Web Analytics Made Easy - Statcounter

محبوب از وجود ۱۲۰۰ برگ سند پرستاری از دوره صفویه، قاجار و پهلوی در این مرکز خبر داد. دکتر الهه محبوب اظهار داشت: بیشتر این اسناد مربوط به پرداخت حقوق پرستاران دارالشفاء است.

«الهه محبوب» در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در مشهد ضمن تبریک سالروز ولادت حضرت زینب (س) و گرامیداشت روز پرستار از وجود ۱۲۰۰ برگ سند پرستاری از دورۀ صفویه، قاجار و پهلوی در این مرکز خبر داد و گفت: بیشتر این اسناد مربوط به پرداخت حقوق پرستاران دارالشفا است همچنین قدیمی‌ترین سند پرستاری موجود در مرکز اسناد آستان قدس رضوی  متعلق به سال ۱۰۱۱ قمری و دورۀ شاه عباس اول صفوی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

رئیس اداره اسناد آستان قدس رضوی با بیان اینکه برخی بیمارداران زن همسران بیمارداران مرد بوده‌اند، به نقش پرستاران زن در این اسناد پرداخت و اظهار داشت: مشاغل زنان در دوره صفوی در دارالشفاء، شامل خادم بیماران بود که این شغل بر اساس سندِ موجود، از مادر به دختر به صورت موروثی منتقل شده است.

 

وی با بیان اینکه در دورۀ افشاری، شغل‌های عزب و بیماردار دیده می‌شود که احتمالاً اولی با توجه به معنیِ عزب، امور اداری و دومی امور پرستاری را انجام می‌داده است، اظهارکرد:در دوره قاجار مشاغل دارالشفاء به لحاظ نوع شغل و تعداد افراد گسترش یافت و این شاید به دلیل توسعۀ دارالشفاء در این دوره و تعداد بیماران بوده است.

 

محبوب با بیان اینکه نخستین شغل زنان در دوره قاجار، بیمارداری است، قدیمی‌ترین سند از زنان شاغل در این سِمت را مربوط به سال ۱۲۵۱ قمری دانست که نام‌های خیرالنسا و زینب در آن ثبت شده است.

 

رئیس اداره اسناد آستان قدس رضوی اضافه کرد: از دوره قاجار، واژه «پرستار» و «پرستاره»در اسناد دارالشفا دیده می‌شود و این درحالی است که تعداد پرستاران به ویژه پرستاران خانم افزایش یافته است و در زمان عدم حضور پرستار، نایب پرستار به انجام وظایف او می‌پرداخت.

 

وی به وجود زنانی با وظیفۀ شیر دادن به اطفال بی‌سرپرست اشاره کرد و افزود: در آستان قدس رضوی زنانی به عنوان مرضعه حضور داشتند که کار شیر دادن به اطفال بی‌سرپرست را به عهده داشتند و مواجب آنان از طریق دارالشفاء تأمین می‌شد.

 

محبوب ادامه داد: در دوره قاجار، مکانی به نام «دارالرضاعه» برای نگهداری و شیردادن به اطفال بی‌سرپرست در دارالشفای آستان قدس رضوی وجود داشت و پس از آن در زمان نیابت تولیت محمد ولی‌خان اسدی در سال ۱۳۰۷ شمسی پرورشگاه به شکل جدید افتتاح شد که تعدادی از کارکنان آن از جمله مدیر، معاون و پرستاران آن زن بودند.

پایان پیام/483

منبع: شبستان

کلیدواژه: پرستار اسناد اسناد آستان قدس رضوی سند پرستاری دوره قاجار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۳۸۲۳۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش استعفای دسته جمعی پرستاران / سلامت مردم در خطر است

به گزارش گروه اجتماعی ایسکانیوز، وحید زمان زاده افزود: در صورت خلا مراکز درمانی از نیروهای پرستاری، این مساله لطمه بزرگی بر پیکره سلامت کشور وارد خواهد آورد، مصداق این‌موضوع، افزایش استعفای پرستاران از مراکز درمانی است که به طور مستقیم سلامت مردم را نشانه گرفته است.

بیشتر بخوانید: لایحه حمایت مادی و معنوی پرستاران به کجا رسید؟

وی گفت: امروز ضروت توجه به خواسته های پرستاران، از مرز درخواست های شخصی یا پیگیری های صنفی در سازمان نظام پرستاری و سایر نهادهای پرستاری عبور کرده و در صورت ادامه این شرایط بحرانی، سلامت مردم به خطر خواهد افتاد.

زمان زاده افزود: تنها راه بازگشت و ترغیب پرستاران جهت ماندگاری در مراکز درمانی، فارغ از بوروکراسی های اداری، توجه اورژانسی به مشکلات معیشتی و قانونی پرستاران به صورت ویژه و آن طور که مورد نظر قانون و خود پرستاران در زمینه های مختلف مانند تعرفه گذاری خدمات پرستاری، فوق العاده خاص با بالاترین ضریب، تبدیل وضعیت و…، است.

وی خاطر نشان کرد: باید مسئولین در قوای سه گانه برای حفاظت از سلامت و رفاه مردم که بنیادی ترین هدف حاکمیتی است، پرستاری را به صورت اختصاصی در نظر بگیرند چرا که در صورت عدم تغییر نگرش ها نسبت به مقوله پرستاری و مراقبت، دچار بحران بزرگی در حوزه سلامت خواهیم شد و تاخیر در این موضوع عواقب جبران‌ناپذیری را به همراه خواهد داشت که مسئولان خدوم در دولت باید جوابگوی آن باشند.

زمان زاده افزود: امیدوارم دلسوزان نظام‌سلامت چشمان خود را شسته و با یک نگاه منطقی تر و معقولانه تر به مساله مسائل رفاهی و معیشتی پرستاران که از عوامل اصلی مهاجرت پرستاران می باشد، ورود نمایند زیرا آیندگان اعمال ما را به بهترین شکل، تحلیل خواهند کرد و این آینده خیلی دور نیست.

کد خبر: 1228954 برچسب‌ها پرستار

دیگر خبرها

  • مشکل کمبود پرستار با جذب نبرو حل نمی‌شود/ معیشت بزرگ‌ترین دلیل مهاجرت پرستاران
  • درخواست جذب سالانه ۱۵۰۰۰ نیروی پرستاری
  • هرساعت اضافه‌کار پرستاران ۲۰۰۰۰ تومان است/احتمال افزایش مبلغ
  • تدوین لایحه حمایت از حقوق پرستاران با هدف بهبود معیشت
  • افزایش استعفای دسته جمعی پرستاران / سلامت مردم در خطر است
  • افزایش استعفای پرستاران سلامت مردم را نشانه گرفته است
  • یادگارهایی از «خلیج‌فارس» در آستان مبارک رضوی
  • جزئیات لایحه حمایت مادی و معنوی از پرستاران/ از استخدام تا معیشت
  • پیگیری لایحه حمایت از حقوق مادی و معنوی پرستاران
  • خدمات مشاوره‌ای در ۱۷ نقطه حاشیه شهر مشهد ارایه شد