Web Analytics Made Easy - Statcounter

رویداد۲۴ المانیتور نوشت: تحریم کالا‌های ترکیه به طور غیررسمی به رهبری عربستان سعودی در چندین کشور عربی و همچنین به منطقه تحت نفوذ ترکیه آسیب می‌رساند. برای حل این مشکل پادشاه سلمان بن عبدالعزیز آل سعود و رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در ۲۰ نوامبر یک گفتگوی تلفنی با هم داشتند. یک روز بعد، وزیر خارجه عربستان شاهزاده فیصل بن فرحان به رویترز گفت که روابط پادشاهی با ترکیه خوب و دوستانه است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



 در ادامه این مطلب آمده است: عربستان سعودی به دنبال وقوع زلزله در ازمیر در اوایل ماه نوامبر، کمک‌های بشردوستانه‌ای ارسال کرد. وقتی سوال شد که چرا این کمک در رسانه‌های ترکیه پوشش داده نشده، یک دیپلمات ارشد ترکیه‌ای که خواست نامش فاش نشود به المانیتور گفت: کمک‌های ارائه شده شش روز پس از زلزله انجام شد و درست در زمان انتخاب شدن بایدن بود بنابراین زیاد روی این مساله تاکید نشد.

مقام ارشد دیگری هم به المانیتور گفت: اردوغان در ۱۲ نوامبر با حمد بن عیسی آل خلیفه، پادشاه بحرین تماس گرفت و به نخست وزیر فقید بحرین تسلیت گفت، اما دلیل اصلی آن ارسال پیام به ریاض بود با این عنوان که ما آماده گفتگو هستیم.

این حرکات دوستانه و تماس‌های تلفنی درست قبل از نشست گروه ۲۰ در عربستان سعودی به عنوان اولین گام برای ذوب شدن یخ روابط دو کشور تعبیر شد. رقابت فزاینده با کشور‌های عربی به رهبری عربستان سعودی و پیامد‌های سیاسی و اقتصادی آن به ندرت در اخبار ترکیه منتشر می‌شود. بنابراین، بحث در مورد گرم شدن احتمالی روابط ریاض و آنکارا برای اردوغان یک مسئله عمومی نیست. با این حال، به نظر می‌رسد آنکارا از کاهش قابل توجه مطالب ضد ترکیه در شبکه‌های اجتماعی خوشحال بود. یک ناظر برجسته طرفدار حزب عدالت و توسعه به المانیتور گفت: ما از زمان تماس تلفنی پادشاه عربستان سعودی، کاهش شدیدی در سرعت مبارزات رسانه‌ای علیه ترکیه مشاهده کردیم. خانواده حاکم و چهره‌های شناخته شده در توییتر وابسته به ریاض حملات خود را محدود کرده‌اند.

کریستین کواتس اولریشسن، یکی از کارشناسان ارشد خاورمیانه، به المانیتور گفت: نظر من این است که رابطه با ترکیه یکی از موضوعاتی است که رهبری سعودی احساس می‌کند می‌تواند قبل از روی کار آمدن دولت بایدن برای بهبود آن اقدام کند.

شاید بهترین زمان تلاش برای آب شدن یخ روابط را می‌توان به ریاست جمهوری بایدن نسبت داد. علی رغم رقابت شدید بین ریاض و آنکارا، هر دو کشور از مزایای قابل توجه دولت ترامپ برخوردار شدند. در چهار سال گذشته، عربستان سعودی و ترکیه درگیر رقابت سنگینی برای رهبری منطقه بوده‌اند. دبیرکل اتحادیه عرب اخیراً مداخلات ترکیه در منطقه را بی پروایانه محکوم کرد و پرچم سرخی را برای دولت بایدن در مورد آنکارا به عنوان منبع بی ثباتی در منطقه برافراشت.

در این بین تحریم‌های شدید دولت ترامپ به مهار توسعه طلبی (!) ایران در منطقه کمک کرده است. با خارج شدن ترامپ از کاخ سفید، ایران می‌تواند جایگاه اقتصادی و سیاسی خود را بهبود بخشد و نقش آن برجستگی بیشتری پیدا کند. این مساله احتمال آسیب پذیری عربستان را به میزان قابل توجهی افزایش می‌دهد. آنکارا همچنین می‌بیند که تحریم ۲۰۱۷ به رهبری سعودی‌ها علیه متحد سرسخت‌اش قطر کاملاً ناکام مانده است. اکنون در روز‌های پایانی دولت ترامپ تلاش‌ها برای پایان دادن به اختلاف دیپلماتیک در میان کشور‌های شورای همکاری خلیج فارس شدت گرفته است.

بیشتر بخوانید: نشست محرمانه بن زاید و بن سلمان درباره آشتی با قطر

هدف آنکارا انزوای امارات متحده عربی و حل اختلافات با عربستان سعودی و دیگر کشور‌های منطقه بوده است. فارغ از روابط نزدیک ریاض و ابوظبی به نظر می‌رسد تیرگی روابط با ترکیه بیش از عربستان سعودی برای امارات متحده عربی مسئله‌ای مهم بوده است؛ بنابراین روابط عربستان و ترکیه ممکن است از نظر ریاض به عنوان موضوعی تلقی شود که می‌تواند نسبتاً سریع و نسبتاً بدون دردسر به آن پرداخته شود. در این بین ترکیه ممکن است یک اهرم فشار نسبت به ریاض داشته باشد و آن پرونده قتل جمال خاشقچی در سال ۲۰۱۸ است. اردوغان پس از مشاهده عدم تمایل ترامپ برای مقابله با مقامات سعودی، به ویژه ولیعهد محمد بن سلمان، مواضع خود را در مورد این موضوع تعدیل کرد. یک مقام ارشد ترک همچنین گفت: اکنون و با توجه به روی کار آمدن بایدن این مساله به عنوان یک سناریوی برد-برد برای ترکیه، مطرح شود.

این یک محک خوب برای اعتبار دموکراتیک دولت آینده آمریکا و همچنین یک اهرم فشار خوب در برابر ریاض خواهد بود. با تضعیف اقتصاد ترکیه، اردوغان مشتاق است دامنه نفوذ عربستان را در منطقه مهار کند تا اطمینان حاصل کند که این دشمنی لطمه دیگری به منافع ترکیه وارد نمی‌کند. نگرانی‌های اقتصادی و تغییر سیاست بین الملل ممکن است برای تنظیم مجدد روابط ریاض و آنکارا کافی نباشد و همچنان دو مانع اصلی وجود دارد.

اردوغان که رقیب خود در خلیج فارس را حاکمان ابوظبی می‌داند، امیدوار است که با سایر رهبران خلیج فارس روابط‌اش را بهبود ببخشد. در مجموع این مساله بهبود روابط پیچیده‌تر از آن است که به نظر می‌رسد. آنکارا مصمم است که برای منافع اخوان المسلمین در منطقه بجنگد و این به معنای پناه دادن به اعضای تبعیدی جنبش است.

اخوان المسلمین برای عربستان سعودی و ترکیه خط قرمز است و همچنین مانع بزرگی برای ترمیم روابط با قاهره هم بوده است. اگرچه دیپلمات‌های آنکارا غالباً در مورد تقسیم بندی امور خارجی صحبت می‌کنند، اما آن‌ها چانه زنی راحت تری راجع به سازمان با تل آویو نسبت به قاهره دارند. آنکارا ممکن است بیزاری اسرائیل از اخوان المسلمین را درک کند، اما وقتی صحبت از دیگر کشور‌های مسلمان می‌شود، آن‌ها نمی‌توانند طرز فکر ضد اخوانی را تحمل کنند.

مانع بعدی برای بازگشت به سطح دوستی سال ۲۰۱۵ بین این دو، تأثیر گسترده جنگ‌های نیابتی است. ائتلاف تحت رهبری سعودی نه تنها در خلیج فارس، بلکه در شمال آفریقا و اروپا با ترکیه و قطر درگیر است. حتی مسئله کشمیر مستعد تبدیل شدن به میدان جنگ دیگری برای رقابت نفوذ در میان این دو بلوک است. پایان دادن به تمام این منازعه‌ها نیاز به دقت دیپلماتیک قابل توجهی دارد و به نظر نمی‌رسد هیچ یک از طرفین علاقه‌مند به کنار گذاشتن آن باشند. آنکارا با چالش‌های اقتصادی تازه دست به گریبان است. با این حال، این کشور معتقد است که استقامت چند سال دیگر نتیجه خواهد داد. اردوغان متقاعد شده که عربستان سعودی اکنون شروع به بازنگری در اتحاد خود با امارات متحده عربی کرده و این مساله به احتمال زیاد به ایران قدرت بیشتری می‌دهد. آنکارا معتقد است عربستان سعودی بیش از هر زمان دیگری به حمایت نیاز دارد و به همین خاطر اردوغان به عملی‌ترین و فرصت طلبانه‌ترین روش خود به دنبال کاهش مقابله با ریاض در چندین جبهه خواهد بود.

منبع: انتخاب لینک کوتاه: کپی در کلیپ بورد کپی لینک خبر های مرتبط

منبع: رویداد24

کلیدواژه: رویداد24 رجب طیب اردوغان عربستان سعودی انتخابات 1400 المانیتور گفت عربستان سعودی خلیج فارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rouydad24.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رویداد24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۴۰۰۶۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اقدام ترکیه در تعلیق روابط تجاری با رژیم صهیونیستی بر دیگر کشورهای اسلامی تاثیرگذار است؟

کارشناس مسائل ترکیه اقدام اخیر دولت آنکارا در تعلیق فعالیت‌های تجاری و بازرگانی خود با رژیم صهیونیستی را حرکت مثبتی عنوان کرد و گفت: می‌بایست این حرکت به دیگر کشورهای اسلامی که همچنان با رژیم صهیونیستی دارای ارتباطات اقتصادی و تجاری هستند، گسترش پیدا کند.

به گزارش ایسنا، در هفته گذشته مقامات ترکیه به صورت رسمی از تعلیق روابط تجاری خود با رژیم صهیونیستی خبر دادند و در همین ارتباط وزارت بازرگانی این کشور روز پنجشنبه تایید کرد که تجارت با رژیم صهیونیستی را به طور کامل به حالت تعلیق درآورده‌اند و این تصمیم تا زمانی که از ارسال بی وقفه کمک‌های بشردوستانه به نوار غزه اطمینان حاصل نشود، لازم الاجرا خواهد بود.

اوایل روز جمعه نیز، عمر بولات، وزیر بازرگانی ترکیه نیز گفت که اقدامات محدودکننده تنها پس از آتش‌بس در غزه لغو خواهد شد.

در همین زمینه رجب طیب اردوغان نیز در سخنانی گفت: آنکارا به پایان دادن به تجارت ۹.۵ میلیارد دلاری خود با اسرائیل متوسل شد، زیرا دولت یهود در حال حاضر از حمایت کل غرب، به ویژه ایالات متحده، برخوردار است تا به اقدامات نظامی خود علیه فلسطینیان در غزه ادامه دهد.

رییس‌جمهور ترکیه در این زمینه ادامه داد: ما می‌خواستیم بدون عجله روند را ارزیابی کنیم و این گام را برداشتیم. کل غرب برای اسرائیل کار می‌کند. آنها برای اسرائیل کار می‌کنند، به ویژه ایالات متحده. همانطور که آنها سرمایه‌های خود را بسیج کردند، مردم فلسطین محکوم به این شدند که در برابر بمب‌های اسرائیلی بمیرند. ما نتوانستیم در مقابل این امر کاری نکنیم، بنابراین گام‌هایی برداشتیم و این در را بستیم.

بر اساس آمار تجارت خارجی ترکیه که توسط اسپوتنیک تحلیل شده است، این کشور در سال ۲۰۲۳ به ارزش ۵.۴ میلیارد دلار کالا به اسرائیل صادر و ۱.۶ میلیارد دلار کالاهای اسرائیلی وارد کرده است.

کارشناسان مسائل بین‌الملل معتقد هستند که فشار افکار عمومی جهان اسلام و مردم ترکیه در اتخاذ این تصمیم از سوی دولت اردوغان موثر بوده است و آنها بعد از هفت ماه از وقوع جنگ بر اثر این فشارها ناچار به اتخاذ این تصمیم شدند.

«رضا عابدی گناباد» در گفت‌وگو با ایسنا، در مورد اقدام اخیر ترکیه در تعلیق فعالیت‌های تجاری و بازرگانی خود با رژیم صهیونیستی تا زمان ایجاد آتش‌بس در غزه  و تسهیل ارسال کمک‌های انسان دوستانه به این منطقه تصریح کرد: اینکه ترکیه بخشی از تجارت خود را با رژیم صهیونیستی به حالت تعلیق درآورده امر مثبتی است و باید از اقدام ترکیه حمایت شود.

 این کارشناس مسائل ترکیه با بیان اینکه ترکیه در بین کشورهای مسلمان بیشترین ارتباط تجاری و اقتصادی را با رژیم صهیونیستی دارد، اظهار کرد: این اقدام ترکیه باید به دیگر کشورهای اسلامی نیز که با این رژیم دارای چنین ارتباطی هستند گسترش پیدا کند و کل تجارت کشورهای اسلامی با این رژیم متوقف شود.

او  همچنین در مورد اینکه چرا در هفت ماه گذشته علیرغم برخی از فشارهای داخلی و افکار جهان اسلام، ترکیه اقدام به تعلیق روابط تجاری و بازرگانی خود با رژیم صهیونیستی نکرده بود، گفت: باید توجه داشت که در حال حاضر نیز ترکیه بخشی از تجارت خود را با این رژیم به تعلیق درآورده و هنوز حرکت برخی از کشتی‌ها از سمت این کشور به سمت رژیم صهیونیستی ادامه دارد.

این کارشناس مسائل ترکیه با بیان اینکه اردوغان در حال حاضر در داخل ترکیه وضعیت خوبی ندارد، خاطرنشان کرد: او در انتخابات شهرداری‌های ترکیه با شکست مواجه شد و جریان اسلام گرا که منتقد سیاست‌های اردوغان در ارتباط با غزه بودند به حزب عدالت و توسعه رای ندادند و به حزب رفاه نو که توسط پسر نجم الدین اربکان اداره می‌شود رای دادند و این نشان دهنده این است که وضعیت اردوغان وضعیت خوبی نیست و با اینگونه اقدامات به دنبال این است که وضعیت خود را سر و سامان بدهد.

عابدی گناباد با بیان اینکه بخشی از مردم ترکیه که در انتخابات شهرداری‌ها به آقای اردوغان و حزب او رای ندادند بخاطر این بود که سیاست‌های اردوغان در مورد فلسطین را تایید نمی‌کردند، ادامه داد: در حال حاضر به نظر می‌رسد که اردوغان با این تصمیم به دنبال این نیز هست که با کارت فلسطین بازی کرده و محبوبیت برای خود در داخل ترکیه ایجاد کند.

این کارشناس مسائل ترکیه با اعتقاد بر اینکه بعد از عملیات تنبیهی ایران علیه رژیم صهیونیستی محبوبیت ترکیه در جهان اسلام کمرنگ تر شده است، افزود: ترکیه با اینگونه اقدامات سعی می‌کند که به نوعی انتقادات موجود در جهان اسلام در ارتباط با روابط تجاری و بازرگانی این کشور با رژیم صهیونیستی در زمان جنگ را کاهش دهد.

عابدی گناباد تصریح کرد: علی رغم این مسائل باید در مجموع گفت" حرکت ترکیه در این زمینه مثبت بوده و باید مورد حمایت و تشویق قرار بگیرد. "

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • چالش های عربستان و آمریکا برای انعقاد پیمان امنیتی
  • بازی اتمی بن‌سلمان/ بازگشت ایران و عربستان به عصر تنش؟
  • اقدام ترکیه در تعلیق روابط تجاری با رژیم صهیونیستی بر دیگر کشورهای اسلامی تاثیرگذار است؟
  • اتحاد مثلث علیه منافع ایران/ بررسی تأثیرات توافق امنیتی میان آمریکا و عربستان بر روابط سعودی‌ها با ایران
  • مناظره آتشین آمریکایی‌ها و سعودی‌ها درباره ایران در شبکه اسرائیلی!
  • استقبال «اردوغان» از امیر کویت در آنکارا
  • آیا عادی سازی روابط ریاض و تل آویو قریب الوقوع است؟
  • گزینه‌های آمریکا در برابر بلندپروازی‌های اتمی عربستان
  • چرا ترکیه روابط تجاری با اسرائیل را تعلیق کرد؟ | هدف اردوغان از اقدام دیرهنگام
  • چرا ترکیه روابط تجاری با رژیم صهیونیستی را تعلیق کرد؟