تسهیم اطلاعات و داده‌ها از سوی نهادهای مسئول تهیه و مبنای عمل مدیریت جامع مخاطرات طبیعی در کشور قرار گیرد. بی‌تردید، این اطلس می‌بایست به صورت مستمر، بازنگری و مرجع نهادهای مسئول قرار گیرد و به زبان ساده نیز برای آحاد مردم آگاهی‌بخشی شود. همچنین به منظور تسهیل فرایندهای ارزیابی و مدیریت مخاطرات طبیعی، تهیه داشبورد و سامانه پشتیبان تصمیم جامع و مشارکتی با همکاری سازمان مدیریت بحران و دانشگاه ها وسایر مراکز علمی کشور در دستور کار قرار گیرد. 

- در راستای ارتقای سواد مخاطرات طبیعی ، نیاز است صدا و سیما و رسانه‌های اجتماعی، با اتخاذ رویکردی پیش‌گیرانه و با کمک مراکز علمی به آموزش آحاد مردم در خصوص عوامل موثر بر آسیب‌پذیری در مواجهه با مخاطرات طبیعی و راهکارهای پیشگیری و مدیریت این پدیده ها بپردازند. 

امیدواریم ان شاأالله این تلاش اندکِ برگزارکنندگان اوّلین همایش ملّی تجربه‌نگاری و آینده‌پژوهی مدیریّت مردم‌نهاد مخاطرات طبیعی به همّت کلیه‌ی دست‌اندرکاران، باعث تبلور قدرت و هم‌افزاییِ نیروی عظیم مردمی در پیش‌گیری، پیش‌بینی، مواجهه، کاهش اثرات و مدیریت مخاطرات طبیعی شود.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: مخاطرات طبیعی مدیریت استان گلستان سیل مدیریت مخاطرات طبیعی سازمان مدیریت بحران مدیریت بحران کشور مدیریت مردم قرار گیرد تشکل ها مدیری ت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۳۵۱۳۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اختصاص ۱۰ هزار میلیارد ریال از بودجه مدیریت بحران کشور به استان ایلام

ایسنا/ایلام رییس سازمان مدیریت بحران کشور یا بیان اینکه مشارکت مردم اساس قدرت جمهوری اسلامی در مواقع بحران‌هاست، گفت: ایلام از استان‌های شاخص در مدیریت بحران است.

محمدحسن نامی، معاون وزیر و رئیس سازمان مدیریت بحران کشور امروز جمعه، ۷ اردیبهشت‌ در نشست ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران استان ایلام، گفت: ۱۰ هزار میلیارد ریال از محل بودجه مدیریت بحران کشور برای استان ایلام مصوب شد و اختصاص یافت.

وی افزود: مشارکت مردم اساس قدرت جمهوری اسلامی در مواقع بحران‌هاست و در پیشگیری از تلفات در مواقع بحران هر قدر مردم بیشتر مشارکت داشته باشند به آن اندازه، خسارت و تلفات کاهش می‌یابد.

وی با بیان این‌که ایلام از استان‌های شاخص در مدیریت بحران به ویژه مدیریت سیلاب بود، یادآور شد: امسال از نظر میزان نزولات جوی و بارش، ۱۴ میلیمتر بیش از سال ۹۸ بود که در سال ۹۸ خسارات جانی و زیرساختی و مالی زیادی وارد شد.

 نامی با تاکید بر رفع مشکل نخاله‌های ساختمانی و پسماندها در حاشیه جاده و مسیرها، یادآورشد: نیازمند هستیم در کنار کار جهادی شهرداران، مردم نیز بیشترین مشارکت را در این حوزه داشته باشند.

وی تصریح کرد: قرارگاه مردم‌نهاد در سازمان مدیریت بحران نهاد تشکیل شده که همه سازمان‌های مردم نهاد در آن قرار می‌گیرند و با فعالیت این قرارگاه تلاش می‌کنیم که مشارکت مردم در مدیریت و پیشگیری از بحران بیشتر شود.

معاون وزیر و رییس سازمان مدیریت بحران کشور با تاکید بر این مطلب که کل صنایع باید از پساب‌ها استفاده کنند، گفت: این مهم در قانون بودجه ۱۴۰۳ هم دیده شده و لازم اجرا است.

نامی اضافه کرد: پیوند و هماهنگی خوبی بین مدیران و استاندار ایلام وجود دارد که یک اصل بسیار مهم و پرفایده است و در مواقع بحران می‌تواند بسیار مهم و اثرگذار باشد. 

حسن بهرام‌نیا، استاندار ایلام نیز در این نشست، گفت: مطالبات مردم پایین دست‌ سد سیمره  باید پرداخت شود.

وی افزود: در قانون، مالکیت ساکنان روستاهای پایین‌دست سد سیمره محترم شمرده شده و دولت هیچ دخل و تصرفی در آن ندارد که باید مدیر سد سیمره نسبت به کارشناسی و سپس پرداخت مطالبات ساکنان بالادست و پایین‌دست از جمله روستای تلخاب اقدام کند. 

بهرام‌نیا ادامه داد: در آخرین نشست مقرر شد در قالب نهضت ملی به ساکنین روستای تلخاب زمین و اقدام به ساخت مسکن شود.

نماینده عالی دولت در استان ایلام بیان داشت: یکی از مطالبات مهم استان بحث پسماند است که در این حوزه باید بیشتر کار کنیم که محل پسماند در شهر ایلام، مهران، ایوان و ملکشاهی و استان مشخص شود. 

وی یادآور شد: به مدیران متولی حوزه پسماند اخطار می‌دهیم که وضعیت خوبی در این حوزه نداریم چرا که بی‌توجهی به حوزه پسماند زیبنده استان ایلام نیست.

استاندار ایلام تاکید کرد: معاون محترم عمرانی استانداری، فرمانداران و شهرداران ایلام، ملکشاهی و مهران به‌صورت مستقیم برای ایجاد محل پسماند وارد عمل شوند.

وی بیان داشت: سرمایه‌گذاری، هم‌افزایی و تعامل مردم و جدیت مدیران دستگاه‌های مرتبط در این حوزه بسیار ضروری است.

دکتر بهرام‌نیا تصریح کرد: به معدود شهروندانی که حقوق شهروندی مردم را رعایت نکنند و پسماندهای خود را در حاشیه جاده‌ها و اطراف شهر رها می‌کنند اخطار می‌دهیم که برابر قانون با قانون‌شکنان برخورد می‌شود.

وی با قدردانی از مشارکت مردم برای داشتن شهری زیبا، گفت مردم برای داشتن شهری زیبا بیش از گذشته مشارکت کنند، به خاطر جلوگیری از رها شدن پسماند توسط برخی افراد، در بسیاری از  بلوارهای اطراف شهر ایلام از جمله بلوار شرقی شهر و میدان قرآن نیوجرسی نصب شد. باید در این حوزه فرهنگ‌سازی کنیم.

استاندار ایلام در پایان با بیان این‌که نهضت زیباسازی نمای بیرونی و داخلی ادارات در استان آغاز شده است، افزود: از مدیران دستگاه‌های اجرایی که در این راستا اقدام کردند، قدردانی می‌کنیم و اداراتی هم که تاکنون در این راستا اقدام نکردند، باید هر چه سریع‌تر نسبت به زیباسازی سردرب ادارات تحت مدیریت خود اقدام نمایند. هم‌چنین دستگاه‌های اجرایی که این عملیات را آغاز کردند عملیات زیباسازی سیمای بیرونی و درونی شهر را تسریع دهند. 

وی ضمن قدردانی از سازمان های مردم نهاد تاکید کرد: مساعدت و اعتبارات لازم  برای خرید تجهیزات و امکانات برای اطفای حریق به این استان اختصاص یابد. 

 انتهای پیام

دیگر خبرها

  • معرفی کرمانشاه به عنوان هاب مدیریت بحران غرب کشور
  • کرمانشاه هاب منطقه‌ای مدیریت بحران غرب کشور
  • کرمانشاه هاب منطقه‌ای مدیریت بحران غرب کشور شد
  • معرفی استان کرمانشاه به عنوان مرکز پشتیبانی غرب کشور در سوانح و بلایای طبیعی
  • همایش تاثیر بحران‌های طبیعی بربنا‌های تاریخی در سمنان
  • لزوم حضور به موقع در بحران‌های طبیعی/وقوع۳۰ آتش‌سوزی در مراتع سقز
  • اختصاص ۱۰ هزار میلیارد ریال از بودجه مدیریت بحران کشور به استان ایلام
  • هزینه ۲۰ هزار میلیاردی برای پاکسازی مسیل‌ها از نخاله‌ها
  • قرارگاه مردم نهاد در سازمان مدیریت بحران کشور تشکیل شده است
  • تصویب ۱۰ هزار میلیارد ریال برای استان ایلام