Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام نیوز»
2024-04-28@08:49:26 GMT

سایه سنگین کرونا بر بلندترین شب سال

تاریخ انتشار: ۲۷ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۳۵۹۳۲۴

به گزارش سرویس اقتصادی جام نیـوز،  برخی‌ها هم از خیر شب یلدا گذشته‌اند و می‌گویند می‌توان بلند‌ترین شب سال را با دیدن فیلم، خوردن چای، تخمه و پفک به پایان رساند. در این میان افرادی هم هستند که می‌گویند مراسم شب یلدا باید مانند سال‌های گذشته برگزار شود چرا که سنت دیرین ایرانی‌ها است.

 

آنها اعتقاد دارند که در شب 30 آذرماه باید در سفره یلدا لیموشیرین، لبو، انار، هندوانه، آجیل و شیرینی باشد تا بدن برای ورود به زمستان آمادگی داشته باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روز گذشته برای آنکه قیمت سفره شب یلدا را محاسبه کنیم به مراکز خرید آجیل، تره بار، شیرینی فروشی و      میوه فروشی‌ها رفتیم.

 

اولین میوه که توجه همه را برای خرید جلب می‌کرد، هندوانه بود. قیمت هندوانه در اکثر مغازه‌ها و تره بار 3500 تومان بود که البته این قیمتی است که اتحادیه میوه مصوب کرده بود. برخی  از میوه فروشی‌ها  برای آنکه گرانفروشی خود را توجیه کنند به اسم اینکه هندوانه آنها قرمز و شیرین است هر کیلو هندوانه را 7 هزار تومان می‌فروختند و تأکید می‌کردند که شب یلدا قیمت‌ها بالاتر می‌رود. در میوه و تره بار قیمت هر کیلو انار 11200، لبو 5200، لیموشیرین 10200 و سیب قرمز هم 8500 تومان بود.

 

در میوه فروشی‌ها قیمت‌ها بسیار بالاتر بود. انار 16900، لبو 6500 و لیموشیرین 14 هزار تومان بود. اما نکته‌ای که خیلی از خریداران را شاکی کرده بود، کیفیت پایین میوه‌های عرضه شده در میادین بود. هر چند که در میوه فروشی‌ها هم با قیمت‌های بالا، شاهد کیفیت خوبی نبودیم.

 

بازار دیگری که رونق داشت اما نه مانند سال‌های گذشته، آجیل فروشی‌ها بود. آجیل یلدا که معمولاً خیلی از خانواده‌ها سراغ آن می‌روند، کیلویی 150 هزار تومان بود. هر چند که توصیه می‌شود چنین آجیل‌هایی خریداری نشود چرا که باسلوقی که در آن انداخته می‌شود وزن آجیل را سنگین می‌کند و این موضوع به ضرر خریدار است. البته آجیل بدون باسلوق هم در بازار زیاد بود که قیمت آن در حدود 210 هزار تومان بود.

 

از آنجا که این قیمت‌ها برای یک خانواده چهار نفره سنگین تمام می‌شود، برخی از خانواده‌ها با توجه به جیب خود یک نوع آجیل را تعریف می‌کردند. در سبد خرید مردم انجیر(72 هزار تومان)، باسلوق(65 هزار تومان)، تخمه جابانی (48 هزار تومان) و بادام (210 هزار تومان) بود.

 

برخی‌ها هم در حجم بسیار کم پسته (220 هزار تومان) خریداری می‌کردند. در این میان هر کیلو شیرینی که بعضاً دانمارکی (گل محمدی) خواهان دارد، هر کیلو 38 هزار تومان و شیرینی‌ تر 48 هزار تومان به بالا بود. از یکی از فروشندگان آجیل پرسیدیم آیا اتحادیه تخصصی شما برای ثبات قیمت‌ها نامه‌ای ارسال کرده است؟ او گفت: «هیچ موضوعی به ما عنوان نشده است ولی با وجود رشد قیمت‌ها سعی کردیم که قیمت‌ها برای شب یلدا ثابت بماند تا مردم بتوانند حداقل خرید را داشته باشند.»

 

او ادامه داد: «در این روزها که فروش ما باید خیلی بیشتر باشد به‌دلیل کاهش قدرت خرید مردم، فروش آجیل حداقل در راسته ما بیش از 40 درصد کاهش یافته است؛ درسته که کرونا بر فروش ما اثر گذاشته است اما مهم‌ترین موضوع بازدارنده قیمت‌های بالا است.»

 

سجاد می‌گوید: «صنف ما نمی‌خواهد آجیل بی‌کیفیت به مردم بدهد اما برخی از مغازه داران که مشکل مالی جدی دارند چند بار آجیل‌های خود را بو می‌دهند تا بوی ماندگی ندهد. هر چند که تعداد این مغازه‌ها بسیار کم است اما آنها به خاطراین که آجیل‌شان روی دست شان نماند این کار را انجام می‌دهند.»

 

یلدای امسال بیش از هر سالی مجازی است. خیلی از مجموعه‌ها برای اینکه مردم را تشویق به خرید اینترنتی کنند با تخفیف‌های شگفت‌آور کالاها و خوراکی‌های یلدای 99 را عرضه می‌کنند و البته برخی از سایت‌ها که همواره فروش اینترنتی آنها زبانزد است، این روزها به خاطر یلدا در تمام محصولات خود برای مشتریان تخفیف در نظر گرفتند.

 

عباس قبادی معاون وزیر صمت درباره شب یلدا و قیمت کالاها گفت: «یکی از توصیه‌های جدی ما به مردم این است که خرید اینترنتی را در اولویت خود قرار دهند چرا که این امر ضمن جلوگیری از افزایش تردد مردم باعث می‌شود که فروشگاه‌های سنتی هم به سمت فروش اینترنتی بروند و از طرفی خرید اینترنتی به جهت رقابتی که ایجاد کرده برای مردم سود بیشتری خواهد داشت چرا که کالاهای عرضه شده با تخفیف همراه است.»

 

او ادامه داد: «تمام سعی وزارت صمت این است که نظارت بر قیمت کالاهای عرضه شده در بازار و سایت‌های فروش اینترنتی وجود داشته باشد تا در هیچ شرایطی حق مردم اجحاف نشود.»در بازار شب یلدا امسال کالاهای جدیدی هم دیده می‌شود. یکی از این کالاها کرسی است. قیمت این کرسی‌ها از 450 هزار تومان (4 نفره) شروع می‌شد. کالای دیگر دستکش یلدا با قیمت 30 هزار تومان بود. دستفروشان هم ماسک یلدا با قیمت 25 هزار تومان می‌فروختند.

 

در بین کالاهای یلدایی لیوان، کلاه، بشقاب، قاشق و چنگال یک بار مصرف یلدایی هم بسیار خواهان داشت. برخی از خانواده ها که با‌وجود هشدارهای وزارت بهداشت می‌خواهند دور هم جمع شوند، سراغ این کالاها می‌رفتند که البته تعدادشان هم کم نبود. از چند هفته قبل هشدارهای وزارت بهداشت برای آخرین روز پاییز 99 شروع شد. این وزارتخانه و ستاد ملی کرونا بارها تأکید کردند که خانواده‌ها یلدای امسال را دور هم جمع نشوند تا بتوان به سمت مهار ویروس کرونا حرکت کرد.

 

اما با وجود تمام هشدارها همچنان مردم برای خرید اقلام شب یلدا در جنب و جوش هستند. بزرگترهای فامیل با آنکه خودشان از ویروس کرونا هراس دارند اما ترجیح می‌دهند در یلدای 99 خانواده دور هم جمع شود.

 

علی بهره‌مند رئیس اتحادیه صنف قنادان  می‌گوید: «طی چند وقت اخیر قیمت روغن و شکر افزایش قابل توجهی داشته  و این امر به شدت بر قیمت نهایی شیرینی اثر گذاشته است، هیچ واحد صنفی دنبال گرانفروشی نیست چرا که همه می‌دانند با رشد قیمت‌ها از فروش شان کم می‌شود و شاید بتوان گفت کاهش فروش 80 درصدی تجربه شده است اما ما چاره‌ای جز افزایش قیمت‌ها نداریم. با وجود رشد قیمت مواد اولیه شیرینی، سعی شده قیمت مصوب منطقی باشد تا مردم بتوانند مانند گذشته نسبت به خرید انواع شیرینی اقدام کنند.»

 

اسدالله کارگر رئیس اتحادیه فروشندگان میوه هم درباره اینکه چرا میوه فروشی‌ها قیمت میوه را مرتب بالا می‌برند و قیمت آنها با نرخ‌های مصوب تره بار فاصله زیادی دارد، گفت: «مردم تنها قیمت میوه را نگاه می‌کنند اما به این امر توجه نمی‌کنند که وقتی بار به میوه فروشی می‌آید هزینه حمل و نقل، هزینه کارگر و هزینه آب و برق و... دارد. البته ما سعی می‌کنیم با نظارت جلوی گرانفروشی را بگیریم اما بخشی از اختلاف قیمت طبیعی است، از طرفی میوه‌ای که در میوه فروشی‌ها می‌آید به جهت کیفیت سطح بالاتری دارند.»

 

بازار یلدای امسال مانند سال‌های گذشته رونق ندارد و خیلی‌ها می‌خواهند پروتکل‌های وزارت بهداشت را جدی بگیرند به همین جهت گرانفروشی به کمترین سطح خود رسیده است و اکثر فروشندگان سعی می‌کنند قیمت‌ها را ثابت نگه دارند تا حداقل فروش را داشته باشند. با این اوصاف توصیه می‌شود که مردم به جای تجمع در مغازه‌ها خرید اینترنتی را دنبال کنند.

 

اقتصادآنلاین

2025

منبع: جام نیوز

کلیدواژه: کرونا یلدا خوراکی اقتصاد جام نیوز هزار تومان خرید اینترنتی میوه فروشی ها خانواده ها قیمت ها تره بار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۳۵۹۳۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شروع کار نمایشگاه کتاب بعد از شیوع کرونا نیازمند شجاعت بود

حجت الاسلام هادی شیرازی مدیرعامل انتشارات خط مقدم در گفت‌وگو با خبرنگار مهر درباره حال و هوای این نمایشگاه در سال‌های گذشته گفت: شروع دوباره نمایشگاه بعد از قصه ویروس منحوس کرونا، شجاعتی می‌خواست که الحمدلله اتفاق افتاد و روال خوبی را پی گرفت و به نظر بنده سال به سال هم رشد کرد و مردم به نسبت سال‌های قبل استقبال بهتری داشتند. هرچند هنوز به آن سال‌های قدیمی‌تر و گذشته که خیلی اهالی هنر و ادب حضور چشمگیرتری داشتند و فضای شیرین‌تری نسبت به سال‌های نزدیک‌تر ما داشت، نرسیده ولی امیدوارم که این جریان نیز رخ دهد و آن حالت پدری که از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای حوزه فرهنگ می‌رود، اتفاق بیفتد.

وی درباره استقبال مخاطبان از این رویداد فرهنگی گفت: مردم با نمایشگاه کتاب قهر نیستند، اما مسأله کتاب باید بیشتر به عنوان یک نیاز جا بیفتد. هرچقدر اقتصاد مردم و خانوارها کوچک شود، تاکید بر کتاب به عنوان یک نیاز اساسی سخت‌تر می‌شود. باید بین همه مردم این نکته را جا بیندازیم که کتاب یک مسئله حل کن است و نیازهای آدمی را در مسیر زندگی حل می‌کند.

حجت‌الاسلام شیرازی افزود: در حال حاضر چند جایگزین برای کتاب پیدا شده است که یکی از آنها فضای مجازی و آموزش‌هایی در این فضاست. این فضا به نحوی جایگزین کتابخوانی مردم شده است که جایگزین دقیقی نیست؛ هر چیزی باید سر جای خودش قرار بگیرد. در عین حال مردم با کتاب آشتی‌اند، با نمایشگاه کتاب هم مشکلی ندارند ولی باید این اتفاق درست و جامع رخ دهد و مردم جایگاه کتاب را درک کنند تا نمایشگاه کتاب هم رونق اساسی به خود بگیرد.

وی درباره کیفیت کتاب‌ها در طی دوره‌های مختلف برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب تهران گفت: مسأله کیفیت کتاب یک موضوع نسبی است و به ناشران بستگی دارد. ممکن است یک ناشری کیفیت کارش را در طول این سال‌ها هم به لحاظ محتوا و هم به لحاظ تولید ارتقا داده باشد و ممکن است ناشرانی هم باشند که کیفیت کارشان مثل گذشته‌شان باشد. نمی‌توانم بگویم اتفاق مهمی در این سال‌ها رخ داده است. پیش از این در فضای ادبیات، فرهنگ و کتاب هر روز یک اتفاق و حرکت جدی ملی داشتیم، اما حالا به شدت جای خالی این حرکت‌ها حس می‌شود.

شیرازی افزود: مسایل صنعت نشر با یک یا دو ایده حل نمی‌شود. امروزه می‌گویند به دنبال رقم زدن زیرساخت‌ها هستند و این مسأله‌ای زمان بر است. اگر بخواهیم برای صنعت نشر اتفاق مبارکی بیفتد باید پای حرف جدی خود اهالی صنعت، به‌ویژه بخش خصوصی صنعت نشر نشست. اگر اهالی این حوزه و اهالی اکوسیستم نشر بگویند که دغدغه و مسئله‌شان چیست، آنگاه می‌توان به رخ دادن اتفاقات اساسی برای این صنعت امیدوار بود.

سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت در مصلی امام خمینی تهران برپا می شود.

کد خبر 6087681

دیگر خبرها

  • افزایش قیمت میوه و صیفی‌جات مربوط به نرخ بارفروشان است
  • قیمت‌ میوه و تره‌ بار امروز ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول
  • قیمت گوشت بوقلمون در میادین و بازارهای میوه و تره بار
  • قیمت‌ میوه و تره‌ بار امروز ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول
  • توزیع روزانه پیاز به ۴۰۰ تن رسید
  • نرخ مصوب انواع میوه؛ قیمت گوجه سبز سر به فلک کشیده!
  • شروع کار نمایشگاه کتاب بعد از شیوع کرونا نیازمند شجاعت بود
  • تا پایان سال، تعداد بازارچه‌های محله‌ای کرمان به ۱۰عدد می‌رسد
  • ساخت ۱۰ بازارچه محله‌ای «از تولید به مصرف» تا پایان سال‌جاری
  • گوجه سبز سر به فلک کشید؛ هر کیلو گوجه سبز چند؟