Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-06@20:19:47 GMT

علامه سردار کابلی جامع علوم بود

تاریخ انتشار: ۳۰ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۳۹۴۲۹۰

علامه سردار کابلی جامع علوم بود

به گزارش خبرنگار مهر، با همکاری خانه اندیشه حوزه هنری، انتشارات بنیان مرصوص و اداره کل کتابخانه های عمومی، نشست بزرگداشت علامه «حیدرقلی خان سردار کابلی» همزمان با ایام درگذشت این عالم برجسته به صورت مجازی برگزار شد.

علیرضا شایق؛ استاد دانشگاه و دکتری علوم قرآن و حدیث، نخستین سخنران این نشست مجازی بود که در ابتدا گفت باید از شاگرد علامه سردار کابلی، غلامرضا کیوان سمیعی یادی کنیم که نقش مهمی در معرفی آن علامه به جامعه دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شایق در ادامه ضمن بیان خلاصه‌ای از زندگینامه سردار کابلی گفت: ایشان در معاشرت با علمای بزرگ بودند و دارای اجازات حدیثی بودند و به عنوان مثال مرحوم آقا بزرگ روزهای متمادی در کتابخانه شخصی سردار کابلی بود.

این استاد دانشگاه ادامه داد: یک تصور اشتباه از کرمانشاه این است که چون دروازه کربلا بود علمای دیگر بلاد به آنجا آمده اند ولی باید دانست که علمای کرمانشاهی وخاندان علم و فقاهت در تاریخ کرمانشاه کم نیستند.
 

شایق در ادامه گفت: کتابخانه شخصی سردار کابلی بسیار پربار بود ولی فروش کتابخانه توسط فرزندان سبب شد از گنجینه‌علمی ایشان در کرمانشاه محروم شویم. این کتابخانه آثار منحصر به فردی داشته است.
 

شایق افزود: سردار کابلی در رشته‌های مختلف صاحب دانش بود و در ریاضیات و نجوم و منطق و ترجمه از عربی و انگلیسی دست به قلم زد و نیز در تفسیر، کتاب طنطاوی را نقد کرد و در حدیث، شرح‌های زیادی بر احادیث نوشت مانند شرح خطبه حضرت زینب، شرح نهج‌البلاغه، دعای صباح و...

وی در پایان گفت از سردار کابلی نسخه‌های نویافته ای در کتابخانه آیت الله مرعشی و در کتابخانه امیرالمؤمنین نجف و کتابخانه آستان قدس است و امیدواریم پژوهشگران این آثار را پیگیری نمایند.

در ادامه این جلسه از ماکت دو کتاب رونمایی شد: کتاب اول با عنوان "واناالعبد" (عبارتی که سردار کابلی به عنوان امضای خود به کار می‌برد) در بیان زندگی‌نامه ایشان و ترجمه‌ای از قصیده‌ی العصما برای اولین بار. اثر دوم با عنوان "میز جلوی پشتی" داستانی پیرامون حضرت علی علیه السلام مبتنی بر احادیث کتاب اربعین در فضائل امیرالمومنین.

در ادامه نشست، حجت الاسلام صدیقی از اساتید حوزه در کرمانشاه به سخنرانی پرداخت و گفت: جامعیت سردار کابلی در شرح احادیث خود را نشان داده مثلاً بر اساس نجوم جدید حدیث معراج را توضیح داده و جسمانی بودن آن را به صورت علمی اثبات کرده است.

وی افزود: الگوی سرار کابلی به ما می‌فهماند که در کنار تخصص گرایی به جامعیت نیاز داریم.

صدیقی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: ایشان فقط یک عالم و دانشمند نبودند و تعبیر «عالم نورانی» در کلام علمایی مانند شبیری زنجانی و نجومی در مورد ملاقات با ایشان به کار رفته که نشان اخلاص ایشان است. اخلاص ایشان تا حدی بوده که علی رغم اعتراف دیگران به شاگردی وی، هیچگاه از استادی خویش نمی‌گفت.

زنجانی پژوهشگر، استاد دانشگاه و دکترای حکمت متعالیه نیز ضمن اشاره به بیان علامه حسن زاده آملی در خصوص علامه کابلی که مقبره ایشان دارالحکمه جهان محسوب می‌گردد به تبیین وجه حکمت در شخصیت سردار کابلی پرداخت. زنجانی با بررسی روش استدلال در حکمت متعالیه صدرایی با اشاره به بیتی از علامه کابلی ابراز داشت:

سردار کابلی در برخی از مفاهیم خود شبیه ملاصدرا عمل می‌کردند. وی افزود: سردار کابلی تعبیری از حضرت زینب دارند که «عصمه‌الله‌الکبری» است و در بیت‌های بعد آنرا معلول دو علت می‌دانند آنکه به واسطه ولایت تطهیر شده و علم را که علت ایجاد عصمت است از حضرت علی و حضرت زهرا فرا گرفته است.

رسول شکری نیا، از فعالان فرهنگی، دیگر سخنران این نشست بود که به ابعاد هنری و اخلاقی سردار کابلی اشاره کرد و گفت: علمای قدیم خوشنویس و درست نویس بودند و سردار کابلی هم همین گونه بود و آیت الله نجومی خط ایشان را قابل توجه می‌دانستند.

وی همچنین گفت: توجه ویژه ایشان به حضرت زینب رحلت ایشان در رکعت چهارم نماز اتفاق می‌افتد که یک حادثه قابل تأمل است.
 

رضا کریمی از اساتید دانشگاه در خصوص ترجمه انجیل برنابا توسط سردار کابلی نکاتی را بیان کرده و گفت: این کتاب به عقاید قرآنی بسیار نزدیک است و با مقایسه دو نسخه عربی انگلیسی ترجمه شده و پاورقی‌هایی دارد که دقت و تسلط ایشان در ترجمه را می‌رساند.

کریمی افزود: سردار کابلی در این اثر فقط در مقام یک مترجم نیست بلکه با مقدمه مهم خود بر کتاب پاسخ این شبهه مترجم عربی را می‌دهد که می‌گفت: انجیل برنابا نوشته یک مسلمان است. چرا که در همین انجیل برخی نکات مخالف آموزه‌های قرآنی به چشم می‌خورد.

افشین آزادی، رئیس حوزه هنری کرمانشاه در پایان این نشست گفت: علامه سردار کابلی جامع علوم بود و علاوه بر علوم مختلف مرسوم حتی علوم کیمیاگری را به صورت مخفیانه آموخت.

وی افزود: سردار کابلی و دیگر مفاخر کرمانشاه الگوی خوبی برای ما هستند که ما سعی کردیم مفاخر کرمانشاه را در این سلسله نشستها به مردم معرفی کنیم.

گفتنی است رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره این شخصیت برجسته فرموده اند که: «مرحوم سردار کابلی شخصیت برجسته علمی در فنون مختلف است».

این نشست در ادامه سلسله نشستهای بزرگداشت مفاخر کرمانشاه برگزار شده که پیش از آن نشست بزرگداشت آیت الله ممدوحی و آیت الله نجومی نیز برگزار شده بود.

کد خبر 5100413

منبع: مهر

کلیدواژه: مراسم بزرگداشت درگذشت چهره ها اندیشمندان جهان اسلام پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی هفته پژوهش کتاب و کتابخوانی معرفی کتاب سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی سازمان سمت شب یلدا انتشارات سروش انقلاب اسلامی ایران ادبیات کودک و نوجوان جایزه ادبی ادبیات داستانی سعید جباری آیت الله

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۳۹۴۲۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شست‌وشوی عقل به واسطه کتاب انجام می‌شود

نماینده مردم شهرستان‌های کاشمر، خلیل‌آباد، بردسکن و کوهسرخ،گفت: شست‌وشوی مغز و عقل به واسطه کتاب انجام می‌شود و به عبارتی دیگر کتاب موجب می‌شود انسان نمیرد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کاشمر،حجت الاسلام جواد نیک بین در آیین افتتاح کتابخانه عمومی برکتِ حاج سید مجتبی حسینی که در روستای شفیع آباد شهرستان بردسکن برگزار شد، گفت: دوست خوب، آدم را در مسیر خوب و رفیق بد، انسان را به مسیر بد هدایت می‌کند.

وی تصریح کرد: انسان برای حرکت در یک مسیر ابتدا باید هدف و سپس همسفر خود را انتخاب کند، به عبارتی همسفر نقش به سزایی در انجام کارها و موفقیتهای کلان ایفا می‌کند.

نیک بین ادامه داد: شستشوی مغز و عقل به واسطه کتاب انجام می‌شود و به عبارتی دیگر کتاب موجب می‌شود انسان نمیرد. اگر از کتاب دوری کنیم بدون شک بدانید که از دایره عقل خارج می شوید؛ لذا برای به روز رسانی اطلاعات و دانش خود نیازمند مطالعه مستمر هستیم.

نماینده مردم شریف شهرستان‌های کاشمر، خلیل‌آباد، بردسکن و کوهسرخ توصیه کرد: برای جلوگیری از زوال عقل و افزایش دانایی و آگاهی شهریار، حافظ، سعدی و مثنوی و در آخر کتاب خوب بخوانید.

حجت الاسلام جواد نیک بین، ضمن تقدیر از بانیان افتتاح کتابخانه در منطقه ترشیز اظهار امیدواری کرد در آینده شاهد حضور جمعیت کثیری از کتابخوانان در این کتابخانه باشیم.

حسین نوربخش، سرپرست اداره کل کتابخانه‌های عمومی خراسان رضوی نیز ضمن ابراز خرسندی از افتتاح کتابخانه در منطقه ترشیز کهن، گفت: این دومین کتابخانه عمومی است که در سال 1403 افتتاح شده است.

وی تصریح کرد: جهش کتابخوانی و کتابخانه سازی را از این منطقه شروع کرده ایم و امیدوارم این جهش با حضور شما در این کتابخانه امتداد پیدا کرده و رشد کند.

نوربخش با بیان اینکه امروز شاهد 153مین کتابخانه عمومی استان هستیم، اظهارکرد: کتابخانه های عمومی امروز با هویت ایرانی و اسلامی نقش ارشادی را در جامعه ایفا می کنند. هدف ما بر این است تا با ارائه خدمات کتابخانه ای بتوانیم نسلی آگاه و دانا را پرورش دهیم.

وی افزود: امیدواریم هر روز بیش از پیش بتوانیم در راستای ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی گامهای موثرتر و مفیدتری برداریم.

علی دهقان زاده، فرماندار و رئیس انجمن کتابخانه های عمومی شهرستان بردسکن نیز گفت: بنای کتاب و کتابخوانی، مسئله ای است که در دین اسلام به آن تاکید شده است و خداوند به واسطه یکی از شایسته ترین بندگان خود انسانها را به کتابت و کتاب راهنمایی کرد.

وی با بیان اینکه باید به کتاب، غذای روح نیز توجه شایسته و بایسته داشته باشیم، افزود: به عنوان خادم مردم این شهرستان، سپاسگذار فعالان حوزه کتاب و کتابخوانی هستم.

دهقان زاده عنوان کرد: ما قدردان حضور پررنگ خیرین بومی در حوزه های مختلف فرهنگی و عمرانی در حوزه کتابخانه‌ها هستیم و امیدواریم در آینده شاهد افزایش بیش از گذشته تعداد کتابخانه در این خطه فرهنگ دوست باشیم.

مهدی زارعی، رئیس اداره کتابخانه های عمومی شهرستان بردسکن نیز گفت: تلاش ما بر این است تا این کتابخانه را به مرکزی برای اجرای برنامه ها و فعالیتهای متنوع فرهنگی در راستای حمایت از کسب و کارهای کوچک، برگزاری دوره های آموزشی، ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی و ... تبدیل کنیم.

گفتنی است؛ کتابخانه عمومی برکتِ مرحوم حاج سیدمجتبی حسینی با مساحت 1500مترمربع و زیربنای 265مترمربع و بخشهای کودک، مخزن کتاب، دو سالن مطالعه ویژه خانمها و آقایان، نشریات و ... در شهرستان بردسکن، روستای شفیع آباد، خیابان ولیعصر(عج) 13 واقع شده است.

انتهای پیام/282

دیگر خبرها

  • شست‌وشوی عقل به واسطه کتاب انجام می‌شود
  • ۶۶۱ نفر در جشنواره کتابخوانی عشایر اردبیل نام‌نویسی کردند
  • افتتاح کتابخانه در روستای بیوران شهرستان سردشت
  • قدرت رسانه‌ای اسرائیل نتوانست مانع دریافت حقیقت در جهان شود
  • ۵۰۰ جلد کتاب به کتابخانه سیار بهاباد اهدا شد
  • غوغای «فرشته‌های کابلی» در «قصر دارالامان»
  • نشست «سندپژوهی و سندشناسی» در کتابخانه ملی برگزار می‌شود
  • کتابخانه‌ای به گستره صدا
  • کتابخانه ای به گستره صدا
  • فرهنگ صلح و سازش مردم یزد باید مستند شود