Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه دانشگاه ایسکانیوز، یکی از پدیده های شایع در روزگار ما و یکی از وسایل و حربه‌های نامشروع و غیرقانونی که برخی از گروه‌ها، سازمان‌ها و دولت‌ها علیه همدیگر بکار می برند، ترور و تروریسم است. این عمل در مواقعی بصورت کور و غیرهدفمند و صرفا جهت ایجاد هراس و وحشت در یک جامعه صورت می‌گیرد. و در مواقعی بصورت برنامه ریزی شده و هدفمند و با بکارگیری وسایل و فناوری‌های هوشمند و نوین و بطور خاص جهت از بین بردن اشخاص یا اهداف معین بکار گرفته می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ترور شهید فخری زاده در دسته همین ترورهای هدفمند قرار دارد. به طور کلی ترور و تروریسم با محکومیت گسترده جهانی روبرو است و مهمترین دلیل آن هم نقض حقوق بشر به ویژه حق حیات به صورت غیرقانونی و خودسرانه و فراقضایی است.

مجمع عمومی ملل متحد در قطعنامه (A/49/60) در سال 1994، مبارزه با تروریسم را عنصر ضروری برای حفظ صلح و امنیت بین المللی می‌داند و یادآور می‌شود که این اعمال عامل نقض شدید حقوق بشر و باعث تخریب روابط بین‌المللی است. شورای امنیت سازمان ملل متحد هم در سال 2001 طی قطعنامه‌ای، از دولت‌ها می‌خواهد که تروریسم را جرم‌انگاری کنند و مرتکبان، برنامه ریزان، تامین‌کنندگان مالی و حامیان این اعمال را تحت تعقیب قرار بدهند و در محضرعدالت حاضر کنند. در قضیه ترور شهید فخری زاده هم شاهد محکومیت این عمل از سوی بسیاری از مراجع بین المللی بودیم. مهمترین مورد آن واکنش خانم اگنس کالامارد - گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور قتل های فراقضایی - است. او ترور مرحوم فخری زاده را یک قتل هدفمند فراقضایی و خارج از درگیری مسلحانه توصیف کرده‌اندکه منجر به نقض موازین بین‌المللی حقوق بشر شده و مغایر با منع استفاده از زور در زمان صلح است. همچنین اتحادیه اروپا نیز در بیانیه خود که در واکنش به این ترور صادر کرد، ترور شهید فخری زاده را یک اقدام مجرمانه و مغایر با اصل احترام به حقوق بشر دانسته است.

بطور کلی ترور و تروریسم یا  مستقیما توسط برخی گروه‌ها و سازمان‌ها در راستای اهداف آن‌ها صورت گیرد و یا با حمایت مستقیم یک یا چند دولت خارجی ارتکاب پیدا کند. که به این نوع اخیر تروریسم دولتی هم گفته می‌شود.  تروریسم دولتی می‌تواند باعث مسوولیت بین‌المللی دولت یا دولت‌های مرتکب شود. که دلیل آن توسل به زور غیرقانونی و نقض حاکمیت کشورها و تخلف از تعهدات بین المللی و قواعد آمره است. همچنین تروریسم می‌تواند باعث مسئولیت کیفری عامل یا عاملان آن شده و به عنوان یک جنایت بین المللی تحت تعقیب قرار داده شود. امروزه تروریسم به عنوان یک جرم در چند حالت قابل تعقیب و محاکمه است. یکی در قالب یک جنایت مستقل  به نام تروریسم که مختص زمان صلح است. دوم به عنوان یک جنایت علیه بشریت که آن هم صرفا در زمان صلح و عدم وجود درگیری‌های مسلحانه قابل ارتکاب است و سوم به عنوان یک جنایت جنگی که در زمان مخاصمات و درگیری‌های مسلحانه و به هنگام جنگ با لحاظ شرایطی امکان تحقق دارد.

بنابراین به طور کلی هرگونه ترور از جمله ترور هدفمند شهید فخری زاده از لحاظ حقوق بین‌الملل ممنوع بوده و می‌تواند باعث مسئولیت بین المللی اعم از حقوقی یا کیفری برای عاملان یا آمران و حامیان آن شود.

اقداماتی که جمهوری اسلامی باید انجام دهد

مهمترین اقدامی که جمهوری اسلامی در حال حاضر باید انجام دهد، شناسایی و کشف عامل یا عاملان این ترور است. چرا که هرگونه اقدام حقوقی یا سیاسی یا حتی نظامی در این رابطه منوط به شناسایی عاملان این ترور از طریق دلایل و مدارک و شواهد محکم و غیرقابل انکار است.  در واقع وفق یکی از اصول حقوق بین‌الملل شرط تحقق مسئولیت بین‌المللی برای یک دولت، اثبات انتساب عمل متخلفانه یا مجرمانه به آن دولت یا عوامل آن است. اگر این انتساب احراز نشود، هیچگونه اقدامی از سوی دولت ایران مشروع  و قانونی نخواهد بود. بعد از ترور شهید فخری زاده، ادعاها و تحلیل‌هایی در زمینه دست داشتن دولت رژیم صهیونیستی در آن مطرح شد و البته شواهد و قرائنی هم در این زمینه وجود دارد که اسرائیل مستقیما یا توسط عوامل نفوذی و با استفاده از هوش مصنوعی اقدام به این ترور کرده است. با این وجود تاکنون مقامات این رژیم مسئولیت این عمل را نپذیرفته‌اند؛ حتی برخی از وزیران رژیم صهیونیستی از چنین موضوعی اظهار بی‌اطلاعی کرده‌اند. بنابراین از لحاظ حقوقی صرف احتمال بالای دست داشتن دولت اسرائیل یا هر دولت دیگری در این قضیه نمی‌تواند مجوز اقداماتی از سوی دولت ایران شود.  دلایل و مدارک باید مستند و غیرقابل تردید و اصطلاحا محکمه پسند باشد. پس مهم‌ترین وظیفه جمهوری اسلامی در حال حاضر، تلاش برای کشف و شناسایی عامل یا عاملان این ترور از طریق ادله محکم و مستند است. پس از آن با استناد به ادله به دست آمده، دولت ایران می‌تواند حسب مورد اقدامات حقوقی یا سیاسی خود را در مراجع و مجامع بین‌المللی پیگیری کند. حتی در صورت اثبات دست داشتن یک دولت خارجی در این قضیه، بحث دفاع مشروع و پاسخ به تجاوز دشمن نیز می‌تواند مطرح شود.

کدام نهادهای بین‎المللی مسولیت پیگیری حقوقی ترور شهید فخری زاده را برعهده دارند؟

با فرض شناسایی عاملان این ترور و محرز شدن انتساب ترور مذکور به آن‌ها، راه‌های مختلفی برای واکنش نشان دادن به آن وجود دارد. یکی از مهمترین این اقدامات، طرح موضوع در شورای امنیت سازمان ملل متحد است که بر اساس منشور سازمان ملل، ذاتا وظیفه حفظ صلح و امنیت بین المللی را برعهده دارد. با توجه به این که اقدام به چنین تروری می‌توانسته یا می‌تواند صلح و امنیت را در منطقه‌ای از جهان به مخاطره اندازد، شورای امنیت وارد  بررسی خواهد شد و در صورت احراز موضوع، می‌تواند توصیه‌هایی را به طرفین جهت کاهش تنش و محاکمه عاملان ترور ارائه کند و هم می‌تواند اقدامات قهرآمیزی را جهت مجازات دولتی که حامی و آمر این ترور بوده مد نظر قرار دهد. مثلا می‌تواند برخی تحریم‌ها را علیه آن دولت اعمال کند و یا می‌تواند دستور تعقیب قضایی عاملان این ترور توسط دیوان بین‌المللی کیفری (ICC) را صادر کند.

علاوه بر شورای امنیت، مجمع عمومی ملل متحد و همچنین شورای حقوق بشر ملل متحد هم دیگر مراجعی هستند که دولت ایران درصورت بدست آمدن دلایل و مستنداتی مبنی بر دست داشتن یک یا چند دولت خارجی می‌تواند به آنها مراجعه کند. این مراجع نیز در صورت احراز موضوع قطعنامه‌هایی را در زمینه محکومیت آن کشور صادر خواهند نمود و احیانا توصیه‌هایی را نیز جهت رفع تنش یا جبران خسارات مدنظر قرار خواهند داد.

با توجه به این که در جریان تروریسم دولتی، بسیاری از قواعد حقوق بین‌الملل مثل قاعده منع توسل به زور و یا اصل احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی و استقلال کشورها  و یا اصل احترام به حقوق بشر نقض می‌شود، دیوان بین المللی دادگستری (ICJ) نیز در صورت وجود تراضی بین دولت‌های طرف دعوا، می‌تواند به اختلاف و دعوای به وجود آمده رسیدگی کند و با احراز نقض تعهد، دولت متخلف را به جبران خسارات وارده محکوم کند. مثلا اگر اثبات شود دولتی که پشت این ترور بوده دولت ایالات متحده آمریکا است، احتمالا بتوان اقدام به طرح دعوا از دولت آمریکا در این دیوان کرد. اما اگر اسرائیل پشت این ماجرا باشد، با توجه به این که دولت ایران رژیم صهیونیستی را به رسمیت نمی‌شناسد و آنرا یک رژیم غاصب و نامشروع می‌داند، امکان طرح دعوا علیه این کشور منتفی خواهد شد. زیرا همان طور که بیان شد، شرط اولیه صلاحیت دیوان بین المللی دادگستری برای رسیدگی، تراضی و موافقت دولت‌های طرف دعوا با همدیگر است که با توجه به عدم شناسایی رژیم اسرائیل از سوی ایران، عملا هیچ توافقی در این زمینه صورت نخواهد گرفت.

همچنین با توجه به این که ترور و ترویسم در زمان صلح، با شرایطی می‌تواند یکی از مصادیق جنایت علیه بشریت تلقی شود، دیوان بین المللی کیفری (ICC) نیز در صورتی که دولت محل جنایت یا دولت متبوع عاملان جنایت عضو اساسنامه دیوان باشند، صلاحیت رسیدگی به این دعوا را خواهد داشت. همچنین این دیوان در صورت ارجاع وضعیت از سوی شورای امنیت نیز صلاحیت رسیدگی به این قضیه را  دارا خواهد بود. با این حال از آن جایی که نه دولت ایران و نه رژیم صهیونیستی هیچکدام عضو دیوان بین المللی کیفری (ICC) نیستند، دیوان مذکور صلاحیت رسیدگی به جنایت صورت گرفته را نخواهد داشت؛ مگر آن که شورای امنیت تعقیب عاملان و مرتکبان این عمل و به تعبیر دقیق‌تر، بررسی وضعیت پیش آمده را به دادستان دیوان مذکور ارجاع دهد.

صرف نظر از راهکارهای بین المللی فوق، دولت ایران پس از شناسایی عاملان و اثبات انتساب عمل به آنها، در هر حال  می‌تواند از طریق دادگاه‌ها و مراجع قضایی داخلی خود، به این ترور رسیدگی کند و  مثلا در قالب قتل عمد یا اقدام به اعمال تروریستی و یا عناوین مشابه، عاملان و مرتکبان این عمل را که با فعل یا ترک فعل خود موجب وقوع آن شده‌اند، محاکمه و مجازات کند.

حتی در صورت اثبات دخالت یک یا چند دولت خارجی در این عملیات، به خاطر این که این عمل مصداق تجاوز به حاکمیت و تمامیت ارضی و استقلال کشور ایران تلقی می‌شود، می‌تواند مبادرت به دفاع مشروع و یا اقدام تلافی جویانه کند. که البته چنین دفاع و یا اقدام تلافی جویانه‌ای مشروط به رعایت اصل ضرورت و اصل تناسب با عمل صورت گرفته خواهد بود.

بدون تردید اگر دلایل محکم و مستندی برای شناسایی عاملان و اثبات انتساب عمل به آن‌ها وجود داشته باشد، توسل به مجموعه‌ای از این اقدامات چه در سطح بین‌المللی و  چه در سطح داخلی، می‌تواند عاملی بازدارنده در مقابل آمران و عاملان باشد و امکان ارتکاب مجدد عمل را به نحو جدی کاهش دهد. پیگیری موضوع در مجمع عمومی و یا شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد جهت محکوم سازی عاملان و آمران ترور مذکور، در صورت رایزنی‌های گسترده دولت ایران با دولت‌های خارجی احتمالا به نتایج مثبتی خواهد انجامید.

پیگیری موضوع در شورای امنیت نیز با وجود اینکه در این شورا برای برخی اعضا  حق وتو دارد و شاید نتوان به محکومیت دولت یا دولت‌های حامی ترور و یا ارجاع جنایت مذکور به دیوان بین‌المللی کیفری از سوی این دیوان امیدوار بود، اما همین طرح موضوع در شورای امنیت نیز باعث فشار گسترده‌ای به ویژه از حیث افکار عمومی بر روی دولت یا دولت‌های متخلف خواهد شد. همانطور تعقیب و محاکمه عاملان این ترور در یک دادگاه داخلی که البته با رعایت استانداردهای بین‌المللی برگزار شود نیز در صورتی که بتوان پوشش رسانه‌ای گسترده به آن داد می‌تواند، در این راستا مثبت ارزیابی شود.

مدرس دانشگاه آزاد اسلامی نجف آباد و نائب رئیس کمیسیون حقوق بشر کانون وکلای دادگستری اصفهان

انتهای پیام/

شایان دنیادیده کد خبر: 1084520 برچسب‌ها شهید محسن فخری‌زاده عاملان ترور فخری زاده رژیم صهیونیستی دولت آمریکا شورای امنیت سازمان ملل سازمان ملل متحد حقوق بشر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: دانشگاه آزاد اسلامی شهید محسن فخری زاده عاملان ترور فخری زاده رژیم صهیونیستی دولت آمریکا شورای امنیت سازمان ملل سازمان ملل متحد حقوق بشر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی دیوان بین المللی کیفری ترور شهید فخری زاده عاملان این ترور سازمان ملل متحد رژیم صهیونیستی شناسایی عاملان جمهوری اسلامی شناسایی عامل شورای امنیت عنوان یک نیز در صورت دولت خارجی دولت ایران دست داشتن یک جنایت حقوق بشر زمان صلح دولت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۳۷۶۱۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کار بزرگ شهید شفیع زاده در توپخانه سپاه

با آغاز جنگ تحمیلی و محاصره آبادان، با یک دسته خمپاره‌انداز که تحت مسئولیت شهید باکری اداره می‌شد به جبهه‌های جنوب شتافت. حسن به همراه تعدادی دیگر از رزمندگان برای حضور در جبهه آبادان با تحمل مشقات چندین روزه از طریق ماهشهر و به وسیله لنج از راه خورموسی خود را به این شهر رساند و در ایستگاه هفت مستقر شد. بعدها با فرمان حضرت امام خمینی(ره) مبنی بر شکستن حصر آبادان، نقش تاریخی خود را در شکستن محاصره آبادان و دفع متجاوزان و اشغالگران بعثی ایفا کرد.

به گزارش ایسنا، توپخانه سپاه در سال دوم جنگ به دنبال پیروزی‌های درخشان در عملیات‌های «فتح‌المبین» و «الی بیت‌المقدس» و به‌ دست‌آمدن حدود ۲۰۰ قبضه توپ غنیمتی از دشمن بعثی، با تلاش افراد خلاق و دوراندیشی چون شهید «حسن تهرانی‌مقدم» و شهید «حسن شفیع‌زاده» بنیان‌گذاری شد. این یگان مراحل رشد و شکل‌گیری خود را در کنار توپخانۀ ارتش در عملیات‌های مشترک ارتش و سپاه، ازجمله رمضان، مسلم‌بن‌عقیل، محرم، والفجرهای مقدماتی، ۱، ۲، ۳ و ۴ طی و از عملیات خیبر تشکیل مرکز تطبیق آتش و هدایت آتش توپخانه را به‌طورمستقل تجربه کرد.

نقش ارتش در آموزش پاسداران سپاهی واحد توپخانه

تأسیس مرکز آموزش توپخانه در اصفهان و بهره‌گیری از برادران پاسداری که دورۀ عالی توپخانه را در دانشکدۀ توپخانه ارتش گذرانده بودند، سبب شد که در فاصلۀ حدود دو ساله‌ی بین عملیات خیبر تا والفجر۸، کادرهای توپخانۀ سپاه در گروه‌های توپخانه و توپخانه‌های لشکری درحال تشکیل، آموزش‌های لازم را ببینند.

اینک به مناسبت سالروز شهادت شهید «حسن شفیع‌زاده» بخش‌هایی از زندگی نامه، ابتکارات و ویژگی‌های اخلاقی این فرمانده شهید را مرور می‌کنیم.

تولد و کودکی

حسن مرداد سال ۱۳۳۶ در شهرستان تبریز متولد شد. پدر مادر او از مقلدان امام (ره) بودند به همین واسطه حسن نیز با ایشان آشنا شد. سادگی، بی‌آلایشی و گذشت او در سنین کودکی زبان‌زد همه بود. در سن ۱۲ سالگی از نعمت پدر محروم شد. چون فرزند ارشد خانواده بود با آن روحیات و مردانگی‌اش عملاً غمخوار مادر فداکار و دلسوز خود شد. با جدیت تمام و احساس مسئولیت، بیشتر از گذشته هم درس می‌خواند و هم به مادرش در اداره امور منزل کمک می‌کرد و از مساعدت به خواهر و برادرانش نیز دریغ نداشت. ضمن اینکه به ورزش، خصوصاً وزنه‌برداری علاقمند بود، در دوران تحصیل، دانش‌آموزی باوقار، محجوب، مؤدب و کوشا بود و همواره سعی می‌کرد تکالیف دینی خود را انجام دهد.

حسن پس از اخذ دیپلم به سربازی رفت و هم‌زمان با اوج‌گیری حرکت توفنده انقلاب اسلامی در سایه رهنمودهای حضرت امام خمینی(ره) با روحانیون معظم در تبعید، همچون شهید «آیت‌الله مدنی» و شهید «آیت‌الله دستغیب » در تماس بود و در داخل پادگان، فعالیت‌های زیادی در راستای راهنمایی نظامیان و خنثی‌کردن تبلیغات حکومت نظامی انجام می‌داد و در همان حال به پخش پیام‌ها و اعلامیه‌های رهبر انقلاب در داخل و خارج پادگان نیز می‌پرداخت.

روزی که مأمورین رژیم، به دستور فرمانده حکومت نظامی، در تبریز قصد هجوم به منزل شهید آیت‌الله مدنی(ره)، جهت دستگیری ایشان داشتند، او به همراه دوستانش نقشه مقابله با مزدوران رژیم را در مراسم عزاداری عاشورای حسینی طراحی کرده بود، که قبل از هر گونه اقدام، ضد اطلاعات از موضوع با خبر شده و آن‌ها را جهت ادامه خدمت سربازی به مرند تبعید می‌کند. ایشان پس از چندی به فرمان حضرت امام خمینی(ره) مبنی بر ترک پادگان‌ها، خدمت سربازی را رها کرد و به سیل خروشان مبارزان امت اسلامی پیوست.

فعالیت‌های دوران انقلاب

او با شور وصف‌ناپذیری در روزهای سرنوشت‌ساز ۲۱ و ۲۲ بهمن ماه ۱۳۵۷ تلاش می‌کرد و برای به ثمر رسیدن انقلاب اسلامی از هیچ کوششی فروگذار نبود. هنگامی که در اوج پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی درب پادگان‌ها بر روی مردم باز شد به همراه تعدادی از جوانان و دانشجویان حزب‌الهی تبریز برای جلوگیری از افتادن سلاح‌های بیت‌المال به دست ضد انقلاب، بخشی از سلاح‌ها را جمع‌آوری کردند و گروه مسلحی را جهت دستگیری ضدانقلاب و ساواکی‌ها تشکیل داد.

ورود به سپاه و مقابله باضد انقلاب

شفیع‌زاده بعدها به دنبال تشکیل سپاه، به همراه دیگر برادران، اولین هسته‌های مسلح سپاه را پی‌ریزی کرد و در سمت مسئول عملیات سپاه تبریز در سرکوبی خوانین و اشرار آذربایجان و حزب منحرف «خلق مسلمان» نقش فعال داشت. هنگامی که به همراه «شهید باکری» در سپاه ارومیه انجام وظیفه می‌کرد به‌عنوان مسئول عملیات برای ایجاد امنیت آن منطقه، در درگیری‌های متعدد برای سرکوبی گروه‌های فاسد تلاش شبانه‌روزی کرد و توانست در تشکیلات حزب منحله دموکرات نفوذ کرده و باعث متلاشی شدن آن و دستگیری و اعدام تعداد زیادی از کادرهای آنان شود.

بهترین و پر ثمرترین لحظات حضور در سپاه تبریز، روزهایی بود که در بیت شهید آیت‌الله مدنی(ره) به‌عنوان مسئول تیم حفاظت ایشان انجام وظیفه می‌کرد. در جوار آن عالم عارف بود که غنچه‌های خلوص، صداقت، ایثار و زهد شهید شفیع‌زاده گُل کرد و بعدها در جبهه‌های نبرد نور علیه ظلمت میوه داد.

حضور در جنگ و مسئولیت‌ها

با آغاز جنگ تحمیلی و محاصره آبادان، با یک دسته خمپاره‌انداز که تحت مسئولیت شهید باکری اداره می‌شد به جبهه‌های جنوب شتافت. حسن به همراه تعدادی دیگر از رزمندگان برای حضور در جبهه آبادان با تحمل مشقات چندین روزه از طریق ماهشهر و به وسیله لنج از راه خورموسی خود را به این شهر رساند و در ایستگاه هفت مستقر شد. بعدها با فرمان حضرت امام خمینی(ره) مبنی بر شکستن حصر آبادان، نقش تاریخی خود را در شکستن محاصره آبادان و دفع متجاوزان و اشغالگران بعثی ایفا کرد.

شهید شفیع‌زاده پس از عملیات «طریق‌القدس» به‌عنوان رئیس ستاد تیپ کربلا که تازه تشکیل شده بود انجام وظیفه کرد و در شکل‌گیری، انسجام و فرماندهی آن نقش اساسی داشت.

در عملیات  «فتح‌المبین» معاون تیپ‌المهدی(عج) بود و خاطره رشادت‌ها و جانفشانی‌های او در اذهان مسئولین جنگ و همرزمانش هرگز از یاد نمی‌رود.

راه‌اندازی فرماندهی توپخانه سپاه

پس از این عملیات، با اندیشه بلندی که داشت و تجربیاتی که کسب کرده بود، متوجه شد با گسترش سازمان رزمی مردمی، برای انجام عملیات بزرگ، نیاز به تشکیلات پشتیبانی آتشی به نام توپخانه می‌باشد. با هم‌فکری تنی چند از فرماندهان، ضمن پی‌ریزی و سازماندهی اولین آتشبارهای توپخانه، مسئولیت هماهنگی پشتیبانی آتش در قرارگاه فتح در عملیات «الی بیت‌المقدس» را به‌عهده گرفت و به خوبی از عهده این وظیفه بزرگ برآمد. او با برخورداری از قدرت ابتکار، خلاقیت و آینده نگری، همیشه طرح‌های دراز مدت که مبتنی بر واقع‌بینی در کارها و برنامه‌ها بود ارائه می‌داد، ضمن آنکه بر مسأله آموزش نیروهای نیز تأکید فراوان داشت.

بعدها با تلاش بی‌وقفه و شبانه‌روزی خود قبضه‌های غنیمتی را در قالب توپخانه‌های لشکری و گردان‌های مستقل توپخانه به سرعت سازماندهی کرد و در «عملیات رمضان»، اکثریت قریب به اتفاق توپ‌ها را علیه دشمن بعثی به‌کار برد و در ادامه، با به‌دست آوردن توپ‌های غنیمتی بیشتر، گروه‌های توپخانه را به استعداد چندین گردان شکل داد. این گروه‌ها بازوهایی قوی برای فرماندهی قوای رزمی و پشتیبانی محکم برای رزمندگان بودند.

در نبردهای خیبر، والفجر ۸، کربلای ۱، کربلای ۴، کربلای ۵ که سپاه پاسداران به لحاظ عملیاتی مسئولیت مستقلی داشت، پشتیبانی آتش کل منطقه عملیات، با رهبری و هدایت ایشان انجام گرفت. اوج هنرنمایی و شکوفایی خلاقیت او در عملیات والفجر ۸ تجلی یافت. آتش پر حجم و متمرکزی که با برتری کامل، علیه دشمن اجرا کرد. به اعتراف فرماندهان اسیر عراقی، در طول جنگ کسی به خود ندیده بود؛ زیرا قسمت اعظم یگان‌های دشمن، قبل از رسیدن به خط مقدم و درگیری با رزمندگان اسلام، منهدم می‌شد.

سردار رحیم صفوی فرمانده وقت کل سپاه در پیامی با اشاره به نقش شفیع زاده گفته است: «سیمای او تجلی اراده و مقاومت و تلاش و پیکارش همواره الهام‌بخش رزمندگان بود. عزیزی که ثمره سخت‌کوشی‌های او در جبهه‌ها همیشه مشهود بود. با تقویت آتش سنگین پیکارگران جبهه نور، که صف دشمنان را از هم می‌گسست، رؤیای خام قادسیه را به کابوسی وحشتناک بدل می‌ساخت، اوج قدرت آتش توپخانه را جهانیان در نبردهای والفجر ۸ و کربلای ۵ وکربلای۸ به چشم دیدند و زبان به اعتراف آن گشودند، آن‌جا که شهید عزیز ما و همرزمانش با آتش سهمگین، لشکریان دشمن را مضمحل و ضایعات جبران‌ناپذیری بر خصم زبون وارد نمودند. »

شفیع‌زاده ضمن شرکت در تمامی صحنه‌های عملیاتی، مسئولیت فرماندهی توپخانه و طرح‌ریزی و هدایت آتش پشتیبانی را در قرارگاه‌های مختلف را به‌عهده داشت و آخرین مسئولیت او فرماندهی توپخانه نیروی زمینی سپاه و قرارگاه خاتم الانبیاء (ص) بود.

ویژگی‌های اخلاقی

شفیع‌زاده فردی صبور، متواضع، گشاده‌رو و بشاش بود. در تمام امور، ایثار و گذشت بسیاری از خود نشان‌می‌داد و در هر کاری که پیش‌می‌آمد ابتدا خود پیش‌دقم می‌شد. زمان عملیات و در زمانی که آتش دشمن در خط مقدم شدت پیدا می‌کرد، در خط اول حضور می‌یافت و آخرین وضعیت منطقه را برای برنامه‌ریزی صحیح و هدایت دقیق آتش، بررسی می‌کرد. در تصمیم گیری‌ها از نظرات دیگران سود می‌جست و در برخوردها و قضاوت عدالت را رعایت می‌کرد. در روابط اجتماعی، با دیگران رفتاری پخته و پسندیده داشت و در هر محیطی که حضور پیدا می‌کرد همگان را تحت‌تأثیر قرار می داد.

این فرمانده در انجام واجبات و ترک محرمات کوشا بود. به مستحبات اهمیت می‌داد. اهل نماز شب بود. کم سخن می‌گفت و با کردارش دیگران را به عمل صالح دعوت می‌کرد. از تشریفات و تجملات به شدت دوری می‌جست و سادگی و بی‌آلایشی را مشی خود قرار داده بود. در ایام پیروزی انقلاب اسلامی شب و روز نمی‌شناخت و بعد از آن، در طول جنگ تحمیلی، مخلصانه انجام وظیفه می‌کرد و هرگز راحت در بستر نخفت.

برادر این فرمانده نقل می‌کند: «دوبار او را در جبهه دیدم. بار اول زمانی بود که برای دیدنش به پادگان شهید حبیب اللهی اهواز رفتم و سراغ او را گرفتم. دوستانش خندیدند و گفتند اگر او را پیدا کردی سلام ما را هم به او برسان. مرتبه دوم در قرارگاه کربلا بدون هیچ‌گونه تکلفی در کنار سایر نیروها در آن گرمای سوزان جنوب در سنگر خفته بود، در حالی که روزنامه رویش انداخته بود. می‌گفتند شب نخوابیده و خیلی خسته است. او مدام در حال سرکشی از یگان‌ها و هماهنگی آتش پشتیبانی رزمندگان اسلام در جبهه‌های جنگ بود و معتقد بود هر چه قبل از عملیات تلاش کند به اذن الهی تضمینی برای موفقیت لشکریان جبهه حق خواهد بود. »

نحوه شهادت

حسن شفیع‌زاده روز هشتم اردیبهشت‌ماه سال ۱۳۶۶ در منطقه عملیاتی «کربلای۱۰» در شمال‌غرب(منطقه عمومی ماووت) درحالی که عازم خط مقدم جبهه بود، خودروی وی مورد اصابت گلوله توپ دشمن قرا گرفت و به شهادت رسید.

فرازی از وصیت‌نامه شهید شفیع‌زاده

خدایا من به جبهه نبرد حق علیه باطل آمده‌ام تا جان خود را بفروشم. امیدوارم خریدار جان من تو باشی، نه کسی دیگر.

...دلم می‌خواهد که در آخرین لحظه‌های زندگیم، بدنم و جسمم آغشته به خون در راه تو باشد، نه راه دیگر.

...سلام بر امت شهیدپرور و نمونه که با حضور همیشگی خود در همه صحنه‌های حق علیه همیشگی خود در همه صحنه‌های حق علیه باطل، اسلام و امام را یاری کرده و قدرت نفس کشیدن و خواب راحت را از دشمن سلب کرده است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • تفحص پیکر پاک شهید «محمدشفیع فیضی‌زاده» پس از ۴۱ سال
  • لحظه اعلام خبر شناسایی شهید «فیضی زاده» به خانواده اش
  • برنامه ریزی برای برگزاری یادواره ملی شهدای ترور خراسان رضوی
  • طرح ساخت هواپیمای مسافربری مورد تاکید رئیس‌جمهور در قالب کنسرسیومی بین‌المللی در حال پیگیری است
  • مروری بر جنایات گروهک منافقین؛ترور یک نوجوان پیش چشمان مادر
  • خانواده شهید نسیم افغانی پس از سال‌ها شناسایی شدند
  • کار بزرگ شهید شفیع زاده در توپخانه سپاه
  • برگزاری روز نخست رقابت‌های بین المللی تنیس ساحلی
  • مجلس بخش دوم لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ را بررسی می‌کند
  • مبلغ دقیق مرحله سوم سود سهام عدالت / مرحله سوم سود سهام عدالت کی واریز می‌شود؟