Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-07@11:43:20 GMT

مسیریابی رشد اقتصادی پاییز

تاریخ انتشار: ۲۹ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۳۷۵۹۳۷

مسیریابی رشد اقتصادی پاییز

خبرگزاری آریا - با کاهش تقاضای موثر به ویژه تقاضای احتیاطی و سفته‌بازی پس از انتخابات آمریکا و همچنین آغاز دور جدید تعطیلی مشاغل پس از تشدید بیماری کرونا، رشد اقتصادی مثبت در پاییز چندان محتمل نخواهد بود.
بر اساس اطلاعاتی که به تازگی توسط مرکز آمار ایران منتشر شده است، نرخ رشد اقتصادی در فصل تابستان (نسبت به فصل مشابه سال قبل) معادل مثبت 0.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

2 درصد بوده است. تحقق رشد اقتصادی مثبت برای فصل تابستان در حالی رخ داده که نرخ رشد برای هشت فصل متوالی (در فاصله تابستان 97 تا بهار 99) و پس از خروج ایالات متحده از برجام، در محدوده منفی قرار داشته است. وضعیت رشد اقتصادی فصل تابستان به تفکیک بخش‌های مختلف به شکلی بوده که گروه صنایع و معادن (شامل بخش نفت) با 4 درصد، بیشترین رشد را نسبت به تابستان سال گذشته داشته و گروه کشاورزی نیز رشد مثبت 2.7 درصد را ثبت نموده است. در مقابل، گروه خدمات تنها گروهی بوده که در فصل تابستان نرخ رشد منفی داشته و معادل منفی 3.4 درصد کوچک شده است. نکته مهم در زمینه بخش نفت آنکه به نظر می‌رسد گشایشی نسبی در این بخش طی فصل تابستان ایجاد شده چرا که نرخ رشد تولید ناخالص داخلی بدون نفت، معادل منفی 0.2 درصد بوده است. با توجه به تداوم شیوع بیماری کرونا در کشور طی فصل تابستان، که مشاغل گروه خدمات به ویژه در بخش‌هایی نظیر خدمات گردشگری و پذیرایی را بیش از سایر بخش‌ها متاثر ساخته است، رشد منفی بخش خدمات کاملا منطقی به نظر می‌رسد.

با وجود مثبت شدن رشد در فصل دوم، بررسی شرایط و وضعیت کشور و همچنین متغیرهای پیش‌نگر نشان می‌دهد که احتمال مثبت شدن رشد اقتصادی در فصل پاییز چندان بالا نیست. شاخص مدیران خرید بخش صنعت، به عنوان یکی از مهمترین متغیرهای پیش‌نگر رشد اقتصادی، که در نیمه اول سال غالبا در محدوده رونق (بالاتر از 50 واحد) قرار داشته است، در آبان‌ماه با کاهشی محسوس به محدوده رکود وارد شده و عدد 47.6 را ثبت نموده است. در مورد دلایل کاهش شاخص مدیران خرید طی آبان‌ماه به نظر می‌رسد که مساله انتخابات آمریکا و اثر انتخاب بایدن بر تغییر جهت انتظارات، یکی از مهمترین علل موضوع بوده است. در واقع به نظر می‌رسد کاهش تقاضای احتیاطی و سفته‌بازی در انواع بازارهای کالایی و تغییر فضای روانی نامطلوب در بازارها پس از عدم انتخاب ترامپ، موجب شده تا میزان فروش بنگاه‌ها کاهش یابد.

بررسی زیراجزاء شاخص مدیران خرید نیز گویای آن است که با وجود کاهش مختصر میزان تولید، میزان فروش بنگاه‌ها به شدت کاهش یافته و کمترین میزان این متغیر در سال جاری (به غیر از فروردین ماه) طی آبان‌ماه ثبت شده است. در سمت مقابل، موجودی محصولات نهایی تولید شده توسط بنگاه‌ها در انبار افزایش یافته و زیرشاخص مربوط به آن، بالاترین سطح در سال جاری را ثبت نموده است. به نظر می‌رسد کمبود تقاضای موثر در بازارهای کالایی (ناشی از تغییر جهت انتظارات قیمتی) اصلی‌ترین عاملی است که میزان فروش بنگاه‌ها را در آبان‌ماه کاهش داده است و در صورت ثبات این شرایط، احتمالا در ماه‌های آینده تولید آن‌ها را نیز متاثر خواهد ساخت. نکته مهم دیگری که در این زمینه باید مورد نظر داشت، مساله سفارشات جدید بنگاه‌هاست که در آبان‌ماه به شکل چشمگیری کاهش یافته است و بر همین اساس می‌توان انتظار داشت که میزان تولید آتی بنگاه‌ها نیز کاهش نسبی را تجربه نماید. مولفه انتظارات در رابطه با سطح تولید ماه بعد نیز در آبان‌ماه کاهش یافته و گواه دیگری برای کاهش احتمالی میزان تولید در آذرماه است. در نهایت نیز باید توجه داشت که بنا به تغییرات روی داده در زمینه تولید و فروش، بنگاه‌ها در آبان‌ماه اقدام به تعدیل محسوس نیروی انسانی نموده‌اند و این موضوع نیز مستقیما بر سطح تولید اثر کاهشی خواهد داشت.

در کنار آنچه در باب چشم‌انداز بنگاه‌های تولیدی براساس شاخص مدیران خرید ذکر شد، وضعیت بیماری کرونا نیز اثرات بسیار نامطلوبی بر اقتصاد داشته که در آذرماه تشدید شده است. با توجه به اجرای طرح جامع محدودیت تردد و تجمع عمومی از ابتدای آذرماه در تهران و برخی دیگر از شهرهای کشور، که با تعطیلی گسترده مشاغل و کسب‌وکارها و وضع مقررات گسترده کنترل رفت‌وآمد همراه بود، انتظار می‌رود که سطح فعالیت‌های تولیدی نیز در آذرماه کاهش یابد. البته در اجرای این طرح، بخش عمده محدودیت‌های وضع شده متمرکز بر اصناف و مشاغل خدماتی (و نه بنگاه‌های صنعتی و تولیدکننده کالاها) بوده است و انتظار می‌رود که میزان تولید در بخش خدمات کاهش بیشتری را تجربه نماید اما باید توجه داشت که توقف فعالیت اصناف توزیعی به معنای کاهش تقاضای آن‌ها برای محصولات تولیدشده توسط بنگاه‌ها (و افزایش سطح موجودی انبارها) خواهد بود. به این ترتیب انتظار می‌رود که در آذرماه میزان تولید کالاها و خدمات کاهش یابد.
به عنوان جمع‌بندی در مورد چشم‌انداز رشد اقتصادی کشور در فصل پاییز می‌توان گفت از یکسو با توجه به تغییر فضای اقتصاد کشور پس از انتخابات ایالات متحده در آبان‌ماه و انتظارات کاهشی در زمینه قیمت‌ها (که می‌تواند میزان تقاضای موثر به ویژه تقاضای احتیاطی و سفته‌بازی را کاهش دهد و نوعی رکود سمت تقاضا را ایجاد نماید) و از سوی دیگر به دلیل تداوم اثرات بیماری کرونا و کاهش سطح فعالیت‌های تولیدی پس از تشدید بیماری و آغاز دور جدید تعطیلی مشاغل، تحقق رشد اقتصادی مثبت چندان محتمل نخواهد بود. البته افزایش احتمالی در میزان فروش نفت طی فصل پاییز (که آمار آن به دلایل محرمانگی فعلا در دسترس نیست) از مواردی است که می‌تواند این چشم‌انداز را تغییر دهد و رشد اقتصادی فصل سوم را مثبت نماید.
منبع: ایبِنا
مهدی کرامت‌فر (کارشناس اقتصاد)
-->

منبع: خبرگزاری آریا

کلیدواژه: شاخص مدیران خرید نظر می رسد بیماری کرونا رشد اقتصادی میزان تولید فصل تابستان آبان ماه میزان فروش بنگاه ها نرخ رشد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۳۷۵۹۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تولید ۵ میلیون و ۲۸۰ هزار تن محصولات کشاورزی در آذربایجان شرقی

 اکبر فتحی گفت: در سال ۱۴۰۲ با تلاش بی وقفه کشاورزان و بهره برداران و اجرای طرح‌های مختلف وزارت جهاد کشاورزی با همت متخصصان و کارشناسان کشاورزی موفق به تولید ۴ میلیون و ۴۳۸ هزار تن محصولات کشاورزی شدیم که با هدف گذاری‌های صورت پذیرفته در سال جاری این میزان به ۵ میلیون و ۲۸۰ هزار تن خواهد رسید.

وی با تشریح این هدف گذاری در زیربخش‌های مختلف کشاورزی گفت: در حوزه زراعت در سال ۱۴۰۲، ۲ میلیون و ۵۹۰ هزار و ۷۴۹ تن محصولات کشاورزی تولید شد که در برنامه تحولی کشاورزی این سازمان در سال جاری این میزان به ۲ میلیون و ۶۰۲ هزار تن خواهد رسید. در هدف گذاری انجام شده برای سال جدید، سطح زیر کشت محصولات زراعی در دیمزار‌ها به ۶۲۳ هزار و ۱۰ هکتار افزایش خواهد یافت، اما در مزارع آبی با توجه به برنامه ریزی که در زمینه کاهش مصرف آب در کشاورزی در دست اجراست، سطح زیر کشت از ۱۹۱ هزار و ۴۸۷ هکتار به ۱۷۹ هزار و ۸۱ هکتار کاهش خواهد یافت.

وی در خصوص تغییرات قابل توجه کشاورزی استان در حوزه زراعت در سال ۱۴۰۳ گفت: طبق برنامه الگوی کشت ابلاغی در سال ۱۴۰۳ حدود ۱۰ هزار هکتار از سطح زیر کشت گندم آبی در استان کاسته خواهد شد. همچنین سطح زیر کشت گوجه فرنگی و برخی از محصولات صیفی و سبزیجات نیز به طور محسوسی کاسته شده است.

فتحی ادامه داد: افزایش تولید برنامه ریزی شده در حوزه زراعت با اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها، توسعه کشت گیاهان دارویی دیم، توسعه سطح زیرکشت آبی ناشی از اجرا و بهره برداری ازطرح‌های آب و خاک در پایاب سد‌ها و پایاب رودخانه مرزی ارس و آیدوغموش و ... به میزان ۱۳ هزار هکتار و افزایش بهره وری عوامل تولید در سطح استان با اجرای کشاورزی حفاظتی، اجرای اصلاح الگوی کشت، بهزراعی و بهنژادی، مکانیزه کردن تولید و کاهش ضایعات، انتقال یافته‌های نوین پژوهشی و تحقیقاتی و ... صورت خواهد گرفت.

وی بر ضرورت تأمین مالی طرح‌های زیربخش زراعت در سال ۱۴۰۳ تأکید کرد و گفت: در طرح تحولی برای اجرای طرح‌های بخش زراعت تأمین مالی یک هزار و ۹۱۹ میلیارد ریالی از طریق بخش دولتی و ۸۸ هزار و ۷۱۰ میلیارد ریالی از طریق بخش خصوصی پیش بینی شده است. در تأمین مالی پیش بینی شده برای بخش خصوصی ۷۱ هزار و ۸۸ میلیارد ریال از طریق تسهیلات بانکی و ۱۷ هزار و ۶۲۲ میلیارد از طریق آورده شخصی سرمایه گذار تأمین خواهد شد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی از برنامه ریزی برای افزایش سطح باغات و گلخانه‌های استان در سال ۱۴۰۳ به ۱۲۱ هزار و ۷۹۱ هکتار خبر داد و افزود: در سال ۱۴۰۳ بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته انتظار داریم یک میلیون و ۴۴۴ هزار و ۶۷۶ تن محصولات باغی، ۱۵۳ هزار و ۹۲۵ تن محصولات گلخانه‌ای و ۲۴ هزار و ۵۷۴ تن گیاهان داروئی تولید شود که نسبت به سال ۱۴۰۲، ۳۱ درصد افزایش تولید را تجربه خواهیم کرد.

فتحی با اشاره به برنامه ریزی برای افزایش تولیدات باغی استان به میزان ۳۸۴ هزار تن برای رسیدن به تولید یک میلیون و ۶۲۳ هزارو ۱۷۵ تن خبر داد و گفت: برای تحقق این جهش تولید، اجرای برنامه‌های مختلفی در سال ۱۴۰۳ پیگیری خواهد شد. افزایش تولید ناشی از توسعه کشت گیاهان دارویی در سطح استان به میزان ۱۳ هزارو ۲۹۸ تن و افزایش آمار تولید با در نظر گرفتن عدم وقوع خسارت به دلیل عوامل قهری طبیعی- با توجه به اینکه در سال قبل ۲۸۴ هزار و ۵۲۲ تن از محصولات کشاورزی استان در اثر خسارت کاهش یافت - بخشی از این برنامه هاست که برای افزایش تولید محصولات باغی و گلخانه‌ای پیش بینی شده است.

وی افزود: توسعه کشت گلخانه‌ای از ۳۵۵ هکتار به ۶۵۵ هکتار با اجرای طرح‌های در انتظار اخذ تسهیلات که هم اکنون با خوداجرایی و آورده شخصی مجریان طرح به کندی در حال اجرا می‌باشد و در صورت تأمین اعتبار افزایش ۸۶ هزار و ۱۶۵ تن محصول را شاهد خواهیم بود، از دیگر برنامه ریزی‌های سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی در این حوزه است.

رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی افزایش بهره وری عوامل تولید را یکی از محور‌های برنامه‌های این سازمان در حوزه کشاورزی معرفی کرد و ادامه داد: در این زمینه در سال ۱۴۰۳ در حوزه باغبانی، طرح‌های مختلفی همچون اصلاح و نوسازی باغات درجه ۲ و جایگزینی باغات درجه ۳، اجرای طرح فراز یا روسیمی کردن تاکستان ها، نوسازی و بهسازی گلخانه‌های موجود، تأمین نهال لیبل دار و نظارت بر محلول‌پاشی باغات را به صورت جدی دنبال خواهیم کرد.

فتحی سیب، انگور، گردو، زردآلو، بادام و گیاهان دارویی را از عمده‌ترین محصولات باغبانی استان دانست و گفت: در سال گذشته از ۴۱ هزار و ۵۰۰ هکتار از باغات سیب استان، ۴۵۸ هزار و ۴۳۸ تن محصول برداشت شد که پیش بینی می‌شود این میزان در سال ۱۴۰۳ به ۷۷۰ هزار تن افزایش پیدا کند. البته باید توجه داشت که سطح باغات سیب استان در سال ۱۴۰۳، ۴۱ هزار و ۴۳۰ هکتار پیش بینی شده است که این کاهش سطح ناشی از حذف باغات درجه ۳ و جایگزینی با محصولات کم آب بر است.

وی با اشاره به برداشت ۲۲۰ هزار و ۴۴۲ تن انگور از ۱۷ هزار و ۶۳۴ هکتار از انگورستان‌های استان گفت: سطح تاکستان‌های استان در سال ۱۴۰۳، ۸۶ هکتار افزایش پیدا خواهد کرد و برای سال جدید، برداشت ۳۰۳ هزار و ۱۲ تن انگور از باغات استان پیش بینی شده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی افزود: میزان گردوی برداشت شده در سال گذشته ۲۴ هزار و ۵۲۵ تن بود که با برنامه ریزی صورت گرفته این میزان را به ۳۰ هزار تن افزایش خواهیم داد.

فتحی از هدف گذاری برای رشد ۲۳ هزار و ۸۹۰ تنی محصول زردآلو در استان خبر داد و افزود: در سال گذشته ۶۷ هزار و ۱۷۷ تن زردآلو در استان تولید شد که این میزان در سال جاری به ۹۱ هزار و ۶۷ تن افزایش خواهد یافت. این افزایش تولید با وجود کاهش ۷۰ هکتاری سطح باغات زردآلو در سال جاری نسبت به سال ۱۴۰۲ در اثر عملیات به باغی و عدم رخداد حوادث غیرمترقبه خواهد بود.

وی با تشریح سایر برنامه‌های سازمان جهاد کشاورزی استان برای تحقق جهش تولید با مشارکت مردم گفت: در سال جاری بادام از ۸ هزار ۲۵۰ تن به ۱۱ هزار و ۴۰ تن، گیاهان داروئی از ۱۴ هزار و ۱۷۲ تن به ۲۴ هزار و ۵۷۴ تن و سایر محصولات باغی نیز از ۲۲۱ هزار و ۶۰۰ تن به ۲۳۹ هزار و ۵۵۷ تن افزایش پیدا خواهد کرد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی اضافه کرد: در حوزه محصولات گلخانه‌ای نیز در سال ۱۴۰۲، ۷۰ هزار و ۵۱۰ تن محصول در استان تولید شد که با تلاش بخش خصوصی و حمایت و برنامه ریزی کارشناسان و متخصصان در سازمان این میزان را به ۱۵۳ هزار و ۹۲۵ تن خواهیم رساند.

فتحی تأمین مالی دولتی طرح‌های زیربخش باغبانی را دارای اهمیت دانست و گفت: در طرح تحولی برای اجرای طرح‌های بخش باغبانی، تأمین مالی یک هزار و ۵۵۱ میلیارد ریالی از طریق بخش دولتی و ۱۹۱ هزار و ۶۸۶ میلیارد ریالی از طریق بخش خصوصی پیش بینی شده است. در تأمین مالی پیش بینی شده برای بخش خصوصی ۱۵۳ هزار و ۳۴۹ میلیارد ریال از طریق تسهیلات بانکی و ۳۸ هزار و ۳۳۷ میلیارد از طریق آورده شخصی سرمایه‌گذار تأمین خواهد شد.

وی از اجرای ۷ پروژه باغات مدرن در آذربایجان شرقی خارج از حوضه آبریز دریاچه ارومیه خبر داد و گفت: این پروژه‌ها در سطح ۱۰ هزار و ۷۹ هکتار و با سرمایه گذاری یک هزار و ۴۵۲ میلیارد ریال در حال اجراست و بیش از ۷۸ هزار و ۳۴۴ میلیارد ریال تسهیلات به این پروژه‌ها تخصیص یافته است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی ادامه داد: همچنین ۳۰۰ هکتار پروژه گلخانه‌ای نیز در استان در دست اجراست که ۹۶ هزار و ۵۸۳ میلیارد ریال سرمایه گذاری انجام شده است و ۶۹ هزار و ۱۰۱ میلیارد ریال تسهیلات به این پروژه‌ها اختصاص یافته است.

باشگاه خبرنگاران جوان آذربایجان شرقی تبریز

دیگر خبرها

  • بنگاه‌های اقتصادی چشم انتظار حل مشکل مواد اولیه هستند
  • دست کوتاه تولیدکنندگان در تامین مواد اولیه/ راه پر پیچ و خم است!
  • صادرات نفت عراق کاهش یافت
  • میزان تولید برق نیروگاه بیستون از مرز ۲۱۴ میلیون کیلو وات ساعت گذشت
  • کاهش اتکا به تسهیلات بانکی با اجرای قانون تامین مالی تولید
  • نمایشگاه کتاب به مثابه پارک برای گشت‌وگذار نیست!
  • تولید ۵ میلیون و ۲۸۰ هزار تن محصولات کشاورزی در آذربایجان شرقی
  • چگونه مالیات کمتری بدهیم؟
  • بیش از ۵ هزار نفر در خوزستان آموزش‌های مهارتی را در محیط کار واقعی فرا گرفتند
  • دو عامل چاقی که دور از ذهن هستند