Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه استان‌ها- بازار ایلام به رقم نزدیکی به «یلدا» کساد و  رونق در آن دیده نمی‌شود، مغازه داران از نبود کاسبی و مردم حیران در افزایش قیمت‌ها مسئولان از نظارت سخن می‌گویند. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ایلام؛ بازار ایلام به رقم نزدیکی به «یلدا» کساد و رونق در آن دیده نمی‌شود، مغازه‌داران از نبود کاسبی، مردم حیران در افزایش قیمت‌ها و مسئولان از نظارت سخن می‌گویند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مغازه‌داران کاهش قدرت خرید مردم و شرایط فعلی شیوع کرونا را عامل بازار بی‌رونق در ایلام می‌دانند و در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشتند که؛ وقتی مردم برای تهیه نان روزانه کارت یارانه خود را در گروی نانوا می‌گذارند، انتظار به خرید آجیل و شیرینی، انتظاری عبث و بیهوده است.

تسنیم گزارش می‌دهد؛ روزهای پایانی پائیز و گرانی‌های یلدایی در مازندران مصوبات یلدایی ستاد ملی مبارزه با کرونا| تعطیلی اصناف از ساعت 18، ممنوعیت تردد از ساعت 20 مردم استان ایلام از دورهمی‌های کرونایی در شب یلدا بپرهیزند

آنان به امید مغازه‌داران به ایام و مناسبت‌هایی چون «نوروز»، «یلدا» و تغییر فصول جهت رونق بازار اشاره و خاطرنشان کردند که شیوع ویروس کرونا، تعطیلی‌های اجباری بازار به جهت اقدامات پیشگیرانه، نداشتن کار و درآمد مردم دست در دست هم داده تا رونق و کسادی بازار را در این ایام که بازار باید رونق و جنب‌وجوش داشته باشد را تبدیل به کسادی و بی‌رونقی کند.

مردم نیز افزایش قیمت‌ها را عامل بی‌رونقی بازار می‌دانند و مدعی آن هستند در شرایط کرونایی که بیکاری، از دست دادن بسیاری از مشاغل را شاهدیم توانی برای خرید و حضور در بازار وجود ندارد.

شرایط کرونایی و توصیه‌ها به پیشگیری همراه با ترس مردم از بازار گردی نیز ازجمله مباحثی است که شهروندان در دلیل ناتوانی و حضور در بازار عنوان می‌کنند.

نتیجه گفت‌وگو با بازاریان و مردم در این واژه‌ها خلاصه می‌شود که «نبود توان خرید مردم»، «گرانی» و کرونا عوامل نبود کاسبی برای مغازه‌داران و حیرانی مردم است.

یونس حواسیان رئیس اتاق اصناف ایلام نیز بابیان کسادی ‌بازار عنوان کرد: بازار امسال نه در ایلام بلکه در سراسر کشور و جهان تحت تأثیر شیوع کرونا قرارگرفته است و کسادی آن بر کسی پوشیده نیست، اما آنچه اصناف ایلامی بر آن تلاش داشته‌اند نهایت تلاش خود را در حفظ قیمت‌ها خاصه قیمت آجیل و شیرینی به‌کاربرده‌اند تا آجیل و سرینی شب یلدا مردم دچار افزایش قیمت نشود.

وی افزود: اما این اقدام به‌منزله نادیده گرفتن نظارت‌ها نیست و نظارت بر بازار به‌شدت در حال انجام و استمرار آن نیز به جد پیگیری.

حواسیان در بیان علت کسادی بازار عنوان کرد: مردم ندارند تا بخرند.

وی افزایش قیمت‌ها و انتقادات مردمی از گرانی در بازار ایلام را تابع شرایط موجود بازار کشور عنوان کرد و گفت: افزایش قیمت‌ها به نظر می‌رسد باید در مرکز کنترل شود، چراکه قیمت‌ها و افزایش‌ها نشئت گرفته از سیستم نظارت بر بازار در کشور است.

رئیس اتاق اصناف افزود: علاوه بر گرانی اجناس در کشور شرایط استان، دوری از مرکز و افزودن هزینه‌های حمل‌ونقل باعث آن شده است تا اجناس در ایلام نسبت به سایر نقاط افزایش قیمت بیشتری داشته باشد.

رضا محمدرحیمی نیز با عنوان اینکه هیچ کمبودی ازنظر تأمین آجیل شیرینی و میوه شب یلدا در ایلام وجود ندارد اظهار داشت: بازار شب یلدا با حضور 30 تیم نظارتی رصد می‌شود.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت گفت: حضور بازرسان و رصد روزانه بازار اجازه افزایش قیمت‌ها را به برخی سوء‌استفاده کنندگان نخواهد داد.

انتهای پیام/180/س

منبع: تسنیم

کلیدواژه: سیاسی سیاست ایران نظامی دفاعی امنیتی گزارش و تحلیل سیاسی مجلس و دولت امام و رهبری ورزشی فوتبال ایران فوتبال جهان والیبال بسکتبال هندبال کشتی و وزنه برداری ورزش های رزمی ورزش زنان ورزش جهان رشته های ورزشی بین الملل دیپلماسی ایران آسیای غربی افغانستان آمریکا اروپا آسیا اقیانوسیه پاکستان و هند ترکیه و اوراسیا آفریقا بیداری اسلامی اقتصادی اقتصاد ایران پول ارز بانک خودرو صنعت و تجارت نفت و انرژی فناوری اطلاعات اینترنت موبایل کار آفرینی و اشتغال راه و مسکن هواشناسی بازار سهام بورس کشاورزی اقتصاد جهان اجتماعی پزشکی رسانه طب سنتی خانواده و جوانان تهران فرهنگیان و مدارس پلیس حقوقی و قضایی علم و تکنولوژی محیط زیست سفر حوادث آسیب های اجتماعی فرهنگی ادبیات و نشر رادیو و تلویزیون دین قرآن و اندیشه سینما و تئاتر فرهنگ حماسه و مقاومت موسیقی و تجسمی استانها آذربایجان شرقی آذربایجان غربی اردبیل اصفهان البرز ایلام بوشهر استان تهران چهارمحال و بختیاری خراسان جنوبی خراسان رضوی خراسان شمالی خوزستان زنجان سمنان سیستان و بلوچستان فارس قزوین قم کاشان کردستان کرمان کرمانشاه کهگیلویه و بویراحمد گلستان گیلان لرس افزایش قیمت ها مغازه داران شب یلدا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۳۶۶۶۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فروش اقساطی خودرو کارکرده؛ رونمایی از تب جدید معاملات خودرویی

فرارو- خرید و فروش اقساطی خودرو کارکرده را باید جدید‌ترین راهکار خریداران و فروشنده‌ها در بازار بدانیم.

به گزارش فرارو؛ همزمان با افزایش قیمت خودرو در سال‌های گذشته و انتشار گاه و بیگاه اخبار مربوط به رکود شکل‌گرفته در بازار، بخشی از خریداران راهی جز خرید اقساطی خودرو پیدا نمی‌کنند. همزمان فروشنده‌ها با تن دادن به معامله اقساطی، از یک طرف از شر خودرو باقی‌مانده در پارکینگ و مخارج نگه‌داری از آن خلاص می‌شوند و از یک طرف دیگر به لطف سودی که به معامله تعلق می‌گیرد، دنبال جبران ضرر و زیان می‌روند. فروش اقساطی خودرو برخلاف چیزی که احتمالا تصور می‌کنید، فقط به‌مدل‌های اقتصادی و داخلی محدود نمی‌شود و خیلی از فروشنده‌ها بابت فروش ماشین‌های مونتاژی و میلیاردی بازار، از پیدا کردن مشتری دست‌به‌نقد ناامید شده‌اند.

قیمت پراید صفرکیلومتر با احتساب معدود مدل‌های باقی‌مانده‌ای که در بازار وجود دارد، حول‌وحوش ۳۵۰ میلیون تخمین زده می‌شود، اما فروشنده‌ای حاضر شده پراید دست‌دوم مدل ۹۰ را با قیمتی نزدیک ۲۰۰ میلیون به‌شکل اقساطی بفروشد.

پرایدی که درباره آن صحبت می‌کنیم، در این چند سالی که از عمرش می‌گذرد، حدود ۲۰۰ هزار کیلومتر راه رفته و فروشنده چیزی حدود یک‌چهارم از اصل پول تعیین شده برای خودرو را به‌شکل اقساطی و تحویل چک صیادی دریافت می‌کند.

کوییک دنده‌ای ساده که از خط تولید سایپا کنار رفته در بازار مدل‌های صفرکیلومتر کمی بیش از ۳۶۰ میلیون به خریداران پیشنهاد می‌شود. یکی از فروشنده‌های کوییک دنده‌ای مدل ۹۹ که در این سال‌ها ۳۸ هزار کیلومتر با خودرو راه رفته، آن را با رقمی بالاتر از مدل‌های صفرکیلومتر آگهی کرده است! چقدر؟ ۳۷۰ میلیون.

فروش اقساطی این کوییک به‌شکلی است که خریدار باید در قدم اول پولی در حدواندازه ۲۰۰ میلیون به عنوان پیش‌پرداخت بپردازد و بابت اقساط سه گزینه خواهد داشت. شش ماهه، ۳۵ میلیون. ۱۲ ماهه ۲۰ میلیون و ۲۴ ماهه ۱۳ میلیون. اینطوری خرید اقساطی خودرو با انتخاب بازپرداخت شش ماهه حدود ۱۰۰ میلیون کمتر آب می‌خورد.

فروش اقساطی خودرو فقط محدود به مدل‌های اقتصادی و داخلی نمی‌شود و انگار بخشی از خریداران برای سوار شدن شاسی‌بلند‌های مونتاژی و وارداتی هم از چنین شگردی برای خرید خودرو استفاده می‌کنند.

چانگان CS۳۵ مونتاژی مدل ۹۷ یکی از همین گزینه‌هاست. مدلی که بعد ۸۶ هزار کیلومتر کارکرد، با قیمت پایه ۹۵۹ میلیون به شکل اقساطی فروخته می‌شود. فروشنده حداقل مبلغ مورد انتظار برای پیش‌پرداخت را ۷۰۰ میلیون تعیین کرده و در شش قسط انتظار پرداخت چک‌های ۱۱۱ میلیون و ۱۱۱ هزار تومانی را دارد. نهایتا بعد اتمام اقساط، خریدار چیزی نزدیک یک میلیارد و ۳۶۶ میلیون یعنی ۴۰ درصد بیشتر از رقم پایه اولیه به حساب فروشنده واریز می‌کند.

جک J۴ در دسته ارزان‌ترین مونتاژی‌های بازار قرار می‌گیرد و جزو معدود مدل‌های زیر یک میلیارد است. همین جمله برای افزایش توجه‌ها به خرید جک J۴ کفایت می‌کند و از قضا فروشنده‌ای برای پیدا کردن مشتری سراغ فروش اقساطی رفته است.

قیمت جک J۴ کارکرده‌ای که درباره آن صحبت می‌کنیم، از طرف فروشنده حدود ۷۹۰ میلیون یعنی رقمی نزدیک مدل‌های صفرکیلومتر تعیین شده است. تصمیمی که احتمالا به‌خاطر کارکرد پایین خودرو گرفته شده. شرایط فروش اقساطی این مدل به شکلی است که رقم پیش‌پرداخت اولیه ۵۴۱ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان خواهد بود و خریدار در ۳۰ قسط باید برای پاس کردن اقساط ۱۱ میلیون ۷۰۰ هزار تومانی دست به کار شود. قیمت جک J۴ کارکرده‌ای که درباره آن صحبت می‌کنیم، با این اوصاف بعد دو سال و شش ماه از آغاز بازپرداخت اقساط به حدود ۹۰۰ میلیون تومان تبدیل می‌شود.

سوبا M۴ را می‌توانیم جزو گران‌قیمت‌ترین سواری‌های مونتاژی فعلی بدانیم. قیمت سوبا M۴ در کارخانه یک میلیارد و ۱۸۵ میلیون است، اما در بازار آزاد در دسته مدل‌های دو میلیاردی قرار می‌گیرد و به‌طور متوسط دو میلیارد و ۱۵۰ میلیون آگهی می‌شود.

قیمت سوبا M۴ دست‌دوم مدل ۱۴۰۲ که کمتر از پنج هزارکیلومتر راه رفته، در یکی از آگهی‌های فروش دو میلیارد و ۱۰۰ میلیون قید شده است.

فروشنده که احتمالا یکی از نمایشگاه‌داران غرب تهران است، در ازای ۷۶۰ میلیون به‌عنوان ودیعه اولیه و ۳۰۱ میلیون به‌عنوان ودیعه ثانویه (سه ماه بعد موعد پیش‌پرداخت اول) و اقساط یکساله ۹۰ میلیونی، دنبال مشتری برای سوبا M۴ مدل ۱۴۰۲ می‌گردد. قیمت سوبا M۴ کارکرده به این ترتیب بعد یک سال به حدود دو میلیارد و ۱۵۰ میلیون می‌رسد.

دیگر خبرها

  • وضعیت بازار ملک در تهران / دلالان از بازار مسکن راضی نیستند!
  • آپارتمان‌های تهران بدون مشتری ماند؛ قیمت مسکن متری چند؟
  • فروش اقساطی خودرو کارکرده؛ رونمایی از تب جدید معاملات خودرویی
  • دلالان از بازار مسکن راضی نیستند!
  • افزایش قیمت‌های اجاره در سال ۱۴۰۳ چقدر خواهد شد؟
  • صادرات دام راهکاری برای ایجاد رونق صنعت دامپروری
  • یک پیش‌بینی جدید درباره قیمت خودرو در روز‌های آینده؛ زمان خرید خودرو هست یا خیر؟
  • تشدید گشت‌های نظارتی بر بازار شهرستان دهلران
  • بازار سیاه تایر از بین می‌رود/ تقاضا برای خرید کاهشی شد
  • دلار به کانال ۶۲ هزار تومان بازگشت / خریداران دست نگه داشته‌اند